In een professionele keuken kan het beste koksmes niet ontbreken, maar ook voor consumenten is het beste koksmes een meerwaarde. Het beste koksmes is dan ook heel stevig en geschikt voor vrijwel alle snijtaken in de keuken, met uitzondering van het verfijnde schilwerk. Er zijn natuurlijk wel een aantal eigenschappen waaraan de beste koksmessen moeten voldoen. Wij leggen het voor je uit en geven ook aan wat wij persoonlijk de beste koksmessen vinden.
Inhoudsopgave
1. Informatie over koksmessen
Een koksmes is een must-have voor iedereen die graag intensief bezig is in de keuken. Het beste koksmes gebruik je voor uiteenlopende keukentaakjes. Je kan het beste koksmes bijvoorbeeld gebruiken om groente fijn te snijden of te hakken, maar je doet dit ook gewoon meteen met rauw vlees. Het kneuzen van peperbollen of het slaan van knoflook zijn zeker mogelijk. De enige voorwaarde is natuurlijk dat je beschikt over een van de beste koksmessen. We leggen uit wat zoal belangrijk is.
1.1. Samenstelling van een koksmes
Net zoals andere messen kan je de opbouw onderverdelen in een pommel, heft, krop en natuurlijk ook het lemmet. Wat belangrijk is, is dat het heft ergonomisch is gevormd en vooral geen naden kan hebben waar vuil in kan komen te zitten. Het lemmet zal dan weer altijd breed en lang zijn, eigen aan een koksmes, maar je kan ook altijd even kijken naar de lengte en het materiaal. Wat de lengte betreft, kan in feite alles tussen 15 en 35 centimeter. Professionele koks kiezen vaak voor langere koksmessen, maar als consument is een lemmetlengte van pakweg 20 centimeter vaak de beste keuze. Dit is heel handzaam, zeker als je het heft gaat gebruiken.
1.2. Slijphoek
De slijphoek van een koksmes is een belangrijk item om rekening mee te houden bij het zoeken naar het beste koksmes. Enerzijds is het zo dat hoe kleiner de slijphoek is, hoe scherper het mes is. Anderzijds heeft een fijne slijphoek ook een nadeel: je mes raakt sneller bot. Daarom houdt men vaak de kerk in het midden en zit men ergens tussen 15° (Japanse messen) en 20° (Europese messen). Toch zijn er in beide richtingen uitschieters en gaat het in ruimere zin om een range van 10° tot 22°. Natuurlijk kan je altijd afwijken en zelf een andere hoek slijpen, maar dan moet je ook meer van het mes slijpen en slijten zowel het mes als de slijpstenen veel sneller. Daarom is het interessant om bij de aanschaf al rekening te houden met de slijphoek.
Houd er wel rekening mee dat de weergegeven slijphoek vaak een indicatie is. Bij veel duurdere koksmessen verloopt een groot deel van het fabricageproces nog steeds handmatig. Individuele onderdelen worden dan machinaal gemaakt, maar voor de assemblage gaat een meester-messenmaker aan het werk. Wel vaker worden de beste koksmessen handmatig geslepen. Een goede messenmaker kan de slijphoek heel goed inschatten, maar kan er ook al eens iets boven of onder zitten. De weergegeven fabrieksslijphoek is dan ook altijd een gemiddelde.
1.3. Bouw van het lemmet
Naast de lengte van het lemmet en de slijphoek speelt ook de dikte van het lemmet een rol. Daarbij zal het lemmet bovenaan altijd dikker zijn en geleidelijk aan aflopen naar het snijblad toe. Hoe dunner dit afloopt, hoe beter het mes zal snijden. Hoe dikker het mes echter is, hoe zwaarder het kan belast worden. Voor een koksmes is het goed als de rug zo’n 3,5 mm dik is. Dit wordt niet altijd even transparant weergegeven door fabrikanten. Zeker bij goedkope messen zal je merken dat het mes vaak veel te dik is. Het heeft dan geen zin om dat te gaan slijpen en eigenlijk kan je het dan beter gewoon weggooien. Een te dun koksmes is evenmin aangewezen en kan zelfs gevaarlijk worden eenmaal je wat kracht moet zetten. Kies daarom voor het beste koksmes.
2. Dit zijn de beste koksmessen van 2021
Wil je een nieuw koksmes kopen? Dan is het goed om te kijken welk koksmes het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de zakmessen getest op prijs, soort, materiaal, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.
3. De 5 beste koksmessen van 2021
Het beste koksmes kiezen doe je natuurlijk niet zomaar. Je zal merken dat er zowel grote prijs- als kwaliteitsverschillen zijn. Het is zeker niet zo dat je voor de beste koksmessen ter wereld moet kiezen, maar een goed koksmes is toch echt wel een meerwaarde voor je keukenarsenaal. Hieronder vind je onze 5 favorieten.
1. Nesmuk Janus 5.0
Het beste koksmes vinden wij de Nesmuk Janus 5.0. Het is een van de meest hoogwaardige keukenmessen die we al gezien hebben en het is dan ook uitgerust met Damascus-lemmeten, gemaakt uit kwaliteitsvol staal met niobium en afgewerkt met een kwaliteitsverhogende DLC-coating. De koksmessen van Nesmuk worden al langer geroemd omwille van hun extreme scherpte en dat is hier niet anders. Het beste koksmes komt op een heft van Afrikaans grenadillehout dat zwaarder en harder is dan de meeste andere houtsoorten die voor koksmessen worden gebruikt. Hierdoor ligt het beste koksmes ook beter in de hand. Het beste koksmes heeft een lemmetlengte van 18 cm en een extreem scherpe slijphoek van 10°.
Bestel de Nesmuk Janus 5.0 bij de volgende vertrouwde webshops:
- Extreem scherp
- Goede staalhardheid
- Beperkt gewicht (154 gram)
- Heft van hoogwaardig Afrikaans grenadillehout
- Gemaakt uit high-performance staal met niobium
- Extreem scherpe slijphoeken zijn sneller opnieuw te slijpen
- Geen goedkoop koksmes
2. Kai Premier Tim Mälzer
Kai is een Japanse producent die we eerder al noemden toen we het hadden over het beste koksmes van 2019. Deze producent staat dan ook bekend omwille van de unieke samensmelting van Japanse smidsambacht met de eisen van de westerse kookkunst. Het tweede beste koksmes is gemaakt uit maar liefst 32 staallagen, waarbij zachte en harde metaalsoorten werden gecombineerd. Het voordeel hiervan is dat het veel fijner te slijpen is, zonder dat het mes te gevoelig wordt voor drukuitoefening.
Bestel de Kai Premier Tim Mälzer bij de volgende vertrouwde webshops:
- Vrij scherpe slijphoek van 15°
- Aangename lemmetlengte van 20 cm
- Heft van hoogwaardig walnoothout
- Inclusief bewijs van authenticiteit
- Levenslange fabrieksgarantie
- Niet vaatwasserbestendig
- Vrij vaak bij te slijpen
3. Global G77
Dit goed koksmes is gemaakt van Cromova 18-RVS, waardoor het langer scherp blijft dan andere koksmessen. Het heft is voorzien van een kuiltjesprofiel. Hierdoor gaat het mes niet glippen en belandt er zeker geen vingerkootje in de soep. Ook het lemmet heeft zo’n kuiltjes, maar dan om ervoor te zorgen dat de ingrediënten niet aan het mes blijven kleven. De kleine slijphoek van 17° zorgt voor minder weerstand en het lage gewicht maakt dit koksmes goed te hanteren. De naadloze afwerking maakt het ten slotte een heel hygiënische oplossing.
Bestel de Global G77 bij de volgende vertrouwde webshops:
- Blijft langer scherp dan de meeste andere koksmessen
- Kuiltjesprofiel voor een verbeterde grip
- Aangename slijphoek van 17°
- Laag gewicht
- Rechts- en linkshandig te gebruiken
- Niet vaatwasserbestendig
- Lagere staalhardheid
4. Böker Core
Het koksmes Böker Core heeft een extra slanke kop dat grote stukken vlees moeiteloos omtovert tot een lekkere steak tartaar. Het lemmet heeft een lengte van 20,7 centimeter, wat door de meeste mensen als aangenaam wordt ervaren. De gesmeden bolster zorgt voor een verbeterde en veiligere grip. De pommel is dan weer zacht afgerond en loopt verder in een handgreep op basis van walnotenhout.
Bestel de Böker Core bij de volgende vertrouwde webshops:
- Scherpe slijphoek van 16°
- Aangename lengte van 20,7 cm
- Kwaliteitsvolle heft van walnotenhout
- Aangenaam gewicht
- X50CrMoV15-RVS met een goede roestbestendigheid
- Niet vaatwasserbestendig
- Minder hoge staalhardheid
5. Wüsthof Classic Ikon 4596/16
Als er iets is wat Duitsers goed kunnen dan is het messen maken. In Duitsland zijn er verschillende goede messenmakers te vinden en Wüsthof is daar een uitstekend voorbeeld van. De Wüsthof Classic Ikon 4596/16 is wat ons betreft een aanrader voor wie op zoek is naar de ideale combinatie van kracht en precisie. Het is gemaakt uit één stuk roestvrij staal, waaraan vervolgens met drie klinknagels het heft aan vast is gezet. Het heft is gemaakt van synthetisch materiaal en is naadloos verbonden, wat veel hygiënischer is. Het is een echte allrounder met een scherpe slijphoek van 14°. Het is dan wel belangrijk dat je tijdig even bijslijpt, want voor je het weet kan je op dit mes naar Keulen rijden. Verder moet je wel weten dat het lemmet maar 16 centimeter lang is. Veel mensen hebben liever een iets langer mes en dan is een van de bovenstaande koksmessen een beter idee. Wil je echter het midden houden tussen de beste koksmessen en de beste keukenmessen, dan is dit het beste koksmes voor jou.
Bestel de Wüsthof Classic Ikon 4596/16 bij de volgende vertrouwde webshops:
- Heel scherp koksmes van 14°
- Naadloos en hygiënisch ontwerp
- Aangenaam gewicht
- Taps toelopend en ook geschikt voor het snijden van kruiden
- Tijdig opnieuw bij te slijpen
- Vrij kort lemmet
4. De populairste merken koksmessen
Onthoud dat de populairste merken niet altijd de beste koksmessen leveren. Wel is het zo dat het in principe ook niet meteen om slechte koksmessen gaat. Tot de populairste merken rekenen we onder andere het Global-koksmes, net zoals het IKEA-koksmes, het Jamie Oliver-koksmes, het Damast-koksmes en het Robert Herder-koksmes.
5. Hoe is de lijst met beste koksmessen 2021 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met beste koksmessen vertrokken we in de eerste plaats van onze eerdere onderzoeken. Het gaat onder andere om ons onderzoek naar het beste koksmes van 2018 en naar het beste koksmes van 2019. Daarnaast hebben we ook het artikel over het beste koksmes van Consumentenbond doorgenomen en hebben we reviews gelezen op betrouwbare websites als bol.com en Amazon. Vervolgens hebben we ook alle koksmessen zelf uitgetest op verschillende stukjes vlees, groenten en zelfs op peperbolletjes. Hierbij lieten we ons onder andere adviseren door de kok Ellen, de lokale koksmessen- en keukenexpert. Op basis van al deze informatie stelden wij deze lijst met beste koksmessen samen.
6. Het beste koksmes gebruiken
Consumenten hanteren vaak de hamergreep, waarbij het heft met de volledige hand wordt omsloten, maar daarmee heb je wel minder controle over het beste koksmes. Daarom gebruiken professionele koks vaak de lemmetgreep. Bij de lemmetgreep liggen zowel de duim als de wijsvinger bij het lemmet en omklemmen de andere drie vingers het heft. Door dicht bij het lemmet kracht uit te oefenen, kan je veel preciezer werken.
Het beste koksmes gebruik je om een snijdende beweging te maken. Hiermee ga je in principe op en neer. Daarbij verplaats je maximaal het te snijden object en niet het mes. Dit gaat sneller en het is veiliger. Je kan bijvoorbeeld een komkommer heel zachtjes schijfje per schijfje onder het mes duwen. Een tips is om daarbij de knokkels tegen de zijkant van het lemmet aan te duwen en de vingers weg van het lemmet te plooien. Daarmee kan je het object goed besturen, terwijl het in de tussentijd gewoon veiliger is.
Tv-koks gaan vaak met een vliegende vaart over zo’n ui terwijl jij het zo traag doet dat je ervan moet huilen. Maak je geen zorgen en overhaast je niet, want dat is niet veilig. Blijf oefenen en voor je het weet gaat ook jouw tempo hoger liggen.
7. FAQ over koksmessen
Tenzij je op een goede koksschool als Spermalie hebt gezeten, is het logisch dat je nog een aantal vragen over koksmessen hebt. Hieronder hebben we alvast enkele veelgestelde vragen voor je beantwoord.
7.1. Is een duur koksmes beter dan een goedkoop koksmes?
In principe is dit wel degelijk het geval, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat je met een afzetter te maken krijgt. De Nederlandse Consumentenbond heeft koksmessen getest van 5 tot 200 euro en concludeerde dat duurdere koksmessen vaak beter zijn. In hun koksmessentop 5 was er dan ook geen enkel koksmes van minder dan 90 euro te vinden. Wel is het zo dat er soms onderlinge verschillen zijn. Zo was het koksmes van de Nederlandse chef-kok Herman den Blijker, bekend van culinair-gerelateerde televisieprogramma’s als Herrie in de Keuken en zijn bijdrage aan de Disney-animatiefilm Ratatouille, nog slechter dan de goedkoopste koksmessen van 5 euro.
7.2. Is een scherp mes gevaarlijk?
Met een scherp mes kan je natuurlijk flink in je vinger snijden, maar volgens vakverenigingen is een scherp mes net veiliger. Ze halen aan dat een scherp mes je net toestaat om meer controle en minder druk uit te oefenen. Daarom treden de meeste ongelukken ook net op met botte koksmessen. Tijdig slijpen is natuurlijk wel de boodschap.
8. Aanvullende producten voor koksmessen
Naast het beste koksmes heb je ook een snijplankje nodig. Het belangrijkste is dat het snijplankje van een zachter materiaal is dan het koksmes. Zo voorkom je beschadigingen. Kunststof of hout is een goed idee. Onder andere de Sage-snijplanken van FSC-gecertificeerde houtpulp zijn een goede keuze. Daarnaast heb je natuurlijk een messenslijper nodig om te voorkomen dat je tomaten plet in plaats van snijdt. Denk ten slotte aan een messenblok, een messenfoedraal of een messentas.
Geef een reactie