Best Gekozen
Beste compactcamera

Beste compactcamera 2022

Wat is de beste compact camera die je momenteel in de winkelrekken vindt?

Een goede compactcamera is een veelzijdig toestel dat je voor diverse doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor kiekjes tijdens het familiefeest of voor de leukste vakantiefoto’s. Eigenlijk is een compact camera voor beginners een goed idee omdat ze meestal over een automatische modus beschikken die de instellingen autonoom aanpast. Natuurlijk kan je met de compact camera beste koop wel nog steeds sleutelen aan het diafragma of aan de sluitertijd. Wat is een goede compactcamera? Dat is dan weer afhankelijk van wat jij al dan niet belangrijk vindt. Zoek je een compact camera met veel zoom of eerder een goede compact camera voor op reis? Dan is het antwoord telkens anders. Met onze uitgebreide uitleg helpen we je verder. Neem bovendien vooral even een kijkje naar onze persoonlijke favorieten.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Sony Cybershot DSC-RX10 IVSony CyberShot DSC-W810Nikon Coolpix P950

De beste compact camera is volgens ons de compact camera Sony Cybershot DSC-RX10 IV met viewfinder, beeldstabilisatie en een score van 9,8/10. De prijs voor de beste compact camera bedraagt +/- € 1.413.

Voor een goedkope compact camera raden wij de compactcamera Sony CyberShot DSC-W810 met beeldstabilisatie en usb-aansluiting aan. Deze kleine compact camera haal je al voor +/- € 95 in huis.

De beste koop compact camera qua prijs-kwaliteitverhouding is volgens ons de compact camera Nikon Coolpix P950 met ingebouwde wifi, een score van 8,9/10 en een prijskaartje van +/- € 665.

€ 1413,-€ 95,-€ 665,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over compactcamera’s

Net zoals we het eerder al deden bij ons onderzoek naar de beste compact camera van 2019 leggen we ook in 2022 het een en ander uit. Het vinden van de beste compactcamera’s is dan wel niet eenvoudig, maar met de juiste informatie herken je al veel beter welke compact camera de beste is.

1.1. Wat is een compactcamera?

Een compactcamera is een compacte camera met een vaste lens die je dus niet zomaar kan verwisselen. Desondanks kunnen compactcamera’s uitstekende foto’s nemen, zeker als ze verregaande automatische functies hebben. Dat is meteen ook een eerste gegeven waarop je moet letten: welke automatische en handmatige functies heeft de compactcamera?

1.2. Aantal megapixels

Hoe hoger het aantal megapixels van de compactcamera, hoe beter de beeldkwaliteit. Tegenwoordig worden er vrijwel geen compactcamera’s meer gemaakt met minder dan 10 megapixels. Je kan dan je foto’s probleemloos tot een A4-formaat uitvergroten. Wil je foto’s die van zo’n hoge kwaliteit zijn dat je ze bijvoorbeeld ook als fotobehang kan gebruiken? Dan moet je hoger mikken. Dat is ook het geval als je foto’s in Photoshop wil nabewerken. Voor de meeste mensen zal 10 megapixels echter wel volstaan.

1.3. Filmen

Met veel compactcamera’s kan je ook filmen. Vaak heeft de compactcamera dan extra functionaliteiten om de camera automatisch scherp te stellen en het beeld te stabiliseren. Voor vakantiefilmpjes is een compactcamera vaak meer dan voldoende. Ook vloggers gebruiken frequent compactcamera’s omdat ze zo licht van gewicht zijn.

1.4. Optische zoom

Hoe groter de optische zoom is, van hoe verder je scherpe foto’s maakt. Met een grote optische zoom kan je vanaf je appartementje foto’s maken van natuurfenomenen op het strand. Als je enkel je eten wil fotograferen, is een optische zoom natuurlijk niet zo belangrijk. Als je enkel van dichtbij foto’s neemt, kan de beste digitale compact camera dan ook een optische zoom hebben van 10x. Wil je de beste compact camera met zoom? Een compactcamera met grote zoom heeft een +30x optische zoom. Met zo’n compact camera met groot zoombereik kan je ook inzoomen op objecten, bijvoorbeeld om de kleinste details van een kerk of een plaskrul vast te leggen.

2. Dit zijn de beste compactcamera’s van 2022

Wil je een nieuwe compactcamera kopen? Dan is het goed om te kijken welke compactcamera het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de camera’s getest op prijs, mogelijkheden, scherpte, functies en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Sony Cybershot DSC-RX10 IVLeica V-Lux 5Fujifilm X100VNikon Coolpix P950Kodak Pixpro AZ1000Ricoh GR IIIPanasonic Lumix DC-FZ1000 IISony ZV-1 VlogCanon PowerShot G5 X Mark IISony CyberShot DSC-W810
1. Sony Cybershot DSC-RX10 IV
2. Leica V-Lux 5
3. Fujifilm X100V
4. Nikon Coolpix P950
5. Kodak Pixpro AZ1000
6. Ricoh GR III
7. Panasonic Lumix DC-FZ1000 II 8. Sony ZV-1 Vlog
9. Canon PowerShot G5 X Mark II
10. Sony CyberShot DSC-W810
Beste prijs€ 1413,-€ 1099,-€ 1499,-€ 665,-€ 549,-€ 899,-€ 689,-€ 799,-€ 831,-€ 95,-
Gewicht (g)10958124281005777257810294340127
BridgecameraJaJaNeeJaJaNeeJaNeeNeeNee
BeeldstabilisatieJaJaNeeJaJaJaJaJaJaJa
ViewfinderJaJaJaNeeJaNeeJaNeeNeeNee
Usb-aansluitingJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Hdmi-aansluitingJaJaJaJaJaNeeJaJaJaJa
WifiJaJaJaJaJaJaJaJaJaNee
WaterdichtheidJaNeeJaNeeJaNeeNeeNeeNeeNee
Uitbreidbare opslagcapaciteitTot 128 GBTot 128 GBTot 256 GBTot 128 GBTot 256 GBTot 256 GBTot 256 GBTot 512 GBTot 128 GBTot 128 GB
Beoordeling9,89,69,59,18,98,58,48,287,6
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste compactcamera’s van 2022

Een goede compact camera vinden, kan best wel moeilijk zijn. Het is echt een persoonlijke keuze en dat willen we toch op het hart drukken. Vertrouw daarom niet blindelings op onze compact camera top 10, maar bedenk zelf even wat voor jou al dan niet belangrijk is. Maak zelf een lijstje met je persoonlijke criteria. Zoek je een compact camera met grote sensor, de beste compact camera met gps of de beste compact camera met kantelbaar scherm? Zorg ervoor dat je een compactcamera kiest die aansluit bij je wensen. Onderstaande 5 goede compactcamera’s kunnen natuurlijk wel ter inspiratie dienen en wie weet is onze best geteste compact camera toch gewoon de beste compact camera voor jou.

1. Sony compact camera Cybershot DSC-RX10 IV

Sony Cybershot DSC-RX10 IV

Eerder leverde Nikon al de beste full frame systeemcamera van 2018 en ook dit jaar heeft Nikon zijn huiswerk goed gedaan. De Nikon systeemcamera Z6 is dan ook de beste full frame systeemcamera van 2022. Niet alleen is deze systeemcamera full frame, bovendien beschikt de beste systeemcamera ook nog eens over 273 AF-punten om alles nauwkeurig scherp te stellen. De reactietijd en de scherptesnelheid kan je zelf instellen en filmen doe je natuurlijk in 4K-kwaliteit. Je rekent dan op 30 fps, maar dat kan je ook opdrijven naar 120 fps (full-hd). Deze Nikon systeemcamera full frame Z6 heeft ten slotte een kantelbaar touchscreen zodat je ook in lastige hoeken filmt of fotografeert. Voor beginners en gevorderden is de beste systeemcamera wellicht iets te duur en te uitgebreid, maar professionele fotografen zullen er veel plezier aan beleven.

Bestel de Sony compact camera Cybershot DSC-RX10 IV bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Scherpstellen in 0,03 seconden
 • Stof- en spatwaterdichte compactcamera
 • Stabilisatie
 • Flinke zoom
 • 4K-video’s maken

Nadelen

  • Exclusief geheugenkaartje
  • Geen goedkope compactcamera
  • Heeft geen gps-functie

 

 

 

2. Leica V-Lux 5

Leica V-Lux 5

De tweede beste compact camera van 2022 is net iets goedkoper en kan nog steeds een aantal mooie eigenschappen voorleggen. We vinden het bovendien de beste compact camera bij weinig licht, onder andere te danken aan de grote sensor en het maximale diafragma van f/2.8. De tweede beste compactcamera biedt veel mogelijkheden voor automatische scherpstelling en heeft ten slotte nog een aantal leuke extraatjes, zoals de mogelijkheid om je camera op afstand te besturen met je smartphone. Ideaal voor groepsfoto’s!

Bestel de Leica V-Lux 5 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Groot zoombereik (25-400 mm of 16x)
 • 1″-sensor
 • Scherpe foto’s bij weinig licht
 • Draadloos foto’s delen via de Leica Fotos-applicatie
 • Groothoeklens

Nadelen

  • Heeft geen gps-sensor
  • Geen NFC-ondersteuning
  • Niet waterbestendig

 

 

 

3. Fujifilm X100VFujifilm X100V

Dit is volgens ons de beste compactcamera voor straatfotografen. Onder andere reporters maken vaak gebruik van deze compactcamera. Deze goede compact camera beschikt over viewfinder en heeft niet minder dan 425 autofocuspunten. Met 26,1 MP kan je niet sukkelen. Een extra voordeel is de heel stille leaf shutter met de hoge flitssynchronisatiesnelheid voor het optimaal blokkeren van de zon op een zonnige dag.

Bestel de Fujifilm X100V bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Maximaal diafragma van f/2.0
 • Goede compactcamera voor donkere situaties
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Blokkeert de zon op zonnige dagen
 • Nauwkeurig scherpstellen met 425 autofocuspunten

Nadelen

  • Zoomen is niet mogelijk
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen gps-sensor

 

 

 

4. Nikon compact camera Coolpix P950

Nikon Coolpix P950

De Nikon compact camera Coolpix P950 heeft een zoombereik van niet minder dan 83x, met een optische zoom vergelijkbaar met een lens van 24-2000 mm. Het is wat ons betreft de beste compact camera voor vliegtuigspotters en vogelaars die aan digiscoping doen. Vooral de vibratiereductie met dubbele detectie is een pluspunt. Ten slotte is de vierde beste compactcamera ook heel lichtsterk en geschikt voor gebruik in diverse lichtsituaties.

Bestel de Nikon compact camera Coolpix P950 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Zeer groot optich zoombereik
 • Ideaal voor het fotograferen van vliegtuigen, roofvogels of de maan
 • Lichtsterke lens
 • Incl. draagriem, zonnekap, lensdop en usb-kabel
 • Uitstekende vibratiereductie

Nadelen

  • Bij volledig inzoomen is een statief toch wel een must
  • Geen lichtgewicht
  • Niet waterbestendig

 

 

 

5. Kodak Pixpro AZ1000

Kodak Pixpro AZ1000

De Kodak Pixpro AZ1000 is wat ons betreft de beste compactcamera voor wie een budget heeft van ongeveer 500 euro. Deze goede compactcamera heeft een optisch zoombereik van maar liefs 102x (19,5-1989 mm). Hierdoor is dit een uitstekende compactcamera om astronomische onderwerpen zoals de maan te fotograferen. Ook voor het fotograferen van wilde dieren of sporters is het een goede compactcamera. Bewegingsonscherpte valt niet helemaal te voorkomen, maar wordt toch heel goed uit de foto’s gefilterd. Het kantelbare scherm is dan weer een pluspunt voor wie vanuit verschillende standpunten wil fotograferen.

Bestel de Kodak Pixpro AZ1000 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Fantastische optische zoom
 • Kantelbaar scherm
 • Optische beeldstabilisatie tegen bewegingsonscherpte
 • Draadloos beelden doorsturen via wifi
 • Opslagcapaciteit uitbreidbaar tot 256 GB

Nadelen

  • Bij hoge zoom is een statief toch wel noodzakelijk
  • Vrij langzame compactcamera
  • Heeft geen touchscreen

 

4. De populairste merken compactcamera’s

Qua populariteit valt het op dat de compactcamera van Sony heel goed scoort. Onlogisch is dat niet want Sony leverde eerder al de beste compact camera van 2017, de beste compact camera van 2018 en de beste compact camera van 2019. Ook in 2022 kies je wat ons betreft best een compactcamera van Sony. Daarnaast doet de compact camera van Nikon het ook heel goed, net zoals de compactcamera van Canon. Op afstand volgt ten slotte de Panasonic compactcamera.

5. Hoe is de lijst met beste compactcamera’s 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst baseerden we ons in de eerste plaats op bestaande onderzoeken, zoals het onderzoek naar de beste compact camera door Consumentenbond. Onder andere het onderzoek naar de beste compact camera van 2019 door Consumentenbond hebben we plichtsgetrouw doorgenomen, net zoals het onderzoek naar de beste compact camera van 2017 door Consumentenbond en het onderzoek naar de beste compact camera van 2018 door Consumentenbond. Natuurlijk gingen we niet alleen na wat volgens Consumentenbond de compact camera beste koop is. Onder andere het onderzoek naar de beste compact camera door Test Aankoop namen we bijvoorbeeld ook gewetensvol door.

Daarnaast hebben we de compactcamera’s in eigen persoon op verschillende technische punten vergeleken en uitgeprobeerd. Ten slotte hielden we ook nog rekening met de reviews van gebruikers, onder andere via websites als Coolblue en bol.com. Op basis van al deze informatie hebben wij volledig onafhankelijk onze persoonlijke lijst met beste compactcamera’s samengesteld.

Compactcamera beste

6. Over de beste bridgecamera

Een bridgecamera wordt vaak tot de compactcamera’s gerekend. Ook wij hebben een aantal bridgecamera’s in onze compactcamera top 10 opgenomen, maar het is en blijft toch wel een vreemde eend in de bijt. Eigenlijk is een bridgecamera een overgangstoestel tussen de compactcamera’s en de spiegelreflexcamera’s. Het biedt dan ook meer opties dan een gewone compactcamera, maar de lens is nog steeds niet verwisselbaar. Het blijft dan ook een veelzijdige camera met veel instellingsmogelijkheden, zonder dat je met lenzen moet zeulen. Omdat een bridgecamera best wel groot is, is het bijvoorbeeld niet de beste compact camera voor op reis.

7. FAQ over compactcamera’s

Heb je nog een aantal vragen alvorens je de nieuwste compact camera aanschaft? Hieronder behandelen we verschillende veelgestelde vragen en leggen we het een en ander voor je uit.

7.1. Wat is de beste compact camera voor op reis?

Voor vakantiefoto’s is een optische zoom handig, maar je moet nu ook niet overdrijven. De beste compact camera voor op reis moet een optische zoom van 10-30x hebben. Zorg er bovendien voor dat ze ook effectief compact zijn en je ze dus naar overal mee kan nemen. Let ten slotte vooral op het prijskaartje want op vakantie loop je altijd meer risico, zowel wat de kans op schade als de kans op diefstal betreft.

7.2. Wat is de beste compactcamera om sporters te fotograferen?

Kies voor een compactcamera met een groot zoombereik, zeker als je vanaf de buitenste ring van het Estadio Santiago Bernabéu de kunstjes van Eden Hazard wil fotograferen. Omdat zo’n Hazard natuurlijk al eens kan versnellen, heb je minstens 121 scherpstelpunten en 10 fps nodig. Een goede autofocus is eveneens een pluspunt.

7.3. Zijn waterbestendige compactcamera’s geschikt voor onderwaterfoto’s?

Neen. De beschermingsgraad tegen vocht wordt weergegeven door het tweede cijfer in de IP-classificatie. Als fabrikanten aangeven dat hun compactcamera waterbestendig is, bedoelen ze dat deze compactcamera IP-klasse 6 heeft. Dat wil zeggen dat ze probleemloos bespoten kunnen worden aan 100 l/min onder elke mogelijke hoek. Bij IP-klasse 7 spreken we van dompeldicht (30 minuten onderwater op 1 meter), bij IP-klasse 8 spreken we pas echt over waterdicht en kan het toestel langer en dieper onderwater. Toch zijn er ook hier verschillen mogelijk. Zo zijn sommige compactcamera’s waterdicht tot 10 meter onder de waterspiegel, maar er zijn er ook die tot 30 meter onder de waterspiegel waterdicht blijven.

8. Aanvullende producten voor compactcamera’s

Met een compactcamera kan je dan wel fotograferen, toch zijn een aantal accessoires nog onmisbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een statief, wat onmisbaar is voor wie sterk wil inzoomen. Een goede opbergtas en een extra accu is zeker ook noodzakelijk. Denk ten slotte vooral aan een geheugenkaartje. Een compactcamera heeft vaak een heel beperkt intern geheugen en dat zal al snel niet volstaan. Bekijk vooraf even in welke mate het geheugen uitbreidbaar is. Bij sommige compactcamera’s is het extern geheugen bijvoorbeeld uit te breiden tot 256 GB en dan gaat een geheugenkaartje van 526 GB niet werken.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews