Best Gekozen

Beste droogkast 2022

Welke droogkast is de beste van dit jaar volgens onze test?

Droogkasten, ook wel eens wasdrogers of droogtrommels genoemd, kunnen op verschillende manieren werken. Kenmerkend is wel dat de trommel door een elektromotor wordt aangestuurd en voorzien is van perforaties. Desondanks bestaan er wel verschillende soorten droogkasten die het water telkens op een andere manier afvoeren. Sommigen vinden daarbij dat een condensatiedroogkast de beste koop is terwijl anderen vinden dat een wasdroger met luchtafvoer de beste koop is. Wij hebben verschillende droogkasten voor jou vergeleken in onze droogkasten beste koop top 10.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Miele TCJ 580 WPAEG T8DBE86WProline DVE 7 P-1

De TCJ 580 WP Miele droogkast is volgens ons de beste droogkast van 2020. Het is de beste droogkast voor een groot gezin (drie of meer kinderen) en het kent dan ook een hoog vulgewicht. De beste droogkast van 2020 kost € 1.599 en heeft een beoordeling van 9,8/10!

De DVE 7 P-1 Proline droogkast is een goede wasdroger met luchtafvoer. Deze luchtafvoer wasdroger maakt vrij veel kabaal en is geschikt voor een single of een koppeltje. De Proline droogkast kost maar € 229 en kreeg een goede beoordeling van 8,2. Het is een goede wasdroger met luchtafvoer voor de student.

De AEG droogkast warmtepomp T8DBE86W is een absolute aanrader voor een gezin met 1 of 2 kinderen. Het is een goede warmtepomp droogkast die je niet snel in de steek zal laten, terwijl deze droogkast A+++ als energieklasse heeft. Met een prijskaartje van € 679 en een beoordeling van 9,2 is deze AEG droogkast A+++ T8DBE86W een echte aanrader!

€ 1599,-€ 229,-€ 679,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over droogkasten

Als je op zoek bent naar de beste koop droogkast moet je met een aantal zaken rekening houden. Het belangrijkste dat je moet weten is dat elke droogkast zijn eigen voor- en nadelen heeft. Voor sommigen zijn warmtepomp droogkasten de beste koop, maar anderen kiezen dan weer eerder voor een snelle en goedkope droger. Wil je een droogkast kopen? Hieronder lees je wat je allemaal moet weten als je op zoek bent naar een goede droogkast.

1.1. Type droogkast

Er bestaan vier soorten droogkasten die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Wij kiezen voor de beste droogkast een met warmtepomp, maar ook de andere droogkasten zoals de condensatiebak droogkast hebben zeker een aantal belangrijke voordelen.

Zo’n condensatiedroogkast is veruit het bekendst. Een condensatiedroogkast maakt gebruik van een hitte-element om het wasgoed relatief snel droog te krijgen. Reken op ongeveer 140 minuten voor een was van acht kilogram. Het verdampte vocht wordt daarbij omgezet in water dat je handmatig via een condensbak of via de afvoerleiding afvoert. Hoe dan ook is een condensatiedroogkast over het algemeen sneller dan de beste droogkast met warmtepomp. Het nadeel is dan weer dat de condensatiedroogkast meer energie verbruikt. Ook zal je wasgoed sneller slijten en ook de kans op krimpen vergroot. Anderzijds is een condensatiedroogkast wel goedkoper dan een droogkast met warmtepomp.

Vervolgens is er de droogkast met warmtepomp. In tegenstelling tot een condensatiedroogkast maakt het geen gebruik van een warmteweerstand maar van een warmtepomp met koelmiddel, waarbij droge warme lucht wordt gerecupereerd voor het droogproces. Hierdoor is een droogkast met warmtepomp energiezuiniger, maar droogt het wel minder snel dan een droogkast met condensatie. De droogkast droogt ook op een minder hoge temperatuur waardoor je kleding minder snel verslijt of niet zo snel gaat krimpen. Hoewel een droogkast met warmtepomp in aanschaf duurder is, wijst de praktijk uit dat het zich na enkele jaren al terug kan verdienen. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor de beste wasdroger met warmtepomp die voldoende lang meegaat om optimaal van de terugverdientijd te genieten.

Daarnaast zijn er ook hybride droogkasten waarbij je de keuze hebt tussen het drogen met de warmtepomp of het drogen met de warmteweerstand. Zij combineren de voordelen van deze twee droogkasten en als je gehaast bent kan je dus alsnog even met de warmteweerstand drogen, hoewel het minder goed is voor je kledij en je energierekening.

Ten slotte zijn er de droogkasten met luchtafvoer. De droogkasten met luchtafvoer voeren de waterdamp af met behulp van een speciale afvoerbuis. De afvoerbuis breng je naar buiten door middel van een opening in de buitenmuur of door het via een deur of raam naar buiten te rollen. De droogkasten met luchtafvoer hebben als voordeel dat je ze overal kan gebruiken zonder te boren of zonder dat je over afvoerleidingen moet beschikken. Bovendien is een droogkast met luchtafvoer over het algemeen veel goedkoper en reken je op een nog snellere droogtijd. Het nadeel is dan weer dat droogkasten met luchtafvoer echte energieverslinders zijn en dat ze ook niet meteen goed zijn voor je wasgoed. Daarom geven wij eerder de voorkeur aan de beste warmtepomp droogkast, maar dat is uiteraard afhankelijk van waar je voorkeuren liggen.

1.2. Maximaal vulgewicht

Zorg er altijd voor dat het vulgewicht van de droogkast voldoende hoog is. Hoeveel vulgewicht je nodig hebt is onder andere afhankelijk van hoe vaak je wast en droogt, hoe vaak je nieuwe kleding aantrekt en voor hoeveel personen je wast en droogt. Als je ook een drooglijn hebt, kan je eventueel kiezen voor een goede droogkast met een lager vulgewicht. Als richtlijn kan je volgende waarden hanteren:

 • Als je alleen bent volstaat een goedkope droogkast met een vulgewicht van minder dan 7 kilogram
 • Voor een koppeltje kies je de beste droogkasten met een vulgewicht van 7 kilogram
 • Als je een of twee kinderen hebt is de beste droogkast er een met een vulgewicht van 8 kilogram
 • Telt je gezin 5 personen of meer? Dan heeft de beste droogkast minimaal een vulgewicht van 9 kilogram.

1.3. Geluidsniveau

Een droogkast kan best veel geluid maken en dat is natuurlijk niet leuk als je in een kleine studio woont. Houd daarom altijd rekening met het geluidsniveau van de droogkast. Over het algemeen situeert het geluidsniveau zich ergens tussen 62 dB en 68 dB. De stillere droogkasten halen een geluidsniveau van maximaal 64 dB, een droogkast met een geluidsniveau van 65 of 66 dB haalt een gemiddelde niveau. Droogkasten met een geluidsniveau hoger dan 66 dB vallen onder de categorie luid. Houd er rekening mee dat het om een logaritmische schaal gaat en dat 6 dB meer of minder een wereld van verschil is. Zet je de goede droogkast in de kelder, dan heb je helemaal geen last van het kabaal. In dat geval kan je zelfs gerust voor een luidere droogkast gaan. Soms zijn die ook net iets goedkoper dan hun stille tegenhangers.

1.4. Koolborstelloze motor

Ook toen we zochten naar de beste droogkast van 2018 en de beste droogkast van 2019 haalden we het al aan: wij vinden dat de beste droogkast over een koolborstelloze motor moet beschikken. Dat is over het algemeen enkel het geval voor de betere droogkasten van bijvoorbeeld Miele. Bij een koolborstelloze motor slijt de motor veel minder snel en gaat de droogkast langer mee. Een droogkast met een koolborstelloze motor is wel iets duurder, maar omdat je ‘m minder snel moet vervangen, weet dat zich wel terug te verdienen. Bovendien is het ook gewoon beter voor het milieu.

2. Dit zijn de beste droogkasten van 2022

Wil je een nieuwe droogkast kopen? Dan is het goed om te kijken welke droogkast het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de apparaten getest op onder andere de prijs, het vulgewicht, de functies, de energieklasse, het geluidsniveau en kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Miele TCJ 580 WPMiele TSJ 663 WP EcoLG RC90V9AV2WAEG T8DBE86WBosch WTM85263FGHaier HD80-B636WBosch WTU87S1FGMiele T 8823 CWhirlpool FTBE M10 72Proline DVE 7 P-1
1. Miele TCJ 580 WP
2. Miele TSJ 663 WP Eco
3. LG RC90V9AV2W
4. AEG T8DBE86W5. Bosch WTM85263FG6. Haier HD80-B636W7. Bosch WTU87S1FG
8. Miele T 8823 C
9. Whirlpool FTBE M10 72
10. Proline DVE 7 P-1
Beste prijs€ 1599,-€ 1499,-€ 909,-€ 679,-€ 549,-€ 379,-€ 699,-€ 999,-€ 399,-€ 229,-
TypeWarmtepompdrogerWarmtepompdrogerWarmtepompdrogerWarmtepompdrogerWarmtepompdrogerCondensdrogerWarmtepompdrogerCondensdrogerWarmtepompdrogerLuchtafvoer
Maximaal vulgewicht (kg)999889777
Grootte huishoudenGezin met 3 of meer kinderenGezin met 3 of meer kinderenGezin met 3 of meer kinderenGezin met 1 of 2 kinderenGezin met 1 of 2 kinderenGezin met 1 of 2 kinderenGezin met 3 of meer kinderenSingle of stelSingle of stelSingle of stel
Aantal programma's2119141011161412154
Maximaal geluidsniveau (dB)64646265656864636569
Beoordeling9,89,79,49,29,18,68,48,48,38,2
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. Top 5 beste droogkasten van 2022

Om je alvast op weg te helpen, hebben we hieronder onze persoonlijke top 5 droogkasten weergegeven. We gaven eerder al aan dat wij een droogkast met warmtepomp de beste koop vinden, waardoor je hier niet de beste koop droogkast type condensatie terug zal vinden. Voor de droogkast met condensatie beste koop kan je natuurlijk altijd een kijkje nemen in onze top 10 droogkasten van 2022.

1. Miele TCJ 580 WP droogkast

Miele TCJ 580 WP

Wij vinden Miele het beste merk voor een droogkast en dus hoeft het niet te verbazen dat de beste droogkast van 2022 een droogkast van Miele is. Het gaat hier om een energiezuinige Miele TCJ 580 WP droogkast met warmtepomp die voorzien is van de zogenaamde SteamFinish-technologie waardoor je minder intens moet strijken. Deze Miele droogkast met A+++ als energieklasse heeft een vulgewicht van 9 kilogram en is dus geschikt voor grote huishoudens. De Miele warmtepomp droogkast heeft bovendien niet minder dan 21 programma’s, waaronder een droogprogramma voor beddengoed en jeans.

Een andere reden waarom we aanraden om deze droogkast van Miele te kopen is de aanwezigheid van de speciale vochtigheidssensoren. Hierdoor stopt deze droogkast met warmtepomp van Miele automatisch wanneer alles droog is, waardoor je nog meer energie bespaart. Via de app zie je altijd hoe lang de droogkast van Miele met warmtepomp nog nodig heeft om je wasgoed helemaal droog te krijgen.

Bestel de Miele TCJ 580 WP droogkast bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Beste droogkast voor een groot gezin (5 of meer personen)
 • Beste stille droogkast (64 dB)
 • Energiezuinige droogkast met 21 programma’s
 • Minder strijkwerk (hiervoor de beste droogkast volgens Coolblue)
 • Resttijdindicatie op je smartphone

Nadelen

  • Deze droogkast goedkoop noemen zouden we niet doen
  • Doet tot 3,5 uur over een volle trommel (veel minder snel dan condensatiedroogkast van Miele)

 

 

2. Miele TSJ 663 WP Eco

Miele TSJ 663 WP Eco

Als je op zoek bent naar een goed alternatief voor de beste droogkast van 2022, raden we deze Miele TSJ 663 WP ECO droogkast aan. Het is net iets goedkoper en je bedient deze goede droogkast van Miele ook gewoon met een app, Alexa, Google Assistant of Siri. Het gaat om een energiezuinige droogkast die bovendien even stil is als de beste droogkast van 2022. Ook hier zijn de speciale vochtigheidssensoren ingebouwd, maar er zijn wel net iets minder wasprogramma’s ingebouwd. Het gaat ten slotte opnieuw om een droogkast voor grote gezinnen.

Bestel de Miele TSJ 663 WP Eco bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Uitstekend alternatief voor de beste droogkast van 2022
 • Beschikt over het PerfectDry-systeem voor optimale droogtijd
 • Beschikt over een speciaal geursysteem
 • Goede stille wasdroger
 • Energiezuinige droogkast van Miele

Nadelen

  • Indicator geeft aan wanneer het nodig is om de condensbak te legen, maar niet hoe het met het waterniveau gesteld is
  • Geen snelle droogkast
  • Beschikt niet over een stoomfunctie

 

 

3. LG RC90V9AV2W

LG RC90V9AV2W

De derde beste droogkast is er opnieuw een met een hoog maximaal vulgewicht van 9 kilogram. Wat deze LG RC90V9AV2W wasdroger met warmtepomp zo bijzonder maakt, is dat hij extra energiezuinig is. Deze LG droogkast is voorzien van een speciale trommel die extra voorzichtig met je wasgoed omgaat en beschikt over 14 programma’s. Vooral het wasprogramma voor sportkleding vinden we een meerwaarde. Ook heeft deze LG wasdroger met warmtepomp een speciale stoomfunctie waardoor je net als bij de beste droogkast van 2022 minder strijkwerk hebt. Via de LG SmartThinQ-app behoud je ook altijd het overzicht en bedien je de derde beste droogkast ook gewoon vanop afstand. Ten slotte gaat het om een extra stille droogkast met een geluidsniveau van slechts 62 dB.

Bestel de LG RC90V9AV2W bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Beste droogkast voor minder dan 1.000 euro
 • Spoelt zich automatisch schoon voor minder onderhoudswerk
 • Beschikt over een stoomfunctie>
 • Goede energiezuinige droogkast
 • Heeft een speciaal wasprogramma voor sportkleding

Nadelen

  • Heeft minder wasprogramma’s dan de beste droogkast van 2022
  • Drogen duurt 4 uur voor een volle trommel
  • Droogproces stopt niet automatisch als wasgoed al droog is

 

 

4. AEG T8DBE86W

AEG T8DBE86W

Deze AEG T8DBE86W droogkast is volgens ons de beste keuze als je voor je droogkast de beste prijs kwaliteit verhouding wilt. Deze beste droogkast wat prijs kwaliteit betreft is goed voor een gezin met één of twee kinderen en is heel energiezuinig. Het AbsoluteCare-systeem past automatisch het droogprogramma aan, waardoor je niet hoeft te vrezen dat je kleding krimpt. Zowel de droogtemperatuur als de trommelbewegingen past deze AEG droogkast met warmtepomp automatisch aan. Bij deze droogkast van AEG met warmtepomp beschik je over 10 verschillende programma’s en ook een antikreukfase is voorzien. Wil je een droogkast met warmtepomp kopen voor een gezin van drie of vier personen? Dan raden we aan om deze AEG droogtrommel te kopen.

Bestel de AEG T8DBE86W bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Droogtrommel van AEG past droogprogramma automatisch aan het wasgoed aan
 • De AEG droogkast droogt op lage temperatuur om kleding te beschermen
 • Zeer energiezuinige droogtrommel van AEG
 • Beste droogkast voor een gezin van drie of vier personen
 • Beste droogkast wat prijs kwaliteit betreft

Nadelen

  • Niet geschikt voor gezinnen van meer dan 4 personen
  • Bediening via app niet mogelijk
  • Geen stille droogkast

 

 

 

5. Bosch WTM85263FG

Bosch WTM85263FG

De vijfde plek gaat naar deze droogkast van Bosch. Deze Bosch WTM85263FG droogkast met warmtepomp is zeker een goede droogkast voor drie of vier personen, maar heeft zijn lagere score te danken aan het feit dat hij net iets minder energiezuinig is dan zijn voorgangers. Wel beschikt deze Bosch wasdroger met warmtepomp over een zelfreinigende condensor die automatisch schoonspoelt tijdens het drogen. Je hebt bij deze droogtrommel van Bosch de keuze uit 11 droogprogramma’s en er is ook een (energieverslindend) snelprogramma voorzien. Houd er wel rekening mee dat deze Bosch droogtrommel geen stille droogkast is.

Bestel de Bosch WTM85263FG bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Goede droogkast onder 600 euro
 • Reinigt zichzelf tijdens het drogen
 • Beschikt over een snelprogramma (droog in 40 minuten)
 • Je kan het condenswater meteen afvoeren met een slang
 • Beschikt over een resttijdindicatie

Nadelen

  • Deze Bosch droogautomaat is geen stille droogkast
  • Deze wasdroger met warmtepomp van Bosch doet ongeveer 3,5 uur over het drogen van een volle trommel
  • Minder energie-efficiënt dan de beste droogkast van 2022

 

 

4. De populairste merken droogkasten van 2022

De Nederlandse consumentenorganisatie Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de populariteit en tevredenheid bij verschillende merken droogkasten. Hieruit blijkt dat de Miele droogkasten, die ook bij ons goed scoren, de hoogste waardering genieten. Daarnaast benoemt Consumentenbond ook de Siemens droogkast, de Bosch droogkast, de AEG droogkast en de Samsung droogkast. De droogkast van Beko, de Zanussi droogkast en de Bauknecht droogkasten scoren gemiddeld. Andere populaire merken droogkasten, zoals de Whirlpool droogkasten en de Indesit droogtrommels, krijgen een score van minder dan 7,5. In hun onderzoek naar de droogkast beste koop van 2019 behalen ze nochtans wel goede scores op het vlak van prijs-kwaliteitverhouding.

5. Hoe is de lijst met de beste droogkasten van 2022 tot stand gekomen?

Het assortiment wasdrogers is op zijn zachtst gezegd overweldigend en het vinden van de beste condensatiedroogkast of de wasdroger met warmtepomp beste koop is dan ook niet eenvoudig. Gelukkig zijn er op het internet al talloze objectieve onderzoeken te vinden van organisaties als Consumentenbond en Test Aankoop en hadden we het voorbereidend onderzoek al gedaan toen we op zoek gingen naar de wasdroger beste koop van 2019.

Het is echter niet omdat pakweg Consumentenbond de Beko wasdroger de beste koop vindt dat wij dat zomaar hebben overgenomen. Wij hebben de specificaties van alle wasdrogers met een positieve beoordeling vergeleken en hielden eveneens rekening met de reviews op derde websites als Coolblue en bol.com. Op basis hiervan stelden wij onafhankelijk onze persoonlijke top 10 met beste wasdrogers samen.

Beste droogkast

6. Tips voor een optimaal gebruik van een droogkast

Nu je eindelijk een goede droogkast hebt, is het tijd om je goede droogkast te gebruiken. Hiervoor kijk je best eerst even naar de symbolen op het etiket van je kleding. Hierop staat of het kledingstuk in de droogkast mag en op welke stand het mag. Indien er een symbool met een ronde cirkel en een kleine gevulde stip op het etiket staat, mag het op een lage stand in de droogkast. Bij twee stippen mag het ook op een hoge stand in de droogkast. Bij de andere symbolen mag het niet en moet je het bijvoorbeeld hangend drogen.

Vervolgens raden we aan om je was altijd eerst even te centrifugeren zodat het meeste vocht al weg is. Hierdoor droogt de was nadien sneller en heb je minder hitte en dus ook energie nodig. Sluit vervolgens alle knopen en ritsen en sorteer de was. Jeans droog je bijvoorbeeld apart omdat het er anders voor zorgt dat de rest van je kleding sneller slijt. Respecteer in ieder geval altijd het maximaal vulgewicht van je droogkast.

7. FAQ over droogkasten

Nu je alles weet over droogkasten en eenvoudig een goede droogkast kiest en gebruikt, blijf je misschien nog met een aantal praktische vragen achter. Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen over droogkasten beantwoord.

7.1. Hoe maak ik mijn droogkast schoon?

Na elk gebruik moet je de droogkast even schoonmaken. Verwijder hiervoor de grote stofdelen uit de pluizenfilter. Om de paar maanden moet je vervolgens de droogkast uitgebreid reinigen. Zuig daarvoor de condensor schoon met een stofzuigerborstel en reinig de trommel met lauw water en een beetje schoonmaakmiddel. Reinig ook voorzichtig de sensoren. In de handleiding staat waar je de sensoren vindt.

Bij een droogkast met warmtepomp kan je de condensor niet verwijderen. Als de condensor zelfreinigend is, hoef je je daar geen zorgen over te maken. In het andere geval gebruik je even de stofzuiger om het rooster van de condensor te reinigen.

7.2. Hoe sluit ik mijn droogkast aan op de waterafvoer?

Meestal is er een afvoerslang met de droogkast meegeleverd. Als deze te kort is kan je eventueel een langere kopen. Hoe je de droogkast op de waterafvoer aansluit, verschilt van fabrikant tot fabrikant dus sla er even de handleiding op na. Bij de droogkast van Miele moet je de slang bijvoorbeeld even lostrekken en voorzichtig uit de klemmen trekken om hem vervolgens in de waterafvoer te stoppen. Bij de droogkast van AEG moet je dan weer eerst de slangklem verwijderen en het groene of rode slangetje losmaken. Wil je ten slotte zowel de wasmachine als droogkast op eenzelfde afvoer aansluiten? Dan moet je even een Y-stuk gebruiken.

7.3. Hoe voorkom ik vocht na het drogen?

De meeste droogkasten hebben een vochtuitstoot van zo’n 10% of meer. Dat wil zeggen dat het vocht niet volledig in water wordt omgezet maar in de omgevingslucht terechtkomt. In principe volstaat het om na of tijdens het drogen de ramen open te zetten. Ook een luchtontvochtiger helpt. In een gesloten ruimte die je niet kan verluchten, raden we een droogkast met een lage vochtuitstoot aan (< 5%).

8. Aanvullende producten voor droogkasten

Naast je droogkast kan je vaak nog een aantal extra spullen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een lange condensafvoerslang of een tussenstuk om de droogkast op de wasmachine te monteren. Trillingdempers zijn eveneens een meerwaarde, net zoals een Y-stuk om de wasmachine en de droogkast op dezelfde afvoer aan te sluiten. Denk ten slotte aan een handige wasmand, een luchtontvochtiger en een droogrek voor wanneer het lekker warm is.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Tijdelijk tot €200 korting op een nieuwe droogkast

Alles voor een glimlach :-)