Best Gekozen
Beste platenspeler

Beste platenspeler 2022

Wat is de beste platenspeler van dit jaar?

Een platenspeler wordt ook wel eens een draaitafel genoemd. Je gebruikt een platenspeler om grammofoonplaten af te spelen. De oude grammofoon bestond uit een opwindmechanisme om de plaat te laten draaien en een hoorn die de trilling versterkte. Een hedendaagse grammofoon platenspeler doet dat allemaal automatisch en digitaliseert de trillingen. Steeds vaker komen ze ook met een usb-aansluiting waardoor je je favoriete platen ook vanaf andere bronnen afspeelt. Er bestaan echter verschillende soorten platendraaiers. Zo kan je misschien op zoek zijn naar een retro platenspeler, een bluetooth platenspeler of gewoon naar de beste dual platenspeler. Wat is een goede platenspeler? Wij leggen uit waarop je zoal moet letten en helpen je bij het vinden van de beste koop platenspeler.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Denon DP-450USBDenver VPL-120Denver MCR-50MK3

De Denon platenspeler DP-450 USB is volgens ons de beste draaitafel. Het is een halfautomatische platenspeler met instelbare naalddruk en een ingebouwde voorversterker. Daarnaast heeft deze moderne platenspeler een usb-aansluiting. Het scoort 9,8/10 en kost +/- € 439.

De beste goedkope platenspeler is volgens ons de goedkope draaitafel Denver VPL-120. Deze goede goedkope platenspeler heeft een stofkap en ingebouwde speakers. Alsook heeft deze goedkope platenspeler een hoofdtelefoonaansluiting. Deze goede betaalbare platenspeler kost +/- € 49,99.

Wil je een goede platenspeler kopen die elke euro waard is? Dan raden wij de platenspeler retro Denver MCR-50MK3. Deze goede retro platenspeler heeft een stofkap, een usb-aansluiting, ingebouwde speakers en werkt halfautomatisch. De platenspeler scoort 9,1/10 en kost +/- € 144,90.

€ 439,-€ 49,99€ 144,90
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over platenspelers

Als je een goede platenspeler voor thuis zoekt, moet je toch wel op het een en ander letten. Veel is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Zo zoek je misschien wel een goede platenspeler met ingebouwde speakers of wil je je platenspeler op je bestaande installatie aansluiten. Op het vlak van bouwkwaliteit zijn er eveneens grote verschillen en bovendien lijken ze al lang niet meer op die goede oude platenspeler. Een platenspeler met goed geluid blijft natuurlijk wel een must. Wij helpen je bij het vinden van de beste platenspeler voor thuis en leggen het een en ander voor je uit.

1.1. Soorten platenspelers

Er bestaan verschillende soorten platenspelers. Enerzijds heb je de geavanceerde platenspelers die eerder een dj-draaitafel zijn en anderzijds heb je de goede platenspeler voor thuis. Hierin heb je opnieuw talloze varianten, zoals de moderne platenspeler, de vintage platenspeler, de retro platenspeler in koffer, de dual platenspeler, enzovoort. Sommige van deze goede platenspelers zijn van extraatjes voorzien, waardoor je ook perfect op zoek kan gaan naar de beste usb platenspeler of de beste bluetooth platenspeler.

Daarnaast kunnen we een onderscheid maken tussen de volautomatische platenspeler, de platenspeler die halfautomatisch is en de manuele budget platenspeler. Een platenspeler die volautomatisch is voert alle handelingen automatisch uit, inclusief het klaarzetten van de toonarm, het weghalen van de naald en het opnieuw in rustpositie brengen van de toonarm. Een halfautomatische platenspeler kan het meeste zelf, maar meestal moet je wel nog even manueel de naald positioneren. Bij een manuele platenspeler moet je alles zelf doen. Audiofielen geven vaak de voorkeur aan manuele platenspelers omdat er geen elektronica is die het geluidssignaal kan verstoren. Het nadeel is dan weer dat je niet mag indommelen want anders maakt de naald eindeloos rondjes in de eindgroef.

1.2. Aandrijving

Wat de aandrijving betreft kunnen we een onderscheid maken tussen de belt drive en de direct drive. Bij een belt drive wordt de platter door een snaar of riem rondgedraaid, terwijl dat bij een direct drive platenspeler door een motor gebeurt. Een platenspeler die met een riem wordt aangedreven, heeft iets meer tijd nodig om te starten of te stoppen maar is vaak wel veel goedkoper. Voor thuisgebruik is het bovendien ook niet nodig om ineens bruusk te stoppen. Daarom wordt vooral de draaitafel voor de dj via een direct drive aangedreven. Zo’n platenspeler die direct drive is, is niet meteen een meerwaarde voor de beste platenspeler voor thuis.

1.3. Instelbare naalddruk en anti-skating

Bij het afspelen van een plaat drukt de naald op de plaat. Die druk zorgt ervoor dat de toonarm naar het midden van de plaat wordt geduwd, wat invloed heeft op de kwaliteit van het geluid. Daarom beschikt de beste lp speler steeds over de anti-skatingtechnologie. Hierdoor blijven naald en toonarm in balans en ondergaat de geluidskwaliteit geen negatieve invloeden. Vaak kan je de naalddruk dan ook zelf afstellen maar binnen het dilettantisme wordt dat toch wel afgeraden.

1.4. Instelbaar toerental

Het toerental geeft weer hoeven rotaties per minuut (rpm) de plaat maakt. Niet alle platen mag je op eender welk toerental afspelen. Daarom hebben de meeste platenspelers twee standen, namelijk 33 rpm en 45 rpm. Hedendaagse platen voor de platenspeler worden voor de 33 rpm-stand gemaakt. Audiofielen gaan echter voor een top platenspeler die ook op 78 rpm kan afspelen en gaan vervolgens op zoek naar ouder vinyl dat geschikt is voor die snelheid. De reden daarvoor is dat het geluid bij hogere snelheden meer details bevat. Als je de beste platenspeler voor thuis zoekt is dat zeker iets om rekening mee te houden want veel hedendaagse platenspelers kunnen die hogere snelheden niet afspelen.

1.5. Uitgangen, aansluitingen en speakers

Hier volg je je eigen voorkeuren. Controleer welke uitgangen de platenspeler heeft en of je het bijvoorbeeld op je speakers of voorversterker kan aansluiten. Soms hebben platenspelers ook ingebouwde speakers of een ingebouwde voorversterker, maar natuurlijk zal dat voor de audiofanaat nog niet volstaan. Ook andere toevoegingen zoals een usb-aansluiting om rechtstreeks muziek af te spelen vanaf een usb of een aansluiting voor de hoofdtelefoon mag bij een moderne platenspeler niet ontbreken.

2. Dit zijn de beste platenspelers van 2022

Wil je een nieuwe platenspeler kopen? Dan is het goed om te kijken welke platenspeler het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de apparaten getest op onder andere de prijs, de functies, de stijl, de aandrijving en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Denon DP-450USBTEAC LP-R550USBDenon DP-400Denver MCR-50MK3Denon DP-300FVictrola VTA-270Sony PSHX500Crosley BermudaSoundmaster PL186HDenver VPL-120
1. Denon DP-450USB
2. TEAC LP-R550USB
3. Denon DP-400
4. Denver MCR-50MK3
5. Denon DP-300F
6. Victrola VTA-270
7. Sony PSHX500
8. Crosley Bermuda
9. Soundmaster PL186H
10. Denver VPL-120
Beste prijs€ 439,-€ 407,90€ 396,60€ 144,90€ 229,-€ 199,-€ 339,-€ 199,-€ 54,55€ 49,99
Afmetingen (b x h x d (cm))41,4 x 13,2 x 34,247 x 23 x 3941,1 x 13,2 x 34, 251 x 21,5 x 3444 x 13 x 3950 x 24 x 4543 x 10,4 x 36,643,2 x 17,8 x 2831,8 x 14,3 x 2935 x 10,5 x 25
Gewicht (kg)5,8115,88,15,52,35,49,83,42,2
StijlModernModernModernRetroModernRetroModernRetroRetroRetro
Soort platenspelerHalfautomatischHandmatigHalfautomatischHalfautomatischVolautomatischHandmatigHalfautomatischHandmatigHalfautomatischHalfautomatisch
Aandrijving draaitafelBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-driveBelt-drive
Instelbare naalddruk?JaNeeJaNeeJaNeeNeeNeeNeeNee
Instelbaar toerental33, 45, 7833, 45, 7833, 45, 7833, 45, 7833, 4533, 45, 7833, 4533, 4533, 45, 7833, 45, 78
Beoordeling9,89,79,69,18,98,58,47,97,67,3
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste platenspelers van 2022

Het vinden van een goede platenspeler kan behoorlijk lastig zijn. En al zeker als je de beste platenspeler ooit zoekt. Naar het verleden kijken we niet, maar we stelden wel een actuele platenspeler top 10 voor je samen. Bovendien gingen we op zoek naar de beste budget platenspeler. De vijf beste platenspelers uit onze top 10 platenspelers voorzien we telkens van een woordje uitleg. Op die manier vind je nog eenvoudiger de beste high end platenspeler.

1. Denon draaitafel DP-450USB

Denon DP-450USB

DezeDenon DP-450USB platenspeler is meer dan gewoon een goede pick up speler. Het is een goede halfautomatische platenspeler waarbij de toonarm automatisch omhooggaat wanneer de plaat is afgelopen. Bovendien sluit je deze goede platenspeler op iedere versterker aan (analoge ingangen). Nog mooier is het dat je met deze Denon platenspeler je oude platen digitaliseert en ze omzet naar mp3- of wav-bestanden. De naalddruk is instelbaar, het beschikt over een ingebouwde voorversterker en deze goede usb draaitafel heeft een stofkap. Daarnaast speel je ook platen af op 78 rpm. De prijs van deze 78 toeren platenspeler is wat aan de hoge kant maar als je voor deze Denon draaitafel een platenspeler aanbieding vindt, zouden we zeker niet twijfelen.

Bestel de Denon draaitafel DP-450USB bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Digitaliseren van platen
 • Anti-skating
 • Instelbare naalddruk
 • Ingebouwde voorversterker
 • Afspelen op 33, 45 of 78 rpm

Nadelen

  • Geen goedkope platenspeler
  • Geen hoofdtelefoonaansluiting
  • Geen ingebouwde speakers

 

 

2. TEAC platenspeler LP-R550USB

TEAC LP-R550USB

Wil je echt een veelzijdige platenspeler kopen? Dan is deze TEAC LP-R550USB wat je zoekt. Deze goede platenspeler met speakers, een ingebouwde voorversterker en een aansluiting voor de hoofdtelefoon speelt af op 33, 45 of 78 rpm en beschikt over een stofkap. Daarnaast is het meer dan alleen een platenspeler want je kan bijvoorbeeld ook je elpees op een cd branden, radio luisteren enzovoort. Je favoriete platen naar computerbestanden omzetten is eveneens mogelijk. Toonregeling is niet mogelijk en dat is toch een belangrijk minpunt binnen deze prijsklasse. Anderzijds zijn er maar weinig merken die een cassettespeler, platenspeler, cd-speler en radio in één enkel toestel combineren.

Bestel de TEAC platenspeler LP-R550USB bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Manuele bediening voor betere geluidskwaliteit
 • Afspelen op 33, 45 of 78 rpm
 • Ingebouwde voorversterker en speakers
 • Incl. cassettespeler, cd-speler en radio
 • Incl. aansluiting voor hoofdtelefoon

Nadelen

  • Geen goedkope platenspeler
  • Niet iedereen vindt manuele bediening even handig
  • Naalddruk niet verstelbaar

 

 

3. Denon platenspeler DP 400

Denon DP-400

De Denon platenspeler DP 400 is een halfautomatische moderne platenspeler met instelbare naalddruk, een stofkap en een ingebouwde voorversterker. Dankzij de Auto Speed Sensor worden platen steeds op eenzelfde constante snelheid afgespeeld, waarbij je de keuze hebt tussen 33, 45 of 78 rpm. De toonarm gaat vanzelf omhoog wanneer de plaat is geëindigd en ondanks dat het geen manuele platenspeler is, klinkt het geluid heel precies. Bovendien is de arm zowel verticaal als horizontaal gecentreerd waardoor de anti-skating nauwkeuriger werkt en de naald beter in de groef blijft. Een minpuntje is dat de stofkap niet op de plaat kan tijdens het spelen waardoor je wel wat meer aandacht moet schenken aan het schoonhouden.

Bestel de Denon platenspeler DP 400 bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Toonarm gaat automatisch omhoog na het afspelen
 • Speelt heel nauwkeurig en precies
 • Afspelen op 33, 45 of 78 rpm
 • Ingebouwde voorversterker
 • Instelbare naalddruk

Nadelen

  • Geen ingebouwde speakers
  • Stofkap kan niet dicht tijdens het afspelen
  • Geen hoofdtelefoonaansluiting

 

 

4. MCR-50MK3 Denver platenspeler

Denver MCR-50MK3

Dit is volgens ons de beste retro platenspeler; de Denver MCR-50MK3. Het is een veelzijdige houten platenspeler waarmee je naast platen ook cassettes, cd’s of digitale bestanden afspeelt. Alles valt bovendien naar het mp3-formaat te digitaliseren, terwijl je ook nog eens over een FM-radio beschikt. Vervolgens beschikt deze retro platenspeler over een stofkap en over ingebouwde speakers. De naalddruk is niet instelbaar en een aux-ingang heb je eveneens niet. Anderzijds is het wel een vrij goedkope platenspeler en krijg je veel waar voor je geld.

Bestel de MCR-50MK3 Denver platenspeler bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Beste retro platenspeler
 • Afspelen van lp’s, usb-sticks, cd’s en cassettes
 • Inclusief FM-radio
 • Ingebouwde speakers
 • Digitaliseren voor muziekdragers

Nadelen

  • Heeft geen aux-ingang
  • Kan niet alle FM-posten ontvangen
  • Alleen aan te zetten via de afstandsbediening

 

 

5. Denon platenspeler DP-300F

Denon DP-300F

De Denon platenspeler DP-300F is een volautomatische platenspeler met een ingebouwde voorversterker. Ook wanneer je reciever geen phono-ingang heeft, sluit je de Denon platenspeler DP-300F eenvoudig aan. Het is een zeer stevig ontwerp waarbij je minder last hebt van vibraties. Dankzij de volautomatische uitvoering loop je bovendien geen risico op schade aan je plaat. Verder is het gewoon een heel complete platenspeler met instelbare naalddruk en een stofkap. De focus ligt echter op de muziekkwaliteit en bij toevoegingen zoals ingebouwde speakers. Een aansluiting voor een hoofdtelefoon, een radio of een usb-aansluiting ontbreken hier. Voor muziekfanaten die de beste volautomatische platenspeler zoeken, blijft het desondanks de juiste keuze. Houd er wel rekening mee dat de Denon platenspeler DP-300F niet kan afspelen op een toerental van 78 rpm.

Bestel de Denon platenspeler DP-300F bij de volgende webshops:

 

Voordelen

 • Ingebouwde phono-versterker
 • Beste volautomatische platenspeler
 • Instelbare naalddruk
 • Stofkap
 • Uitstekende muziekkwaliteit

Nadelen

  • Enkel afspelen op 33 of 45 rpm
  • Geen ingebouwde speakers
  • Geen aansluiting voor de hoofdtelefoon

 

 

4. De populairste merken platenspelers van 2022

Er zijn best wel wat goede platenspeler merken, maar het benoemen van het beste merk platenspeler is echter onbegonnen werk. Wel is het zo dat de populairste merken platenspelers tot de beste platenspeler merken behoren, dus hier zit je alvast goed. Het gaat dan onder andere om de beste Thorens platenspeler, de beste Philips platenspeler en de beste B&O platenspeler. Je kan zo’n platenspeler bij Mediamarkt kopen, maar je kan ook perfect de platenspeler bij Krefel of de platenspeler bij Coolblue kopen. Daarnaast zijn er nog een aantal merken die op veel populariteit mogen rekenen, zoals de Lenco platenspeler, de Crosley platenspeler, de Technics platenspeler, de Project platenspeler, de Sony platenspeler, de Audio-Technica platenspeler, de Sonos platenspeler, de Pioneer platenspeler, de Marantz platenspeler en de Fenton platenspeler. Wanneer je de beste direct drive platenspeler of de beste platenspeler met boxen zoekt, zit je bij deze merken sowieso goed.

5. Hoe is de lijst met de beste platenspelers van 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst baseerden we ons onder andere op het onderzoek naar de beste platenspeler volgens Consumentenbond. Daarnaast namen we ook het onderzoek naar de beste koffer platenspeler van Kassa door. Deze test zocht de beste platenspeler van 2019 (koffermodel). Ook een eerder onderzoek naar de beste platenspelers van 2018 door Bax Music en naar de beste draaitafel van 2018 door EISA (European Imaging and Sound Association) hebben we grondig geanalyseerd. Natuurlijk hebben we niet zomaar de beste platenspeler uit 2018 of de beste platenspeler uit 2019 overgenomen. We hebben immers de bestaande onderzoeken verder uitgebreid met nieuwe modellen. Hierbij hielden we rekening met de technische specificaties en met gebruikersreviews die we onder andere via de websites van Coolblue en bol.com in kaart brachten. Op basis hiervan gingen wij volledig onafhankelijk op zoek naar de beste platenspeler met ingebouwde speakers, de beste platenspeler met bluetooth en de beste platenspeler voor Sonos. Dit lijstje met de beste platenspelers van 2022 is daar het resultaat van.

Platenspeler beste

6. Hoe werkt een platenspeler?

Wie echt een goede platenspeler wilt kopen, begrijpt maar beter hoe de beste platenspeler werkt. Een platenspeler is in feite een puur mechanische aangelegenheid. Hierbij komt er een elpee op het plateau te liggen. De plaat gaat vervolgens aan een bepaald toerental draaien en wordt daarbij aangedreven door een motor. Bij oude modellen moest het plateau handmatig worden opgedraaid. Vervolgens rust er een naald op de plaat.

Omdat de plaat draait, beweegt de naald beetje per beetje van de buitenkant naar de binnenkant van de plaat. In de plaat zelf zitten kleine putjes waardoor de naald trilt. Die mechanische trillingen bevatten de informatie die nodig is voor de muziek. Bij oude platenspelers werden die mechanische trillingen automatisch in geluid omgezet en via een hoorn afgespeeld, maar tegenwoordig worden de mechanische trillingen opnieuw in een digitaal signaal omgezet. In plaats van rechtstreeks een digitaal bestand af te spelen, koop je dus een plaat die je in datzelfde digitaal bestand omzet om het vervolgens ook weer af te spelen. Nu ziet zo’n platenspeler er natuurlijk goed uit en vinden muziekfanaten het leuk om al hun platen te etaleren, waardoor het wel wat meer charme heeft dan een usb met (illegaal) gedownloade muziek.

7. FAQ over platenspelers

Een goede platenspeler combineert muziek met mechanica en elektronica en die combinatie kan dan ook best ingewikkeld worden. Bij het bepalen welke platenspeler de beste is, is wat extra informatie altijd handig. Dat is al helemaal waar als je de beste vintage platenspeler of de beste draagbare platenspeler zoekt. Wij helpen je bij het vinden van de platenspeler beste koop en beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.

7.1. Welke naald heb ik nodig voor mijn platenspeler?

Elliptische naalden vallen beter in de groef van de plaat en pikken hierdoor meer informatie op. Hierdoor spelen ze de muziek veel gedetailleerder af. Sferische naalden spelen muziek minder gedetailleerd af, maar zijn ideaal voor het scratchen. Voor klassiek thuisgebruik is een elliptische naald de beste keuze, als je wilt scratchen is een sferische naald een beter idee omdat je je platen dan minder eenvoudig kan beschadigen.

7.2. Wat is de betekenis van auto stop en auto return?

Bij het kiezen van een platenspeler zie je deze twee termen vaak terugkomen. Bij een platenspeler met auto stop-functionaliteit stopt de platter automatisch met draaien wanneer je op het einde van je elpee bent. Zo voorkom je dat de platenspeler eindeloos in de laatste groef blijft draaien. Bij een auto return-functionaliteit gaat de toonarm ook automatisch naar de originele positie terug. Omdat het niet op de naald blijft drukken, blijft je naald ook in betere conditie. Een auto return-functie is met andere woorden beter dan een auto stop-functie.

7.3. Maakt de vorm van de toonarm iets uit?

Ja. Als je de beste platenspeler voor thuis zoekt raden wij een gebogen toonarm aan. Een gebogen toonarm kan dan wel iets sneller groeven overslaan, maar gaat ook minder snel je vinyl beschadigen. Een rechte toonarm wordt vooral door scratch-dj’s gebruikt, maar komen tegenwoordig ook vaker voor bij platenspelers voor thuis.

8. Aanvullende producten voor platenspelers

Naast een goede platenspeler heb je natuurlijk ook een aantal accessoires nodig, zoals een platenborstel en naalden. Daarnaast neem je er natuurlijk je favoriete elpeecollectie bij. Denk ten slotte aan een voorversterker, een speaker en een goede hoofdtelefoon om jouw favoriete muziek in de beste kwaliteit te beluisteren.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews