Best Gekozen
Beste schaduwdoek

Beste schaduwdoek 2022

Wat is het beste schaduwdoek voor in de tuin, op het terras of aan het zwembad?

Het is belangrijk om jezelf en de kinderen goed te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Goed insmeren is een eerste stap, maar zeker als je langdurig op dezelfde plek vertoeft, is een schaduwdoek net zo handig. Met een schaduwdoek kan je onder meer de zandbak, het terras of het zwembad beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Schaduwdoeken zijn er in uiteenlopende maten, kleuren en uitvoeringen en het kiezen van de beste schaduwdoek is dan ook niet eenvoudig. Wij helpen je graag op de goede weg.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Nesling Coolfit Harmonica
Lifetime Luxe SchaduwdoekPEREL GSS4500PE

De beste schaduwdoek is volgens ons de Nesling Coolfit Harmonica. De beste schaduwdoek is rechthoekig, meet 3,7 x 5 meter en is windbestendig. De beste schaduwdoek is te koop voor +/- € 669.

De Lifetime Luxe Schaduwdoek is een goedkope maar goede en windbestendige schaduwdoek op basis van polyester. Deze schaduwdoek is driehoekig, meet 3,6 x 3,6 meter en kost +/- € 19,99.

De PEREL GSS4500PE is een goede vierkante schaduwdoek die 5 x 5 meter meet. Deze goede schaduwdoek is windbestendig en overleeft ook hevige regen. Deze schaduwdoek kost je +/- € 79.

€ 669,-€ 19,99€ 79,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over schaduwdoeken

Als je naar de beste schaduwdoek zoekt, zijn er twee belangrijke zaken waarop je moet letten: het materiaal en de eventuele waterdoorlatendheid. Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd rekening houden met de vorm, de afmetingen en eventuele meegeleverde bevestigingsmaterialen.

1.1. Waterdoorlatend of waterdicht

Wanneer een schaduwdoek waterdicht is, kan je het ook gebruiken om je te beschermen tegen de regen. Je moet de schaduwdoek dan wel zo ophangen dat er zich geen waterzakken kunnen vormen. Aan deze schaduwdoeken zijn wel nadelen verbonden: ze bieden een minder goede bescherming tegen uv-stralen (vaak zo’n 85%), kunnen minder goed tegen windstoten en ze hebben de neiging om de vorming van warme temperatuurlagen onder de schaduwdoek te faciliteren. Daartegenover staan dan weer de waterdoorlatende schaduwdoeken. Deze doeken hebben kleine gaatjes waardoor water door het doek komt. Er vormen zich wel geen warme luchtlagen, ze kunnen beter tegen wind en ze bieden vaak een betere uv-bescherming (90% of hoger).

1.2. Materiaal

Als je de beste schaduwdoek zoekt, doe je er goed aan om te kiezen voor HDPE. Dit is het materiaal dat men bijvoorbeeld ook gebruikt om plastic flessen te maken. Dit materiaal is heel stevig en is schimmelwerend. Bovendien is het ook eenvoudig te reinigen. Even met de tuinslang erover en klaar. In de lagere prijsklassen zal je echter ook andere materialen tegenkomen. Die materialen kunnen vaak niet de eigenschappen voorleggen die HDPE wel heeft. In de praktijk zal de schaduwdoek daardoor minder lang meegaan.

2. Dit zijn de beste schaduwdoeken van 2022

Wil je een nieuwe schaduwdoek kopen? Dan is het goed om te kijken welk schaduwdoek het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de varianten getest op prijs, soort, functies, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Nesling Coolfit HarmonicaPEREL GSS4500PEBo-Garden Schaduwdoek RuitPEREL GSS4360FUhanSe Schaduwdoek Rechthoek WaterdichtPEREL GSS4320TA Schaduwdoek sun sailsNC Outdoor SchaduwdoekvidaXL Zonnescherm HDPE RechthoekigPEREL GSS3360BLLifetime Luxe Schaduwdoek
1. Nesling Coolfit Harmonica
2. PEREL GSS4500PE
3. Bo-Garden Schaduwdoek Ruit
4. PEREL GSS4360FU
5. hanSe Schaduwdoek Rechthoek Waterdicht
6. PEREL GSS4320TA Schaduwdoek sun sails
7. NC Outdoor Schaduwdoek
8. vidaXL Zonnescherm HDPE Rechthoekig
9. PEREL GSS3360BL
10. Lifetime Luxe Schaduwdoek
Beste prijs€ 699,-€ 79,-€ 66,94€ 43,80€ 49,99€ 42,40€ 38,59€ 34,99€ 29,95€ 19,99
VormRechthoekVierkantRuitVierkantRechthoekRechthoekDriehoekRechthoekDriehoekDriehoek
Afmetingen (m)3,7 x 55 x 53,6 x 3,63,6 x 3,62 x 32 x 33,6 x 3,6 x 3,62 x 43,6 x 3,6 x 3,63,6 x 3,6 x 3,6
Oppervlakte (m²)18,52512,9612,96665,6115,65,61
Uv-bescherming (%)95908590859095909090
WaterdichtNeeNeeNeeJaJaJaNeeNeeJaNee
Geschikt voor hevige regenJaJaJaNeeNeeNeeJaJaNeeNee
WindbestendigJaJaJaNeeJaNiet bij hevige windJaJaNiet bij hevige windJa
MateriaalHDPEHDPE 180 g/m²HDPE 180 g/m²Polyester 160 g/m² met PA-coatingPolyesterPolyester 160 g/m² met PA-coatingHDPEHDPEPolyester 160 g/m² met PA-coatingPolyester
Beoordeling9,59,398,88,58,48,28,17,67,2
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste schaduwdoeken van 2022

De ervaring leert ons dat het vinden van de beste schaduwdoek eenvoudiger is als je al een paar voorbeeldjes krijgt en meteen ook alle bijpassende info hebt, zoals de plus- en minpunten van elk exemplaar. Daarom kan je hieronder onze 5 favorieten terugvinden, inclusief een woordje uitleg.

1. Nesling Coolfit Harmonica

Nesling Coolfit Harmonica

De beste schaduwdoek van 2022 is volgens ons de Nesling Coolfit Harmonica. De beste kwaliteit schaduwdoek is rechthoekig en meet 3,7 x 5 meter. De beste kwaliteit schaduwdoek biedt tot 95% bescherming tegen schadelijke uv-stralen en is ideaal voor de uitbouw van een veranda. De beste kwaliteit schaduwdoek is gemaakt van hoogwaardig HDPE-geknoopt weefsel, is vuilafstotend en is eenvoudig te reinigen. Mits het doek goed wordt opgehangen is hij ook bestand tegen regen en wind.

Bestel de Nesling Coolfit Harmonica bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beschikbaar in 3 kleuren
 • Uitstekende uv-bescherming (95%)
 • Bestand tegen regen en wind
 • Vuilafstotend en schimmelwerend
 • Inclusief bevestigingsmaterialen

Nadelen

  • Tamelijk duur
  • Extra handen nodig bij het ophangen

 

 

 

2. PEREL GSS4500PEPEREL GSS4500PE

De PEREL GSS4500PE is een goede schaduwdoek voor op het terras of op het zwembad. Het is gemaakt van PE-geweven doekmateriaal dat uv-bestendig en waterdoorlatend is. In het doek zijn kleine gaatjes aangebracht waardoor er zich geen waterzakken kunnen vormen. Bovendien zorgt het ervoor dat er zich geen warme luchtlaag onder de schaduwdoek vormt. Het is eenvoudig op te hangen en blijft goed zitten.

Bestel de PEREL GSS4500PE bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Eenvoudig zelf op te hangen
 • Water- en windbestendig
 • Voorkomt hittevorming onder het doek
 • Soepel materiaal (rekt mee waar nodig)
 • Heel solide materiaal

Nadelen

  • Exclusief bevestigingstouwen
  • Niet waterdicht

 

 

 

3. Bo-Garden Schaduwdoek RuitBo-Garden Schaduwdoek Ruit

De Bo-Garden Schaduwdoek Ruit is gemaakt van uv-bestendig polyetheen (180 gr/m²) en vermindert de kans op verbranden drastisch. Het beschermt ook goed tegen de hitte van de zon. Dankzij de stevige spanogen kan je de Bo-Garden Schaduwdoek Ruit eenvoudig bevestigen. Het is ook handig dat het inclusief een draagtas komt zodat je het ook op de camping kan gebruiken.

Bestel de Bo-Garden Schaduwdoek Ruit bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Hoge kwaliteit (180 gr/m² HDPE)
 • Stevige spanogen
 • Inclusief haken en draagtas
 • Eenvoudig te monteren
 • Beperkt gewicht (2kg)

Nadelen

  • Exclusief tarpstokken
  • Minder goede uv-bescherming (85%)

 

 

 

4. PEREL GSS4360FU

PEREL GSS4360FU

De PEREL GSS4360FU is een vierkante schaduwdoek met vier bevestigde en gegalvaniseerde D-ringen die een lange levensduur garanderen. Het biedt een goede uv-bescherming (90%) en het is stevig en snel op te hangen. Hierdoor is het een heel goede keuze voor aan het zwembad of op de speelplek. Dankzij de uiteenlopende kleuren waarin deze schaduwdoeken te verkrijgen zijn, geef jij je tuin snel een bijzondere toets. Deze schaduwdoek is wel vooral geschikt voor zomerse dagen en niet voor gebruik bij (hevige) regen, sneeuw of wind.

Bestel de PEREL GSS4360FU bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Goede uv-bescherming (90%)
 • Waterafstotend
 • Ademende en machinaal wasbare stof
 • D-ringen in gegalvaniseerd metaal
 • Beperkt gewicht (2,33 kg)

Nadelen

  • Niet geschikt bij hevige regen
  • Niet geschikt bij hevige wind
  • Waterzakvorming

 

 

 

5. hanSe Schaduwdoek Rechthoek WaterdichthanSe Schaduwdoek Rechthoek Waterdicht

De hanSe Schaduwdoek Rechthoek Waterdicht is een stijlvolle keuze en biedt bescherming tegen uv-stralen. Deze schaduwdoeken worden vaak gebruikt door horecagelegenheden en kinderdagverblijven, onder andere omdat ze eenvoudig zijn op te hangen en ook waterdicht en weerbestendig zijn. Het nadeel is wel dat er zich zo waterzakken kunnen vormen. Hoe dan ook gaat het om een schaduwdoek van hoogwaardige kwaliteit, wat onder meer te merken is aan de afwerking met dubbele naad en de stevige ogen.

Bestel de hanSe Schaduwdoek Rechthoek Waterdicht bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Ook een goede bescherming tegen regen
 • Voldoende soepel voor eenvoudige installatie
 • Hoogwaardige afwerking met dubbele naad
 • Eenvoudig op te hangen
 • Stevige ophangogen

Nadelen

  • Minder goede uv-bescherming (85%)
  • Vorming van waterzakken
  • Niet geschikt bij hevige wind

 

 

 

4. De populairste merken schaduwdoeken

De Nesling-schaduwdoek is een heel populaire keuze. Het gaat dan ook om een betrouwbaar merk dat superieure kwaliteit levert. Niet voor niets is onze beste schaduwdoek er een van Nesling. Daarnaast doet ook de hanSe-schaduwdoek het heel goed, net zoals de schaduwdoek Horta en de Umbrosa-schaduwdoek. Onze top 5 met populairste merken wordt ten slotte afgesloten door de PEREL-schaduwdoek.

5. Hoe is de lijst met beste schaduwdoeken 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste schaduwdoeken hebben we vooral schaduwdoeken uitgeprobeerd. Hierbij gingen we onder meer na hoe eenvoudig de schaduwdoek te installeren is en welke mate van stevigheid de schaduwdoek biedt. Daarnaast hebben we met een uv-meter en een thermometer nagegaan in welke mate de schaduwdoek bescherming biedt en de vorming van warme temperatuurlagen veroorzaakt. Tevens onderwierpen we ze aan een watertest. Ten slotte hebben we ook gebruikerservaringen gelezen via betrouwbare websites als bol.com en Amazon. Op basis van al deze informatie hebben wij deze persoonlijke lijst met beste schaduwdoeken samengesteld.

Schaduwdoek beste

 

6. Insmeren blijft belangrijk

De beste schaduwdoek die wij hebben uitgeprobeerd, bood 95% bescherming tegen uv-stralen. Het merendeel van de schaduwdoeken biedt echter 85 tot hoogstens 90% bescherming. Dit wil zeggen dat er nog steeds uv-stralen door de schaduwdoek heen zullen komen. Met een schaduwdoek ben je dus beter beschermd dan zonder een schaduwdoek en het zal ook aangenamer vertoeven zijn, maar het blijft verstandig om jezelf en de kinderen in te smeren.

7. FAQ over schaduwdoeken

Heb je nog een aantal vragen over een schaduwdoek? Het is beter dat je er vooraf een antwoord op vindt dan dat je zomaar de eerste de beste schaduwdoek koopt. Daarom beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over schaduwdoeken.

7.1. Verkleuren schaduwdoeken onder de zon?

Schaduwdoeken vangen de uv-stralen voor je op, maar zijn er zelf niet ongevoelig voor. Na jarenlang gebruik zullen de doeken dan ook verkleuren en zullen de kleuren vager worden. Vooral bij donkere kleuren of zandkleuren is dit duidelijk merkbaar, terwijl witte en heel lichte kleuren vrijwel geen verkleuring ondergaan. Hier kan je eventueel rekening mee houden door alvast een paar tinten donkerder te bestellen.

7.2. Kan ik mijn schaduwdoek wassen?

Dit verschilt per schaduwdoek. Er zijn schaduwdoeken die je machinaal kan wassen en er zijn schaduwdoeken die je enkel met een zachte spons en lauw water mag reinigen. Ten slotte zijn er ook schaduwdoeken die zelfreinigend, vuilwerend en schimmelwerend zijn. Dit zorgt ervoor dat je je minder druk hoeft te maken over het reinigen van je schaduwdoek. Raadpleeg altijd de fabrieksinformatie als het over het reinigen van je schaduwdoek gaat.

8. Aanvullende producten voor schaduwdoeken

Ga altijd na wat er al dan niet wordt meegeleverd. Niet altijd krijg je bij het doek een touw of palen geleverd waarmee je het doek eenvoudig op de camping kan gebruiken. Als je de beste schaduwdoek ook op de camping wil gebruiken, is een draagtas bovendien ook handig. Vergeet ten slotte de beste zonnecrème niet in huis te halen, want geen enkele schaduwdoek biedt 100% bescherming.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews

bol.com, de winkel van ons allemaal