Best Gekozen
Beste secondelijm

Beste secondelijm 2022

Wat is de beste secondelijm voor razendsnelle kleefresultaten?

Secondelijm is ontworpen om al binnen enkele seconden goed te kleven. Waar de meeste lijmsoorten werken op basis van een oplosmiddel dat langzaamaan verdampt, is de werking van secondelijm volledig anders. De beste secondelijm gebruik je onder andere om schroefdraad te borgen, in het kader van de modelbouw of natuurlijk als constructielijm. Hieronder leggen we het een en ander uit en hebben we het ook over het kiezen van de beste secondelijm.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
MAKRA RAPID-2KMAKRA RAPID-2KUHU Turbo FiXCosmofix Industrielijm

De beste secondelijm is volgens ons de MAKRA RAPID-2K. De beste superlijm is extreem schokbestendig en mechanisch belastbaar. Het is ideaal voor noodreparaties en het kost +/- € 3 per gram.

Als je goedkope secondelijm zoekt, raden we de UHU Turbo FiX² aan. Het gaat hier om een gel in een spuitsysteem met een gewicht van 51 gram. Het is geschikt voor starre materialen. Het kost +/- € 0,25 per gram.

Een ideale aankoop is volgens ons de Cosmofix Industrielijm. Deze goede secondelijm komt in een flesje met een doseerdop en heeft een korte droogtijd van 4 à 8 seconden. Het kost +/- € 0,70 per gram.

€ 29,95€ 12,99€ 13,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over secondelijm

De beste secondelijm kiezen is iets minder eenvoudig dan het lijkt. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de diverse soorten secondelijm. Hieronder leggen we het een en ander uit en geven we aan waar je zoal rekening mee moet houden als je de beste secondelijm zoekt.

1.1. Uithardingstijd en droogtijd

Secondelijm is natuurlijk iets duurder dan klassieke lijm, maar het is dan ook een volledig ander product. Dat merk je ook wanneer je de werking en samenstelling van secondelijm onder de loep neemt. Klassieke lijm bevat een oplosmiddel dat langzaam verdampt en hard wordt. Na het verdampen houdt het dan het te lijmen oppervlak aan elkaar. Secondelijm pakt het anders aan.

In secondelijm vindt een chemische polymerisatiereactie plaats. De moleculen in de lijm worden daarbij aan elkaar vastgehecht en hechten zich ook vast aan de moleculen van het te lijmen oppervlak. Hierdoor ontstaat er razendsnel een lange en stevige polymeerketen. Deze chemische reactie ontstaat door water, maar enkel en alleen de waterdamp die in de lucht zweeft is al voldoende om de reactie op gang te brengen. De exacte samenstelling van de secondelijm, in combinatie met de luchtvochtigheid en de samenstelling van het te lijmen oppervlak, zal bepalen hoe snel deze chemische reactie plaatsvindt. Hoewel we spreken van secondelijm, zal dat in principe nooit in een fractie van een seconde zijn. Dat is ook niet wenselijk omdat je dan niet nog even zou kunnen aandrukken en schuiven. Voor de beste secondelijm moet je eigenlijk uitkijken naar een uithardingstijd van minder dan 25 seconden. Bij industriële secondelijmen is dit natuurlijk anders. Hier bedraagt de fixatietijd vaak effectief maximaal 2 seconden. Deze secondelijmen worden bijvoorbeeld gebruikt bij massaproductie.

Omdat de uitharding van secondelijm niks te maken heeft met het drogen en verdampen ervan, kan de droogtijd veel langer zijn. Bij sommige secondelijmen duurt het tot 200 seconden alvorens de lijm droog is. Voor veel toepassingen is dit geen probleem, maar als je bijvoorbeeld beschrijfbaar papier goed wil verlijmen kan het interessant zijn om uit te kijken naar secondelijm met een beperkte droogtijd. Bij de beste secondelijm kan het soms al in 4 seconden droog zijn. Opvallend is wel dat de polymerisatiereactie er dan net iets langer over doet.

1.2. Te lijmen oppervlak

Secondelijm is niet altijd voor alle oppervlakken geschikt. Het gaat uiteindelijk om een chemische reactie en daar kunnen niet alle stoffen even goed mee om. Neem bijvoorbeeld katoen. De moleculen in katoen hebben OH-groepen die bestaan uit een zuurstofatoom en een waterstofatoom. Katoen zal de chemische polymerisatiereactie dan ook zeer sterk versnellen. Hierdoor wordt de secondelijm razendsnel hard, maar bovendien ontstaat er ook ongelofelijk veel hitte en kan het zelfs in brand vliegen. Veel survival-experts hebben daarom standaard onder meer watten en secondelijm op zak omdat het in tegenstelling tot een aansteker of lucifers niet uitmaakt dat het boeltje nat wordt.

Daarnaast zijn er ook oppervlakken die door hun samenstelling sowieso moeilijker te verbinden zijn. Het gaat in de praktijk vooral om extreem droge of gladde oppervlakken zoals polyethyleen. De beste secondelijm is in ieder geval degene waarvan de samenstelling helemaal is afgestemd op het te lijmen oppervlak. De fabrikant geeft meestal netjes aan voor welke oppervlakken de secondelijm al dan niet geschikt is.

1.3. Bijzondere soorten secondelijm

Ten slotte bestaan er ook secondelijmen die op een volledig andere manier werken of die een aantal bijzondere eigenschappen hebben. Deze worden veelal in de industrie gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om secondelijm die razendsnel uithardt wanneer het in contact komt met uv-verlichting. Vaak valt dit eenvoudiger te integreren aan de lopende band. Eerst wordt de secondelijm machinaal aangebracht, vervolgens zal een volgende machine het te lijmen oppervlakken aanbrengen en daarna wordt het aan uv-verlichting blootgesteld. Voor de doe-het-zelver is deze secondelijm niet meteen de beste secondelijm.

Daarnaast zijn er secondelijmen voor gespecialiseerde toepassingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om secondelijm die extreem slag- en trillingsbestendig moet zijn.

2. Dit zijn de beste secondelijm van 2022

Wil je nieuwe secondelijm kopen? Dan is het goed om te kijken welke secondelijm het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de varianten getest op prijs, type, substantie en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
MAKRA RAPID-2KCosmofix IndustrielijmPattex Secondelijm ClassicLoctite Super Glue-3 Precision MaxFT Products Secondelijm CA12Bison Secondelijm met kwastBison Secondelijm GelGorilla Super GlueInter Bond Instant adhesive
UHU Turbo FiX
1. MAKRA RAPID-2K
2. Cosmofix Industrielijm
3. Pattex Secondelijm Classic
4. Loctite Super Glue-3 Precision Max
5. FT Products Secondelijm CA12
6. Bison Secondelijm met kwast
7. Bison Secondelijm Gel
8. Gorilla Super Glue
9. Inter Bond Instant adhesive
10. UHU Turbo FiX2
Beste prijs€ 29,95€ 13,95€ 4,09€ 4,89€ 13,50€ 7,65€ 5,52€ 12,95€ 13,90€ 12,99
ConsistentieGelVloeibaarVloeibaarVloeibaarVloeibaarVloeibaarGelVloeibaarVloeibaarGel
2-componentenNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeJaJa
VerpakkingSpuitsysteem met puntFles met doseerdopTube met doseerpuntFles met doseerdopFles met doseerdopFles met kwastTube met doseerpuntFles met doseerdopSpray en fles met doseerpuntSpuitsysteem met punt
Droogtijd (handvast, s)Niet bekend4 - 810 - 305 - 304 - 3010 - 6015 - 20030-201030
Uithardingstijd (u)241612 - 24-162424-24-
Gewicht (g)1020352054152551
Beoordeling9,59,49,39,18,68,48,28,17,97,6
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste secondelijm van 2022

Het kiezen van de beste secondelijm kan duidelijk een uitdaging zijn. Daarom hebben we hierboven al in een top 10 weergegeven wat volgens ons de beste superlijm is. Om je maximaal te helpen bij je keuze hebben we de beste secondelijm en vier uitstekende alternatieven voor je besproken.

1. MAKRA RAPID-2K

MAKRA RAPID-2K

De beste secondelijm is volgens ons MAKRA RAPID-2K. De beste secondelijm is ideaal voor snelle noodreparaties en kan ook op leder en textiel worden gebruikt. De beste secondelijm heeft een gelstructuur en drupt niet. Hierdoor kan de beste secondelijm ook verticaal of boven het hoofd worden gebruikt. Kenmerkend aan de beste secondelijm is voorts dat het extreem schokbestendig is. Vooral doe-het-zelvers zullen veel plezier beleven aan de beste superlijm.

Bestel de MAKRA RAPID-2K bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Uitstekende hechting op diverse materiaalsoorten
 • Goede vuleigenschappen (tot 6 mm)
 • Drupt niet
 • Extreem schokbestendig
 • Fijne mengnozzle voor precisie-aanbrenging

Nadelen

  • Geen goedkope secondelijm

 

 

 

2. Cosmofix IndustrielijmCosmofix Industrielijm

Aan de beste secondelijm kleeft er natuurlijk een stevig prijskaartje. Als je op zoek bent naar de beste superlijm in een lagere prijsklasse, raden we de Cosmofix Industrielijm aan. De beste superlijm van Cosmofix is universeel toepasbaar en wordt in diverse sectoren gebruikt, gaande van de sieradenindustrie tot de autotechniek, de orthopedie en de schoenenindustrie. Het is nu ook verkrijgbaar in consumentenverpakkingen. Het laat een harde lijmvoeg achter en het kan goed tegen zowel koude als warmte.

Bestel de Cosmofix Industrielijm bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Secondelijm die ook in de industrie wordt gebruikt
 • Snelle hechting
 • Goede uv-stabiliteit
 • Hoge weerstand tegen warmte en koude
 • Uithardingstijd van 16 seconden

Nadelen

  • Te gebruiken voor hechtingen met een maximale ruimte van 1 mm
  • Voor een lange houdbaarheid (> 6 maanden) moet je het gekoeld te bewaren

 

 

 

3. Pattex ClassicPattex Secondelijm Classic

Pattex is een van de bekendste producenten van secondelijm en het gaat dan ook gewoon om goede secondelijm die we zeker aanbevelen. Deze secondelijm is geschikt voor poreuze en gladde oppervlakken, gaande van pvc tot hout, keramiek en karton. Het kan echter niet worden gebruikt op onder meer plexiglas (vlekvorming), autoruiten, piepschuim en synthetische weefsels. Het garandeert een prima hechting, heeft een degelijke uithardingstijd en een beperkte droogtijd. Voor dagelijks gebruik is dit wat ons betreft de beste superlijm.

Bestel de Pattex Classic bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Uithardingstijd van 12 tot 24 seconden
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Transparante verlijming
 • Kleine consumententubes

Nadelen

  • Vloeibaar (niet geschikt om boven het hoofd te werken)
  • Enkel geschikt voor binnengebruik

 

 

 

4. Loctite Super Glue-3 Precision Max

Loctite Super Glue-3 Precision Max

Dit is een heel veelzijdige en betrouwbare superlijm met een extra fijn en lang mondstuk. Als je heel precies wil verlijmen, is dit misschien wel de beste superlijm die je kan kopen. Verder droogt deze goede superlijm ook razendsnel op en zorgt het voor een transparante verbinding. Een belangrijk pluspunt is dat deze superlijm schokbestendig, waterbestendig en vaatwasserbestendig is. De verlijming kan bovendien worden blootgesteld aan temperaturen van – 50°C tot en met 120 °C. Onder andere voor het verlijmen van porselein is dit een van de beste superlijmen op de markt.

Bestel de Loctite Super Glue-3 Precision Max bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Water- en vaatwasserbestendig
 • Schokbestendig
 • Geschikt voor blootstelling aan hoge en lage temperaturen
 • Extra lang mondstuk
 • Geopende verpakking is 18 maanden houdbaar op 20°C

Nadelen

  • Niet geschikt voor het lijmen van PPE, PE, glas en synthetische vezels
  • Moeilijk corrigeerbaar

 

 

 

5. FT Products Secondelijm CA12FT Products Secondelijm CA12

Afronden doen we met de professionele secondelijm van FT Products. Deze secondelijm is heel sterk, vloeibaar en kleurloos. Het is heel vorstbestendig en het kan zowel op grote als kleine oppervlakken worden gebruikt. We vinden het vooral een goede secondelijm voor schoenreparaties, maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de modelbouw. Het mag in geen geval worden gebruikt op katoen, linnen en nylon.

Bestel de FT Products Secondelijm CA12 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Extreem sterke lijm
 • Nauwkeurig te doseren
 • Ook geschikt voor grote oppervlakten
 • Goede vorst- en hittebestendigheid
 • Fles hoeft bij gebruik niet worden afgesloten

Nadelen

  • Gebruikstemperatuur van 15 – 25°C
  • Beperkt vullend vermogen (0,1 mm)

 

 

4. De populairste merken secondelijm

Qua populariteit doen vooral de Bison-secondelijm en de Pattex-secondelijm het heel goed, maar er zijn natuurlijk ook een aantal andere populaire merken. Het gaat onder andere om de Tesa-secondelijm, de Cosmofix-industrielijm, de Superfix-secondelijm en de UHU-secondelijm. Het gaat om goede merken die we zeker aanbevelen. Je merkt ook dat een aantal van deze merken eveneens in onze persoonlijke secondelijmtop 10 te vinden zijn.

5. Hoe is de lijst met beste secondelijm 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste secondelijm hebben we ons verdiept in de bijzonder boeiende wereld van secondelijm. Op basis van onze nieuwverworven kennis hebben we vervolgens technische fiches vergeleken en gingen we op zoek naar de beste secondelijm die aan de strengste eisen voldoet. Hierbij behielden we natuurlijk wel de focus op de consumentenmarkt. Onze selectie hebben we uitgeprobeerd op verschillende materialen. Ook hebben we eens lekker veel superlijm op textiel gemorst om te zien wat er zou gebeuren. Dat kwam niet meteen goed, probeer dit zeker niet zelf. Ten slotte hebben we talloze reviews gelezen en ook een aantal reviewvideo’s bekeken op Youtube. Op basis van al deze informatie hebben we deze persoonlijke lijst met beste secondelijm samengesteld.

Secondelijm beste

6. Tips voor het gebruik van de beste secondelijm

Zelfs met de beste secondelijm blijft het noodzakelijk om de nodige voorafgaande acties te treffen. Zo moet je bijvoorbeeld even nagaan wat de gewenste aanbrengtemperatuur is. Vaak is het beter om een stuk op kamertemperatuur te verlijmen dan in een koud tuinhuis. Daarnaast moet je het stuk een beetje behandelen en stofvrij maken. Ook olie, vet, was of scheidingsmiddelen moet je eerst verwijderen. Indien wenselijk, schuur je het stuk een beetje op. Zorg daarnaast ook voor persoonlijke beveiliging en draag bijvoorbeeld een veiligheidsbril, zeker wanneer er boven het hoofd wordt gewerkt. Tracht ook altijd te voorkomen dat er secondelijm op je kleren terechtkomt want dit kan brandwonden veroorzaken.

7. FAQ over secondelijm

Hierboven heb je natuurlijk al het een en ander over de beste secondelijm kunnen lezen. Het kan natuurlijk dat je nog steeds een aantal vragen hebt. Hieronder hebben we de vragen die het vaakst worden gesteld van een antwoord voorzien.

7.1. Ik heb het dopje van mijn secondelijm vastgelijmd. Wat nu?

Vaak volstaat het om het lijmflesje ongeveer een minuutje onder warm water te dompelen. De lijm wordt dan een beetje week en zo kan je het dopje eenvoudiger open krijgen. Sommige soorten secondelijm hebben geen probleem met warmte en dan gaat dit niet werken. Een goede oplossing is dan om een nagellakremover met aceton te gebruiken. Het is een van de enige consumentenproducten die secondelijm kan verwijderen. De aceton in nagellakremover zorgt ervoor dat de lijmlaag oplost.

7.2. Wat is de beste manier om superlijm te bewaren?

Na het openen van de beste secondelijm is het belangrijk dat je het tuitje altijd onmiddellijk afveegt. Zo voorkom je dat het dopje vast komt te zitten. Ook even met een tandenstoker de hals van het flesje vrijmaken is belangrijk. Verder moet superlijm rechtop worden bewaard op een koele en droge plaats. Over het algemeen is een gesloten doosje in de frigo de beste plaats om superlijm langdurig te bewaren.

8. Aanvullende producten voor secondelijm

Naast de beste secondelijm heb je in principe niet veel nodig. Wel kan het nuttig zijn om een aantal benodigdheden te halen om het te kleven oppervlak klaar te maken, zoals schuurpapier of een ontvetter. Als je boven je hoofd gaat werken, is het gebruik van een veiligheidsbril aangewezen. Op slechts enkele seconden kan superlijm oogleden verlijmen en dit heeft dramatische gevolgen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews