Best Gekozen
Beste fietsslot

Beste fietsslot 2022

Wat is het beste fietsslot om fietsdiefstal te voorkomen?

In een ideale wereld zou je geen fietsslot moeten hebben en zou men met hun poten van je gerief afblijven. Spijtig genoeg is dat niet het geval en ben jij dan de stommerik als je je fiets niet op slot doet. Het is een beroerde wereld, dat gaan we niet ontkennen. Bovendien volstaat niet eender welk slot want er bestaan vaak eenvoudige manieren om sloten open te krijgen. Daarom gingen wij op zoek naar het beste fietsslot. Onthoud wel dat je altijd voor een combinatie van sloten moet gaan omdat elk fietsslot een eigen zwakte heeft. Vaak zijn dieven dan ook in het bijzonder op zoek naar fietsen die met een welbepaald slot vast zijn gemaakt. Met een tweede slot schrik je hen maximaal af.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540 160HB230 EaZy KFM-Wave Automatic CablePro-tect Opal ART-3

Het beste beugelslot is de ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540/160HB230 EaZy KF met ART-3-keurmerk. Het beste beugelslot is gemaakt van staal weegt 2 kg en houdt dieven echt op afstand. Het scoort 9,8/10 en kost +/- € 119,95.

Voor een goedkoop fietsslot kan je kiezen voor de M-Wave Automatic Cable. Dit slotje van staal weegt 60 gram en kost slechts +/- € 7,95. Het beschikt echter niet over een ART-keurmerk en er zijn veiligere keuzes.

Voor een fietsslot met de beste prijs-kwaliteitverhouding raden we aan om te kiezen voor de Pro-tect Opal ART-3. Dit is het beste kettingslot van gehard staal en weegt 2,9 kg. Het scoort 9,6/10 en kost +/- € 31,95.

€ 119,95€ 7,95€ 31,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over fietssloten

Als je het beste fietsslot zoekt, zijn er een aantal keuzes die je kan en moet maken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een goed kettingslot, maar alleen de beste fietsslot ketting zal nog niet volstaan. We leggen het een en ander voor je uit en helpen je bij het vinden van het beste fietsslot.

1.1. Verschillende soorten fietssloten

Er zijn verschillende manieren om je fiets op slot te doen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het beste ringslot, maar ook voor het beste fiets kettingslot, het beste kabelslot of het beste beugelslot. Het is niet meteen een kwestie van het beste fietsslot of het slechtste fietsslot want geen enkel fietsslot is helemaal feilloos. Met een hefboom of enkele hulpmiddelen zijn uiteindelijk zelfs de beste fietssloten binnen enkele minuten te openen.

Type fietsslot Pluspunten Minpunten
Ringslot Je hebt het fietsslot altijd bij je De fiets kan worden opgetild en in een busje worden gezet
Insteekslot Tweede slot om de fiets aan een vast object te bevestigen Vaak enkel voor een specifiek ringslot geschikt en vaak niet zo lang
Kettingslot Het beste fietsslot, als het van goede kwaliteit is Vrij zwaar en je kan de sleutel verliezen
Kabelslot Minder zwaar dan een kettingslot en toch eenvoudig aan een vast object bevestigen Vaak zijn ze eenvoudiger door te knippen
Vouwslot Licht en moeilijk te breken Vaak vrij kort en niet altijd even eenvoudig te bevestigen
Beugelslot Sterke fietsbescherming Groot, zwaar en niet geschikt om de fiets aan brede objecten vast te maken

 

Hoe dan ook is het aangeraden om steeds te kiezen voor meerdere en verschillende soorten fietssloten. Zo ben je klaar voor de verschillende situaties waarbij je je fiets kan parkeren. De meeste fietsdieven zijn bovendien gelegenheidsdieven en laten zo’n goed beveiligde fietsen links liggen omdat het risico dan te groot wordt. Kies daarbij wel altijd voor verschillende soorten fietssloten.

1.2. Veiligheidsklasse

Het type fietsslot geeft niet aan wat het beste fietsslot is. Als je echt met het beste slot de fiets op slot wil doen, moet je vooral kijken naar de ART-klasse. Het ART-keurmerk wordt uitgegeven door de Nederlandse Stichting ART. Deze sloten zijn uitgebreid getest. Als je het beste fietsslot zoekt, raden wij altijd aan om te kiezen voor een fietsslot met ART-3-keurmerk. Het ART-2-keurmerk kan je als ondergrens hanteren. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een slot met een ART-4-keurmerk, maar deze sloten zijn in principe meestal voor bromfietsen gemaakt en iets zwaarder. Als dit je niet deert en je fiets vaak in een diefstalgevoelig gebied staat, valt het echter zeker te overwegen.

2. Dit zijn de beste fietssloten van 2022

Wil je een nieuw fietsslot kopen? Dan is het goed om te kijken welk fietsslot het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de sloten getest op prijs, type, eigenschappen, materiaal en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540 160HB230 EaZy KFPro-tect Opal ART-3ABUS Amparo 485 LH ART2AXA 1000 VouwslotABUS Beugelslot 445 alarmABUS Ionus 8900Axa Cherto 95 CompactAXA NewtonB'TWIN ELOPS cijferslot 120
M-Wave Automatic Cable
1. ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540/160HB230 EaZy KF
2. Pro-tect Opal ART-3
3. ABUS Amparo 485 LH ART2
4. AXA 1000 Vouwslot
5. ABUS Beugelslot 445 alarm
6. ABUS Ionus 8900
7. Axa Cherto 95 Compact
8. AXA Newton
9. B'TWIN ELOPS cijferslot 120
10. M-Wave Automatic Cable
Beste prijs€ 119,95€ 31,95€ 17,50€ 65,29€ 105,-€ 35,74€ 36,99€ 27,35€ 10,-€ 7,95
Type fietsslotBeugelKettingRingVouwBeugelKettingKettingKabelCijferslotKabel
Gewicht (g)20002900565155011002102200064559060
MateriaalGehard staalGehard staalGehard staalGehard staal en neopreen materiaalGehard staalStaalStaalStaal (kabel) - Kunststof (omhulsel)55% PVC, 45% staalStaal
ART-keurmerkART-3ART-3ART-2ART-2-ART-2ART-2---
Lengte (cm)23100-10523859512015060
Beoordeling9,89,69,49,39,298,98,47,67,1
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste fietssloten van 2022

Natuurlijk neem jij geen genoegen met een goed fietsslot en wil je enkel met het beste fietsslot je fiets beveiligen. Begrijpelijk. Zoals eerder gezegd moet je in de praktijk verschillende fietssloten gebruiken en speelt de ART-klasse een belangrijke rol. Hieronder focussen we op goede en veilige fietssloten en hebben we ook verschillende soorten fietssloten geselecteerd. Hierdoor vind je eenvoudiger het beste slot voor je fiets.

1. ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540/160HB230 EaZy KF

ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540 160HB230 EaZy KF

Dit is het beste beugelslot dat we konden vinden en is er speciaal voor waardevolle fietsen in stedelijke omgevingen. Het beste fietsslot is gemaakt van het door ABUS gepatenteerd gehard staal en is zo ontworpen dat het een optimale bescherming biedt tegen lock picking, slaan en trekkrachten. Niet voor niets rekent het beste fietsslot op een ART-3-classificatie. Hoewel het geen goedkoop fietsslot is, raden we het beste fietsslot zeker aan voor wie een waardevolle fiets heeft.

Bestel de ABUS U-Bolt Granit X-Plus 540/160HB230 EaZy KF bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Hoogste beveiligingsklasse voor fietsen
 • 13 mm dikke gehard stalen paraboolbeugel
 • Incl. sleutel met ledverlichting om het sleutelgat te vinden
 • Automatische afsluiting voor bescherming tegen vuil en vocht

Nadelen

  • Niet mogelijk om fiets aan brede objecten vast te maken
  • Zwaar fietsslot (2 kg)

 

 

 

2. Pro-tect Opal ART-3Pro-tect Opal ART-3

Het tweede beste fietsslot is een kettingslot dat eveneens over het ART-3-keurmerk beschikt. Het tweede beste fietsslot is 1 meter lang, waardoor het eenvoudiger is om de fiets aan vaststaande objecten te bevestigen. Daarnaast heeft het tweede beste fietsslot een auto-clickvergrendeling en komt het met een beschermhoes van nylon. Het is nog zwaarder dan het beste fietsslot, maar wel flink goedkoper. Als je minder wil uitgeven aan een fietsslot maar een goed fietsslot kopen echt wel de bedoeling is, is het tweede beste fietsslot volgens ons de beste keuze.

Bestel de Pro-tect Opal ART-3 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Kettingslot van 1 meter lang
 • ART-3-keurmerk
 • Gehard staal
 • Incl. reservesleutel
 • Goedkoper dan het beste fietsslot

Nadelen

  • Zwaar fietsslot (2,9 kg)
  • Heel groot sleutelblok (komt door de anti-boorbeveiliging)

 

 

 

3. ABUS Amparo 485 LH ART2ABUS Amparo 485 LH ART2

Wil je met het beste ringslot de fiets vastzetten? We hoeven je vast niet te vertellen dat een ringslot alleen onvoldoende veilig is, maar in combinatie met een ander fietsslot kan het zeker. In zo’n geval raden wij de Amparo 485 LH ART2 aan. Dit ringslot beschikt over een ART-2-classificatie en komt met twee sleutels. Het weegt 600 gram en is eenvoudig op de fiets te monteren. Het voordeel is dat je altijd een slot hebt, zelfs wanneer je er even niet aan denkt.

Bestel de ABUS Amparo 485 LH ART2 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Altijd een slot op je fiets
 • Weegt slechts 600 gram
 • Incl. reservesleutel
 • Gehard staal
 • ART-2-keurmerk

Nadelen

  • Mogelijk om de fiets op te heffen en in een camionette te gooien
  • Wordt zonder bevestigingsmaterialen geleverd

 

 

 

4. AXA 1000 Vouwslot

AXA 1000 Vouwslot

Als je liever een vouw- of klapslot hebt, raden wij het AXA 1000 Vouwslot aan. Dit klapslot is gemaakt van gehard staal, heeft verschillende draaipunten en kan zo een lengte tot wel 1 meter bereiken. De cilinder geniet een goede bescherming tegen vocht en vuil en via de internationale sleutelservice kan je op elk moment een extra reservesleutel bestellen. Het geheel is met een deksel van neopreen afgedekt en kan hierdoor eenvoudig worden vervoerd via de monteerbare houder.

Bestel de AXA 1000 Vouwslot bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • ART-2-keurmerk
 • Gehard staal
 • Lengte tot 100 cm
 • Internationale sleutelservice
 • Goede vochtbescherming

Nadelen

  • Vrij zwaar fietsslot (1,55 kg)
  • Fietsbevestiging kan beter

 

 

 

5. ABUS Beugelslot 445 alarmABUS Beugelslot 445 alarm

Dit is het beste beugelslot met een alarmfunctie. Deze beugel heeft een diameter van 12 mm en past altijd goed. Het alarm produceert dan weer een geluid van 100 dB en schrikt dieven snel af. Dit geluid valt te vergelijken met dat van een cirkelzaag. Nachtelijke dieven en buurtbewoners weten niet wat hen overkomt! Het beste fietsslot met een alarmfunctie is bovendien ook nog eens een zeer veilig fietsslot en heeft extra volume om de fiets aan een vast punt te bevestigen.

Bestel de ABUS Beugelslot 445 alarm bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Gemaakt van gehard speciaalstaal
 • Alarm van 100 dB (15 seconden)
 • Detecteert de kleinste bewegingen
 • Incl. batterij

Nadelen

  • Vrij zwaar slot van 1,1 kg
  • Geen ART-keurmerk (wel Sold Secure Silver)

 

 

4. De populairste merken fietssloten

Qua merkpopulariteit zijn er twee merken die het echt heel goed doen: het AXA-fietsslot en het ABUS-fietsslot. Het gaat om goede merken die ook positief worden beoordeeld in de test met fietssloten van Consumentenbond. Ook in onze onderzoeken naar het beste fietsslot van 2018 en naar het beste fietsslot van 2019 kwamen deze merken al terug. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere populaire merken, zoals het Decathlon fietsslot, het Trelock-ringslot, het Kryptonite fietsslot en het Stahlex-fietsslot. Ook hier gaat het om goede en betrouwbare merken die zeker het overwegen waard zijn.

5. Hoe is de lijst met beste fietssloten 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste fietssloten hebben we ons in de eerste plaats gebaseerd op een aantal bestaande onderzoeken, net zoals we dat eerder al deden voor onze onderzoeken naar het beste fietsslot van 2017 en naar de beste fietssloten van 2019. “Wat is een goed fietsslot volgens Consumentenbond”, vroegen we ons dan ook af. Daarvoor keken we natuurlijk naar de fietssloten test van Consumentenbond. Uiteraard namen we het beste fietsslot volgens Consumentenbond niet zomaar over en hebben we ook zelf verschillende fietssloten kritisch vergeleken in onze zoektocht naar het beste slot voor de fiets.

Hiervoor deden we een beroep op onze goede vriend Jean-Pierre. Jean Pierre, of Jan-Pieter voor de vrienden, is een echte expert in dingen kapotmaken. Dat doet hij al jaren met veel succes. We lieten hem zijn gang gaan met verschillende fietssloten en dit achtereenvolgens met een zware steen, een ijzerzaag, een lockpickset, een stevige nijptang, een metaalschaar, een schroevendraaier en een slijptol. Op basis hiervan konden we bepalen welk fietsslot best getest is op het vlak van veiligheid. Vervolgens gingen we ook na hoe het best getest fietsslot scoort in online reviews, onder andere via betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie konden wij volledig objectief en onafhankelijk zeggen welk fietsslot de beste van 2022 is.

Fietsslot beste

6. Diefstalpreventie gaat verder dan het beste fietsslot gebruiken

Met het beste fietsslot houd je dieven al goed op afstand. Natuurlijk is dat nog geen garantie dat je fiets niet gestolen wordt. Er zijn nog heel wat andere manieren om dieven af te schrikken.

Vervang bijvoorbeeld de snelsluithaken aan je fiets door antidiefstalbevestigingsmoeren. Als je fiets dan enkel aan het voorwiel is vastgemaakt, kan een dief niet zomaar het voorwiel loskoppelen. Daar heeft hij dan het juiste materiaal voor nodig en gelukkig zijn de meeste fietsdieven nog steeds gelegenheidsdieven. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om je fiets correct vast te komen en nooit een enkel wiel vast te maken. De ideale combinatie is frame, wiel (wikkel het beste fietsslot goed rond de spaken zodat de dief niet anders kan dan ze te mollen) en een vast object.

Zorg er daarnaast voor dat je fiets goed zichtbaar is. Dieven schuilen vaak achter andere fietsen terwijl ze het nodige doen. Door een fiets in het zicht te zetten, voorkom je dat dieven een schuilplaats hebben.

Laat verder ook altijd je fiets opvallen. Dieven houden van fietsen waarvan er twaalf in een dozijn zijn. Potentiële eigenaars merken hen dan minder snel op terwijl ze met de fiets wegwandelen. Een opvallend kleurtje, witte banden, stickers enzovoort helpen om de dief af te schrikken.

Vervolgens raden we aan om je fiets te laten graveren. Zo kan men je misschien wel de gestolen fiets terugbezorgen, maar ook hier heeft het een afschrikkend effect ten opzichte van dieven.

Als het echt je bedoeling is om de fiets terug te vinden, bestaan er ten slotte ook betere oplossingen. Een oplossing is door een chip in je fiets te plaatsen zodat hij kan worden getraceerd. Er zijn steeds meer fabrikanten die dit standaard in hun fietsen monteren. Het heeft natuurlijk veel te maken met de kostprijs van elektrische fietsen die intussen ruimschoots die van een motorfiets kunnen overtreffen. Een bijzonder voorbeeld is dat van VanMoof, een fabrikant van elektrische fietsen. Als je zo’n fiets als gestolen aangeeft, gaat een team van bikehunters voor jou op zoek. Ze beloven om de fiets binnen de twee weken terug te bezorgen of ze geven je een nieuwe fiets. In sommige steden kunnen ze tot meer dan 70% van de fietsen terugvinden. Zo nodig gaan ze zelfs naar Marokko of Oekraïne om daar de fiets terug te gaan halen.

7. FAQ over fietssloten

We merken dat consumenten vaak nog een aantal vragen hebben over de ART-classificatie. Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen weergegeven. Natuurlijk hebben we ze ook meteen van een antwoord voorzien.

7.1. Ik heb al een fietsverzekering. Dan heb ik toch geen fietsslot meer nodig?

Toch wel. Elke fietsverzekeraar verplicht het gebruik van een fietsslot. Anders betalen ze niet uit als de fiets wordt gestolen. Bovendien worden er vaak extra eisen aan het fietsslot gesteld. Meestal moet het fietsslot er een zijn van ART-2 of -3. Bij sommige verzekeraars is het ook goed als het om een Sold Secure Bicycle Slot van type Gold/Silver gaat. Houd altijd goed de aankoopbewijzen van je fietsslot bij zodat je het aan de fietsverzekeraar kan voorleggen. Als er na een diefstal restanten van het fietsslot aanwezig zijn, is het belangrijk om hier foto’s van te nemen. Zo kan je aantonen dat je wel degelijk aan je verplichtingen hebt voldaan.

7.2. Hoe kan ik weten welke ART-klasse mijn fietsslot heeft?

Als er geen ART-goedkeuringslabel zichtbaar is, surf je naar de website www.stichtingart.nl om dit controleren. Hier geef je bijvoorbeeld het merk in en vind je meteen terug hoeveel sterren het beste fietsslot heeft. Soms kan het ook dat de goedkeuring vervallen is, maar dan blijf je wel het vroegere aantal sterren zien. Een vervallen goedkeuring wil niet altijd zeggen dat het fietsslot onveilig is. Als het slot niet meer wordt geproduceerd, kan de fabrikant per slot van rekening de erkenning laten vallen.

8. Aanvullende producten voor fietssloten

Met het beste fietsslot kan je je natuurlijk al goed beveiligen. Eventueel kan je altijd nog overwegen om een verankeringspunt te bevestigen aan of rondom je woning om je fiets er veilig aan te bevestigen. Vergeet daarnaast niet om ook jezelf te beveiligen, bijvoorbeeld door een fluohesje te dragen en de beste fietshelm op je hoofd te zetten. Is je fiets toch gestolen? Dan kan je natuurlijk niet anders dan een nieuwe fiets kopen. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste fiets. Raadpleeg daarom zeker even onze eerdere artikelen over de beste elektrische fiets, de beste kinderfiets, de beste speed pedelec, de beste elektrische bakfiets en de beste elektrische plooifiets.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews