Best Gekozen
Beste matras

Beste matras 2022

Wat is de beste matras voor mij?

Een goed matras kopen is niet zo eenvoudig. De prijs zegt bijvoorbeeld weinig over de kwaliteit van een matras. Enkel voor goede matrassen met vullingen van traagschuim of latex betaal je iets meer omdat de vulling ook effectief duurder is. Hoe dan ook moet een goed matras gewoon je lichaam optimaal ondersteunen in je slaappositie en bij de bewegingen die je maakt. Wat je fijn vindt, is bovendien vaak afhankelijk van hoe je overdag beweegt en waar je ‘s nachts minder belasting kan gebruiken. Veel is met andere woorden afhankelijk van je eigen voorkeuren en dus verschilt het van persoon tot persoon wat de beste koop matras is. In ieder geval kies je eigenlijk beter voor twee eenpersoonsmatrassen dan voor een tweepersoonsmatras. Zo heeft elke partner de beste matras.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Technogel Estasi ZachtMatras SG30 6019936525574Monaco Special

De beste matras van 2022 is volgens ons de Technogel matras Estasi Zacht. Het is meteen ook de beste matras voor de rug. Het gaat hierbij wel om een zachte matras. De beste matras scoort 9,6/10 en is verkrijgbaar vanaf +/- € 1.979.

Wie op zoek gaat naar goede goedkope matrassen moet zeker even de matras SG30 6019936525574 proberen. Deze matras met medium hardheid heeft het formaat 120 x 60 centimeter en een zacht prijsje van +/- € 35.

De beste matras qua prijs kwaliteit is volgens ons de Monaco Special, een matras die in verschillende formaten en hardheden verkrijgbaar is en gevuld is met traagschuim. Deze goede matras scoort 9,4/10 en is verkrijgbaar vanaf +/- € 324.

€ 1979,-€ 35,-€ 324,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over matrassen

Hoewel een goed matras kiezen veelal heel persoonlijk is, zijn er wel een aantal zaken waarop je kan letten als je de beste matrassen zoekt. Zeker als je een goed matras bij rugklachten zoekt, is dat het geval. We leggen het een en ander voor je uit en helpen je bij het vinden van de matras beste koop.

1.1. Vullingen

De vulling van een matras bepaalt een aantal eigenschappen die de matras kan voorleggen. Bij het zoeken naar de beste matrassen is het goed om te kijken naar de vullingen, maar staar je hier zeker niet blind op. Vaak bestaan matrassen uit verschillende vullingen en is het een en ander afhankelijk van de volgorde van de lagen, hoe dik elke laag is enzovoort. Deze informatie geeft de fabrikant in principe niet mee.

 • Pocketvering: de beste pocketvering matras bestaat uit een matras met metalen springveren die allemaal in een apart textielen zakje komen. Hierdoor functioneert elke veer afzonderlijk. De kwaliteit van de matras is onder andere afhankelijk van het aantal veren en het aantal lagen met veren.
 • Bonellvering: een veringvulling met onderling verbonden veren. De veren zijn in zones verdeeld en bewegen vaak lang na. Ze worden niet meer zo vaak gebruikt in matrassen, maar wel in boxspringonderstellen.
 • Koudschuim of HR-schuim: een veelgebruikte vulling waarover weinig te zeggen is. Koudschuim komt in zoveel soorten en kan uiteenlopende eigenschappen en kwaliteiten hebben.
 • Traagschuim: past zich goed aan het lichaam aan en voorkomt drukpunten. Het is een vrij dure matrasvulling en niet iedereen vindt het vertraagde gevoel prettig. In een koude slaapkamer kan de matras bovendien heel hard worden en duurt het een tijdje alvorens het zich aanpast aan de lichaamswarmte van de slaper.
 • PU-schuim: een goedkopere schuimvariant waarbij de eigenschappen van koud- of traagschuim afwezig zijn. Het heeft een lagere dichtheid en een lagere veerkracht.
 • PE-schuim: een goedkope schuimvariant die minder comfortabel aanvoelt. Het wordt eigenlijk enkel bij de heel goedkope matrassen gebruikt.
 • Comfortschuim: het is onduidelijk wat de fabrikant hiermee bedoelt en het kan eigenlijk elk type schuim zijn. De praktijk leert ons dat fabrikanten deze benaming gebruiken om de aanwezigheid van minderwaardige schuimvarianten te verbloemen.
 • Gel: een schuimlaag of een massieve gellaag. Het is onduidelijk wat fabrikanten hiermee bedoelen en welke eigenschappen aan de gel toe te rekenen zijn. Hier kan je eigenlijk niet veralgemenen en moet je wel proefslapen.
 • Latex: een soepele en uiterst comfortabele vulling die echter minder ventileert en hierdoor minder geschikt is voor wie veel transpireert. Een latexvulling kan zowel van synthetische oorsprong als van natuurrubber zijn, maar vaak gaat het om een combinatie van de twee. Daarover communiceren fabrikanten niet altijd even helder. Natuurrubber heeft de beste kwaliteit.
 • Vezels: natuurlijke vezels of kunstvezels die heel goed ventileren en geschikt zijn voor mensen die transpireren. In de praktijk zegt het echter weinig over de kwaliteit van de matras. Door de lagen eromheen kunnen de ventilerende eigenschappen per slot van rekening volledig verloren gaan.

1.2. Type slaper

Een bepalende factor bij het kiezen van de beste matras is in ieder geval je slaapgedrag. De beste matras voor zijslapers moet bijvoorbeeld zachtere zones hebben aan de schouders en heupen. Vaak is een pocketverenmatras een uitstekende keuze. De beste matras voor rugslapers heeft vooral een goede ondersteuning van de rugholte nodig. Een latex- of traagschuimmatras is wat ons betreft de beste keuze. De beste matras voor buikslapers moet dan weer wat harder zijn. Een vulling van pocketveren of koudschuim is dan een uitstekende keuze.

In de praktijk focussen fabrikanten zelden echt op één type slaper. Liever ontwerpen ze een matras die geschikt is voor alle slapers waarmee ze meteen een groter doelpubliek hebben, maar zelden blinken ze ook echt uit. Net daarom is het zo belangrijk dat je voor een goed hoofdkussen kiest zodat je alsnog de juiste ondersteuning geniet.

1.3. Levensduur

Er zijn matrassen die al snel beginnen met door te zakken en die spoedig aan vervanging toe zijn, maar er zijn er ook die jaar na jaar onverstoord blijven meegaan. Dat weet je natuurlijk niet als je in de matrassenwinkel staat. Daarom voeren organisaties als Consumentenbond levensduurtests uit. Hierbij wordt jarenlang gebruik razendsnel gesimuleerd en wordt er nadien nagegaan wat de staat van de matras is. Je doet er goed aan om dergelijke testresultaten even te bekijken. Wij hebben in ieder geval alleen matrassen opgenomen die de levensduurtest goed hebben doorstaan.

2. Dit zijn de beste matrassen van 2022

Wil je een nieuw matras kopen? Dan is het goed om te kijken welk matras het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de matrassen getest op prijs, afmetingen, dikte, hardheid,  type en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Technogel Estasi ZachtMonaco SpecialAmerican SpecialHolland SpecialEssenz 2JOY matrasKing Matras Falcon RoyalFavourite PLUSNASA 3D
Matras SG30 6019936525574
1. Technogel Estasi Zacht
2. Monaco Special
3. American Special
4. Holland Special
5. Essenz 2
6. JOY
7. King Matras Falcon Royal
8. Favourite PLUS
9. NASA 3D
10. Matras SG30 6019936525574
Beste prijs€ 1979,-€ 324,-€ 284,-€ 214,-€ 1439,95€ 120,-€ 379,-€ 179,-€ 229,-€ 35,-
Beschikbare lengtes (cm)200 - 220190 - 220190 - 220190 - 220190 - 220190 - 210190 - 220190 - 210190 - 200120
Beschikbare breedtes (cm)70 - 20070 - 18070 - 18070 - 18070 - 20070 - 16070 - 22070 - 18080 - 18060
Dikte (cm)25252521221925212510
HardheidZachtZacht, medium of stevigZacht, medium of stevigZacht, medium of stevigZactZacht-mediumMediumMedium-stevigMedium-zachtMedium
GelPocketvering met traagschuim SG50 en koudschuimPocketvering met koudschuim HRPocketvering met koudschuim HR40Pocketvering met traagschuimBonellvering met koudschuim HR30Pocketvering met traagschuimPocketvering met koudschuim HR0Pocketvering met traagschuim SG50Polyether
Beoordeling9,69,49,18,88,68,58,287,87,6
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste matrassen van 2022

Je merkt al meteen dat de juiste matras kiezen niet gaat lukken op basis van de prijs. Er zijn heel grote prijsverschillen mogelijk en een dure matras wil niet altijd zeggen dat het ook de beste matras is. Je kan zeker goedkoop een goed matras kopen. Wij helpen je een goed matras kopen en voorzien onze persoonlijke favorieten van een woordje uitleg.

1. Technogel matras Estasi Zacht

Technogel Estasi Zacht

Wat is de beste matras? Deze gel matras is volgens ons de beste matras, maar niet meteen de goedkoopste. Dit ontwerp met vijf zones biedt extra schouder- en heupvulling en is dan ook de beste matras voor zijslapers. Aan andere type slapers raden we deze matras eigenlijk niet aan. De beste matras voor zijslapers heeft een uitstekende ventilatie en is ergonomisch ontworpen. Hierdoor is het ook de beste matras voor rug en nekklachten. Praktijktests tonen aan dat de diepe slaap tot 45% verlengd kan worden met deze Technogel matras. Deze matras heeft ten slotte een uitstekende levensduur en wordt niet harder of zachter.

Bestel de Technogel matras Estasi Zacht bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste matras voor zijslapers
 • 5 comfortzones
 • Ergonomisch ontworpen
 • Tot 20 jaar garantie (gratis registreren is verplicht)
 • Verlenging van de diepe slaap met 45%

Nadelen

  • Geen goedkoop matras
  • Minder geschikt voor rug- of buikslapers

 

 

 

2. Monaco Special

Monaco Special

Dit is een extra hoge pocketveringmatras die voorzien is van koud- en traagschuim. Deze goede matras wordt volledig op maat gemaakt, met een hardheid naar keuze. Het is een extra hoge matras met een dikte van 25 centimeter en het is voorzien van zeven zones. De afritsbare tijk is gemaakt van bamboe en is heel duurzaam. Deze goede matras is geschikt voor alle bedbodems en komt inclusief twee maanden proefslapen. Op aanvraag kunnen er in de matras twee verschillende ligplekken worden gemaakt zodat de matras voor beide partners de beste matras is.

Bestel de Monaco Special bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Volledig op maat gemaakt
 • OEKO-TEX gecertificeerd
 • Uitstekende vochtregulatie en luchtventilatie
 • 2 maanden proefslapen
 • Behandeld tegen allergenen en huisstofmijt

Nadelen

  • Niet iedereen vindt een extra hoog matras fijn
  • Kan 2 tot 3 weken duren vooraleer je het matras in huis hebt

 

 

 

 

3. American SpecialAmerican Special

Net zoals de Monaco Special wordt ook deze goede matras volledig op maat gemaakt. Eveneens heeft het een dikte van 25 centimeter en komt het met een bamboe tijkstof. Nu wordt er wel gekozen voor een pocketveringmatras met zeven zones en koudschuim. Deze matras neemt uitstekend vocht op en is wat ons betreft de beste matras voor wie veel transpireert.

Bestel de American Special bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Matras wordt volledig op maat gemaakt
 • Afritsbare, luxueuze tijk van bamboe
 • Pocketvering met 7 zones
 • 2 maanden proefslapen
 • Uitstekende vochtregulatie en luchtventilatie

Nadelen

  • Niet iedereen vindt een extra hoog matras fijn
  • Kan 2 tot 3 weken duren vooraleer je het matras in huis hebt

 

 

 

4. Holland Special

Holland Special

De Monaco Special en de American Special zijn niet meteen de duurste matrassen, maar voor wie op zoek is naar een goede goedkope matras is de Holland Special een uitstekend alternatief. Het is een heel betaalbare matras die net als zijn twee voorgangers volledig op maat wordt gemaakt en gratis aan huis wordt geleverd. Jij kiest zelf de maat en de stevigheid van de matras die bestaat uit pocketveren en koudschuimafwerking. Het is een zeer comfortabele matras met een dikte van 21 centimeter, waardoor het voor ouderen net iets eenvoudiger is om er uit te stappen.

Bestel de Holland Special bij de volgende vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Matras op maat (stevigheid en maat)
 • OEKO-TEX-gecertificeerde matras
 • Vrij goedkoop matras
 • Pocketvering met 7 zones
 • Uitstekende vochtregulatie en luchtventilatie

Nadelen

  • Leveringstijden van 2 tot 3 weken
  • Minder geschikt voor mensen die veel woelen

 

 

 

5. Drukverlagende matras Essenz 2

Essenz 2

Deze drukverlagende matras heeft een kern van pocketveren en een afdeklaag van traagschuim. De matras ventileert voldoende en is de beste drukverlagende matras die we hebben uitgeprobeerd. Een pluspunt is dat deze drukverlagende matras niet op een speciale bodem moet worden geplaatst, maar gewoon geschikt is voor eender welke boxspring. De tijk van deze goede matras is stofafstotend en wasbaar, terwijl het een aantal goede antiallergische eigenschappen kan voorleggen. Hoewel je deze matras in principe ook kan gebruiken in combinatie met een lattenbodem, is het beste effect merkbaar bij een boxspring. Enkel bij een lattenbodem met 28 of meer latten en een overliggende kap is het effect vergelijkbaar.

Bestel de Drukverlagende matras Essenz 2 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste drukverlagende matras
 • Voorkomt het ver doorzaken van de heup
 • Stofafstotend en wasbaar
 • Antiallergische eigenschappen
 • Uitstekende vocht- en luchthuishouding

Nadelen

  • Geen goedkoop matras
  • Minder geschikt voor inferieure lattenbodems

 

4. De populairste merken matrassen

Tot de populairste matrassen behoort de Emma matras, de IKEA matras, de Tempur matras, de Auping matras, de Aerosleep matras en de Beka matras. Daarnaast zijn er nog een aantal merken die het goed doen, zoals de Eazzzy matras, de Intex matras, de M Line matras en de Jysk matras. Wat het beste matrassen merk is, valt moeilijk te zeggen. Wel zijn dit merken die we stuk voor stuk aanbevelen.

5. Hoe is de lijst met beste matrassen 2022 tot stand gekomen?

Matrassen moet je natuurlijk uittesten en dat hebben we ook gedaan. We hebben de matrassen eerst technisch vergeleken en vervolgens hebben we de matrassen die aan onze eisen voldeden, uitgetest in een aantal Belgische en Nederlandse winkels. Een aantal zaken konden we echter niet zelf nagaan en daarvoor keken we naar bestaande onderzoeken. Net zoals bij ons onderzoek naar de beste matras van 2019 keken we bijvoorbeeld even naar het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond. Ten slotte hielden we rekening met andere reviews op betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie stelden wij volledig onafhankelijk deze lijst met beste matrassen samen.

Matras beste

6. De beste babymatras kiezen

Bij bovenstaande informatie focussen we natuurlijk op matrassen voor volwassenen. Bij baby’tjes liggen de eisen toch helemaal anders. De beste babymatras moet veilig zijn, de tijk moet te wassen zijn op 60 °C en moet natuurlijk ook nog eens comfortabel liggen. Consumentenbond heeft talloze babymatrassen vergeleken, maar concludeerde dat het type vulling weinig verschil uitmaakt. Geen enkele vulling deed het duidelijk beter of slechter dan een andere. Ook de prijs is hier niet bepalend. Zo voldoen een aantal dure babymatrassen niet aan de veiligheidseisen terwijl dat bij de goedkope babymatrassen geen probleem was.

Houd in ieder geval rekening met volgende richtlijnen bij het kiezen van de beste babymatras:

 • Kies voor een babymatras met de markering EN 597
 • Controleer of de matras lucht en waterdamp doorlaat (belangrijk om wiegendood te voorkomen)
 • Controleer of de matras voldoende stevig is
 • Zorg ervoor dat er maximaal 3 centimeter is tussen de bedrand en de matras
 • Koop geen tweedehands babymatras
 • Kies voor een matras die behandeld is tegen huisstofmijt, bacteriën en schimmels
 • Ga na of de tijk van de matras te wassen is op 60 °C

7. FAQ over matrassen

Naast bovenstaande matrassen zijn er nog een aantal bijzondere matrassen op de markt. We krijgen hier regelmatig een aantal vragen over. Niet alle bijzondere matrassen zijn even geschikt. In deze FAQ leggen we het voor je uit.

7.1. Ik verkeer in goede gezondheid. Is een orthopedische matras een goed idee?

Neen. Orthopedische matrassen zijn gemaakt voor mensen die langdurig bedlegerig zijn. Ze belemmeren de beweging tijdens het slapen en zijn hierdoor minder geschikt voor gezonde mensen. Hierdoor kan je onrustiger slapen.

7.2. Ik heb een waterbed. Is dat niet beter?

Waterbedden zijn minder comfortabel dan men wel eens denkt. Bovendien zijn ze zwaar, vereisen ze veel onderhoud en is er altijd een risico op waterschade. Ook voor mensen die ‘s nachts veel draaien of mensen die op hun buik slapen is een waterbed minder geschikt.

7.3. Wat is een futon?

Een futon is een Japanse matras, een stof die gevuld is met katoen of wol. De Westerse futon valt echter maar moeilijk te vergelijken met de Japanse variant. Zo worden ze meestal met schuim gevuld in plaats van met katoen of wol. Ook bestaan ze vaak uit meerdere lagen, zijn ze gevuld met goedkope vullingen en worden ze op een frame gelegd in plaats van op een tatami-vloer. Voor wie graag hard ligt, is er in principe niks mis met een futon, maar de Westerse futon is vaak van slechte kwaliteit en dat is toch iets om rekening mee te houden. Houd er daarnaast rekening mee dat een authentieke futon dan weer veel onderhoud vergt. Zo moet het gedurende de dag worden opgeborgen en moet je het regelmatig uitkloppen met een futon tataki.

8. Aanvullende producten voor matrassen

Je hebt natuurlijk meer nodig dan alleen de beste matras. De beddenbodem hoef je niet automatisch te vervangen en ook een topmatras is niet essentieel, maar je kan er wel de beste matras mee sparen. Zeker bij dure matrassen is dat toch een pluspunt. Daarnaast dien je een goed hoofdkussen te kopen dat je maximaal ondersteunt, net zoals een passend dekbed. Ook hier heb je veel keuze, zowel wat de maten als het gewicht en de vulling betreft.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews