Best Gekozen
Beste luchtbevochtiger

Beste luchtbevochtiger 2022

Wat is volgens onze test de beste luchtbevochtiger van dit jaar?

Een te lage luchtvochtigheid heeft allerhande negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals een droge huid en prikkende ogen. Daarnaast is een te lage luchtvochtigheid ook slecht voor de woning omdat hout kan gaan scheuren. Zeker voor de parketvloer is het belangrijk om de luchtvochtigheid op punt te houden. Daarvoor gebruik je de beste luchtbevochtiger of de beste humidifier. Wat is een goede luchtbevochtiger? Wij maken je wegwijs doorheen de wondere wereld van luchtbevochtigers, leggen uit waarom lucht bevochtigen zo belangrijk is en waarop je moet letten als je de beste luchtreiniger en bevochtiger zoekt.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Venta LW25 Comfort Plus ZwartMedisana AH662Stadler Form Oskar Zwart

De beste luchtbevochtiger van 2022 is volgens ons de Venta LW25 Comfort Plus voor ruimtes tot 45 m² (112,5 m³). Het is een stille luchtbevochtiger met een waterreservoir van zeven liter. Met een score van 9,8/10 en een prijs van +/- € 227 is het absoluut een aanrader.

De AH662 Medisana luchtbevochtiger is een goedkope luchtbevochtiger voor kleine ruimtes tot 8 m² of 38 m³. Deze ultrasoon luchtbevochtiger gebruik je bijvoorbeeld in een studentenkamer en kost +/- € 36,49.

De Stadler Form luchtbevochtiger (Oskar) is een koudwaterdamper met een instelbare luchtvochtigheid tussen 40 en 55%. De luchtbevochtiger van Stadler is geschikt voor ruimtes tot 50 m² en behaalt een score van 9,6/10. De prijs van +/- € 139,99 is dan ook heel gunstig.

€ 227,-€ 36,49€ 139,99
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over luchtbevochtigers

De beste luchtbevochtiger vinden is net zoals de beste luchtbevochtiger aanraden niet eenvoudig. Veel is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van de ruimte waarvoor je de beste luchtwasser gaat gebruiken. Wil je de beste luchtbevochtiger kopen? Wij leggen uit waarop je zoal moet letten en hoe je de beste koop luchtbevochtiger kan herkennen.

1.1. Type luchtbevochtiger

Luchtbevochtigers kunnen verschillende technieken gebruiken om de lucht te bevochtigen, waarbij ook de functies en mogelijkheden verschillen. We onderscheiden vier soorten luchtbevochtigers:

 • Koudwaterverdampers: koudwaterverdampers zuigen de lucht langs een nat element. Hierdoor verdampt het water op een natuurlijke manier en komt het in de lucht terecht.
 • Luchtwasser: de beste luchtwasser heeft naast een bevochtigende functie ook een reinigende functie. Hierbij worden kleine deeltjes die in de lucht zitten meteen ook uit de lucht gefilterd.
 • Stoom luchtbevochtiger: Een luchtbevochtiger met stoom verwarmt water in een reservoir en blaast de stoom in de kamer om zo de lucht vochtiger te maken.
 • Ultrasoon luchtbevochtiger: Een ultrasoon bevochtiger zendt onder water trillingen uit en produceert op die manier nevel. Hierdoor wordt het vocht nog beter opgenomen in de lucht.

1.2. Maximaal te bevochtigen oppervlakte

Een luchtbevochtiger is steeds gemaakt voor een specifieke oppervlakte. Het is dus niet omdat de beste luchtbevochtiger voor de woonkamer goed werkt, dat deze eveneens geschikt is om in bijvoorbeeld een open kantoor te gebruiken. Daarom geven fabrikanten steeds de maximale oppervlakte weer, uitgedrukt in m² en kubieke meter (m³).

1.3. Instelbare luchtvochtigheid

Iedere luchtbevochtiger heeft een minimale en maximale luchtvochtigheidsgraad. Over het algemeen wordt aangenomen dat de ideale luchtvochtigheid in huis 40 tot 60% moet bedragen.

1.4. Hygrometer

Een luchtbevochtiger met hygrometer meet het vochtgehalte in de ruimte, waardoor je meteen weet of de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag is. Hierdoor weet je onmiddellijk of je de luchtbevochtiger moet aan- of uitschakelen.

1.5. Hygrostaat

Een luchtbevochtiger met hygrostaat meet niet alleen de luchtvochtigheid, maar schakelt ook automatisch de luchtbevochtiger aan of uit als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is.

1.6. Extra functionaliteiten

Ten slotte laat een goede luchtbevochtiger zich kenmerken door allerhande extra functionaliteiten. Meer functionaliteiten resulteren over het algemeen in een hogere prijs, dus bepaal zelf welke luchtbevochtiger de beste voor jou is. Het gaat onder andere om volgende functionaliteiten:

 • Ionisatiefunctie: een luchtbevochtiger met ionisator neemt stofdeeltjes en pollen uit de lucht. Als je last hebt van een allergie raden we dan ook een ionisator luchtbevochtiger aan.
 • Geuroliën: een luchtbevochtiger met geur bevochtigt niet alleen de lucht, maar verspreidt daarnaast ook een lekker geurtje in de ruimte.
 • Timer: een luchtbevochtiger met timer schakelt op een vooraf ingesteld moment automatisch uit.
 • Nachtmodus: een luchtbevochtiger met nachtfunctie beschikt over een stand waarin de luchtbevochtiger minder krachtig werkt en bijgevolg ook stiller is. Wil je een luchtvochtiger in de slaapkamer? Dan is een nachtfunctie wat ons betreft onontbeerlijk.

2. Dit zijn de beste luchtbevochtigers van 2022

Wil je een nieuwe luchtbevochtiger kopen? Dan is het goed om te kijken welke luchtbevochtiger het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de apparaten getest op prijs, type, werking, belangrijke functies en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Venta LW25 Comfort Plus ZwartStadler Form Oskar ZwartEurom Oasis 303Philips HU4803 01Clean Air Optima CA-807Stadler Form GeorgeDyson AM10Duux OviMedisana UHWMedisana AH662
1. Venta LW25 Comfort Plus Zwart
2. Stadler Form Oskar Zwart3. Eurom Oasis 3034. Philips HU4803/01
5. Clean Air Optima CA-807
6. Stadler Form George7. Dyson AM108. Duux Ovi
9. Medisana UHW10.Medisana AH662
Beste prijs€ 227,-€ 139,99€ 96,29€ 101,50€ 449,-€ 279,-€ 479,-€ 94,95€ 41,99€ 36,49
TypeLuchtwasserKoudwaterdamperKoudwaterdamperKoudwaterdamperLuchtwasserLuchtwasserUltrasoonbevochterKoudwaterdamperUltrasoonbevochterUltrasoonbevochter
Max. te bevochtigen ruimte45 m² / 112,5 m³50 m² / 100 m³44 m² / 110 m³25 m² / 63 m³70 m² / 175 m³60 m² / 150 m³25 m² / 58 m³30 m² / 100 m³30 m² / 75 m³8 m²/ 38 m³
Instelbare luchtvochtigheid (%)Ja (30 %- 70%)Ja (40% - 55%)Ja (40% - 75%)Ja (40% - 60%)Ja (50% - 66%)Ja (40% - 55%)Ja (30% - 70%)Ja (2 standen)Ja (via nevelintensiteitsknop)Ja (via nevelintensiteitsknop)
Geluidsiveau (dB)24 - 4426 - 3924 - 5226 - 5925 - 4527 - 4828 - 6235 - 4730 - 33,930 - 33,9
Nachtmodus?JaJaJaJaJaJaNeeNeeNeeNee
Inhoud waterreservoir (l)73,53253,2324,20,9
Luchtreiniging?Ja (roterende schijven, max 22 m²)NeeNeeNeeJa (roterende schijven, max 70 m²)Ja (roterende schijven, max 60 m²)NeeNeeNeeNee
Beoordeling9,89,69,39,18,98,78,58,187,8
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste luchtbevochtigers van 2022

Hieronder hebben we 5 luchtbevochtigers uit onze luchtbevochtiger top 10 besproken. Wij vinden dit de 5 beste luchtbevochtigers van het moment, maar natuurlijk hebben ze stuk voor stuk hun eigen plus- en minpunten. Hieronder lees je er alles over.

1. Venta LW25 Comfort PlusVenta LW25 Comfort Plus Zwart

De beste luchtbevochtiger voor de woonkamer is volgens ons de Venta LW25 Comfort Plus. De beste luchtbevochtiger voor de woonkamer heeft een mooi design en is heel energievriendelijk. Het kan tot 45 m² lucht bevochtigen en neemt meteen ook stofdeeltjes op. Deze luchtbevochtiger voor een grote woonkamer maakt niet alleen de lucht vochtig, maar ook schoner. Omdat deze luchtbevochtige geen filters heeft, hoef je ook niks te vervangen. Verder is de luchtvochtigheid vrij eenvoudig in te stellen tussen 30 en 70% en heb je ook nog eens een nachtmodus.

Bestel de Venta LW25 Comfort Plus bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Bevochtigt en verbetert de luchtkwaliteit
 • Geïntegreerde hygrometer
 • Stille nachtmodus
 • Ruim waterreservoir van 7 liter
 • Laag geluidsniveau

Nadelen

  • Hygiënemiddel van Venta benodigd
  • Heeft geen timer

 

 

 

2. Stadler Form Oskar luchtbevochtiger

Stadler Form Oskar Zwart

De Stadler Form Oskar Zwart is een koudwaterverdamper voor ruimtes tot 50 m². Daarom vinden wij de luchtbevochtiger Stadler Form Oskar de beste luchtbevochtiger voor een klein thuiskantoor. Deze Stadler Form luchtbevochtiger beschikt over vijf standen waarmee je de luchtvochtigheid tussen 40 en 55% instelt, maar verder heb je er geen omkijken naar. Voor een optimale werking moet je de filtercassettes wel elke acht tot dertien weken vervangen en moet je deze luchtbevochtiger ongeveer iedere twee weken ontkalken.

Bestel de Stadler Form Oskar luchtbevochtiger bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Eenvoudig bij te vullen dankzij het klepje aan de zijkant
 • Luchtbevochtiger voor ruimtes tot 50 m²
 • Inclusief reservoir voor geurolie
 • Inclusief hygrometer en hygrostaat
 • Inclusief oververhittingsbeveiliging

Nadelen

  • Reinigt de lucht niet
  • Waterreservoir is niet uitneembaar
  • Heeft geen timer

 

 

 

3. Oasis 303 Eurom luchtbevochtigerEurom Oasis 303

Deze Oasis 3030 Eurom luchtbevochtiger is wat ons betreft de beste luchtbevochtiger voor de baby- of kinderkamer. Deze luchtbevochtiger voor de babykamer heeft een instelbare luchtvochtigheidsgraad (40-70%) en schakelt zich automatisch uit. Dankzij de nachtmodus is deze baby luchtbevochtiger extra stil, terwijl daardoor ook het licht van de display uitschakelt. Wij raden deze babykamer luchtbevochtiger zeker aan.

Bestel de Oasis 303 Eurom luchtbevochtiger bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Ingebouwde hygrometer en hygrostaat
 • Stille nachtmodus
 • Handige vulopening om de luchtbevochtiger voor babykamer aan te vullen
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Goede en betaalbare luchtbevochtiger

Nadelen

  • Reinigt de lucht niet
  • Niet geschikt voor het verspreiden van geurolie
  • Beperkte inhoud waterreservoir (3 liter)

 

 

 

4. HU4803/01 Philips luchtbevochtiger

Philips HU4803 01

De Philips luchtbevochtigers staan bekend omwille van hun puike kwaliteit en dat is bij deze luchtbevochtiger Philips Hu4803/01 niet anders. Deze Philips bevochtiger is geschikt voor kleine ruimtes tot maximaal 25 m² en beschikt over een ingebouwde hygrometer. Het heeft drie snelheidsstanden en het schakelt automatisch uit als het waterreservoir leeg is. Door het lage geluidsniveau, het aangenaam prijskaartje en de focus op kleine ruimtes vinden wij dit de beste luchtbevochtiger voor in de slaapkamer.

Bestel de HU4803/01 Philips luchtbevochtiger bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geïntegreerde hygrometer
 • Melding wanneer waterreservoir leeg is
 • Afneembaar waterreservoir
 • Stille nachtmodus
 • Bevochtigingsfilter maar 1 keer per jaar te vervangen

Nadelen

  • Reinigt de lucht niet
  • Heeft geen hygrostaat
  • Niet geschkt voor geurolie

 

 

5. Optima CA-807 Clean Air luchtbevochtiger

Clean Air Optima CA-807

Deze, Optima CA-807, luchtbevochtiger van Clean Air beschikt over een reinigingsfunctie en geeft ook zelf aan of het al dan niet om een goede of gezonde luchtvochtigheid gaat. Stof en pollen worden handig uit de lucht opgenomen, net zoals vieze geurtjes zoals sigarettenrook. De Clean Air Optima luchtbevochtiger heeft bovendien een ruim waterreservoir van vijf liter en is geschikt voor ruimtes tot 70 m². Voor grotere ruimtes vinden wij dit dan ook de beste luchtbevochtiger van 2022.

Bestel de Optima CA-807 Clean Air luchtbevochtiger bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geïntegreerde hygrometer en hygrostaat
 • Geschikt voor ruimtes tot 70 m²
 • Neemt ook stof, pollen en vieze geurtjes op
 • Afneembaar waterreservoir
 • Timer en nachtmodus

Nadelen

  • Niet geschikt voor geurolie
  • Geen oververhittingsbeveiliging
  • Geen goedkope luchtbevochtiger

 

4. De populairste merken luchtbevochtigers

Er zijn verschillende producenten van luchtbevochtigers en van een merkvoorkeur is bij consumenten niet echt sprake. Zo is bij Coolblue de luchtbevochtiger Clean Air Optima heel populair, net zoals de Duux luchtbevochtiger, de luchtbevochtiger van Dyson, de Eurom luchtbevochtiger, de Medisana luchtbevochtiger, de Philips luchtbevochtiger en de Venta luchtbevochtiger. Bij bol.com zien we dezelfde merken terugkomen, maar doen ook de Domo luchtbevochtiger, de Soehnle luchtbevochtiger en de Progenion luchtbevochtiger het goed. Een populaire luchtbevochtiger bij Krefel is dan weer de Rowenta luchtbevochtiger. Denk ten slotte aan andere populaire merken zoals de Boneco luchtbevochtiger, de BabyMoov luchtbevochtiger en de Bionaire luchtbevochtiger. Het gaat stuk voor stuk om goede merken die we zeker aanbevelen.

5. Hoe is de lijst met beste luchtbevochtigers 2022 tot stand gekomen?

Wij gingen zorgvuldig op zoek naar de best geteste luchtvochtiger. We vonden geen onderzoek naar de beste luchtbevochtiger door Test Aankoop of een test met luchtbevochtigers door Consumentenbond. Ondanks het ontbreken van een luchtbevochtiger test door Consumentenbond en van een advies omtrent de luchtbevochtiger beste koop door Consumentenbond konden we uitgebreid aan de slag met onafhankelijke wetenschappelijke inzichten, terwijl we ook met een aantal praktische zaken rekening hielden.

Hierdoor hebben we de luchtbevochtigers alsnog op verschillende punten kunnen vergelijken, terwijl we rekening hielden met onafhankelijke reviews op websites als Coolblue en bol.com. Op basis van deze informatie stelden we, net zoals we het eerder al deden voor de beste luchtbevochtiger van 2019, onafhankelijk en objectief onze luchtbevochtiger top 10 samen.

Luchtbevochtiger beste

6. Wat heb ik nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Dat de beste luchtbevochtigers hier onmisbaar zijn, hebben we al voldoende benadrukt. De beste luchtbevochtiger en reiniger krikt niet alleen de luchtvochtigheid op, maar zorgt ook gewoon voor een betere luchtkwaliteit. Daarom is een goede luchtbevochtiger kopen altijd aanbevolen.

Desondanks volstaat het niet om enkel de luchtbevochtiger beste koop in huis te halen. Zo heb je daarnaast misschien wel een luchtontvochtiger nodig. Een luchtontvochtiger doet net het omgekeerde en stelt de luchtvochtigheidsgraad naar beneden bij. Een luchtontvochtiger gebruik je bijvoorbeeld als je last hebt van vochtplekken in de kelder, terwijl de beste luchtbevochtiger de droge lucht in de kinderkamer aanpakt.

Ten slotte heb je ook een luchtreiniger nodig om de slechte luchtkwaliteit aan te pakken. Luchtreinigers zuigen de lucht aan en absorberen de schadelijke deeltjes. De beste luchtbevochtigers beschikken standaard over een reinigingsfunctie en dan hoef je geen extra luchtreiniger aan te schaffen. De beste luchtbevochtiger wordt daarom soms ook wel eens een luchtwasser voor in huis genoemd.

7. FAQ over luchtbevochtigers

Weet je nog niet meteen of je wel de luchtbevochtiger die best getest is in huis moet halen? Of twijfel je over de beste luchtvochtigheid en eventuele vervolgstappen? Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over luchtbevochtigers van een antwoord voorzien. Het is per slot van rekening niet alleen belangrijk dat je alleen op de beste luchtbevochtigers vertrouwt, maar ook dat je ze correct gebruikt. Lees er meer over in deze FAQ over luchtbevochtigers.

7.1. Waarom hebben zoveel woning luchtbevochtigers nodig?

Vroeger hadden woningen vaak te maken met een te hoge luchtvochtigheid, waarbij schimmels vaak niet ongewoon waren. Door de jaren heen zijn we echter anders gaan leven. Kamers worden goed verwarmd en de isolatie zorgt er vaak voor dat er maar weinig frisse lucht in huis is. Dat zorgt voor een droge lucht en brengt vaak een kriebel in de keel of een snotneus met zich mee. Slijmvliesirritaties, keelpijn, lippen die barsten en plantjes die snel uitdrogen zijn stuk voor stuk tekenen dat je een luchtbevochtiger nodig hebt. Ook wanneer houten meubelen of vloeren barsten of scheuren, is dat het geval.

7.2. Hoe weet ik of ik een luchtbevochtiger nodig heb?

De eenvoudigste manier is door een hygrometer aan te schaffen en de luchtvochtigheid in verschillende kamers te meten en dit onder normale omstandigheden. De luchtvochtigheid moet steeds tussen de 40 en 60% bedragen. Ligt de luchtvochtigheid lager? Dan heb je een luchtbevochtiger nodig.

7.3. Heeft een luchtbevochtiger onderhoud nodig?

Het antwoord op deze vraag verschilt van model tot model. Bij sommige luchtbevochtigers moet je vrij vaak de filters vervangen, terwijl andere luchtbevochtigers geen filters hebben. Hoe vaak je het waterreservoir moet bijvullen, is eveneens afhankelijk van de grootte van het reservoir (en hoe droog de kamer bij aanvang is). Ten slotte moet je de meeste luchtbevochtigers regelmatig ontkalken, maar er zijn ook luchtbevochtigers die over een automatisch ontkalkingsprogramma beschikken. Het gaat dan over het algemeen wel niet om goedkope luchtbevochtigers.

8. Aanvullende producten voor luchtbevochtigers

Bij sommige luchtbevochtigers moet je regelmatig de filters vervangen. Haal al meteen de nodige filters in huis zodat je niet zonder komt te zitten. Vervolgens zijn er luchtbevochtigers waarbij het reservoir niet afneembaar is. Een trechter of gieter is dan extra handig. Denk ten slotte aan geurolie, anti-kalkpatronen, waterontharders of een hygrometer voor als die laatste niet is geïntegreerd. Welke aanvullende producten je nodig hebt, verschilt met andere woorden opnieuw van model tot model. De handleiding en de specificaties verduidelijken gelukkig wel het een en ander.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews