Best Gekozen
Beste houtkachel

Beste houtkachel 2024

Wat is de beste houtkachel ter wereld en hoe herken je de beste houtkachel?

De beste kachels creëren niet alleen warmte maar staan ook synoniem voor gezelligheid. Houthaarden doen dat als geen ander, maar niet iedereen heeft de ruimte voor zo’n houthaard. In zo’n geval kan je ook gewoon de beste houtkachel in huis halen. Ook hier heb je de gezelligheid van een knapperend vuurtje terwijl er dankzij de gesloten kachelbuis minder schadelijke stoffen vrijkomen en er geen warmte verloren gaat via de schoorsteen. Daarnaast is de beste kachel ook nog eens onderhoudsvriendelijk en kan je zowel de inbouw houtkachel als de vrijstaande kleine houtkachel in alle stijlen verkrijgen. Vind je een goede houtkachel te koop? Dan zouden wij niet twijfelen!

Dit zijn de beste houtkachels van 2024

In de top 10 beste houtkachel zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


De 5 beste houtkachels van 2024 uitgelicht

Niet alleen heeft de beste houtkachel een hoog rendement, daarenboven sluit het naadloos aan bij je interieur. De praktijk leert ons bovendien dat je maar beter goed vergelijkt vooraleer je ergens een kachel gaat kopen. De prijzen kunnen nogal sterk verschillen en installateurs houden er graag een mooie commissie aan over. Online een houtkachel kopen en zelf installeren is voordeliger. Op basis van onze beste houtkachel test vind je nu nog eenvoudiger een goede houtkachel die elke euro waard is. Ontdek hieronder onze persoonlijke vijf favoriete houtkachels.


Livn Houtkachel Falun

De is een stijlvolle hoekhaard die een robuuste charme combineert met functionaliteit. Met zijn moderne look en antracietgekleurd staal, zorgt het voor een sfeervolle ambiance. De vlammen worden prachtig geaccentueerd, waardoor je zowel met vrienden als alleen kunt genieten van een knapperend vuur. Het unieke hoekontwerp optimaliseert de ruimte, terwijl de ingebouwde lade en houtopslag zorgen voor gemak en een rustieke touch. Met een vermogen van 9 kW verwarmt de Falun grote ruimtes tot 125 m³ efficiënt, met een rendement van 74%. Deze kachel is een duurzame investering die garant staat voor vele knusse avonden.

Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:


Prity Houtkachel

De is een houtkachel met een zeer goed prijs kwaliteit verhouding. De robuuste houtkachel heeft namelijk een vermogen van 9 kW en een rendement van meer dan 65%. Dit kacheltje kan ruimtes tot en met 115 m3 opwarmen. De De Prity Houtkachel heeft een fraaie retro look en heeft een kijkvenster. Ook heeft deze houtkachel een aslade, waarmee je gemakkelijk al het as kunt weggooien. De wanden van deze kachel zijn gemaakt van 5 mm dik plaatstaal. Hierdoor wordt de warmte erg goed gereguleerd. Je kunt houtblokken tot ongeveer 40 cm in deze kachel stoppen. Deze De Prity Houtkachel heeft de volgende afmetingen: (B x D x H): 44 x 37 x 76 cm.

Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:


Fumio Padova

De werkplaatskachel is een krachtpatser met zijn groot vermogen en robuuste constructie van dik plaatstaal. Het design is functioneel en gericht op efficiënte verwarming van grote ruimtes. Met vuurvaste stenen in de brandkamer houdt het de warmte lang vast, ideaal voor werkplaatsen die snel en langdurig warm moeten blijven. Het ruime houtopslagvak verhoogt het gebruiksgemak. Een solide keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, krachtige verwarmingsoplossing.

Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:


Livn Nordland

De combineert moderne vormgeving met robuuste, rustieke charme, ideaal voor ruimtes tot 150 m³. Deze kachel, met een indrukwekkend rendement van 83% en een vermogen van 9 kW, dient zowel als hoofd- als bijverwarming. Het innovatieve luchtverdelingssysteem biedt volledige controle over de vlammen, terwijl het zelfreinigende glas zorgt voor een onbelemmerd zicht op het vuur. De handige opbergruimte voor houtblokken en de koelblijvende deurhendel verhogen het gebruiksgemak. Geschikt voor binnen en beschermd buiten gebruik, maakt de Nordland een stijlvolle en efficiënte toevoeging aan elk interieur of serre. Een ideale mix van esthetiek en functionaliteit.

Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:


Fumio Lavoro

De is een esthetische en functionele toevoeging voor zowel werkplaatsen als woningen, dankzij de naleving van Ecodesign-normen. Met een krachtig vermogen van 7,0 kW en een hoog rendement biedt het effectieve warmte, terwijl u tot 40% op brandhout bespaart. De vuurvaste stenen en de grote ruit zorgen voor langdurige warmte en een betoverend vlammenspel. De Lavoro is niet alleen efficiënt maar ook gebruiksvriendelijk, met regelbare luchttoevoer en handige houtopslag. Dit alles, verpakt in een stijlvol design van dik plaatstaal, maakt de Lavoro een verstandige keuze voor duurzame en aangename verwarming.

Bekijk de bij deze vertrouwde webshops:


Informatie over houtkachels

De beste houtkachel staat jaren in je woning te pronken en net daarom is een houtkachel kopen best wel wat wikken en wegen. Niet alleen bestaan er verschillende soorten kachels en haarden, zoals een houtkachel voor inbouw of een speksteenkachel, maar bovendien wil je natuurlijk ook de meest efficiënte houtkachel kopen. Wat is een goede houtkachel en waar moet je zoal op letten als je een kachel voor hout zoekt? Wij leggen het voor je uit.

Soorten houtkachels

Er zijn verschillende manieren om de soorten houtkachels onder te verdelen. In de eerste plaats maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de gietijzeren kachel, de plaatstalen vrijstaande houtkachel en de speksteen kachels. Een gietijzeren houtkachel is de klassieker en is in talloze varianten verkrijgbaar, net omdat gietijzer in tig vormen kan worden gegoten. Een houtkachel van gietijzer is bovendien ook stevig en duurzaam. Een plaatstalen houtkachel is vlak en strak en zorgt zowel voor stralingswarmte als convectiewarmte. Door het strak design zijn de meeste moderne kachels gemaakt van plaatstaal. Ten slotte is er ook de speksteen houtkachel. Het is een natuurproduct en is uiterst warmteaccumulerend, waardoor het langdurig warmte blijft uitstralen. Een houtkachel van speksteen is over het algemeen beter geschikt voor grote ruimtes. Dat merk je ook aan de speksteenkachel prijs.

Wat de uitvoering betreft, zijn er opnieuw verschillende soorten houtkachels. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen de inbouwkachel en de houtkachel die vrijstaand is. Daarnaast zijn er ook cv kachels op hout, kan je kiezen voor een allesbrander voor in het magazijn of zelfs voor een klein houtkacheltje voor buiten. Ten slotte is er ook de houtkachel met oven en de houtkachel met fornuis waarop je ook meteen kan koken. Net zo gezellig en efficiënt!

Vermogen van de houtkachel

Met het vermogen van de houtkachel is het opletten geblazen. Nog te vaak denken mensen dat een hoger vermogen beter is, maar niets is minder waar. Net zoals bij een kolenkachel of bij allesbranders moet je het vermogen steeds afstemmen op de grootte van de te verwarmen ruimte. Een onnodig hoog vermogen heeft tot gevolg dat de ruimte te snel opwarmt. Daarom zien we dat mensen dan maar minder gaan stoken en op een lager vermogen werken. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de houtkachel nooit optimaal brandt, met een hogere schadelijke uitstoot als gevolg. Wie enkel voor de sfeer stookt, kiest een houtkachel van zo’n 4 kW. Ter verwarming van de meeste woningen volstaat een houtkachel van 7 tot 9 kW. Indien je de houtkachel ook gebruikt om te koken, kan je eventueel net iets hoger mikken.

Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste houtkachel

De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede houtkachels met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande houtkachels, doe je wat ons betreft een prima aankoop.


De populairste merken houtkachels van 2024

Het benoemen van de beste merken houtkachels is niet eenvoudig, maar we merken wel dat sommige merken duidelijk op meer populariteit kunnen rekenen. Onder andere de Dovre kachel, de Flam kachel, de Barbas houtkachel, de Stûv kachels, de Jotul houtkachel, de Godin kachel, de Efel kachels, de Cardoen kachels, de Nestor Martin houtkachel en de Heta houtkachel mogen we zeker onder de populaire merken rekenen. Het gaat alvast om goede houtstoven die we zeker aanraden.

Hoe is de lijst met de beste houtkachels van 2024 tot stand gekomen?

Voor dit onderzoek baseerden we ons op een aantal onafhankelijke onderzoeken, zoals de uitzending “Wat is de beste houtkachel?” door Kassa in 2013, het onderzoek naar de beste houtkachel van 2017 door Sfeer & Living, het artikel over de beste houtkachel van 2018 door Test Aankoop (focus op duurzaamheid), het artikel over de beste houtkachel van 2019 door Factcheckers en het artikel over de beste houtkachel met ventilator op houhetwarm.nl. Daarnaast analyseerden we gebruikerservaringen door talloze reviews te lezen en verschillende fora door te nemen en vergeleken we de kenmerken, eigenschappen en technische specificaties van de verschillende houtkachels. Op basis van al deze factoren stelden wij onze persoonlijke lijst met beste houtkachels samen.

Houtkachel beste

Geen verbod op houtkachels in de pijplijn

Dat houtkachels vervuilend zijn zal niemand ontkennen. Daarom zijn velen al langer angstig en vrezen ze dat er vroeg of laat een verbod zal komen. Daarover hoef je je echter geen zorgen te maken. Vanuit Europa is er al verschillende keren gecommuniceerd dat er geen verbod op houtkachels en pelletkachels zit aan te komen, maar dat ze wel sterk inzetten op een strengere normering en een hoog rendement. Dat zijn eerder problemen voor fabrikanten waar de consument alleen maar van kan profiteren.

Daarnaast lijkt het er ook niet op dat men in Vlaanderen of België, de milieuministers zitten op verschillende niveaus, van plan is om houtkachels te verbieden of te belasten. De belangrijkste reden daarvoor is dat zelfs de meest vervuilende oude houtkachels meetellen voor de groene energiedoelstellingen die we in Vlaanderen sowieso al moeilijk behalen. Enkele jaren terug nam de productie van “hernieuwbare energie” via hout- en pelletkachels maar liefst 22,06% van de hernieuwbare energie in, waardoor ze het “beter” doen dan onze windmolens en zonnepanelen. Als we in België houtkachels zouden verbieden, wordt het (nog) onmogelijk(er) om de ambitieuze doelstellingen te behalen en lopen we gegarandeerd tegen boetes aan. En daar lijkt geen van onze vier ministers van Leefmilieu zin in te hebben. Ook zij moedigen je wel aan om de antieke houtkachels te vervangen door moderne houtkachels met een hoger rendement.

Het beste bewijs daarvan is misschien nog wel volgend citaat van de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu: “Ja, een houtkachel blijft een goede verwarmingsbron: hout is een hernieuwbare brandstof en is goedkoop. Maar wij raden je sterk aan om een nieuwe kachel te kopen bij een professionele installateur die jou een systeem zal voorstellen dat is aangepast aan je woning en een toestel van goede kwaliteit.” Duidelijker kan niet.

FAQ over houtkachels

Had je nooit eerder een houtkachel? Dan heb je misschien nog wel een aantal vragen. Heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn, maar omwille van de veiligheid raden we aan om altijd de handleiding van de fabrikant door te nemen. Ook onderstaande FAQ helpt je alvast op de goede weg.

Hoe steek ik mijn houtkachel voor het eerst aan?

Raadpleeg altijd eerst de handleiding van de fabrikant. Meestal zal je eerst de luchtkleppen en de afvoer moeten openzetten en vervolgens de houtkachel met droog en schoon hout moeten vullen. Hierbij leg je steeds de grote blokken onderaan en de kleine blokken haaks daarboven. Helemaal bovenaan leg je twee lagen aanmaakhout met daartussen een aanmaakblokje dat je aansteekt. Houd de kachel nog even open zodat er zuurstof bij kan en sluit dan alles netjes af.

Hoe vaak moet ik mijn houtkachel laten nazien?

Net zoals je schoorsteen is het aangeraden om je houtkachel één keer per jaar na te laten zien en volledig schoon te laten maken. Het reinigingsattest houd je bij voor de brandverzekeraar.

Hoe maak ik de ruit van mijn houtkachel schoon?

Wacht altijd tot het glas volledig is afgekoeld. De beste manier is door alcoholvrije ruitenreiniger erop te spuiten en het vuil met een zachte doek weg te vegen. Voor aangekoekt roet kan je eventueel wat fijne staalwol gebruiken.

Aanvullende producten voor houtkachels

Bij sommige robotstofzuigers moet je zelf even barrières opwerpen om hen te leren waar ze al dan niet mogen komen. Dan is het aangeraden om meteen virtuele muren bij te bestellen. Daarnaast moet je ook de filters regelmatig vervangen en kan je met storingen te maken krijgen. Filters, borstels en accu’s zijn allemaal apart verkrijgbaar. Denk ten slotte ook aan pads voor robotstofzuigers met een dweilfunctie en het benodigde reinigingsmateriaal.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]