Best Gekozen
Beste stofzuiger

Beste stofzuiger 2022

Wat is de beste stofzuiger van dit jaar?

Stofzuigers zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de beste robot stofstuiger of heb je misschien de voorkeur voor de beste steelstofzuiger. Toch liever de beste sledestofzuiger? Keuze zat! Maar wat is een goede stofzuiger en wat is de beste stofzuiger van 2022? Wij zochten het voor je uit en zoomen daarbij tegelijkertijd in op de beste sledestofzuiger en de beste steelstofzuiger. Over de beste robotstofzuigers hebben we per slot van rekening al het een en ander geschreven.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Dyson V11 Absolute ExtraTurboTronic VS9Bosch Serie 8 Relaxx'x Ultimate BGS7PET

Wat is de beste Dyson stofzuiger? Dat is volgens ons de Dyson steelstofzuiger V11 Absolute extra met een accuduur van 60 minuten, een score van 9,8/10 en een prijskaartje van +/- € 649.

Voor een goede goedkope stofzuiger zonder zak raden wij de TurboTronic stofzuiger VS9 aan. Deze TurboTronic steelstofzuiger is niet geschikt voor dierenharen, maar kost slechts +/- € 34,95.

De beste sledestofzuiger is volgens ons de Bosch stofafzuiger Serie 8 Relaxx'x Ultimate BGS7PET met een opvangbak van 3 liter, een beoordeling van 9,5/10 en een prijskaartje van +/- € 429.

€ 649,-€ 34,95€ 429,-
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over stofzuigers

Het vinden van de beste stofzuiger is natuurlijk niet zo ingewikkeld als de deeltjestheorie. Je kiest een model uit dat geschikt is voor je toepassingen, zoals het opzuigen van dierenharen of zelfs het opzuigen van water, en klaar! Toch zijn er wel een aantal subtiele afwegingen die je moet maken. Is de stofzuiger beste koop er bijvoorbeeld een met of zonder zak? En ga je voor de beste snoerloze stofzuiger op een steel of toch gewoon voor de beste sledestofzuiger? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze.

1.1. Verschillende soorten stofzuigers

Er bestaan verschillende soorten stofzuigers, gaande van de beste steel stofzuigers tot de beste robotstofzuiger. Op deze pagina vind je enkel de beste steelstofzuigers en de beste sledestofzuigers terug. Ze vullen elkaar ideaal aan. De beste steelstofzuiger is bijvoorbeeld goed voor de algemene schoonmaak van vloeren en dergelijke meer, terwijl de beste sledestofzuiger toch iets handiger is om in moeilijke kiertjes te raken. Ook het opvangvolume van de beste sledestofzuiger ligt natuurlijk hoger dan bij de beste steelstofzuigers en de beste robot stofzuiger, om nog maar te zwijgen over het opvangvolume van de beste kruimeldief.

1.2. De beste stofzuiger met zak of zonder zak

We haalden het eerder al aan bij onze onderzoeken naar de beste stofzakloze van 2018 en de beste stofzakloze van 2019: de stofzuiger zonder zak heeft voordelen en nadelen.

De beste stofzuiger met zak heeft bijvoorbeeld een filter die huisstofmijt, pollen en stof veel beter vasthoudt en niet in het rond blaast. Daarnaast is stofzuigerzakken vervangen veel hygiënischer dan stofzuigers zonder zak ledigen. Ook heb je bij een stofzuiger met zak meer opvangcapaciteit en minder kans op vieze geurtjes. Het nadeel van de beste stofzuiger met zak is dan weer dat je telkens opnieuw stofzuigerzakken moet aanschaffen. Ook verlies je wat kracht als de stofzuigerzak voller raakt, dat heb je zelfs bij de beste bouwstofzuiger met zak.

Stofzuigers zonder zak hebben dan weer het voordeel dat je geen stofzuigerzakken moet koppen. Ook zie je meteen wanneer de beste stofzuiger zonder zak vol is, terwijl je die verloren trouwring makkelijker terugvindt in de beste koop stofzuiger zonder zak. Het ledigen van de stofzuiger zonder zak beste koop kan dan weer een stoffige bedoening zijn. Als je allergisch bent is de beste stofzuiger zonder zak hoe dan ook geen goed idee omdat het pollen en huisstofmijt veel minder goed vasthoudt. Dan raden wij altijd een goede stofzuiger met een HEPA-filter aan. HEPA 13 is wat ons betreft het minimum.

2. Dit zijn de beste stofzuigers van 2022

Wil je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan is het goed om te kijken welke stofzuiger het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de apparaten getest op prijs, soort gebruik, eigenschappen, zuigkracht en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Dyson V11 Absolute ExtraBosch Serie 8 Relaxx'x Ultimate BGS7PETAEG FX9-1-IBMPhilips XB9185 09Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2Miele Complete C3 EcoLine ComfortMiele Triflex HX1 Cat & DogNumatic HVX-200 Henry XtraBlack+Decker CUA625BH-QWTurboTronic VS9
1. Dyson V11 Absolute Extra
2. Bosch Serie 8 Relaxx'x Ultimate BGS7PET
3. AEG FX9-1-IBM
4. Philips XB9185/09
5. Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2
6. Miele Complete C3 EcoLine Comfort
7. Miele Triflex HX1 Cat & Dog
8. Numatic HVX-200 Henry Xtra
9. Black+Decker CUA625BH-QW
10. TurboTronic VS9
Beste prijs€ 649,-€ 429,-€ 496,99€ 399,-€ 449,-€ 314,-€ 549,-€ 329,-€ 259,-€ 34,95
Type stofzuigerSteelstofzuigerSledestofzuigerSteelstofzuigerSledestofzuigerSledestofzuigerSledestofzuigerSteelstofzuigerSledestofzuigerSteelstofzuigerSteelstofzuiger
Type stofopvangZonder zakZonder zakZonder zakZonder zakZonder zakMet zakZonder zakMet zakZonder zakZonder zak
Volume opvang (l)0,7630,72,20,84,50,5911
Max. geluidsniveau (dB)82728278807280727978
Type uitblaasfilter HEPA 13HEPA 13HEPA (13: 99.95% filtering )HEPA 13MicrofilterHEPA 13HEPA 15HEPA 11PatroonfilterMIF-filter
Gewicht (kg)36,75,86,27,98,23,683,92,5
Geschikt voor dierenharen?JaJaJaJaJaNeeJaJaNeeNee
Beoordeling9,89,59,398,48,18,287,97,1
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste stofzuigers van 2022

Natuurlijk wil jij niet zomaar een goede stofzuiger kopen maar ben je op zoek naar de beste koop stofzuiger. Of dat de beste draadloze stofzuiger moet zijn of eerder de beste robot stofstuiger voor dierenharen? Dat is een persoonlijke keuze. Om je alvast te helpen, hebben we hieronder weergegeven wat volgens ons de 5 beste steelstofzuigers en sledestofzuigers zijn. Bekijk zeker ook even de 5 beste robotstofzuigers van 2022.

1. Dyson stofzuiger V11 Absolute ExtraDyson V11 Absolute Extra

De Dyson V11 Absolute Extra is volgens ons de beste steelstofzuiger van 2022. De beste snoerloze stofzuiger van 2022 heeft een extra hoge zuigkracht en een accuduur van maar liefst 60 minuten, terwijl de vloerzuigmond voor elke vloer geschikt is. De accu van deze stofzuiger van Dyson is verwisselbaar dus met een extra accu kan je nog langer door. Dankzij het helder beeldscherm blijf je bovendien voortdurend op de hoogte van alle nuttigheden. De opvangbak van 0,76 liter is ten slotte voldoende hoog voor de beste steel stofzuiger. Wij raden de nummer 1 van onze stofzuiger top 10 zeker aan.

Bestel de Dyson stofzuiger V11 Absolute Extra bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • LCD-scherm met handige informatie en instructies bij foutmeldingen
 • Lange accuduur van 60 minuten
 • Geschikt voor alle vloertypen
 • Accu is verwisselbaar
 • Geschikt voor dierenharen

Nadelen

  • Met 82 dB is het zeker geen stille stofzuiger
  • Geen goedkope stofzuiger
  • Geen up-topborstel

 

 

 

2. Bosch stofzuiger Serie 8 Relaxx’x Ultimate BGS7PET

Bosch Serie 8 Relaxx'x Ultimate BGS7PET

Deze Serie 8 stofzuiger van Bosch is volgens ons de beste sledestofzuiger. Deze Boschstofzuiger behoort tot het rijtje professionele stofzuigers en beschikt dan ook van de SensorBagless & SelfClean Technology. Een hele mond vol om te zeggen dat je niet hoeft om te kijken naar het onderhoud van deze Bosch stofzuiger zonder zak. Deze stille stofafzuiger van Bosch heeft een HEPA 13-filter en een grote opvangbak met een volume van 3 liter. Wij vonden deze goede Bosch stofzuiger bij Blokker en bevelen de beste sledestofzuiger zeker aan.

Bestel de Bosch stofzuiger Serie 8 Relaxx’x Ultimate BGS7PET bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste sledestofzuiger
 • Zelfreinigend
 • Bosch stofzuiger zonder zak
 • HEPA 13-filter
 • Opvangbak van 3 liter

Nadelen

  • Geen mogelijkheid om accessoires in de stofzuiger op te bergen
  • Heeft geen stootrand
  • Geen speciale parketborstel

 

 

 

3. AEG stofzuiger FX9-1-IBMAEG FX9-1-IBM

Deze AEG FX9-1-IBM steelstofzuiger heeft een accuduur van 60 minuten en beschikt over verschillende handigheidjes om overal bij te kunnen. Zo kan je de stofzuiger van AEG in hoogte aanpassen en beschik je bij deze steelstofzuiger van AEG over een flexibele slang. Hierdoor kan je deze AEG stofstuiger ook gebruiken om bijvoorbeeld de vensterbank schoon te maken. Dit is wat ons betreft de beste AEG stofzuiger en zeker de ingebouwde ledverlichting van deze AEG stofzuiger zonder zak is toch een belangrijk pluspunt.

Bestel de AEG stofzuiger FX9-1-IBM bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Accuduur van 60 minuten
 • Flexibele slang van 9 meter
 • Inclusief krachtige kruimeldief
 • Ledverlichting
 • Hoge zuigkracht

Nadelen

  • Met 82 dB zeker geen stille stofzuiger
  • Geen goedkope stofzuiger
  • Geen opbergmogelijkheden

 

 

 

4. Philips stofzuiger XB9185/09

Philips XB9185 09

De Philipsstofzuigers zijn al langer bekend omwille van hun hoge zuigkracht en bij deze stofzuiger van Philips is dat niet anders. Dat heeft veel te maken met de zogenaamde Multi-Cycloontechnologie. Dit is wat ons betreft de beste stofzakloze van Philips en komt dan ook met diverse accessoires zoals een meubelborstel, een kierenzuigmond en een turboborstel. Hierdoor is de beste Philips stofzuiger ook geschikt voor het opzuigen van dierenharen. Ten slotte beschikt de beste stofzuiger van Philips over ingebouwde ledverlichting zodat je in de donker perfect ziet wat je doet. Ideaal voor het stofzuigen onder de zetel of om ongemerkt ‘s nachts in de kamer van een dove te stofzuigen.

Bestel de Philips stofzuiger XB9185/09 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Ledverlichting voor optimale zichtbaarheid op donkere plekken
 • Goede stofzuiger voor dierenharen
 • Goede stofzuiger voor grof tapijt
 • Geen gedoe met stofzuigerzakken
 • HEPA 13-filter

Nadelen

  • Komt exclusief parketborstel
  • Is met 78 dB geen stille stofzuiger
  • Alleen staand op te bergen

 

 

 

5. Dyson stofzuiger Cinetic Big Ball Absolute 2

Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2

Met zowel een eerste als vijfde plek zijn de Dyson stofzuigers goed vertegenwoordigd in ons lijstje met beste stofzuigers. Deze Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2 stofzuiger is dan ook gewoon een goede stofzuiger zonder zak. Deze Dyson stofzuiger beschikt over een microfilter en komt inclusief een turbo-miniborstel. Als je zoekt naar de beste Dyson sledestofzuiger dan is deze Dyson stofzuiger gewoon de juiste keus.

Bestel de Dyson stofzuiger Cinetic Big Ball Absolute 2 bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Incl. combiborstel, parketborstel en turboborstel
 • Verliest geen zuigkracht
 • Zet zichzelf rechtop als hij is omgevallen
 • Ook geschikt voor kleinere zuigklussen
 • Hoge zuigkracht

Nadelen

  • Met 80 dB is het geen stille stofzuiger
  • Vrij zware stofzuiger
  • Vrij snel vol (volume vergelijkbaar met dat van de beste steelstofzuiger)

 

4. De populairste merken stofzuigers

De populairste merken stofzuigers zijn al jaren vrijwel identiek. Zo doen de Mielestofzuigers het al jaren goed, maar naast de Miele stofzuigers zijn ook de Dyson stofzuigers heel populair. Daarnaast gaat het onder andere om de Karcher stofzuiger, de Bosch stofzuiger, de Philips stofzuiger, de Makita stofzuiger, de Domo stofzuigers, de Hyundai stofzuiger, de stofzuiger van Nilfisk en de stofzuiger van Rowenta. Het gaat om goede en betrouwbare merken die we zeker aanbevelen, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat andere merken er automatisch voor onder hoeven te doen. Zo kan bijvoorbeeld ook een Lidl stofzuiger een goed idee zijn.

5. Hoe is de lijst met beste stofzuigers 2022 tot stand gekomen?

Voor deze lijst hebben we een beroep gedaan op onze eerdere onderzoeken, zoals ons onderzoek naar de beste robot stofzuiger van 2019 en naar de beste stofzuiger van 2019. Daarnaast hielden we natuurlijk ook opnieuw rekening met andere onderzoeken. We gingen bijvoorbeeld na wat Test Aankoop van robotstofzuigers vindt, wat Consumentenbond de steelstofzuiger beste koop vindt en we namen het “Wie zuigt het best”-onderzoek van het Nieuwsblad nauwgezet door. Vervolgens hebben we alle stofzuigers op negen verschillende punten vergeleken en brachten we de gebruikerservaringen in kaart, onder andere door reviews te lezen op betrouwbare websites als Coolblue en bol.com. Op basis van al deze informatie stelden wij volledig onafhankelijk en objectief deze lijst met beste stofzuigers van 2022 samen.

Stofzuiger beste

6. Let op bij goedkope stofzuigers

Voor enkele tientallen euro’s kan je tegenwoordig al een stofzuiger kopen, maar of dat een goed idee is, is natuurlijk een andere vraag. Goedkope stofzuigers hebben vaak een aantal feiten tegen zich.

Neem bijvoorbeeld even de goedkoopste stofzuiger van 2022, de Turbo Tronic stofzuiger VS9. De fabrikant is daar eigenlijk heel eerlijk in. Zo geeft de fabrikant eerlijk aan dat zijn stofzuiger eigenlijk best wel luid is, een lage zuigkracht heeft, niet geschikt is voor harde vloeren, geen HEPA-filter heeft, niet geschikt is voor mensen met een stofallergie en dat je geen eindeloze bewegingsvrijheid hebt door het snoer. Wel haalt de fabrikant nog even aan dat de steelstofzuiger heel licht is. Lees: te gebruiken als een kruimeldief. Heel eerlijk, maar niet iedere fabrikant geeft eerlijk weer of de stofzuiger al dan niet suckt. Daarom raden we aan om goedkope stofzuigers toch zelf kritisch onder de loep te nemen en enkele reviews te lezen.

Houd er daarnaast rekening mee dat goedkoop wel vaker duurkoop is. Dat is al helemaal het geval als je gedurende de volledige levensduur honderden euro’s moet uitgeven aan dure stofzuigerzakken, extra energiekosten, vervangborstels en dergelijke meer. Soms is het echt gewoon beter om een iets duurdere stofzuiger uit een iets hogere prijsklasse te kopen.

7. FAQ over stofzuigers

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen over stofzuigers beantwoord. Het zijn geen onbelangrijke vragen in die zin dat ze een bepalende factor kunnen zijn in het keuzeproces. Daarom raden we aan om deze veelgestelde vragen even te lezen alvorens je de beste stofzuiger koopt.

7.1. Hoeveel geluid maakt een goede stofzuiger?

Echt stille stofzuigers produceren minder dan 60 dB, maar dan hebben we het eigenlijk over peperdure professionele stofzuigers die bijvoorbeeld in kantoren worden gebruikt. Er bestaan ok stille stofzuigers voor de consumentenmarkt, maar vaak ligt hun zuigkracht dan weer te laag. Als je de beste stofzuiger voor thuis zoekt, valt een geluidsniveau van 72 dB of minder zeker te verdedigen. Ga je daarboven dan wordt het vrij luid. Bij 72-75 dB is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om je platenspeler nog te horen zonder het volume hoger te zetten. Als je stofzuiger meer dan 76 dB produceert, hoor je elkaar alleen nog door te schreeuwen.

7.2. Heb ik echt een hoge zuigkracht nodig?

Er zijn stofzuigers die een hele hoge zuigkracht garanderen, maar dat is niet altijd nodig. Bij losliggende, harde vloeren kan dat zelfs voor beschadiging zorgen. Wat tapijt betreft heb je de maximumkracht ook nodig voor hoogpolig tapijt en laagpolig tapijt. Uiteraard blijft het in alle gevallen belangrijk om het juiste opzetstukje te gebruiken.

7.3. Wat is het verschil tussen de HEPA-filters?

In onze top 10 stofzuigers vind je zowel stofzuigers met HEPA 13- als met HEPA 15-filters. De HEPA-klassen gaan in feite van 10 tot en met 17. Het geeft aan hoeveel procent van de stofdeeltjes van 0,3 µm de HEPA-filter kan vasthouden. Dat is belangrijk want stofdeeltjes van 0,3 µm worden door stofzuigers het moeilijkste vastgehouden. Kleinere deeltjes bewegen per slot van rekening meer en blijven sneller aan de filter kleven, terwijl grotere deeltjes te groot zijn en automatisch in de filter blijven steken.

Een HEPA 10-filter kan 85% van de stofdeeltjes van 0,3 µm tegenhouden en een HEPA 17-filter kan 99,999995% van die deeltjes tegenhouden. Wij vinden een stofzuiger met een HEPA 13-filter voldoende effectief voor mensen met allergieën (99,95% van de deeltjes). Natuurlijk is een stofzuiger met een HEPA 14-, HEPA 15-, HEPA 16- of HEPA 17-filter nog beter, maar dan wordt de stofzuiger natuurlijk wel duurder en de vraag is dan weer of dat ook echt nodig is.

8. Aanvullende producten voor stofzuigers

Bij stofzuigers komen er vaak allerlei accessoires zoals parketborstels of turboborstels. De meeste fabrikanten leveren deze accessoires standaard mee, maar soms zijn extraatjes ook apart verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan speciale borstels voor in de auto. Daarnaast heb je van tijd tot tijd misschien wel nieuwe stofzuigerzakken nodig, net zoals filters. Ten slotte kan een verlengsnoer handig zijn als het snoer van je stofzuiger niet al te lang is.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews