Best Gekozen
Beste snijplank

Beste snijplank 2022

Wat zijn de beste snijplanken die je echt wel moet gezien hebben?

Wat is een goede snijplank? Dit is niet zo eenvoudig om te zeggen. In de horeca wordt in principe gekozen voor kunststof. Kunststof heeft namelijk het voordeel dat het eenvoudig kan worden gedesinfecteerd, maar het heeft ook nadelen. Zo zijn plankjes van kunststof iets minder goed voor je messen die je dan ook vaker moet slijpen. Voor thuisgebruik kan je dan weer kiezen voor de beste houten snijplank die iets meer onderhoud vergt, maar wel gunstiger is voor je messen. Hieronder leggen we het verder uit en helpen we je bij het vinden van de beste snijplank ooit.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
ProfBoard zesdelige HACCP-set
Brabantia Tasty+ Snijplank SmallButler Hakblok Beukenhout

Als je de beste snijplanken zoekt, is de set met zes snijplaten van ProfBoard een goed idee. Deze snijplanken voldoen aan de HACCP-normen en zijn geschikt voor de horeca. Deze uitgebreide set kost +/- € 157,50.

De Brabantia Tasty+ Snijplank Small is een goedkope maar goede snijplank. Deze goede snijplank heeft een druipgoot en is rechthoekig. Deze goede snijplank is gemaakt van kunststof en kost +/- € 6,75.

De Butler Hakblok Beukenhout is de beste houten snijplank. Deze beste houten snijplank is gemaakt van beukenhout, volgens velen het beste hout voor een snijplank, en heeft een prijskaartje van +/- € 81,95.

€ 157,50€ 6,75€ 81,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over snijplanken

Als je op zoek bent naar de beste snijplanken moet je in de eerste plaats een materiaalkeuze maken. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen die we hieronder toelichten. Wij raden vooral kunststof of houten snijplanken aan. Hieronder ontdek je waarom.

1.1. Houten snijplanken

Houten snijplanken zien er goed uit en zijn heel duurzaam. Ze kunnen ook als serveerplank worden gebruikt en ze zorgen ervoor dat je messen langer meegaan. Het nadeel is wel dat ze meer onderhoud vergen en niet in de vaatwasmachine kunnen. Veel is wel afhankelijk van het gekozen hout. Onder andere eikenhout en beukenhout zijn hoog aangeschreven, maar ook houtsoorten als bamboe, acacia en olijfhout doen het goed.

1.2. Kunststof

Deze snijplanken worden vaak gebruikt in de horeca omdat ze in de vaatwasmachine kunnen en kunnen worden gedesinfecteerd. Ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden. Afhankelijk van het gekozen materiaal, kunnen de messen ook sneller slijten. Daarnaast is een kunststof snijplank niet bepaald mooi om hapjes op te serveren.

1.3. Marmeren snijplank

Een marmeren snijplank ziet er goed uit en kan ook als serveerplank worden gebruikt. Het zal ook niet kromtrekken of scheuren en het vergt weinig onderhoud. Een marmeren snijplank kan wel makkelijk breken na een val. Ook kan je het niet in de vaatwasmachine stoppen. Ten slotte is het ook funest voor je messen en zijn bacteriën moeilijk te verwijderen. Daarom raden we deze snijplanken niet aan.

1.4. Glazen snijplank

Een glazen snijplank ziet er goed uit, heeft een glad oppervlak waarop eenvoudig te versnijden is en het is extreem hard. Hierdoor heb je minder snel krassen waarin bacteriën zich kunnen vestigen. Een glazen snijplank is bovendien niet gevoelig voor kleurstoffen en kan meestal gewoon in de vaatwasmachine. Het nadeel is dat het gevoelig is voor barsten en breken. Ook zijn ze funest voor je messen en raden we ze daarom af.

2. Dit zijn de beste snijplanken van 2022

Wil je een nieuwe snijplank kopen? Dan is het goed om te kijken welke snijplank het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de varianten getest op prijs, soort, functies, eigenschappen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
ProfBoard zesdelige HACCP-setButler Hakblok BeukenhoutBig Green Egg TeakPetite Friture ÉtoileDiamant Sabatier SnijplankMasterChef SnijplankVictorinox EpicureanJoseph Joseph Cut & CarveMehrzer SnijplankBrabantia Tasty+ Snijplank Small
1. ProfBoard zesdelige HACCP-set
2. Butler Hakblok Beukenhout
3. Big Green Egg Teak
4. Petite Friture Étoile
5. Diamant Sabatier Snijplank
6. MasterChef Snijplank
7. Victorinox Epicurean
8. Joseph Joseph Cut & Carve
9. Mehrzer Snijplank
10. Brabantia Tasty+ Snijplank Small
Beste prijs€ 157,50€ 81,95€ 69,-€ 45,-€ 45,-€ 29,-€ 38,99€ 26,50€ 24,99€ 6,75
Afmetingen (l x b x h ; cm)40 x 60 x 260 x 40 x 645 x 30,5 x 2,436 x 36 x 230 x 345,7 x 30,537 x 28,537,5 x 29,5 x 2,537 x 28 x 216 x 25 x 1
MateriaalPEHD en PPBeukenhoutTeakhoutEikenhoutKopshoutAcaciahoutHoutvezelPolypropyleenBamboeKunststof
VormRechthoekRechthoekRechthoek

Vijfhoek/semi-rond

Rond

Rechthoek

Rechthoek

Rechthoek

Rechthoek

Rechthoek

VaatwasserbestendigJaNeeNeeNeeNeeNeeJaJaJaJa
Druipgoot, groefNeeNeeJaJaJaNeeJaNee, maar hellend met verhoogde randNeeJa
OverhangNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeNeeJaNee
Beoordeling9,59,498,78,68,38,28,17,87,1
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste snijplanken van 2022

Wat is de beste snijplank? Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je naar op zoek bent, want de beste snijplank voor in de horeca is nog niet de beste snijplank voor thuis. Daarom leggen we hieronder het een en ander uit en geven we transparant de plus- en minpunten van de verschillende keuzes aan.

1. ProfBoard zesdelige HACCP-set

ProfBoard zesdelige HACCP-set

Voor de beste snijplanken gaat onze voorkeur uit naar de ProfBoard zesdelige HACCP-set. Deze set met snijplanken is voedselveilig en is gemaakt van HDPE (hogedichtheidpolyetheen). Op de basisplank zijn vervolgens verschillende PP-snijplaten te bevestigen door middel van een Easy Click-systeem op basis van roestvrij staal. Deze plankjes komen in HACCP-kleuren waardoor je eenvoudig kleurcodes kan toepassen. Hierbij gebruik je rood voor rauw vlees, blauw voor vis, schaal- en schelpdieren, groen voor groenten en fruit, geel voor gevogelte, bruin voor gebraden worst en vlees en wit voor kaas en brood. Dankzij het gebruik van de kleurcodes voorkom je kruisbesmetting en kruisverontreiniging. Ook de keuze voor HDPE en PP is door de HACCP-regels ingegeven. Kunststof is namelijk makkelijker te desinfecteren. Als je de beste snijplanken voor in de horeca of voor thuis zoekt, zijn dit echt wel de beste snijplanken die je kan kopen.

Bestel de ProfBoard zesdelige HACCP-set bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Voldoet aan de HACCP-normen
 • Basisblok met 6 snijplanken in HACCP-kleuren
 • Eenvoudig te desinfecteren
 • Eenvoudig vast te klikken
 • 5 jaar fabrieksgarantie op de basisplank

Nadelen

  • Geen druipgoot
  • Plastic snijplank is minder goed voor je messen

 

 

 

2. Butler Hakblok BeukenhoutButler Hakblok Beukenhout

Voor de beste snijplanken kozen we nadrukkelijk voor de voordelen van kunststof, maar ook hout heeft best wel voordelen te bieden. Zeker als je kiest voor het beste hout voor de snijplank. In ieder geval kies je hier voor kwaliteit, namelijk een beukenhouten plank van 6 centimeter waar je ook lekker los op kan hakken. De beste houten snijplank is gemaakt van natuurlijk beukenhout en dat maakt elke snijplank uniek. De beste houten snijplank is eenvoudig schoon te maken en is bijna een sieraad voor in de keuken. Als je ‘m met liefde behandelt, gaat de beste houten snijplank bovendien heel lang mee.

Bestel de Butler Hakblok Beukenhout bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Ook geschikt om op te hakken
 • Hoogwaardig en duurzaam beukenhout
 • Messen slijten minder snel
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Label met onderhoudsadvies

Nadelen

  • Regelmatig onderhouden met onderhoudsolie
  • Behoorlijk zwaar
  • Geen druipgootje

 

 

 

3. Big Green Egg TeakBig Green Egg Teak

De Big Green Egg Teak is volgens ons de beste houten snijplank voor bij de barbecue. De beste houten snijplank voor bij de barbecue is gemaakt van robuust teakhout dat sowieso langdurig zal meegaan. Bovendien heeft de beste houten snijplank voor bij de barbecue een druipgoot. Hierdoor lopen de vleessappen goed weg en mors je niet. Dankzij de inkepingen is de beste houten snijplank voor bij de barbecue eenvoudig op te tillen. Door het mooie design van de beste houten snijplank voor bij de barbecue is deze goede snijplank ook geschikt om hapjes mee op te dienen.

Bestel de Big Green Egg Teak bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Gemaakt van robuust teakhout
 • Messen slijten minder snel
 • Druipgoot
 • Eenvoudig op te tillen
 • Eenvoudig schoon te maken

Nadelen

  • Voor eerste gebruik te behandelen met druivenpitolie
  • Niet geschikt voor restaurants
  • Niet vaatwasmachinebestendig

 

 

 

4. Petite Friture Étoile

Petite Friture Étoile

De Petite Friture Étoile is een bijzonder stijlvolle snijplank op basis van eikenhout. De lijnen in deze goede snijplank vormen groeven die de vlees- of groentesappen eenvoudig afvoeren. Zo maak je er geen knoeiboel van en blijft je werkoppervlak proper. Qua design is dit een van de mooiste snijplanken die we al hebben gezien en dat hoeft eigenlijk niet te verbazen, want Petite Friture is een echt designlabel. Hierdoor kan je deze goede snijplank met stervormige gravering ook gebruiken om hapjes te serveren.

Bestel de Petite Friture Étoile bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Mooie snijplank met stervormige gravering
 • Ook geschikt om hapjes te serveren
 • Hoogwaardig en duurzaam eikenhout
 • Gravering zorgt ervoor dat het vocht afloopt

Nadelen

  • Met de hand schoon te maken
  • Met olie te behandelen
  • Niet geschikt om op te hakken

 

 

5. Diamant Sabatier SnijplankDiamant Sabatier Snijplank

De laatste snijplank waar we het over willen hebben is de Diamant Sabatier Snijplank. Dit is een goede snijplank op basis van kopshout. Hierdoor ziet deze goede snijplank er heel stijlvol uit. Deze goede snijplank heeft bovendien een flinke sapgoot zodat je er geen knoeiboeltje van maakt en is met een dikte van 30 mm ook heel stevig. Deze goede snijplank trekt niet krom en helpt gewoon de messen scherp te houden. Het is dan ook gemaakt door Diamant Sabatier, een Franse messenmaker die al meer dan 500 jaar messen maakt en daardoor alleen producten maakt die respect hebben voor hun messen. Deze goede snijplank wordt inclusief onderhoudstips geleverd en is ideaal om te gebruiken in combinatie met de keukenmessen van Diamant Sabatier.

Bestel de Diamant Sabatier Snijplank bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Stevig en duurzaam kopshout
 • Trekt niet krom
 • Messen slijten minder snel
 • Voorzien van een sapgoot
 • Geleverd met onderhoudstips

Nadelen

  • Houten snijplanken vergen meer onderhoud
  • Niet vaatwasmachinebestendig
  • Vrij kleine snijplank (Ø 30 cm)

 

 

4. De populairste merken snijplanken

De Joseph Joseph snijplank is een van de populairste keuzes, maar er zijn nog een aantal populaire alternatieven. Denk maar aan de Point-Virgule snijplank, de Butler snijplank, de snijplank Jeroen Meus en de Zwilling snijplank. Ten slotte doet ook de Brabantia snijplank het goed, net zoals de Epicurean snijplank en de Zassenhaus snijplank. Het gaat om goede snijplanken van merken die inderdaad te overwegen zijn.

5. Hoe is de lijst met beste snijplanken 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst met beste snijplanken speelde het materiaal van de snijplank een belangrijke rol. Hierbij kozen we om hygiënische redenen nadrukkelijk voor kunststof en omwille van de levensduur van je keukenmessen dan weer voor hout. Daarbij speelt de houtsoort natuurlijk een rol, maar ook specifieke afwerkingen zoals eventuele groeven. We hebben alle snijplanken natuurlijk ook even uitgeprobeerd en we lazen talloze reviews via betrouwbare websites als bol.com en Amazon. Op basis van al deze informatie stelden we deze lijst met beste snijplanken zorgvuldig en geheel onafhankelijk samen.

Snijplank beste

 

6. Een houten snijplank onderhouden

Een houten snijplank kan je niet desinfecteren, maar is bij goed onderhoud wel eenvoudig te reinigen. Een goed onderhoud is bovendien nodig om te voorkomen dat de houten snijplank kromtrekt of uiteindelijk breekt. Zelfs als je kiest voor het beste hout voor een snijplank zal je met onderhoud te maken krijgen. Voor dit onderhoud knijp je een citroen over de snijplank uit, strooi je er een eetlepel zout bovenop en wrijf je de snijplank met een schone vaatdoek in. Dit laat je nu ongeveer gedurende tien minuten intrekken. Spoel nadien de snijplank af en laat deze helemaal drogen. Het is de bedoeling dat de snijplank helemaal droog is vooraleer je verdergaat.

Nu kan je twee eetlepels olie over de snijplank verspreiden. Hiervoor gebruik je speciale snijplankolie, arachideolie, walnootolie of druivenpitolie. Gebruik nooit olijfolie. Wrijf de olie goed in en laat de olie ongeveer 20 minuten intrekken. Wrijf het vervolgens opnieuw met olie in en laat het opnieuw intrekken. Dit zal je nog zo’n tweetal keer moeten herhalen.

Smeer een nieuwe snijplank sowieso altijd voor het eerste gebruik op deze manier in. Daarna zal je dit ongeveer elke twee maanden moeten herhalen.

7. FAQ over snijplanken

Een goede snijplank vergt extra zorgen en daar komen al snel wat vragen bij kijken. Je hoeft niet te wanhopen, want hieronder hebben we alvast een aantal vragen voor je beantwoord.

7.1. Hoe maak ik mijn houten snijplank schoon?

Spoel de snijplank na gebruik meteen af met water en gebruik een spons. Gebruik geen te heet water en geen bijtende stoffen. Een houten snijplank mag je niet in de vaatwasmachine wassen omdat er dan gewoon te veel en te warm water wordt gebruikt. Ook de stoffen in het vaatwasblokje kunnen de houten snijplank beschadigen.

7.2. Hoe moet ik mijn houten snijplank drogen?

Laat een houten snijplank altijd drogen op kamertemperatuur. Het duurt even, maar zo voorkom je dat je snijplank schade oploopt. Laat een houten snijplank nooit drogen op de chauffage of in de zon, want dan kan hij verbuigen of breken. Zelfs bij een behandelde snijplank loop je dit risico.

8. Aanvullende producten voor snijplanken

Naast de beste snijplanken kan je natuurlijk ook de beste koksmessen gebruiken. Als je kiest voor de beste houten snijplank, gaan je messen langer mee. Uiteraard zal je de messen op termijn wel even moeten slijpen, dus haal meteen ook een goede messenslijper in huis. Onderhoud ten slotte dat een houten snijplank ook onderhoud nodig heeft. Daarom raden we aan om al meteen snijplankolie aan te schaffen, want je moet de plank voor het eerste gebruik al even behandelen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews