Best Gekozen
Beste mondmaskers

Beste mondmaskers 2022

Wat is het beste mondmasker voor een optimale bescherming?

Een mondmasker is een masker dat zowel de mond als de neus afschermt. Ze komen in talloze uitvoeringen en beschermingsklassen. In de zorg gelden daarbij strengere eisen dan bij mondmaskers voor civiel gebruik, zoals ze tijdens de coronapandemie werden opgelegd. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere soorten mondmaskers, zoals mondmaskers voor industrieel gebruik, het masker voor giftige dampen en het asbest mondmasker. We leggen het een en ander uit en gingen op zoek naar de beste mondmaskers die momenteel te verkrijgen zijn.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
3M FFP3 9332+Niet-medische mondkapjes 6013708155167Medisana FFP2 KN95

Het mondmasker 3M 9332+ is volgens ons het beste FFP3-masker dat momenteel te verkrijgen is. Het beste mondmasker is verstelbaar en heeft een hoofdband. Het scoort 9,8/10 en kost +/- € 14,95 per stuk.

Wie goedkope mondmaskers voor niet medisch gebruik zoekt, doet er goed aan om te kiezen voor de disposable 6013708155167-mondmaskers met oorlus. Deze universele mondmaskers koop je al voor +/- € 0,14 per stuk.

Het beste FFP2-masker is het mondmasker Medisana KN95 voor volwassenen. Het is via een oorlus te dragen en komt in pakken van tien stuks. Dit mondmasker scoort 9,4/10 en heeft een prijskaartje van +/- € 4,50 per stuk.

€ 14,95€ 6,95€ 44,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over mondmaskers

Of het nu is om jezelf of om anderen te beschermen: natuurlijk wil jij de beste mondmaskers gebruiken. Voor persoonlijke bescherming behoort het FFP3-mondmasker tot de beste mondmaskers op de markt, maar ze zijn ook heel kostbaar. Ter bescherming van anderen volstaan dan weer de eenvoudige comfortmaskers. Dit zijn ook de mondmaskers die te gebruiken zijn in het kader van de coronapandemie.

1.1. Mondmaskers die de drager beschermer

FFP-ademhalingsbeschermingsmaskers zijn persoonlijke beschermingsmiddelen die aan de strenge eisen van de Europese Richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen moeten voldoen. Controleer altijd of ze aan de norm NEN-EN 149+A1 voldoen. Op basis van onder meer de filterefficiëntie wordt er een onderscheid gemaakt tussen het FFP1-masker, het FFP2-masker en het FFP3-masker. Onder de laatste twee categorieën vallen de zogenaamde respiratoire mondmaskers.

 • FFP3-masker: de beste mondmaskers met een minimale efficiëntie van 99%. Deze FFP-mondmaskers zijn geschikt voor het werken met cytostatica of het coronavirus. Daarnaast wordt het FFP3-masker bij asbest gebruikt, maar dan enkel bij kortdurende werkzaamheden.
 • FFP2-masker: de tweede beste mondmaskers met een minimale efficiëntie van 94%. Deze FFP2-mondmaskers worden onder andere gebruikt voor het werken met tbc en ze voldoen aan de minimale vereisten ter bescherming tegen het coronavirus.
 • FFP1-masker: een beperkte efficiëntie van 80% met een zijkantlekkage van maximaal 22%. Deze FFP1-mondmaskers worden onder andere gebruikt bij het werken met het norovirus. FFP1-mondmaskers bieden onvoldoende bescherming tegen het coronavirus.

In het kader van de coronapandemie werden er ook mondmaskers op de Belgische markt toegestaan die niet over de juiste CE-markering beschikken. Hierdoor kunnen deze mondmaskers ook van alternatieve markeringen zijn voorzien, zoals GB 2626-2006 (China) of KMOEL-2017-64 (Zuid-Korea).

1.2. Mondmaskers die anderen beschermen

De FFP-maskers worden gebruikt in industriële toepassingen en in de medische sector en dienen ter bescherming van de drager. Hiertoe behoren ook de chirurgische mondmaskers met het verschil dat deze mondmaskers worden gedragen ter bescherming van de patiënt en niet ter bescherming van de drager.

Hetzelfde kunnen we zeggen over de zogenaamde comfortmaskers. Dit zijn geen medische hulpmiddelen en geen persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze bieden onvoldoende bescherming aan de drager, maar ze beschermen wel anderen. Ze worden gebruikt volgens het principe “ik bescherm jou en jij beschermt mij”: door allen samen een comfortmasker te dragen, wordt alsnog een afdoende mate van bescherming verkregen. Dit zijn de mondmaskers die door consumenten te dragen zijn in het kader van de coronapandemie.

1.3. Ventiel

Wie langdurig een mondmasker moet dragen, ervaart veel ongemakken. Daarom zijn mondmaskers vaak voorzien van een ventiel. Hierdoor komt er frisse lucht naar binnen. Spatten druppels kunnen echter op dezelfde manier het mondmasker verlaten. Deze mondmaskers voldoen dan ook niet aan het principe “ik bescherm jou en jij beschermt mij” en worden nadrukkelijk afgeraden in het kader van de coronamaatregelen. Nochtans zijn er veel zo’n maskers in omloop die ook nadrukkelijk worden geprezen als “comfortmaskers voor het openbaar vervoer”. Koop ze niet.

2. Dit zijn de beste mondmaskers van 2022

Wil je nieuwe mondmaskers kopen? Dan is het goed om te kijken welke mondmaskers het beste zijn. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de maskers getest op prijs, maat, beschermingsklasse, bevestiging en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
3M FFP3 9332+Medisana FFP2 KN953M 9310Let's face it 2-zijdig mondkapjeL.O.L. Surprise! Face coveringUvex Silv-Air 2210 FFP1Roze luxe mondkapje 6972480910039O'life Natural KindermondmaskerNiet-medische mondkapjes 6013708155167
OV-Mask wasbaar mondkapje met ventiel
1. 3M FFP3 9332+
2. Medisana FFP2 / KN95
3. 3M 9310
4. Let's face it 2-zijdig mondkapje
5. L.O.L. Surprise! Face covering
6. Uvex Silv-Air 2210 FFP1
7. Roze luxe mondkapje 6972480910039
8. O'life Natural Kindermondmasker
9. Niet-medische mondkapjes 6013708155167
10. OV-Mask wasbaar mondkapje met ventiel
Beste prijs€ 14,95€ 44,95€ 10,99€ 11,97€ 9,99€ 71,39€ 1,01€ 35,-€ 6,95€ 23,22
Aantal stuks11012115150506
DoelgroepVolwassenenVolwassenenVolwassenenVolwassenenKinderenVolwassenenVolwassenenKinderenVolwassenenVolwassenen
MaatUniverseelUniverseelUniverseelM/L - L/XLUniverseelUniverseelUniverseelUniverseelUniverseelUniverseel
BeschermingsklasseFFP3FFP2FFP1ComfortmaskerComfortmaskerFFP1ComfortmaskerComfortmaskerComfortmaskerComfortmasker
VerstelbaarJaNeeJaNeeNeeJaNeeNeeNeeJa
HerbruikbaarNeeNeeNeeJaJaNeeJaNeeNeeNee
VentielJaNeeNeeNeeNeeJaNeeNeeNeeJa
BevestigingHoofdbandOorlusHoofdbandHoofdbandOorlusHoofdbandOorlusOorlusOorlusOorlus
Beoordeling9,99,48,78,187,97,57,37,27
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste mondmaskers van 2022

Wat het beste mondmasker is, is afhankelijk van wie je wil beschermen en waartegen je wil beschermen. In het kader van “ik bescherm jou en jij beschermt mij” zijn FFP3-mondmaskers met een ventiel bijvoorbeeld geen goed idee, maar voor het kortstondig werken met asbest is dat wel het geval. Daarom geen we hieronder mee wat wij de 5 beste mondmaskers vinden en leggen we tegelijkertijd ook uit voor wie ze geschikt zijn.

1. FFP3-masker 3M 9332+

3M FFP3 9332+

Dit 3M-mondmasker is een mondmasker met een P3-stoffilterklasse en is ontworpen voor gebruik in diverse omgevingen. Het P3-mondmasker is voorzien van een zachte binnenschaal en heeft een licht gewicht voor een beter draagcomfort. Daarnaast beschikt het mondmasker P3 over een centraal CPC-uitademventiel om de warmteopbouw te reduceren. Het beste mondmasker heeft een filterefficiëntie van meer dan 99% en is te dragen via een hoofdband. Het is ten slotte verstelbaar en voorzien van een nekkussen voor extra draagcomfort.

Bestel de FFP3-masker 3M 9332+ bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Filterrendement van min. 99%
 • Ventiel voor extra ademcomfort
 • Verstelbare hoofdband
 • Nekkussen voor extra draagcomfort
 • Zachte binnenschaal

Nadelen

  • Niet geschikt voor “ik bescherm jou en jij beschermt mij"
  • Geen goedkope mondmaskers

 

 

 

2. FFP2-masker Medisana KN95 masker mond

Medisana FFP2 KN95

Deze FFP2-maskers beschikken over een drielaags filtersysteem (spunbond-, meltbond- en non-woven-filtering) en hebben een uitstekende pasvorm. Ze filteren tot 95% van alle deeltjes uit de lucht en zijn gemaakt van huidvriendelijke materialen. Het heeft een neuscontourontwerp en wordt dan ook prettig gedragen. Ze zijn geschikt voor een maximale draagtijd van twee uur en ze voldoen aan de minimumvereisten ter bescherming tegen het coronavirus en tegen schadelijke stoffen (zoals vloeibaar stof, rook en spuitbussen). Omdat ze geen ventiel bevatten, kunnen ze ook worden gebruikt om anderen te beschermen. Hiervoor zijn ze echter wel aan de dure kant.

Bestel de FFP2-masker Medisana KN95 masker mond bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Filterrendement van min. 95%
 • Individueel verpakt
 • Uitstekende pasvorm met neuscontourontwerp
 • Universele maat
 • FFP2-certificaat

Nadelen

  • Geen ventiel voor extra draagcomfort
  • Max. 2 uur te dragen

 

 

 

3. FFP1-mondmasker 3M 93103M 9310

Deze FFP1-mondmaskers zorgen ervoor dat grotere ademdruppels niet ver worden verspreid en bieden een beperkte bescherming voor de drager. Onder andere tegen het norovirus kunnen ze wel enigszins bescherming bieden, maar ze zijn onvoldoende effectief ter bescherming tegen het coronavirus. In de praktijk worden deze mondmaskers in België vrijwel niet ingezet omdat een filterrendement van min. 80% te laag is. Ze kunnen echter wel nuttig zijn om anderen te beschermen.

Bestel de FFP1-mondmasker 3M 9310 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geschikt voor “ik bescherm jou en jij beschermt mij"
 • Lichte bescherming van de drager
 • Neusbeugel voor goede afsluiting
 • Universele maat

Nadelen

  • Onvoldoende bescherming tegen virussen zoals het coronavirus
  • Geen goedkope mondmaskers

 

 

 

4. Let’s face it 2-zijdig mondkapje 9110024695432

Let's face it 2-zijdig mondkapje

Dit is het beste comfortmasker dat herbruikbaar is. Het beschikt over een comfortabele hoofdband om zere oren te voorkomen. Het bestaat uit twee lagen van linnen en katoen en bevat daartussen een hoogwaardige filter. De neusstrip is vormbaar om beslagen brilglazen te voorkomen. Deze mondmaskers kunnen met de hand worden gewassen. Daarna moeten ze wel op 60 °C worden gestreken vooraleer ze opnieuw worden gedragen.

Bestel de Let’s face it 2-zijdig mondkapje 9110024695432 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geschikt voor “ik bescherm jou en jij beschermt mij"
 • Sluit goed aan
 • Ziet er fraai uit
 • Hoog draagcomfort
 • Geen beslagen brilglazen

Nadelen

  • Niet mogelijk om zelf een filter te plaatsen
  • Niet machinaal te wassen

 

 

 

5. L.O.L. Surprise! Face covering

L.O.L. Surprise! Face covering

L.O.L. Surprise is en blijft natuurlijk de leukste verrassingspop van het moment en dankzij het mooie design zijn dit dan ook de beste mondkapjes voor kinderen. De beste mondkapjes voor kinderen zijn herbruikbare comfortmaskers die gemaakt zijn van 5% elastaan en 95% polyester. Dankzij het rekbare materiaal is het geschikt voor alle kinderen. Ze zien er fraai uit en ze zijn eenvoudig te wassen met water en zeep.

Bestel de L.O.L. Surprise! Face covering bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste mondkapje voor kinderen
 • Rekbaar en geschikt voor alle kinderen
 • Past bij elk gezichtstype
 • Herbruikbaar en te wassen na gebruik

Nadelen

  • Niet machinaal te wassen
  • Niet mogelijk om een model te kiezen

 

 

4. De populairste merken mondmaskers

Het merk 3M is veruit het bekendste merk mondmaskers. Daarnaast zijn ook andere merken heel populair, zoals 3A Medical, Diamond Medical, Kelfort, Hygostar en Hartmann heel populair. In het kader van “ik bescherm jou en jij beschermt mij” zijn er intussen talloze mondmaskers geproduceerd door bekende mode- en kledingmerken. Hier is er niet meteen sprake van een duidelijk merkvoorkeur.

5. Hoe is de lijst met beste mondmaskers 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste mondmaskers hebben we ons gebaseerd op de informatie van het FAGG, de KU Leuven en Multipharma. Daarnaast speelden ook artikelen van BNNVARA, Consumentenbond en Test Aankoop een rol. Verder gingen we natuurlijk uit van correcte CE-markeringen en hebben we diverse reviews gelezen om onder meer het draagcomfort bij het grote publiek in kaart te brengen. Op basis van al deze informatie stelden wij deze lijst met beste mondmaskers samen.

Mondmaskers beste

6. Richtlijnen voor een correct gebruik van mondmaskers

Niet alleen het kopen van de beste mondmaskers is belangrijk want daarnaast moeten ze ook nog eens correct worden gedragen. Zeker bij het opzetten van mondmaskers moet er aandacht naar een correcte opzetmethode gaan. Hanteer daarbij volgende richtlijnen:

 • Was altijd eerst de handen alvorens het mondmasker op te zetten
 • Raak enkel de elastieken van het mondmasker aan
 • Zet het mondmasker eerst op de neus en ga vervolgens de kin bedekken
 • Zorg dat het mondmasker goed aansluit aan de zijkanten
 • Raak het mondmasker nadien zo min mogelijk aan. Als het masker niet goed bevestigd is, is het enkel toegestaan om het aan de zijkanten aan te raken om het opnieuw te bevestigen.

Ook bij het afzetten van een mondmasker is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen. Raak ze daarom opnieuw enkel aan de lintjes aan en was nadien grondig de handen.

7. FAQ over mondmaskers

Mondmaskers blijven een medische aangelegenheid en dan is het maar logisch dat particulieren niet meteen weten wat het beste mondkapje is. Daarom hebben we hierboven ook het een en ander uitgelegd. Het kan natuurlijk dat je nog een aantal vragen over het beste mondkapje hebt. Hieronder is het antwoord op een aantal veelgestelde vragen weergegeven.

7.1. Wat is het verschil tussen een comfortmasker en een chirurgisch masker?

Een chirurgisch masker is een medisch hulpmiddel. Hieraan worden strikte eisen gesteld en de FAGG ziet nauwgezet toe op de kwaliteit ervan. Een comfortmasker is daarentegen bestemd voor het grote publiek en is geen medisch hulpmiddel. Natuurlijk moet het voor de gebruiker wel veilig te dragen zijn en er zijn wel degelijk een aantal eisen van toepassing, maar deze zijn heel beperkt. Bij comfortmaskers die door particulieren worden gemaakt, zijn de wettelijke eisen bovendien helemaal niet van toepassing.

7.2. Welke bescherming biedt een comfortmasker?

Voor de gebruiker biedt het comfortmasker vrijwel geen bescherming. Virusdeeltjes worden daarentegen wel moeilijker uitgestoten en hierdoor worden anderen beschermd. Wanneer ook zij een comfortmasker dragen, is iedereen in de ruimte beschermd. Weigeren om een comfortmasker te dragen, kan dan ook als heel asociaal worden ervaren.

7.3. Hoe en wanneer was ik een comfortmasker?

Een comfortmasker mag maximaal 8 uur worden gedragen of maximaal 4 uur bij intensief gebruik. Nadien moet het comfortmasker gewassen worden. Ook na een eenmalig korter gebruik is het comfortmasker te wassen, net zoals wanneer het zichtbaar vuil of vochtig is. Het comfortmasker kan gekookt worden in een kookpot, gewassen worden in de wasmachine op minstens 60°C of met de hand gewassen worden op voorwaarde dat het nadien wel op een hoge temperatuur wordt gestreken. Het mondmasker dient weer helemaal droog te zijn vooraleer het opnieuw kan worden gebruikt.

7.4. Is een spatmasker een goed alternatief voor een comfortmasker?

Een spatmasker heeft zeker voordelen. Zo beschermt een spatmasker de gebruiker tegen anderen en houdt het meer virusdeeltjes tegen dan een comfortmasker. Het volledige gezicht is bovendien afgeschermd. Anderzijds beschermt een spatmasker in mindere mate tegen deeltjes die zich verspreiden en kan je zelf nog steeds virusdeeltjes uitstoten. Daarom blijft het dragen van een comfortmasker aangewezen. Natuurlijk kan een comfortmasker wel met een spatmasker worden gecombineerd.

8. Aanvullende producten voor mondmaskers

Het beste mondkapje is slechts een van de middelen om jezelf en/of anderen te beschermen. Voorzie daarom ook alcoholgel om de handen te ontsmetten en eventuele andere persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer mondmaskers in industriële omgevingen worden gedragen. In het kader van de coronapandemie is het gebruik van de app Coranalert aanbevolen. Hiervoor is het besturingssysteem iOS 13.6.1 of hoger (iPhone 6S of nieuwer) of Android 6 en hoger noodzakelijk.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews