Best Gekozen
Airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken: tips om de airfryer te reinigen

Een van de grote voordelen van de airfryer is het gemak dat het biedt. In een mum van tijd tover je de lekkerste gerechten op tafel en dit zonder dat het je veel moeite kost. Het resultaat mag er ook best wel zijn, met bijvoorbeeld een kippenbout die lekker mals en sappig is aan de binnenkant en extra knapperig aan de buitenkant. Maar hoe handig een airfryer ook is, zo onhandig is een airfryer schoonmaken. Zeker als er sprake is van aangekoekt vet en vuil. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de airfryer reinigen eenvoudiger te maken. De onderstaande tips voor het schoonmaken van de airfryer helpen je op de goede weg.

Airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Je kunt heel eenvoudig een airfryer proper maken met behulp van een vaatwastablet. De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet is allesbehalve moeilijk. Hiervoor vul je de binnenpan met warm water en daar doe je dan een vaatwastablet in. De vaatwastablet zal de airfryer ontvetten en reinigen. Laat het gewoon een half uur tot een uur de air fryer schoonmaken en klaar. Wil je een aangekoekte airfryer schoonmaken? Dan zal het aanvullend nodig zijn om even de afwasborstel te gebruiken, maar het merendeel van de vette stukken en vuilresten zal sowieso al los zijn gekomen. Dit maakt het reinigen van de airfryer extra eenvoudig.

Airfryer schoonmaken met citroen

Een tweede manier om de airfryer te poetsen, is met behulp van citroen. De airfryer reinigen met citroen werkt goed bij vetresten. Om de airfryer te kuisen, smeer je het mandje en de pan met de citroen in. Het citroensap zal de geur neutraliseren en zal ervoor zorgen dat het vuil loskomt. Laat alles twintig tot dertig minuten intrekken en spoel het nadien goed af. Tijdens het afspoelen kun je de airfryer uitkuisen met een vochtige doek.

Verwarmingselement airfryer schoonmaken

In de praktijk moet je niet alleen het airfryer mandje schoonmaken, want ook het verwarmingselement kan behoorlijk vuil worden. Wacht wel even tot je overgaat tot het schoonmaken van de airfryer en laat het verwarmingselement eerst afkoelen. Verwijder met een zachte borstel of een spons de zichtbare vetresten. Verwijder daarbij het verwarmingselement niet. Ook kruimels en vet kan je eenvoudig verwijderen met een schone doek.

Airfryer schoonmaken met baking soda

Baking soda is een echte alleskunner. Je gebruikt het onder meer om een tapijt te reinigen of om geurtjes in de kattenbak te absorberen. Daarnaast is ook een airfryer schoonmaken met soda heel eenvoudig. De airfryer schoonmaken met baking soda doe je door eerst een beetje baking soda met water te mengen, tot het een papje is geworden. Vervolgens kun je het goedje op de hardnekkige vlekken aanbrengen. Laat het even inwerken voordat je overgaat tot de binnenkant van de airfryer schoonmaken. Dit kun je doen met een afwasborstel. Vergeet niet om het nadien goed af te spoelen met water. Dit is een goede manier om aangekoekt vet in de airfryer te verwijderen.

Airfryer schoonmaken met Dreft

Airfryer schoonmaken met Dreft

Je kunt niet alleen een airfryer reinigen met een vaatwastablet, maar bovendien kun je ook de airfryer makkelijk schoonmaken met een handafwasmiddel. Door de goed ontvettende werking van Dreft is dit handafwasmiddel ideaal. Hiermee kun je heel eenvoudig de airfryer binnenkant schoonmaken. Een vieze airfryer schoonmaken met water en Dreft doe je door na gebruik wat water in het bakje te doen en daaraan enkele druppels Dreft toe te voegen. Laat de airfryer nu vijf minuten op 180 graden draaien om het airfryer vet te verwijderen. Doe wel niet te veel water in het bakje bij het ontvetten van de airfryer. Bij hardnekkig aangekoekt vet moet je nadien nog even de bak van de airfryer schoonmaken met een spons of een doek. Dit gaat heel eenvoudig, want al het aangekoekte vet en vuil is reeds losgekomen.

Airfryer bak schoonmaken met HG Airfryer Reiniger

De airfryer schoon houden en tussentijds de Airfryer reinigen met bijvoorbeeld baking soda of Dreft is aan te raden. Maar af en toe moet je de Airfryer zuiver maken en intensief reinigen. Voor deze intensieve reiniging van de Airfryer bestaan er verschillende producten. Wij hebben onder meer over de HG Airfryer Reiniger review na review gelezen en enkel maar positieve dingen ontdekt. Dit is een handig product dat je in het mandje en de binnenpan van de airfryer giet.

Om de airfryer te reinigen met HG Airfryer Reiniger doe je ongeveer 50 ml reiniger in de binnenpan. Er wordt een kwastje meegeleverd. Dit gebruik je om het mandje goed in te smeren. Laat alles nu gewoon een uurtje weken. Daarna spoel je het mandje goed af met warm water. Hierbij kun je een niet-schurende spons gebruiken om het losgekomen vuil te verwijderen. Moeilijk is de airfryer schoonmaken met HG Airfryer Reiniger dus niet. Je kunt voor de aanschaf van de HG Airfryer Reiniger Kruidvat een bezoekje brengen of je koopt dit product online, bijvoorbeeld bij Amazon of bol.com.

Airfryer schoonmaken in vaatwasser

De eenvoudigste manier om de airfryer te reinigen, is misschien wel door het mandje in de vaatwasmachine te stoppen. Het schoonmaken van de airfryer in de vaatwasmachine gaat heel eenvoudig en snel en het resultaat is verbluffend, zelfs nog schoner dan bij een airfryer schoonmaken met citroen. Alleen: mag het mandje van de airfryer wel in de vaatwasser? Dat verschilt per producent. Onder andere Philips heeft verschillende modellen waarbij het mandje van de airfryer vaatwasser bestendig is. Een airfryer schoonmaken van Philips is dus extra eenvoudig. Het is een van de redenen waarom wij de Philips XXL HD9867/90 hebben verkozen tot de beste airfryer van dit moment. Ga in de handleiding na of jouw airfryer mandje in de vaatwasser mag.

Airfryer schoonmaken met ovenreiniger

Over het algemeen raadt men de airfryer schoonmaken met ovenreiniger af. Ovenreiniger is namelijk een product dat heel hardnekkig inwerkt en dat de airfryer kan beschadigen. Het is nu eenmaal gemaakt voor het reinigen van de oven, niet voor het reinigen van de airfryer. We hebben wel gelezen dat de Prowin ovenreiniger de airfryer relatief goed en veilig kan reinigen, maar onze eigen bevindingen waren minder goed. Zo werd de coating bij onze test dof op de plaats waar we de ovenreiniger hebben aangebracht. Daarom raden we de airfryer schoonmaken met ovenreiniger niet aan. Wil je desondanks toch de airfryer schoonmaken met ovenreiniger? Dan raden we aan om de ovenreiniger eerst lokaal aan te brengen en deze plek te inspecteren.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]