Best Gekozen
Beste aquarium

Beste aquarium 2022

Wat is het beste aquarium voor je vis?

Het kiezen van het beste aquarium is heel belangrijk voor het welzijn van je vissen, net zoals dat ook het geval is voor het kiezen voor bijvoorbeeld de beste aquarium filter of de beste stromingspomp voor het aquarium. Het beste aquarium kiezen doe je dan ook altijd in functie van de soorten en het aantal vissen dat je gaat houden. Daarom kunnen we niet zomaar zeggen wat voor iedereen het beste aquarium is. We leggen het een en ander uit en geven aan hoe wij het beste aquarium hebben gekozen.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Juwel Trigon 190 LedPenn Plax Fauna Box met Blauwe Deksel 2.3 literCiano Aquarium 60 Led CF80

Het beste aquarium van 2022 is volgens ons de Juwel Trigon 190 Led met ledverlichting, filter, verwarming, pomp en afdekplaat. Het heeft een inhoud van 190 liter, is voorzien van borosilicaatglas, scoort 9,5/10 en kost +/- € 351.

Voor een goedkoop aquarium is de Penn Plax Fauna Box een optie. Je gebruikt dit aquarium van 2,3 liter bijvoorbeeld bij het schoonmaken, maar het is ook voorzien van een voederklep. Dit plastic aquarium kost slechts +/- € 13,85.

Het aquarium Ciano Aquarium 60 Led CF80 met een inhoud van 60 liter, een prijskaartje van € 79,95 en een score van 8,6/10 is volgens ons het beste aquarium als het op de prijs-kwaliteitverhouding aankomt.

€ 351,-€ 13,85€ 79,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over aquariums

Bij het zoeken naar het beste aquarium zijn er natuurlijk een aantal zaken waarop je moet letten. De vorm van je aquarium is bijvoorbeeld belangrijk, maar hetzelfde geldt ook voor de afmetingen en het volume. We leggen het voor je uit.

1.1. Soort aquarium

Er bestaan verschillende soorten aquaria en wat het beste aquarium is, is afhankelijk van de vissen die je gaat houden. In de eerste plaats kunnen we een onderscheid maken tussen een tropisch aquarium, een zeewateraquarium en een koudwateraquarium. Daarnaast zijn er nog heel wat speciale varianten. De bekendste zijn de kweekaquaria waarbij de omstandigheden speciaal zijn aangepast om het voortplanten te bevorderen en de biotoopaquaria die het sterkst gelijken op de natuurlijke leefomstandigheden van een specifieke vis.

1.2. Vorm van het aquarium

Aquariums zijn er in alle soorten, maten en vormen. Enerzijds moet je zelf een beetje kiezen wat je mooi vindt. Er zijn bijvoorbeeld afgeronde en zelfs driehoekige aquaria die een artistieke twist aan je interieur kunnen geven, maar een rechthoekig aquarium is over het algemeen de populairste keuze. Daarnaast heb je ook een aantal gekkere keuzes, zoals een aquarium in de vorm van een kasteel, als onderstel van een salontafel et cetera.

Wat je alvast niet doet, is een vissenkom gebruiken. Vissen moeten vrij kunnen zwemmen en van al dat rondjes zwemmen worden ze gek. Daarnaast is het wateroppervlak dat met de lucht in contact komt te beperkt. Je ziet ook vaak dat een goudvis in een ronde vissenkom naar boven komt happen naar zuurstof. Veel mensen denken onterecht dat hij dan om eten komt smeken, maar eigenlijk is hij gewoon permanent in ademnood.

Ook de zogenaamde aquarium-wc’s zijn geen goed idee. Bij aquarium-wc’s zoals de Quick Fish heeft het toilet een aquarium waaruit het water wordt gepompt om de wc te spoelen. De vissen krijgen daarbij meteen vers water en op zich is er geen gevaar, maar in de praktijk dringt de lucht van de chemicaliën die in het toilet worden gebruikt te vaak door tot in het aquarium en dit is natuurlijk minder gezond. Ook bij varianten met een gescheiden watersysteem is dat een risico.

1.3. Volume van het aquarium

Daarnaast moet het beste aquarium voldoende groot zijn voor de vissen die je gaat houden. Je moet er rekening mee houden dat zelfs vissen als goudvissen snel kunnen groeien en grote vervuilers zijn, waardoor ook hier het beste aquarium voldoende groot moet zijn. Daarom wordt vaak een minimum van 54 liter aangehouden. Bij grotere vissen moet het beste aquarium dan weer zo’n 100 centimeter lang zijn, maar voor bijvoorbeeld maanvissen moet het ook nog eens 50 centimeter hoog zijn. Informeer daarom bij de aanschaf van een vis steeds naar de eisen die aan het beste aquarium voor die vis worden gesteld.

Hoe dan ook is die grens van 54 liter zeker niet heilig. Voor kleine vissen of garnalen kan dat zelfs flink lager zijn. We merken zelfs dat steeds meer mensen kiezen voor het beste nano aquarium. Daarin worden dan heel kleine visjes gehouden zoals de boraras brigittae en de pandaka pygmaea.

1.4. Aquariumtechniek

Om de gezondheid van je aquariumbewoners op punt te houden, is er best wel wat techniek nodig. Dit gaat dan van verwarming tot belichting, filters, pompen et cetera. Dit kan je allemaal apart verkrijgen, maar bij sommige aquaria zit het allemaal ingebouwd. Dit ziet er fraaier uit, maar let wel altijd goed op want bij een defect is het niet altijd even eenvoudig te herstellen.

2. Dit zijn de beste aquariums van 2022

Wil je een nieuw aquarium kopen? Dan is het goed om te kijken welk aquarium het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de aquariums getest op prijs, afmetingen, inhoud, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Juwel Trigon 190 LedOase HighLine wit 200BiOrb Life LED 15Ciano Aquarium 60 Led CF80SuperFish Betta 8 kitSuperFish Home 25 witTetra Explorer Line 30
Akvastabil Family AquariumSavic Aquarium Plastic
Penn Plax Fauna Box met Blauwe Deksel 2.3 liter
1. Juwel Trigon 190 Led
2. Oase HighLine wit 200
3. BiOrb Life LED 15
4. Ciano Aquarium 60 Led CF80
5. SuperFish Betta 8 kit
6. SuperFish Home 25 wit
7. Tetra Explorer Line 30
8. Akvastabil Family Aquarium
9. Savic Aquarium Plastic
10. Penn Plax Fauna Box met Blauwe Deksel 2.3 lite
Beste prijs€ 351,-€ 1079,-€ 169,-€ 79,95€ 52,49€ 89,-€ 89,-€ 159,45€ 18,99€ 13,85
Afmetingen (l x b x h; cm)70 x 70 x 6090 x 50 x 12529 x 19,3 x 40,760 x 30 x 33,520,5 x 20,5 x 25,746,5 x 25 x 18,525 x 40 x 4060 x 30 x 3240,5 x 25,7 x 2213,5 x 22 x 14
Inhoud (l)19020015588253054222,3
Incl. verlichting Ja, ledJa, ledJa, ledJa, ledJaJa, dimbaarJa, ledJa, ledNeeNee
Incl. filterJaNeeJaJaJaJaJaNeeNeeNee
Incl. verwarmingJaNeeNeeJaJaNeeJaNeeNeeNee
Incl. pompJaNeeJaJaJaNeeNeeNeeNeeNee
Incl. meubelApart verkrijgbaarJaNeeNeeNeeNeeNeeApart verkrijgbaarNeeNee
AfdekplaatJaJaJaJaJaJaJaJaNeeJa
VoederklepNeeJaJaNeeNeeNeeNeeNee-Ja
MateriaalBorosilicaatglasGlasAcrylicGlasAcrylicGlasGlasGlasPlasticPlastic
Beoordeling9,59,48,78,68,58,38,2876,8
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste aquariums van 2022

Zoals hierboven aangegeven moet je het beste aquarium kiezen in functie van de vissen die je gaat houden. Hierdoor kunnen wij moeilijk voor jou bepalen wat het beste aquarium is. Hieronder hebben we wel een aantal uitstekende modellen weergegeven en leggen we telkens uit waarom en in welk geval het volgens ons het beste aquarium is.

1. Juwel Trigon 190 Led

Juwel Trigon 190 Led

Dit is wat ons betreft het beste hoekaquarium. Je schuift het beste aquarium gewoon in een lege hoek van je woonst en je krijgt er meteen een fraai beeld voor in de plaats. Het beste aquarium heeft een volume van 190 liter en hierdoor hebben je vissen plaats zat. Op het vlak van aquariumtechniek zit het verder ook heel goed. Zo is het bijvoorbeeld uitgerust met een sterk Bioflow-filtersysteem, regelbare verwarming en ledverlichting. Voor het beste aquarium is er bovendien een onderframe verkrijgbaar.

Bestel de Juwel Trigon 190 Led bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Bioflow M-filtersysteem
 • Geruisloze circulatiepomp
 • Regelbare verwarming
 • Belichtingstechnologie voor goede plantengroei
 • Licht kan aanblijven tijdens het schoonmaken

Nadelen

  • Niet het beste aquarium voor grote en snelle vissen
  • Heeft geen voederklep

 

 

 

2. HighLine wit 200Oase HighLine wit 200

Dit is op veel vlakken het beste aquarium op de markt. Het voldoet aan alle denkbare eisen en het is geschikt voor de grotere vissen. De ledverlichting zorgt voor een optimaal lichtspectrum en voor een goede plantengroei. Het leidingwerk voor de filter is volledig geïntegreerd en het komt inclusief al het installatietoebehoren en een stijlvolle kast die in verschillende designs verkrijgbaar is.

Bestel de HighLine wit 200 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Incl. kast met hendelvrije deuren
 • Uitrekbaar rek voor de aquariumfilter
 • Ledverlichting
 • Leidingwerk is reeds voorzien
 • Voederklep

Nadelen

  • Geen verwarming
  • Geen goedkoop aquarium

 

 

 

3. Life LED 15BiOrb Life LED 15

Dit is volgens ons het beste nano aquarium op de markt. Het heeft een inhoud van 15 liter en staat bijzonder fraai in het interieur. Het beste nano aquarium is gemaakt van acryl dat vele keren sterker en lichter is dan glas. Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat het wateroppervlak voortdurend in beweging blijft, waardoor er altijd voldoende zuurstof is. Verder is er een filter voorzien om de pH-waarde stabiel te houden en beschikt de bodem over keramisch materiaal voor biologische filtratie.

Bestel de Life LED 15 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Incl. filter en ledverlichting
 • Altijd voldoende zuurstof
 • Biologische filtratie
 • Afdekplaat
 • Gemaakt van acryl

Nadelen

  • Elke 6 weken filtercartridge toevoegen om het water zuiver te houden
  • Enkel geschikt voor heel kleine visjes

 

 

 

4. Ciano Aquarium 60 Led CF80

Ciano Aquarium 60 Led CF80

Dit aquarium is een goede keuze voor beginners die op zoek zijn naar een deugdelijk exemplaar. Het is voorzien van een filter, ledverlichting en verwarming en het heeft een volume van 58 liter. Het is ook eenvoudig te onderhouden en heeft een plastic kap die helemaal rond zijn as draait. De voornaamste nadelen zijn dat de meegeleverde pomp en filter eigenlijk niet voldoende capaciteit leveren als je ‘m voor de volle 58 liter gebruikt. Hoe dan ook is het een goedkoop aquarium en krijg je het beste aquarium voor die prijs. Het gaat echter om het beste startersaquarium en voor professionals is het allicht net iets te weinig.

Bestel de Ciano Aquarium 60 Led CF80 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste startersaquarium
 • Verwarming van 50 watt
 • Ledverlichting
 • Inclusief biologische filter
 • Inclusief waterpomp

Nadelen

  • Filter en pomp hebben onvoldoende capaciteit voor 58 liter
  • Niet geschikt voor grote vissen

 

 

 

5. Betta 8 KitSuperFish Betta 8 kit

Dit vinden we het beste aquarium voor garnalen. Het is een plug-and-playmodel en het is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Het heeft een ingebouwde filter met actieve kool en het is volledig veilig voor garnalen. Het systeem zorgt ervoor dat het water minder vaak vervangen hoeft te worden. Kies wel voor de juiste garnalen en leer ze ook begrijpen. Dwerggarnalen zijn bijvoorbeeld sociale diertjes die graag in grotere groepen worden gehouden. Deze garnalen kunnen best actief zijn. Ga dan weer niet voor waaierhandgarnalen want zij gaan gewoon rond de filter rondhangen. Ook macrobrachiumgarnalen zijn een minder goed idee omdat het dan te snel tot gevechten komt in zo’n klein aquariumpje.

Bestel de Betta 8 Kit bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste aquarium voor garnalen
 • Verlichting
 • Filter
 • Verwarming
 • Pomp

Nadelen

  • Max. geschikt voor 1 of 2 kleine vissen (bv. Siamese kempvis)
  • Verlichting is een beetje te fel

 

 

4. De populairste merken aquariums

Wat opvalt is dat de JUWEL aquaria toch wel heel populair zijn. JUWEL is dan ook al 50 jaar actief op het gebied van aquariumbouw en plaatst daarbij altijd de aquariumbewoners op de eerste plaats. Daarom dat ze bijvoorbeeld ook een speciale FilterGrid gebruiken om te voorkomen dat kleine garnalen in de filter terechtkomen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wel een aantal merken die het goed doen. Voorbeelden daarvan zijn het Aquatlantis aquarium, het Ada aquarium en het Sera aquarium. Het gaat telkens om goede merken die zeker te overwegen zijn.

5. Hoe is de lijst met beste aquariums 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste aquaria hebben we de aquaria heel nauwgezet onder de loep genomen. Hierbij focusten we bijvoorbeeld op de technische eigenschappen van de filters, maar keken we ook naar de afmetingen en de bouwkwaliteit. Daarbij rekenden we op het advies van Joost, een vriendelijke dierenwinkeluitbater uit Gent. Bedankt, Joost! Natuurlijk rekenden we niet alleen op zijn hulp maar hebben we ook talloze reviews gelezen via betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie hebben wij volledig onafhankelijk deze lijst met beste aquaria samengesteld.

Aquarium beste

6. Tip: aquariumdecoratie met LEGO

Het creëren van heuse onderwaterlandschappen is een echte trend aan het worden en het lijkt zelfs belangrijker te zijn geworden dan het houden van vissen. In feite is dat een goede zaak: liever een groot aquarium voor een groot landschap en enkele vissen dan overpopulatie of een te kleine bokaal.

Toch hoef je echt geen fortuinen uit te geven aan onderwaterlandschappen en bestaan er ook goedkopere oplossingen. Vooral met LEGO kan je heel creatief zijn. Zo zijn er op het internet handleidingen te vinden om je eigen Goldfish City te creëren. Ook taferelen uit Super Mario Bros. zijn heel populair. Speur het internet af, laat je inspireren en wees lekker creatief!

7. FAQ over aquariums

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog een aantal vragen over aquaria? Het ziet er allemaal zo eenvoudig uit, maar dat is het natuurlijk niet. Vissen houden is best intensief en langzaamaan leer je bij hoe je hen zo gezond en gelukkig mogelijk kan houden. In de tussentijd beantwoorden we alvast een aantal vragen.

7.1. Er ontstaat een bruine laag op de bodem van mijn nieuw aquarium. Wat nu?

Geen zorgen. Dat er in de beginfase wat kiezelwieren ontstaan, is perfect normaal. Dit hoort bij de opstartfase en het zal uiteindelijk ook weer gewoon verdwijnen. Na ongeveer vier weken zou het moeten verdwijnen. Dit kan je eventueel versnellen door een bacteriestarter aan het water toe te voegen. De bacteriën zorgen ervoor dat de kiezelwieren sneller afbreken.

7.2. Waar plaats ik mijn aquarium?

Qua plaatsing ben je redelijk vrij, maar zet het beste aquarium wel nooit in de volle zon. Hierdoor krijgen de algen vrij spel en kan het water ook gewoon te warm worden. Zorg er daarnaast voor dat het draagvlak schokvrij en voldoende stabiel is. Hou er bij de plaatsing ook rekening mee dat andere huisdieren ook interesse kunnen vertonen in het aquarium.

7.3. Hoeveel weegt een gevuld aquarium?

Dat is natuurlijk afhankelijk van het gewicht van het beste aquarium en de toevoegingen en de hoeveelheid water. Gemakshalve kan je rekenen dat 1 liter water gelijk is aan 1 kilogram. Dit wil zeggen dat als je het beste aquarium met 200 liter water vult, de kast of tafel ook meer dan 200 kilogram moet kunnen dragen.

8. Aanvullende producten voor aquariums

Met het beste aquarium ben je nooit klaar. Je hebt dan ook nog veel meer nodig dan alleen het beste aquarium. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beste aquarium filter, het beste CO2-systeem voor het aquarium, de beste stromingspomp voor het aquarium, de beste aquarium bodemreiniger, de beste druppeltest voor het aquarium, de beste plantenvoeding voor het aquarium, het beste filtermateriaal voor het aquarium, de beste filter voor een aquarium (de beste binnenfilter voor een aquarium of de beste buitenfilter voor een aquarium), de beste voedingsbodem voor een aquarium, de beste aquariumplanten en zo kunnen we wel even verder blijven gaan. Lees je zeker in bij het samenstellen van een aquarium, want het is allemaal iets complexer dan gewoon even een goudvis van de kermis in een ronde bokaal met wat kiezelsteentjes gooien en klaar.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews