Best Gekozen
Beste kippenhok

Beste kippenhok 2022

Wat is het beste kippenhok voor mijn gevederde vrienden?

Een kippenhok beschermt de kippen tegen wind, regen en roofdieren. In de natuur slaapt een kip hoog in de boom, maar in de tuin is dat nu eenmaal niet altijd een optie. Bovendien is niet elke kip in staat om zonder al te veel beschutting in ons West-Europees klimaat te overleven. Een kippenhok is dan een goed alternatief. Wel zijn er een aantal zaken waarop je moet letten als je een kippenhok wilt kopen. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met het welzijn van je lieve pluimbolletjes.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
HortumAcnti-vossen kippenhok grootTopmast Remus 140Omlet Eglu Cube

Het beste kippenhok is volgens ons het Anti-vossenkippenhok van Hortum. Dit onderhoudsvrij kippenhok is van superieure kwaliteit, heeft plaats voor tot tien kippen, kost +/- € 1.590 en scoort 9,8/10.

De Remus 140 van Topmast is een klein en goedkoop kippenhok voor één of twee kippen. Het heeft een eigen buitenren en een uitneembare lade. Het prijskaartje is met +/- € 129 best wel aangenaam te noemen.

Onze absolute voorkeur hierbij gaat uit naar de innovatieve Eglu Cube van Omlet. Dit kippenhok is gemaakt van kunststof en is volledig uitbreidbaar. Het scoort 9,5/10 en is verkrijgbaar vanaf +/- € 599 (excl. opties).

€ 1590,-€ 129,-€ 599,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over kippenhokken

Bij het zoeken naar het beste kippenhok is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de noden van de kip. Op basis hiervan leggen we uit waarop je zoal moet letten als je het beste kippenhok zoekt.

1.1. Grootte van het kippenhok

Onze beste kippen hokken graag samen, maar het mag natuurlijk ook niet te krapjes worden. Als de kippen een vrije uitloop hebben, moet je rekenen op ongeveer 1 m² per drie volwassen grote kippen. Zonder vrije uitloop heeft elke kip 1 m² nodig. Veel is wel afhankelijk van de grootte van de kip. Zo heeft bijvoorbeeld de buff orpington meer ruimte nodig dan een sebright. Daarom geven fabrikanten vaak eerder een marge dan een vast getal aan.

1.2. Veiligheid en gezondheid van de kip

De wanden van het beste kippenhok moeten natuurlijk goed isoleren zodat de kippen geen koud hoeven te hebben. Daarom hebben ze maar beter geen kieren. Een andere reden waarom ze maar beter geen kieren hebben, is omdat zich hier bloedluizen kunnen ophouden.

Deze bloedluizen kunnen worden overgebracht door andere vogels en vallen niet altijd te vermijden. De bloedluizen verstoppen zich dan overdag in de kieren en komen zich ‘s nachts voeden met het bloed van de kippen. Hier zorgen ze voor stress en agressief gedrag, waarbij kippen elkaar gaan pikken. Daarnaast leggen met bloedluizen besmette kippen minder eieren en kan de bloedluis ook allerlei ziektes doorgeven, waaronder Q-koorts en de vogelgriep. Met bloedarmoede, hevig vermageren of zelfs de dood als mogelijk gevolg. Goede kippenhokken zijn altijd met witkalk gewit om bloedluizen te voorkomen. Een volledig afgesloten ren helpt vogels dan weer op afstand te houden.

1.3. Hygiëne in het kippenhok

Het is niet de bedoeling dat kippen voortdurend in hun eigen uitwerpselen lopen. Als vloerbedekking kan je vrij kiezen tussen stro, hooi, hennepstrooisel of houtkrullen, maar een mestrooster krijgt toch de voorkeur. Ga altijd na of je dit rooster eenvoudig via een schuiflade kan ledigen en reinigen.

1.4. Nestkast

Een nestkast is de plek waar de kip eieren gaat leggen. Een kip heeft hier wat tijd voor nodig en moet zich daarvoor kunnen afzonderen. Een goede nestkast bevindt zich dan ook altijd in het donkerste gedeelte van het hok. Het is handig als dit een deurtje heeft zodat je meteen de gelegde eieren uit de nestkast kan halen.

1.5. Zitstok

In de natuur slapen kippen hoog in de bomen. Dat doen ze om veiligheidsredenen want daar kunnen roofdieren niet aan hen. Ook de kip in jouw kippenhok voelt zich veiliger als hij in de hoogte kan slapen. Daarom moet het beste kippenhok altijd een of meerdere zitstokken hebben.

1.6. Afsluitbaar

Eenmaal het donker wordt, zal een kip zich automatisch gaan verschuilen in het kippenhok. Het is wel een must dat je vervolgens het kippenhok kan afsluiten met een deurtje. De kippen gaan ‘s nachts sowieso niet naar buiten en een afgesloten kippenhok is nu eenmaal noodzakelijk voor de veiligheid van de dieren. Er zijn per slot van rekening talloze roofdieren die het op je kippen of hun eieren gemunt hebben, zoals vossen, steenmarters, boommarters, bunzings, hermelijnen, wezels en de oprukkende wasbeer. Sommige kippenhokken hebben een timer en een sensor om het deurtje automatisch te openen en te sluiten.

2. Dit zijn de beste kippenhokken van 2022

Wil je een nieuw kippenhok kopen? Dan is het goed om te kijken welk kippenhok het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de hokken getest op prijs, soort, afmetingen, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
HortumAcnti-vossen kippenhok grootOmlet Eglu CubeZander 9Forsham Cottage Ark LenhamDuvo Woodland Ark 1Forsham Cottage Ark BoughtonOneConcept Villa Hahnenkamm
Homestyle RisoulKinlys Group Anna
Topmast Remus 140
1. HortumAnti-vossen kippenhok groot
2. Omlet Eglu Cube
3. Zander 9
4. Forsham Cottage Ark Lenham
5. Duvo Woodland Ark 1
6. Forsham Cottage Ark Boughton
7. OneConcept Villa Hahnenkamm
8. Homestyle Risoul
9. Kinlys Group Anna
10. Topmast Remus 140
Beste prijs€ 1590,-€ 599.-€ 590,-€ 499,-€ 424,40€ 459,99€ 294,99€ 149,-€ 129,95€ 129,-
Afmetingen incl. buitenren (l x b x h; cm)134 x 155 x 193200 x 155 x 117115 x 155 x 180126 x 112 x 116207 x 83 x 102180 x 130 x 115100 x 157 x 113119 x 77 x 98126 x 62 x 105140 x 65 x 120
BuitenrenNeeOptioneelNeeNeeJaJaNeeNeeNeeJa
Aantal kippen2-104-108-101234-662-62-31-2
Uitneembare schuifladeNeeJaNeeJaJaNeeJaNeeJaJa
Onderhoudsvrije dakbedekkingJaNeeNeeNeeNeeNeeJaJaJaJa
Beoordeling9,89,59,398,98,58,27,47,17
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste kippenhokken van 2022

Op basis van bovenstaande criteria zijn wij op zoek naar de beste kippenhokken op de markt gegaan. Laat het duidelijk zijn dat je hierin zo gek en groots kan gaan als je maar wil en dat kippenhokken van duizenden euro’s perfect mogelijk zijn. Over het algemeen kan je al een echt goed kippenhok, dat voldoende aangepast is aan de noden van de kip en gemaakt is van stevige materialen, krijgen vanaf 400 euro. Als je op een goedkoper kippenhok mikt, moet je vooral zelf even kijken waar het kippenhok nog verbeteringen kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van kiertjes, het hok lakken, roofing op het dak leggen enzovoort.

1. Hortum Anti-vossen

HortumAcnti-vossen kippenhok groot

Hortum is een in Sint-Amandsberg gevestigde fabrikant van kippenhokken. Hoewel het gaat om een kleinschalige producent waarbij elk kippenhok ambachtelijk in het eigen atelier wordt gemaakt, worden de kippenhokken ook in Nederland, Spanje en Italië gekocht. Kenmerkend aan hun kippenhokken is dan ook dat het welzijn van de kip centraal staat, terwijl de kippenhokken ook gewoon duurzaam zijn. Bij dit hok is dat niet anders. Niet voor niets is ook Showbizz Bart er helemaal gek van.

Het gaat hier om de grote versie die gemaakt is voor twee tot tien kippen. Het is daarnaast ook in kleinere uitvoeringen verkrijgbaar. Het beste kippenhok is gemaakt van heel sterk hout (Siberische lariks die geen onderhoud nodig heeft), inox-nagels, een zinken hok en is bovendien voorzien van dampfolie. Onderaan is extra bergruimte voorzien voor het opbergen van graan en stro. De grote deur aan de zijkant van het beste kippenhok zorgt ervoor dat alles eenvoudig te reinigen is. Vooral het geïntegreerd anti-vossenluik dat automatisch sluit bij valavond en ‘s ochtends opnieuw opent is een pluspunt. Check hier de video over dit kippenhok.

Bestel de Hortum Anti-vossen bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Makkelijk te reinigen langs de opengaande zijkant
 • Voorzien van een extra bergruimte
 • Geïntegreerd anti-vossenluik
 • Gemaakt van Siberische lariks
 • Vergrijst heel mooi

Nadelen

  • Geen goedkoop kippenhok
  • Vrij zwaar kippenhok (verplaatsen met 3 personen)

 

 

 

2. Omlet Eglu CubeOmlet Eglu Cube

De Omlet Eglu Cube is speciaal ontworpen voor in de stadstuin en gooit het ontwerp van het klassieke kippenhok helemaal om. Zo is het kippenhok volledig gemaakt van kunststof dat veel eenvoudiger te reinigen is. Alle oppervlakken zijn afwasbaar, terwijl de kunststof wel gewoon van dubbelwandige isolatie is voorzien. Ook heeft het anti-vossenbeveiliging en is het design gewoon heel ruim, comfortabel en praktisch. Een pluspunt is dat het ook helemaal naar wens kan worden uitgebreid. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een extra deur toevoegen, een automatische anti-vossendeur kopen, zitroosters aanschaffen, een kippenschommel ophangen enzovoort. Een zitstok is niet standaard meegeleverd, maar het beste kippenhok kan eigenlijk niet zonder.

Bestel de Omlet Eglu Cube bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • 100% recyclebaar en eenvoudig te reinigen kunststof
 • Dubbelwandige isolatie
 • Ventilatiesysteem voor de zomer
 • Talloze uitbreidingsopties
 • Rendeur in staldeur-stijl

Nadelen

  • Geen goedkoop kippenhok
  • Hokje heeft geen zitstok

 

 

 

3. Zander 9Zander 9

De Zander 9 is een geïmpregneerd kippenhok voor acht tot tien kippen. Dit ambachtelijk gefabriceerd kippenhok beschikt over twee zitstokken en een loopplank. Daarnaast heeft het twee legnesten. Net zoals het beste kippenhok heeft het een automatisch deurtje dat met een lichtsensor en timer werkt. Wel is het deurtje hier minder mooi weggewerkt dan bij het beste kippenhok van 2022. Het is zeker een goed kippenhok en het is een goed en betaalbaar alternatief voor het beste kippenhok van 2022.

Bestel de Zander 9 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geïmpregneerd hout
 • Automatisch deurtje
 • 2 zitstokken
 • 2 legnesten
 • 3 jaar garantie op het deurtje

Nadelen

  • Af en toe van een beschermende deklaag te voorzien
  • Automatisch deurtje is niet zo mooi weggewerkt

 

 

 

4. Forsham Cottage Arks Lenham

Forsham Cottage Ark Lenham

Het kippenhok Forsham Cottage Arks Lenham is het beste kippenhok voor wie een groot kippengezin wil. Dit kippenhok biedt plaats aan maar liefst twaalf kippen en bovendien heeft het ook nog eens een leuke, traditionele look. Het beschikt over drie zitstokken, een ruime nestkast met een scharnierdeksel en het geheel is heel eenvoudig te installeren en te reinigen. De tochtvrije ventilatie maakt dit kippenhok ook in de zomer heel aangenaam. Het is een uitstekend kippenhok voor zowel de beginnende als de ervaren kippenhouder en we raden dit kippenhok dan ook zeker aan.

Bestel de Forsham Cottage Arks Lenham bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste kippenhok voor veel kippen
 • 3 comfortabele zitstokken
 • 3 ruimte nestkasten
 • Tochtvrije ventilatie
 • Snel en makkelijk te bouwen

Nadelen

  • Geen onderhoudsvrije dakbedekking
  • Hout heeft wel wat onderhoud nodig

 

 

 

5. Woodland Ark 1Duvo Woodland Ark 1

De Woodland Ark 1 is een mooi en stijlvol kippenhok met een ruime ren. Er is een legnest voorzien dat kan worden opengeklapt en er zijn natuurlijk ook deurtjes om alles correct af te sluiten. Dankzij de schuif is het binnenverblijf eenvoudig te kuisen. Dit kippenhok is geschikt voor maximaal drie kippen en is van hoge kwaliteit.

Bestel de Woodland Ark 1 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Uitneembare schuiflade
 • Legbak met deurtje
 • 2 deuropeningen
 • Bijzonder stijlvol
 • Eenvoudig te monteren (alles past heel goed)

Nadelen

  • Geen raampje (condensvorming)
  • Kan na levering nog een beitsbeurt gebruiken

 

 

4. De populairste merken kippenhokken

Bij kippenhokken is er niet meteen sprake van een duidelijke merkvoorkeur. Het valt op dat consumenten vooral op zoek gaan naar oplossingen bij de klassieke dierenwinkels en bouwmerken zoals Aveve, Hubo, Gamma en Horta. In de mate dat er sprake is van enige bijzondere interesse in bepaalde merken, gaat het ook vaak om huismerken. Een voorbeeld daarvan is het Eglu-kippenhok van Omlet. Ten slotte doet ook het kippenhok van Zander het goed, net zoals het Duvo kippenhok en het Ferplast kippenhok.

5. Hoe is de lijst met beste kippenhokken 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste kippenhokken hebben we ons in de eerste plaats verdiept in de wereld van de kip. Met verschillende boeken over kippen onder de arm, gingen we op zoek naar kippenhokken die aan de eisen van de kip voldoen. Ons lijstje met beste kippenhokken hebben we ook voorgelegd aan een bevriende dierenarts die aangaf welke modellen goed en minder goed zijn. Daarnaast hebben we ook talloze reviews gelezen over zaken zoals het gebruiksgemak en de duurzaamheid van het kippenhok. Op basis van al deze informatie hebben we deze lijst met beste kippenhokken samengesteld.

Kippenhok beste

6. Ideale plaatsing van het beste kippenhok

Het is niet alleen een kwestie van het beste kippenhok kiezen want ook de plaatsing speelt een belangrijke rol. In de eerste plaats moet je het beste kippenhok plaatsen op een plek met voldoende waterafvoer. Kippen die in een natte modderpoel staan, worden sneller ziek en kunnen sneller ziektes overdragen. Zorg ervoor dat het water goed afloopt of plaats het beste kippenhok op een hoger punt in de tuin. Ten tweede is het belangrijk dat de opening van het kippenhok naar het zuiden of het oosten is gericht. Hierdoor krijgt het meer warmte en zonlicht binnen, wat je kippen net zo fijn vinden. In een ideaal geval is het kippenhok in de andere richtingen ook nog omringd door wat struikgewas. Zo vangt het minder regen en wind.

Houd ten slotte rekening met een aantal praktische zaken, zoals de aanwezigheid van water of elektriciteit.

7. FAQ over kippenhokken

Een kip kan nogal eigenwijs zijn en kan best wel wat eisen stellen aan het beste kippenhok. Daarnaast wil jij natuurlijk gewoon het beste voor je favoriete gevederde vrienden. Onthoud in ieder geval dat een kip enkel het hele jaar door eieren legt wanneer ze gelukkig en gezond is. Heb je nog een aantal vragen over hoe je je kip een gelukkig en gezond verblijf geeft? Wij hebben alvast een aantal veelgestelde vragen beantwoord.

7.1. Hoe vaak moet ik mijn kippenhok schoonmaken?

Doe dit wekelijks. Ververs dan de bodembedekking en haal mest van de zitstokken. In de kippenren spit je de grond even om zodat de ontlasting geen dikke laag kan vormen. Controleer meteen ook altijd op bloedluis en ongediertesporen. Hoe dan ook doe je er goed aan om het kippenhok af en toe even met witkalk te ontsmetten.

7.2. Wat is de beste bodembedekking voor mijn kippenhok?

In het nachthok kies je eigenlijk het best voor hennepstrooisel. Het gaat om bodembedekking die goed absorbeert, maar ook snel weer droogt. Het composteert bovendien ook heel goed en je kan het nadien nog elders in de tuin gebruiken. Het gebruik van tabakstro is ook een goed idee omdat dit eveneens goed absorbeert en bloedluizen automatisch op afstand houdt.

7.3. Hoe onderhoud ik mijn kippen in de winterperiode?

Het grootste probleem is vooral bevroren drinkwater. De meest efficiënte manier om het drinkwater ijsvrij te houden, is door een drinkbakverwarmer te gebruiken. Wat het kippenhok betreft, is er weinig bijzondere aandacht nodig als je kiest voor het beste kippenhok. Onthoud wel dat het beste kippenhok niet te groot mag zijn. Kippen gaan in de winter graag knus bij elkaar liggen en een kleiner kippenhok houden ze met hun lichaamswarmte beter op temperatuur. Veel is wel afhankelijk van welke kippenras je hebt. Shamo-kippen en serama’s hebben nood aan een warmtelamp. Koppel het wel altijd aan een thermostaat zodat het niet te warm wordt. Verder moet je indien nodig het buitenverblijf af en toe sneeuwvrij maken.

8. Aanvullende producten voor kippenhokken

Naast het beste kippenhok kan je natuurlijk nog wel een aantal benodigdheden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een afrastering of inlooprennen, maar ook aan kippenschommels voor in de tuin, voeder- en drinkbakjes, kippenkleding voor in de winter, kippenvoer, kippenspeelgoed, kalkpotten en natuurlijk ook reinigingsproducten. Wil je eitjes uitbroeden? Dan heb je natuurlijk ook nog de beste broedmachine nodig.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews