Best Gekozen
Beste kookboeken

Beste kookboeken 2022

Dit zijn de beste kookboeken die gewoon onmisbaar zijn in de Vlaamse keuken.

Natuurlijk heb je tegenwoordig heel wat blogs, televisieprogramma’s en apps, maar enkel de beste kookboeken zijn voldoende praktisch om mee aan de slag te gaan. Natuurlijk is het wel een uitdaging om de beste kookboeken te vinden. Hieronder geven we weer wat wij de beste kookboeken vinden en leggen we het een en ander uit.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
De grote Kleyn
AirFryerbeste kookboeken

De grote Kleyn vinden wij een van de beste kookboeken ooit. Het beste kookboek telt 1.008 pagina's aan geïllustreerde recepten voor beginners en gevorderden. Het is verkrijgbaar vanaf +/- € 45.

De beste aanbieding die wij vonden was voor het boek AirFryer van Danny Jansen. Het beste airfryer boek bevat 96 pagina's aan inspirerende recepten voor de airfryer. Het is verkrijgbaar vanaf +/- € 9,95.

Onze voorkeur gaat uit naar het boek Lekker & Simpel van Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie van de food blog lekkerensimpel.com. Dit kookboek voor beginners telt 320 pagina's en is te koop vanaf +/- € 21,99.

€ 45,-€ 9,95€ 21,99
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over kookboeken

Bij het zoeken naar de beste kookboeken moet je op een aantal dingen letten. Hieronder leggen we uit waar je zoal rekening mee moet houden. Onthoud vooral dat meer pagina’s niet automatisch wil zeggen dat het kookboek beter is.

1.1. Type keuken

Vroeger had je vaak algemene kookboeken waarin verschillende keukens werden behandeld, maar tegenwoordig focussen steeds meer kookboeken op een specifieke keuken. Oordeel vooral zelf wat je prettiger vindt. In onze top 10 kookboeken zijn beide soorten terug te vinden.

1.2. Illustraties

Veel kookboeken zijn geïllustreerd. Dit is goed, want je krijgt dan meteen een idee van hoe je eten eruit zal komen te zien en hoe je het netjes kan serveren. Er zijn echter kwaliteitsverschillen. Sommige kookboeken hebben namelijk onduidelijke zwart-witfoto’s, terwijl andere koekboeken mooie kleurenfoto’s gebruiken. Let wel op het formaat van de foto’s. Paginagrote kleurenfoto’s maken het boek onnodig duur en zorgen ervoor dat je minder pagina’s met recepten hebt.

1.3. Aantal recepten

Door de problematiek van grote foto’s, maar ook omdat er soms grote lettertypes of lange lijsten met puntsgewijze ingrediëntopsommingen worden gehanteerd, zegt het aantal pagina’s eigenlijk niks over het aantal recepten dat je terug kan vinden. De meeste uitgevers geven dit echter wel transparant aan.

2. Dit zijn de beste kookboeken van 2022

Wil je een nieuwe kookboek kopen? Dan is het goed om te kijken welk kookboek het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de varianten getest op prijs, soort, functies, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
De grote Kleynbeste kookboekenOns KookboekGewoon VeganAirFryerBelgisch BakboekVegan EastGroot Indonesisch kookboekHet VleeskookboekOns Bakboek
1. De grote Kleyn
2. Lekker & Simpel
3. Ons Kookboek
4. Gewoon Vegan
5. AirFryer
6. Belgisch Bakboek
7. Vegan East
8. Groot Indonesisch kookboek
9. Het Vleeskookboek
10. Ons Bakboek
Beste prijs€ 45,-€ 21,99€ 34,95€ 20,99€ 9,95€ 36,-€ 25,95€ 37,50€ 24,99€ 25,-
AuteurOnno KleynJorrit van Daalen Buissant Des AmorieKVLVAlexandra Penrhyn LoweDanny JansenStefan EliasMilou van der WillBeb VuykNichola FletcherKVLV
Soort keukenBasiskennis, NederlandDagdagelijksBasisreceptenVeganAirfryerBakkenVegan/AziatischIndonesischVleesBasisrecepten
GangAlleHoofdgerechtenAlle

Alle

Alle

Gebak

AlleAlleHoofdgerechten

Gebak

Aantal pagina's100832096024096256192432320384
GeillustreerdJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
UitvoeringHardcoverPaperbackHardcoverPaperbackHardcoverHardcoverHardcoverHardcoverHardcoverHardcover
Type kokBeginner/gevorderdeBeginnerBeginner/gevorderdeBeginnerBeginnerBeginner/gevorderdeBeginnerBeginner/gevorderdeBeginner/gevorderdeBeginner/gevorderde
Beoordeling9,59,39,198,78,68,48,38,28
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste kookboeken van 2022

Iedereen heeft wel een lijstje met wat hij de beste kookboeken vindt en voor ons is dat niet anders. Wij hebben talloze kookboeken uitgeprobeerd en hieronder hebben we weergegeven wat wij de 5 beste kookboeken vinden.

1. De grote Kleyn

De grote Kleyn

De grote Kleyn van Onno Kleyn is een van de beste kookboeken die wel al hebben gezien. Onno Kleyn is dan ook een van de bekendste culinaire journalisten van Nederland. Het boek telt 1.008 pagina’s aan basisrecepten en is waardevol voor zowel beginners als gevorderden. De bijhorende wijnadviezen maken het helemaal af.

Bestel de De grote Kleyn bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • 125 recepten
 • Wijnadviezen
 • Waardevolle randinformatie
 • Handig register voor de recepten
 • Behandelt alle gangen

Nadelen

  • Pedante schrijfstijl is even wennen
  • Vrij prijzig

 

 

 

2. Lekker & SimpelLekker & Simpel

Nummer twee uit onze top 10 kookboeken is het boek Lekker & Simpel. Het kookboek bevat 200 recepten die focussen op het avondmaal. Het gaat om makkelijke en snelle recepten die ook echt een meerwaarde zijn voor de dagelijkse hobbykok. Dit kookboek is geschreven door Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie, de oprichter van de food blog lekkerensimpel.com.

Bestel Lekker & Simpel bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • 200 eenvoudige recepten
 • Makkelijk en praktisch uitgelegd
 • Geïllustreerd met mooie foto’s
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Allemaal lekker snel klaar te maken

Nadelen

  • Enkel hoofdgerechten
  • Paginagrote afbeeldingen zorgen voor minder leesplezier

 

 

 

3. Ons KookboekOns Kookboek

Het boek Ons Kookboek is de echte kookbijbel van Vlaanderen en gaat al sinds 1927 mee. Natuurlijk werd het sindsdien voldoende vaak vernieuwd. Het is het bekende basiswerk van de katholieke vrouwenorganisatie Ferm (voorheen de KVLV en de Boerinnenbond). Het boek telt 960 pagina’s en er zijn maar liefst 1.892 recepten in te vinden. Je zal vast begrijpen waarom dit een van de beste kookboeken ooit is.

Bestel het Ons Kookboek bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • 1.892 hedendaagse recepten
 • Basiskookboek voor beginners en gevorderden
 • Typische Vlaamse keuken
 • Laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Smaakcultuur (2006)

Nadelen

  • Geen ingrediëntenregister
  • Omslachtig en moeilijk om je weg in te vinden

 

 

 

4. Gewoon Vegan

Gewoon Vegan

We krijgen wel vaker de vraag wat het beste vegetarische kookboek is en dan kunnen we eigenlijk niet anders dan het boek Gewoon Vegan aanraden. Dit boek is geschreven voor veganisten, maar het bevat 80 lekkere gerechten die elke dierenliefhebber zou moeten kennen. Het beste vegetarische kookboek is toegankelijk en relaxed geschreven. Het bevat gerechten voor elk gezin, voor elk budget en voor elke hobbykok. Het beste vegetarische kookboek is geschreven door Alexandra Penrhyn Lowe, bekend als dialoogschrijver van Het Huis Anubis.

Bestel de Gewoon Vegan bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Toegankelijk en geschikt voor beginners
 • Ruimschoots voldoende variatie
 • Geen dure recepten met onvindbare ingrediënten
 • Waardevolle persoonlijke anekdotes

Nadelen

  • Slechts 80 recepten
  • Slechts 240 pagina’s
  • Weinig goede illustraties

 

 

 

5. AirFryerAirFryer

Het boek AirFryer is het beste airfryer kookboek dat we al hebben gezien. Het beste airfryer kookboek bevat alleen gerechten die in de airfryer zijn klaar te maken. Het gaat daarbij om dagdagelijkse airfryer-recepturen, maar ook om bijzondere recepten als gegrild buikspek, gepofte banaan of zelfs cakes. Het beste airfryer kookboek is geschreven door Danny Jansen, bekend van programma’s als Zoals Alleen Oma Dat Kan en Grenzeloos Koken.

Bestel het boek AirFryer bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Spotgoedkoop kookboek
 • Gezonde en verrassende recepten
 • Voor ieder wat wils (incl. vegan recepten)
 • Goede indeling
 • Mooie foto’s

Nadelen

  • Telt slechts 96 pagina’s
  • Grillonderdeel nodig
  • Zwart-witfoto’s

 

 

4. De populairste schrijvers van kookboeken

De Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi is nog steeds een van de populairste kookboekschrijvers. Daarnaast doet ook het kookboek van Pascale Naessens het goed, net zoals het kookboek van Jeroen Meus. Ten slotte is het kookboek van Sandra Bekkari, net zoals het kookboek van Sergio Herman en het kookboek van Sophia Loren, heel populair.

5. Hoe is de lijst met beste kookboeken 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste kookboeken hebben we de kookboeken op ruim tien punten vergeleken. Belangrijk was daarbij de toegankelijkheid van het kookboek en de beschikbaarheid van ingrediënten, maar natuurlijk ook de helderheid van de informatie. Er zijn namelijk nog te veel kookboeken die al eens een stap vergeten en dan wordt het al snel een ramp. Verder gingen wij ook na wat hobbykoks de beste kookboeken vinden. Hiervoor namen we onder meer reviews door via bol.com en de website van Standaard Boekhandel. Op basis van al deze informatie hebben wij deze persoonlijke lijst met beste kookboeken samengesteld.

Kookboeken beste

 

6. De beste wijn voor je bereidingen

Het draait niet alleen om het vinden van de beste kookboeken, want ook de begeleiders moeten het goed doen. Daarom is het boek de Wijn-spijsbijbel van Victoria Moore zo’n aanrader. Met dit boek vind je de beste wijn voor bij je bereidingen. Dit is belangrijk, want de geserveerde wijn kan je gerechtjes namelijk kraken of maken.

7. FAQ over kookboeken

Nog een praktisch vraagje? Je bent zeker niet alleen. Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

7.1. Zijn er kookboeken voor een zero-wastelevensstijl?

Ja, maar de meeste kookboeken volstaan niet. Vooral het boek The Plant-Based Cookbook van Ella Mills is toch wel een aanrader.

7.2. Wat is het beste Indonesisch kookboek?

Wij vinden het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk het beste Indonesisch kookboek. Het beste Indonesisch kookboek vind je terug in onze kookboeken top 10.

8. Aanvullende producten voor kookboeken

Naast de beste kookboeken heb je natuurlijk nog heel wat andere spulletjes nodig, zoals een goede oven, airfryer of friteuse. Te veel om op te noemen, maar in de categorie Eten en Drinken vind je alvast heel wat onderzoeken en reviews terug.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews