Best Gekozen
Beste fishfinder

Beste fishfinder 2022

Wat is de beste fishfinder voor diverse visactiviteiten?

Wat de beste fishfinder is, is natuurlijk afhankelijk van verschillende zaken. Vis je vanop een boot, voor de Belgische kust, in het Amazoneregenwoud of ga je gaan ijsvissen? Dan heb je natuurlijk telkens een andere fishfinder nodig. Daarnaast moet een fishfinder de bodem en eventueel aanwezige vissen goed weergegeven. Wij helpen je op de goede weg door onze favoriete modellen hieronder te benoemen. Daarnaast leggen we voor de beginnende visenthousiasteling meteen ook het een en ander uit.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Raymarine Element 12 HV All-In-One
Lowrance Hook² 4x Bullet SkimmerGarmin ECHOMAP Plus 42cv

De beste fishfinder is volgens ons de Raymarine Element 12 HV All-In-One met een sonarfrequentie van 1,2 MHz. Het heeft een gps-functie en is te gebruiken tot een diepte van 274 meter. Het kost +/- € 1.699.

De Lowrance Hook² 4x Bullet Skimmer is een goede fishfinder voor dieptes tot 152 meter. Het is te gebruiken op een boot en heeft een scherm met kleurweergave. Deze fishfinder koop je voor +/- € 104,99.

De Garmin ECHOMAP Plus 42cv is een goede fishfinder voor gebruik tot dieptes van 701 meter. Deze goede fishfinder heeft een vooraf geladen basiswereldkaart en kustkaarten. Je koopt 'm al voor +/- € 359,99.

€ 1699,-€ 104,99€ 359,99
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over fishfinders

Roof- en karpervissers kunnen niet meer zonder een goede fishfinder. Vroeger was het zo dat een fishfinder handenvol geld kostte en ook nu moet je nog flink betalen voor de beste fishfinder, maar er zijn ook goede goedkopere modellen op de markt te vinden. Hierbij zijn er echter een aantal zaken waarop je moet letten.

1.1. Transducer van de fishfinder

Veel is natuurlijk afhankelijk van de transducer. Het is de transducer die je informatie geeft. Op basis van de tijd tussen het uitzenden en ontvangen van het signaal kan het bijvoorbeeld afstanden bepalen, maar kan het ook informatie over de bodemstructuur vergaren. Daarbij moet je ook rekening houden met de kijkhoek. Zo is een kijkhoek van 20 graden nauwkeuriger dan een kijkhoek van 60 graden. Een kijkhoek van 60 graden is zeker geschikt voor gebruik in ondiep water. Over het algemeen geeft de fabrikant aan waarvoor de transducer al dan niet geschikt is.

1,2, Beeldscherm van de fishfinder

Kijk echter ook verder dan de transducer en neem eveneens het beeldscherm onder de loep. Het is uiteindelijk belangrijk dat je de informatie ook goed kan aflezen. Daarom moet het scherm groot genoeg zijn en krijgen kleuren de voorkeur op een zwart-witweergave. Houd verder rekening met de pixeldichtheid: hoe meer pixels per cm², hoe gedetailleerder het meetresultaat wordt weergegeven.

1.3. Extra functies van de fishfinder

Ten slotte kan je ook rekening houden met eventuele extra functies. Zo is een gps-functie handig omdat je dan uitstekende stekken kan markeren zodat je ze later terug kan vinden. Ook een thermometer voor het meten van de watertemperatuur is handig, net zoals een zoomfunctie. Met deze functie kan je bijvoorbeeld obstakels veel nauwkeuriger observeren.

2. Dit zijn de beste fishfinders van 2022

Wil je een nieuwe fishfinder kopen? Dan is het goed om te kijken welke fishfinder het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de varianten getest op prijs, soort, functies, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Raymarine Element 12 HV All-In-OneLowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1Garmin ECHOMAP Plus 42cvDeeper Smart Sonar Chirp+Deeper Smart Sonar PRO WifiCondor 320Garmin STRIKER CastPowerVision PowerSeekerCondor Condor 242DCLowrance Hook² 4x Bullet Skimmer
1. Raymarine Element 12 HV All-In-One
2. Lowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1
3. Garmin ECHOMAP Plus 42cv
4. Deeper Smart Sonar Chirp+
5. Deeper Smart Sonar PRO Wifi
6. Condor 320
7. Garmin STRIKER Cast
8. PowerVision PowerSeeker
9. Condor Condor 242DC
10. Lowrance Hook² 4x Bullet Skimmer
Beste prijs€ 1699,-€ 1062,-€ 359,99€ 269,99€ 187,72€ 159,99€ 149,-€ 139,99€ 109,99€ 104,99
KleurZwartZwartZwartGroenZwartGrijs/zwartWitWitGrijsGrijs
GeschiktheidBootBootBootHengelHengelBootHengelHengelBootBoot
Sonarfrequentie (kHz)120050/83/200/455/80050/77/200100/290/67590/29020050/77/20012583/200200
Max. diepte (m)274305701100407006080160152
WeergaveKleurKleurKleur--Zwart-wit (16 grijstingen)--Zwart-wit (16 grijstingen)Kleur
Beoordeling9,59,39,18,98,58,28,187,87,6
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste fishfinders van 2022

De hedendaagse roofvisvisser kan niet langer zonder een goede fishfinder. Het vinden van de beste fishfinder is anderzijds een heuse uitdaging. Wij hebben alvast onze favorieten hieronder weergegeven. Je ontdekt ook meteen hun belangrijkst eigenschappen en hun plus- en minpunten. Hierdoor is het vinden van de beste fishfinder toch een stuk eenvoudiger.

1. Raymarine Element 12 HV All-In-One

Raymarine Element 12 HV All-In-One

De beste fishfinder van 2022 is volgens ons de Raymarine Element 12 HV All-In-One. De beste fishfinder geeft je een extreem scherp beeld van de onderwaterwereld en staat zo ook garant voor een goede visherkenning. Vissen worden levensecht weergegeven op het kleurenscherm, net zoals de begroeiing en andere objecten in de waterwereld. De Fast Quad Core-processor staat garant voor scherpe 3D-beelden en snelle weergaves, terwijl het lcd-beeldscherm zelfs bij helder zonlicht goed af te lezen is. De beste fishfinder is te gebruiken voor metingen tot op 274 meter diepte en is dan ook ideaal voor gebruik vanaf de boot.

Bestel de Raymarine Element 12 HV All-In-One bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geschikt voor dieptes tot 274 meter
 • Persoonlijke Raymarine RealBathy-sonarkaarten
 • Vlijmscherpe 3D-beelden
 • Helder lcd-beeldscherm, ook bij fel zonlicht goed af te lezen
 • Intuïtieve bediening

Nadelen

  • Prijzig beestje

 

 

 

2. Lowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1Lowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1

De Lowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1 is volgens ons de tweede beste fishfinder van 2022. Op de verpakking van de tweede beste fishfinder lees je dat het reeds voorgeladen kaarten bevat, maar het gaat om kaarten van de VS dus moet je toch nog eerst even zelf de handen uit de mouwen steken. Het gaat echter wel om een heel goede fishfinder met een uitstekende schermhelderheid en een goed contrast. Dit 3-in-1-systeem (DownScan, SideScan en CHIRP) met 2-in-1-sonar is te gebruiken voor dieptes tot 305 meter en werkt op sonarfrequenties tot 800 kHz. Hierdoor breng je eenvoudig de waterlagen en het bodemverloop in kaart en weet je beter waar je moet zijn voor je ultieme vangst.

Bestel de Lowrance Elite-9 Ti² US Coastal and Active Imaging 3-in-1 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • 2-in-1 sonar (SideScan en DownScan)
 • CHIRP (Compressed High Intensity Radar Pulse)
 • Zowel voor individuele vissen als scholen
 • Geschikt voor dieptes tot 305 meter
 • Scherm met hoge resolutie en goed contrast

Nadelen

  • Voorgeladen kaarten zijn van het binnenland van de VS
  • Geen goedkope fishfinder

 

 

 

3. Garmin ECHOMAP Plus 42cvGarmin ECHOMAP Plus 42cv

De Garmin ECHOMAP Plus 42cv is de beste fishfinder voor wie grotere dieptes wil afspeuren. De beste fishfinder voor grote dieptes kan namelijk alles tot op een diepte van 701 meter vastleggen. Deze fishfinder beschikt over voorgeladen kaarten, waarbij het gaat om een geladen basiswereldkaart. Het scherm van de beste fishfinder voor grote dieptes is goed afleesbaar in de zon. Verder reken je ook hier op de kracht van CHIRP en staat de beste fishfinder voor grote dieptes je toe om eigen kaarten te maken.

Bestel de Garmin ECHOMAP Plus 42cv bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Voorgeladen basiswereldkaart
 • Gepersonaliseerde viskaarten maken tijdens het vissen
 • CHIRP (Compressed High Intensity Radar Pulse)
 • Geschikt voor dieptes tot 701 meter
 • Bijna fotografisch beeld van de onderwaterwereld

Nadelen

  • Niet compatibel met C-MAP-kaarten
  • Exclusief transducer

 

 

 

4. Deeper Smart Sonar Chirp+

Deeper Smart Sonar Chirp+

De vierde beste fishfinder is volgens ons de Deeper Smart Sonar Chirp+. De vierde beste fishfinder kunnen we in de lagere prijsklasse situeren en kan toch nog steeds uitstekende prestaties voorleggen. Zo beschikt ook de vierde beste fishfinder over de CHIRP-technologie waarmee je vissen opmerkt die andere fishfinders over het hoofd zien. Deze werpbare fishfinder voert tot wel 15 scans per seconde uit en je gebruikt het tot een maximale diepte van 100 meter. Het is dan ook een uitstekende fishfinder voor de hengelaar, maar daarnaast heeft het ook een sonarstand voor het ijsvissen en voor op de boot. Het werkt bij temperaturen van -20 tot 40°C en het heeft allerlei handige toevoegingen, zoals een snellaadfunctie en een sensor om de watertemperatuur te meten.

Bestel de Deeper Smart Sonar Chirp+ bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • CHIRP-technologie
 • 15 scans per seconde
 • Ook geschikt voor ijsvissen
 • Snellaadfunctie (80% opgeladen in 45 minuten)
 • Ondersteunt ook GLONASS, Galileo, BeiDou en QZSS (Quasi-Zenith)

Nadelen

  • Bereik tot 100 meter
  • Oplader niet meegeleverd

 

 

 

5. Deeper Smart Sonar PRO WifiDeeper Smart Sonar PRO Wifi

De Deeper Smart Sonar PRO Wifi is een goede fishfinder die je gebruikt voor dieptes tot 100 meter. Deze fisfhinder wordt vaak gebruikt door wie vanaf de oever vist, maar het kan zeker ook worden gebruikt vanaf de bellyboat of de kajak. Deze goede fishfinder maakt gebruik van wifi om alle gegevens naar je smartphone over te sturen. Dit doet het via een intern wifi-toegangspunt waardoor je deze fishfinder volgens de producent overal ter wereld kan gebruiken, maar in de Sahara zal je er al met al niet te veel plezier aan beleven. Hoe dan ook kan je alle kaarten gratis downloaden via de app van Deeper en kan je zelfs kleine onderwatervoorwerpen heel goed vastleggen.

Bestel de Deeper Smart Sonar PRO Wifi bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geen mobiel internet nodig op je favoriete visstek
 • Gratis downloadbare kaarten
 • Hoge scanresolutie met objectonderscheid tot 1,3 cm
 • Hoge scanfrequentie tot 15 scans per seconde

Nadelen

  • Scant tot 80 meter diep
  • Batterij is vrij snel leeg

 

 

 

4. De populairste merken fishfinders

De Garmin dieptemeter is een van de populairste keuzes als het op fishfinders aankomt. Toch zijn er zeker nog andere merken die te overwegen zijn. We mogen bijvoorbeeld niet blind zijn voor de Erchang fish finder die het bij ons onderzoek naar de beste fishfinder van 2019 heel goed deed, maar hetzelfde kunnen we in feite ook zeggen over de Humminbird die met de Piranha Max wist te imponeren in ons onderzoek naar de beste fishfinder van 2020. Ten slotte mag ook de Toslon dieptemeter, net zoals de Lucky dieptemeter, op best wel wat populariteit rekenen.

5. Hoe is de lijst met beste fishfinders 2022 tot stand gekomen?

In enig opzicht kan je fishfinders technisch vergelijken, maar daarnaast moet je ze gewoon uitproberen. Daarvoor gingen we het gesprek aan met diverse ervaren vissers die al talloze fishfinders hebben uitgeprobeerd. We lieten hen met een selectie aan de slag gaan en hun bevindingen vormden de basis voor deze lijst met beste fishfinders. Toch keken we ook verder dan dat en hebben we online reviews gelezen en brachten we gebruikerservaringen in kaart via websites als bol.com en Amazon. Op basis van al deze informatie werd deze persoonlijke lijst met beste fishfinders zorgvuldig en onafhankelijk voor je samengesteld.

Fishfinder beste

 

6. Interpreteren van visjes op het scherm

Veel mensen denken dat een groter visje op de fish-id wil zeggen dat er een grotere vis onder je zwemt, maar zo eenvoudig is het niet. In feite geeft de fishfinder weer dat er zich een obstakel tussen je boot en de bodem bevindt. Dit kan dus ook een ander obstakel zijn, maar daarnaast meet de fishfinder in feite niet de grootte van de vis maar de hardheid ervan. Hoe harder het voorwerp is, hoe meer signaal terugkeert en hoe groter het visje op je scherm wordt weergegeven. Zo kan een kleine baars door zijn harde rug toch als een grote vis worden weergegeven.

7. FAQ over fishfinders

Heb je nooit eerder een fishfinder gebruikt? Lees dan altijd goed de handleiding door en lees je vooraf in zodat je goed weet waarop je zoal moet letten. Hieronder vind je alvast een aantal veelgestelde vragen terug.

7.1. Hoe interpreteer ik de bodemlijn?

De fishfinder stuurt een signaal naar de bodem. Als het een harde bodem is, komt het signaal bijna volledig terug. Dit is bijvoorbeeld het geval bij harde klei. Op het scherm wordt dit als een dunne en zwarte lijn weergegeven. Als de bodem zachter is, zal de lijn dikker en grijzer worden. Dit klinkt contradictorisch, maar je moet het je inbeelden als een dikkere modderlaag. Daarnaast zal je op deze lijn ook obstakels zien. Deze obstakels zijn interessant: als ze er lang liggen, zijn ze overgroeid en vormen ze een schuilplaats voor vissen. Hierdoor zijn er vaak vangsten te doen.

7.2. Kan ik een fishfinder zonder boot gebruiken?

De meeste fishfinders zijn gemaakt om op een boot te gebruiken. Je gebruikt ze namelijk om te weten wat er zich onder je boot bevindt. Echter, er zijn ook fishfinders die je kan uitwerpen of fishfinders die je kan gebruiken bij het ijsvissen. Ga altijd na waarvoor de fishfinder al dan niet geschikt is.

8. Aanvullende producten voor fishfinders

Naast een goede fishfinder heb je natuurlijk nog heel wat andere spullen nodig, zoals een zuignapset voor de bevestiging, een transducer-arm, een geheugenkaartje, waterkaarten (deze zijn niet altijd gratis), een afdekkap enzovoort. Wat al dan niet wordt meegeleverd, verschilt per fabrikant. Ga dit dus vooraf goed na.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews