Best Gekozen
Beste speed pedelec

Beste speed pedelec 2022

Wat is de beste koop speed pedelec voor de Belgische wegen?

Met een klassieke elektrische fiets kan je tot 25 km/u rijden. Een speed pedelec heeft geen probleem met snelheden tot 45 km/u. Met de beste speed pedelec of snelle elektrische fiets van 45 km per uur ben je dan ook nog sneller op je bestemming. Bovendien heb je toch wat beweging gehad en een parkeerplaats hoef je al helemaal niet te zoeken. Daarvoor moet je natuurlijk wel een goede speed pedelec kopen. In dit artikel ontdek je waar je zoal op moet letten als je de beste speedbike zoekt.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Endeavour 5.B Excite 45Shengmilo MX20Gepida Alboin 1000 Speed Pedelec

De beste speed pedelec van 2022 is volgens ons de Kalkhoff Endeavour speed pedelec 5.B Excite 45 met een actieradius tot 150 kilogram, een score van 9,5/10 en een prijskaartje van +/- € 4.199.

Als goedkope speedpedelec is de Shengmilo MX20 een goed idee. Niet alleen is deze speed pedelec de goedkoopste, maar met zijn prijskaartje van +/- € 918,23 reken je wel op een actieradius tot 90 km.

De speed pedelec met de beste prijs-kwaliteitverhouding is volgens ons de Gepida speed pedelec met een score van 9,3/10, een prijs van +/- € 2.599 en een actieradius tot 130 km.

€ 4199,-€ 918,-€ 2599,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over speed pedelecs

Natuurlijk wil je de beste speed pedelec in huis halen, maar het blijft toch allemaal vrij moeilijk. De wetgeving zit eigenlijk een beetje tegen en de vraag is beperkt, waardoor er maar weinig fabrikanten zijn die goede speed pedelecs op de markt brengen. Er zijn wel veel Chinese modellen, maar die voldoen vaak niet aan de strenge Belgische regelgeving en kunnen enkel op privéterrein worden gebruikt. Wij leggen uit waarop je zoal moet letten als je de beste speed pedelec zoekt.

1.1. Model

Net zoals bij klassieke (elektrische) fietsen is ook de speed pedelec in verschillende modellen te verkrijgen, gaande van de mountainbike tot hippe stadsfietsen. Hierin kan je natuurlijk perfect je voorkeuren volgen. Ook zijn er een aantal opvouwbare speed pedelecs. Zo’n elektrische plooifiets kan handig zijn om eens mee te nemen op vakantie, maar verwacht niet dat je ‘m elke dag opnieuw vlot meeneemt in de trein. Daar zijn ze per slot van rekening gewoon te zwaar voor.

1.2. Accu en actieradius

Een speed pedelec gaat bijna dubbel zo snel dan een klassieke elektrische fiets. Bovendien is een speed pedelec vaak ook zwaarder en steviger gebouwd. Dat vergt natuurlijk veel van de accu. De accu van een speed pedelec moet dan ook een veel hogere capaciteit hebben om een voldoende hoge actieradius te garanderen. Hier zijn er toch wel grote verschillen. De speed pedelec die als beste uit de test komt, haalde bijvoorbeeld een actieradius van 150 kilometer, terwijl de slechtste net geen 60 kilometer wist af te leggen. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit eigenlijk gemeten wordt in de meest optimale omstandigheden. Naarmate je meer kilometers aflegt zal de accuduur alleen maar afnemen. Ook de wegomstandigheden kunnen de accuduur negatief beïnvloeden.

1.3. Type rem

Een hogere snelheid wil meteen ook zeggen dat de klassieke remblokjes niet langer volstaan. Ook een rollerbrake- of trommelrem is minder geschikt. Wat ons betreft kies je dan ook altijd voor een schijfrem. De remkracht wordt daarbij veel beter gedoseerd en ook bij nat weer blijven ze uitstekend werken.

1.4. Gelijkvormigheidsattest

In België moet een speed pedelec verplicht over een SP-nummerplaat beschikken. Om de speed pedelec in te kunnen schrijven, moet er dan ook een gelijkvormigheidsattest kunnen worden voorgelegd. Door de strenge Belgische wetgeving treden er vaak problemen op. Vraag altijd bij de verkoper of hij een gelijkvormigheidsattest kan bezorgen. Dat is zeker niet altijd het geval. Regelmatig worden er testdagen georganiseerd waarbij eigenaars zelf kunnen trachten om een homologatiebewijs te bemachtigen. Deze testdagen worden vooral op aanvraag georganiseerd dus informeer zeker eens bij de DIV. Onthoud wel dat het geen garantie is dat de speed pedelec de proef doorstaat. Is dat niet het geval, dan mag de speed pedelec in principe enkel op privéterrein worden gebruikt.

2. Dit zijn de beste speed pedelecs van 2022

Wil je een nieuwe speed pedelec kopen? Dan is het goed om te kijken welke speed pedelec het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de fietsen getest op prijs, type fiets, actieradius, snelheid, mogelijkheden en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Endeavour 5.B Excite 45Gepida Alboin 1000 Speed PedelecRaleigh Kent 10 High SpeedLankeleisi XT-750Shengmilo MX20Shengmilo MX01BLKO Electric Mountain BikeRX02SMLRO S11YTL
Liengu
1. Kalkhoff Endeavour 5.B Excite 45
2. Gepida Alboin 1000 Speed Pedelec
3. Raleigh Kent 10 High Speed
4. Lankeleisi XT-750
5. Shengmilo MX20
6. Shengmilo MX01
7. BLKO Electric Mountain Bike
8. Ride 66 RX02
9. SMLRO S11YTL
10. Blulans Liengu
Beste prijs€ 4199,-€ 2599,-€ 4495,-€ 2246,-€ 918,-€ 1499,-€ 985,-€ 1699,-€ 1869,99€ 3999,-
GeslachtHerenHerenHerenHerenUnisexHerenHerenUnisexHerenHeren
Type fietsHybridefietsStadsfietsTrekkingfietsMountainbikeStadsfietsMountainbikeMountainbikeMountainbikeMountainbikeStadsfiets
Gewicht (kg)27,3242722272725282619,8
Actieradius (km)100 - 150130100 - 1508060 - 9010010010060> 60
Max. snelheid (km/u)45454535353530454545
Type remHydraulische schijfremHydraulische schijfremHydraulische schijfremDubbele mechanische schijfremDubbele schijfremHydraulische dubbele schijfremSchijfremHydraulische schijfremHydralische schijfremSHIMANO MT200
Beoordeling9,59,39,18,88,37,87,476,86,5
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste speed pedelecs van 2022

Wij gingen op zoek naar de beste speed pedelec fiets die op dit moment te verkrijgen is en vonden wel degelijk een aantal pareltjes die een mooie actieradius kunnen voorleggen. Ze beschikken stuk voor stuk over goede schijfremmen en hebben een stevige bouwkwaliteit. Vraag wel telkens bij de verkoper na of hij al dan niet een gelijkvormigheidsattest kan bezorgen.

1. Kalkhoff Endeavour speed pedelec 5.B Excite 45

Endeavour 5.B Excite 45

De Kalkhoff Endeavour speed pedelec is volgens ons de speed pedelec beste koop van dit moment. De beste speed pedelec heeft een actieradius van 100 tot 150 kilometer en biedt ondersteuning tot 45 km/u. Daarnaast heeft de beste speed pedelec de MT6-hydraulische schijfremmen van Magura, een geveerde zadelpen, een voorvork en een sterke koplamp van 60-80 lux. Het is een absoluut topmodel dat we zeker aanbevelen.

Bestel de Kalkhoff Endeavour speed pedelec 5.B Excite 45 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Goede Bosch Performance Speed-middenmotor
 • Magura MT6 hydraulische schijfremmen
 • Actieradius tot 150 km
 • Geïntegreerd frameplatform
 • Stevig en veilig ontwerp

Nadelen

  • Geen goedkope speed pedelec
  • Vrij zware speed pedelec

 

 

 

2. Gepida Alboin 1000 speed pedelec

Gepida Alboin 1000 Speed Pedelec

De Gepida Alboin 1000 speed pedelec is de tweede beste speed pedelec. Net zoals de beste speed pedelec beschikt het over een kwalitatieve Bosch-middenmotor en een hydraulisch schijfremsysteem. De tweede beste speed pedelec heeft 10 versnellingen en biedt ondersteuning tot 45 km/u. Het is een speed pedelec waarmee je heel comfortabel fietst en het is voorzien van een afneembaar Bosch-display waarop je onder andere de snelheid, de tijd, de afstand en de ondersteuningsstand afleest. Met een actieradius van zo’n 130 km scoort deze aan te raden fiets op dat vlak eveneens uitmuntend.

Bestel de Gepida Alboin 1000 speed pedelec bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Actieradius tot 130 km
 • Intelligent accubeheer- en trapondersteuningssysteem
 • Afneembaar Bosch-display
 • Walkassist

Nadelen

  • Heeft geen slot (zelf te voorzien)
  • Open kettingkast

 

 

 

3. Raleigh Kent 10 High SpeedRaleigh Kent 10 High Speed

Deze goede speed pedelec rijdt heel comfortabel en maakt gebruik van de Magura MT4-hydraulische schijfremmen. Het heeft een goede Bosch-motor en een autonomie van ongeveer 115 km op de ecostand. Op een wat heuvelachtig terrein houdt hij het ongeveer 100 km vol. Daarnaast beschikt deze goede speed pedelec over walkassist, een functie waarbij je ook ondersteuning krijgt wanneer je met de fiets aan de hand wandelt. Zo moet je het zware gewicht van 27 kilogram niet zelfstandig voortduwen. De verkoper heeft alvast aangegeven bij te willen dragen aan de wettelijke verplichtingen, maar informeer zeker nog even naar de exacte mogelijkheden.

Bestel de Raleigh Kent 10 High Speed bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Stabiele wegligging
 • Goede middenmotor
 • Walkassist
 • Goede actieradius

Nadelen

  • Geen goedkope speed pedelec
  • Vrij zware speed pedelec

 

 

 

4. Lankeleisi XT-750

Lankeleisi XT-750

Deze goede speed pedelec heeft een laadvermogen tot 150 kilogram en behaalt een maximale snelheid tot 35 km/u, waardoor we het tot de tragere speed pedelecs rekenen. Daarnaast is het wel een bijzonder sportief model met een dubbele mechanische schijfrem en Brushless-versnellingen. Ook het prijskaartje is best wel aangenaam te noemen. De fabrikant geeft een actieradius tot 80 km aan, maar 65 tot 70 km (pedel assist mode) is realistischer. Deze elektrische mountainbike komt zonder gelijkvormigheidsattest en is dan ook enkel geschikt voor het trainen op privéterrein.

Bestel de Lankeleisi XT-750 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Unieke opvouwbare elektrische mountainbike
 • Compact op te vouwen
 • Waterdichte bekabeling voor intensief mountainbikeplezier
 • Hydraulische vork
 • Dubbele mechanische schijfrem

Nadelen

  • Geen gelijkvormigheidsattest
  • Beperkte actieradius

 

 

 

5. Shengmilo MX20

Shengmilo MX20

De Shengmilo MX20 is een goede goedkope speed pedelec met een duurzaam en sterk frame. Het beschikt over dubbele schijfremmen en een lcd-scherm waarop alle nodige informatie terug te vinden is. Deze speed pedelec heeft een goede grip op de weg en behaalt snelheden tot 35 km/u en heeft geen moeite met hellingen tot 30°. De accuduur is wel beperkt. Reken daarbij op een actieradius van 60 tot 90 km, wat natuurlijk niet slecht is binnen deze prijsklasse. De fiets wordt 95% voorgemonteerd geleverd en er is een after-salesservice in België voorzien.

Bestel de Shengmilo MX20 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Goedkope speed pedelec
 • Compact op te vouwen
 • 3 jaar garantie op het frame
 • Beklim hellingen tot 30°
 • Extra dikke banden voor meer grip op de weg

Nadelen

  • Beperkte actieradius
  • Beperkte maximale snelheid (35 km/u)

 

4. De populairste merken speed pedelecs

De Trek speed pedelec is bij voorsprong het populairste merk. Op enige afstand volgen de Gazelle speed pedelec, de Giant speed pedelec, de Cube speed pedelec en de Norta speed pedelec. Daarnaast zijn er een aantal speed pedelecs die aan populariteit winnen. Het gaat onder andere om de Flyer speed pedelec, de Koga speed pedelec, de Oxford speed pedelec, de Kalkhoff speed pedelec en de Sparta speed pedelec. Wij rekenen deze merken zeker tot de speed pedelec beste merken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere speed pedelecs er automatisch voor onder hoeven te doen.

5. Hoe is de lijst met beste speed pedelecs 2022 tot stand gekomen?

We hebben verschillende speed pedelecs technisch vergeleken en een aantal modellen ook zelf uitgeprobeerd. Hierbij hielden we ook rekening met een aantal bestaande onderzoeken, zoals het onderzoek naar de beste speed pedelec van 2018 door de Fietsersbond en de AD fietstest 2019 dit zijn de beste speed pedelecs. Daarnaast hebben we natuurlijk ook reviews gelezen via betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie hebben we deze lijst met beste speed pedelecs zorgvuldig en onafhankelijk samengesteld.

Speed pedelec beste

6. Belgische wetgeving omtrent speed pedelecs

Speed pedelecs of elektrische fietsen die snelheden halen tussen 25 en 45 km/u zijn onderhevig aan strikte regels. Deze snelle fietsen worden juridisch dan ook niet met een fiets gelijkgesteld. Ze mogen daarom enkel worden bestuurd door personen die minstens 16 jaar oud zijn. Om sneller dan 25 km/u te rijden is het bovendien verplicht om over een rijbewijs B (auto), A (motorfiets) of AM (bromfiets) te beschikken. Daarnaast moet er verplicht een (brom)fietshelm worden gedragen, moet de fiets voorzien zijn van een nummerplaat en moet het ingeschreven zijn bij de DIV.

Op de weg zelf is het verplicht om de verkeersregels voor bromfietsen te volgen. Het verkeersbord met een symbool van een bromfiets is dus te volgen, waardoor speed pedelecs in principe niet op jaagpaden, fietspaden en in de omgekeerde richting in eenrichtingsstraten mogen rijden. Ook mogen er net zoals bij motoren geen kinderen jonger dan 3 jaar op worden vervoerd en moet er een geschikt beveiligingssysteem zijn voor kinderen tussen 3 en 8 jaar.

Wanneer de speed pedelec zich ten slotte autonoom kan voortbewegen, wat in principe altijd het geval is, is een BA-verzekering verplicht. De familiale verzekering zal dan niet volstaan.

7. FAQ over speed pedelecs

De speed pedelec is in België nog niet helemaal ingeburgerd, onder andere door de strenge wetgeving. Regelmatig krijgen we dan ook vragen over speed pedelecs binnen. We kunnen ze niet allemaal persoonlijk beantwoorden, maar veelgestelde vragen hebben we hieronder weergegeven en van een antwoord voorzien.

7.1. Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets met een vermogen dat hoger is dan 1.000 watt en maximaal gelijk is aan 4.000 watt of een snelheidsbeperking die hoger ligt dan 25 km/u en maximaal gelijk is aan 45 km/u. Het maakt daarbij niet uit of de speed pedelec enkel trapondersteuning biedt of ook autonoom kan rijden.

7.2. Welke documenten moet ik op zak hebben als ik met een speed pedelec op de openbare weg rijd?

Je bent verplicht om een COC (certificaat van overeenstemming) te hebben, maar je hoeft dit niet op zak te hebben. Alle overige documenten zoals het verzekeringsbewijs, het kentekenbewijs en je rijbewijs moet je daarentegen wel altijd bij je hebben wanneer je met een speed pedelec op de openbare weg zou rijden.

7.3. Waarom vind ik geen bakfietsen die sneller rijden dan 25 km/u?

Juridisch gezien mogen speed pedelecs maximaal twee wielen hebben. Een bakfiets met twee wielen zou in principe moeten kunnen, maar door de hoge snelheid stellen er zich vooral veiligheidsproblemen. Wij hebben op dit moment geen weet van een producent die snelle elektrische bakfietsen maakt en een certificaat van overeenstemming kan afleveren.

8. Aanvullende producten voor speed pedelecs

Naast een speed pedelec moet je uiteraard ook over een goede helm beschikken. Dit kan een fietshelm of een bromfietshelm zijn, maar de fietshelm moet dan in ieder geval wel zijn goedgekeurd conform de norm EN1078. Bekijk zeker even ons onderzoek naar de beste fietshelm van 2022. Daarnaast raden we een goed slot aan omdat ook speed pedelecs wel vaker het slachtoffer worden van diefstal. Ten slotte kan een goed fietsnavigatiesysteem handig zijn.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews