Bij het kiezen van het beste tuinhuis zijn er toch wel veel zaken waar je rekening mee moet houden. Je kan niet zomaar het eerste het beste tuinhuis in je tuin plaatsen en er zijn talloze afwegingen die je moet maken. Dat de beste tuinhuizen vinden hierdoor niet eenvoudig is, hoef je ons niet te vertellen. Toch doen wij het nodige om je zoektocht eenvoudiger te maken. Wij gingen namelijk zelf op zoek naar de beste tuinhuizen en hebben onze bevindingen voor je neergepend. Lees dus zeker verder en ontdek wat het beste tuinhuis voor jou is.
- Dit zijn de beste tuinhuizen van 2023
- De 5 beste tuinhuizen van 2023 uitgelicht
- Informatie over tuinhuizen
- Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste tuinhuis
- De populairste merken tuinhuizen
- Hoe is de lijst met beste tuinhuizen 2023 tot stand gekomen?
- Het beste tuinhuis vergunningsvrij plaatsen
- Veelgestelde vragen over tuinhuizen
- Aanvullende producten voor tuinhuizen
Dit zijn de beste tuinhuizen van 2023
In de top 10 beste tuinhuis zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De Blokhutproducent Blokhut Hoek van Holland
Medina Blokhut Massief Grenenhout
De Blokhutproducent Blokhut Jumbo 9
Suswood Houten Grenen Tuinhuis
Fonteyn Kunststof Tuinhuis Naomi
Deuba Tuinhuis Antraciet Metaal
Keter Manor 46 Tuinhuis
Keter Oakland 757 Tuinhuis
Alice's Garden Tuinhuisje Boulonnais
Interflex modern tuinhuis
De 5 beste tuinhuizen van 2023 uitgelicht
De beste tuinhuizen zijn eenvoudig te monteren, zijn heel stevig en gaan met een minimum aan onderhoud toch jaren mee. De praktijk leert dat het prijskaartje daarbij zeker niet richtinggevend is. De beste tuinhuizen zijn namelijk lang niet altijd de duurste tuinhuizen, integendeel. Om je te helpen bij het vinden van de beste tuinhuizen hebben we onze vijf favorieten voor je besproken. We benoemen daarbij hun plus- en minpunten.
De Blokhutproducent Blokhut Hoek van Holland
De Blokhutproducent Blokhut Hoek van Holland
Het beste tuinhuis is volgens ons de De Blokhutproducent Blokhut Hoek van Holland. Het beste tuinhuis heeft een wanddikte van 40 mm en is gemaakt op basis van grenenhout. Het beste tuinhuis meet 600 x 600 x 198 cm en heeft twee draaideuren zodat je het makkelijk kan betreden. Onder het zadeldak met IKO-dakshingles, waarop je tien jaar garantie ontvangt, heb je met andere woorden ruimschoots voldoende plaats. Het beste tuinhuis komt met enkele beglazing en de dakhelling bedraagt 15 graden. Het wordt volautomatisch gespoten in het berkenwit, antraciet, zwart of zilver.
Bekijk de De Blokhutproducent Blokhut Hoek van Holland bij deze vertrouwde webshops:
Medina Blokhut Massief Grenenhout
Medina Blokhut Massief Grenenhout
De Medina Blokhut Massief Grenenhout is volgens ons het tweede beste tuinhuis. Het tweede beste tuinhuis is een duurzame, houten tuinberging met ruimschoots voldoende opbergruimte. Net zoals het beste tuinhuis is het gemaakt van grenenhout. Dit hout is heel weersbestendig. Het tweede beste tuinhuis heeft twee aparte ruimtes met deuren die zijn uitgerust met glazen ramen, wat voor meer natuurlijke luchtinval zorgt. Het tweede beste tuinhuis heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 11 m² en is zelf te monteren. Het komt exclusief dakbedekking.
Bekijk de Medina Blokhut Massief Grenenhout bij deze vertrouwde webshops:
De Blokhutproducent Blokhut Jumbo 9
De Blokhutproducent Blokhut Jumbo 9
Als je het beste tuinhuis met een plat dak zoekt, raden wij de De Blokhutproducent Blokhut Jumbo 9 aan. Het beste tuinhuis met een plat dak heeft een houtdikte van 28 mm en een dubbele deur met kruksluiting en europrofielcilinders met echt glas. Het beste tuinhuis met een plat dak is gemaakt op basis van onbehandeld en hoogwaardig Noord-Europees Grenenhout. Het is uitgerust met EPDM-rubberfolie en het heeft een luifel om gezellig onder te zitten. Er zit vijf jaar garantie op de houten constructie.
Bekijk de De Blokhutproducent Blokhut Jumbo 9 bij deze vertrouwde webshops:
Suswood Houten Grenen Tuinhuis
Suswood Houten Grenen Tuinhuis
Het vierde beste tuinhuis is volgens ons de Suswood Houten Grenen Tuinhuis. Het vierde beste tuinhuis is in de eerste plaats bedoeld als opslagruimte in de tuin, maar kan mits de nodige aanpassingen ook worden gebruikt als kantoor, extra kamer of gastenverblijf. Net zoals de beste tuinhuizen is het gemaakt van grenenhout van de bovenste plank. Het vierde beste tuinhuis meet 3 x 4 meter en heeft een houtdikte van 28 mm. Het komt inclusief dakbedekking en het hang- en sluitwerk én de levering is in de prijs begrepen. Het is wel zelf te monteren.
Bekijk de Suswood Houten Grenen Tuinhuis bij deze vertrouwde webshops:
Fonteyn Kunststof Tuinhuis Naomi
Fonteyn Kunststof Tuinhuis Naomi
Als je op zoek bent naar een goedkoop maar goed tuinhuis is de Fonteyn Kunststof Tuinhuis Naomi een goede keuze. Dit een kunststof tuinhuis dat eenvoudig op te zetten is en dat voldoende ruimte biedt voor al je tuingereedschap. Omdat het is gemaakt van kunststof, biedt het een goede bescherming tegen de meest uiteenlopende weersinvloeden. Tegelijkertijd heeft het dubbele deuren zodat je ook de grasmachine eenvoudig in je tuinhuis kan opslaan. Het vijfde beste tuinhuis meet 1900 x 1540 x 1780 mm en heeft een hellend dak. Aan de zijkant is er een klein raampje aangebracht.
Bekijk de Fonteyn Kunststof Tuinhuis Naomi bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over tuinhuizen
Een tuinhuis is een losstaand bijgebouw dat in de tuin wordt geplaatst. Veelal wordt zo’n tuinhuis als opslagplaats voor werkgereedschap gebruikt, maar het kan ook andere functies dienen en bijvoorbeeld als hobbyruimte of zelfs als tijdelijke woonruimte worden gebruikt.
Prefab of op maat
Over het algemeen wordt vaak voor een geprefabriceerd tuinhuisje gekozen. Dit is vervolgens via een montageplan te monteren. Dergelijke tuinhuisjes zijn er in uiteenlopende maten en uitvoeringen, waardoor iedereen wel iets van zijn meug vindt. Er zijn echter ook bedrijven die maatwerk leveren en waarbij je over verschillende keuzemogelijkheden beschikt of waarbij je zelfs met een 3D-configurator een tuinhuis op maat ontwerpt. Het prijskaartje ligt daarbij een stuk hoger.
Afmetingen
De tuin is bepalend voor de maximale grootte van je tuinhuis, net zoals de vraag of je al dan niet een vergunning moet aanvragen. Om vergunningsvrij een tuinhuis te plaatsen, gelden er namelijk allerlei beperkingen. Hierover lees je hieronder meer. De afmetingen van je tuinhuis zijn verder afhankelijk van wat je allemaal in je tuinhuis wil plaatsen. Voor wat tuingereedschap, tuinmeubelen en een grasmaaier heb je bijvoorbeeld al snel zes vierkante meter nodig.
Materialen
Hout is een populaire keuze. Bij kwaliteitsvol houtwerk heb je niet alleen de natuurlijke uitstraling, maar bovendien is het ook stevig, weersbestendig en behoorlijk onderhoudsvriendelijk. Het type hout en de wanddikte bepalen de kwaliteit. Bij budgetmodellen gaat het vaak om een wanddikte van 19 mm, maar dit raden we af. Een dikte van 28 mm of meer is aan te raden. Ook andere materialen als kunststof en metaal komen voor.
Dak
Een tuinhuis met een plat dak is de voordeligste optie. Het dak wordt dan waterdicht gemaakt met behulp van EPDM of roofing. Het dak heeft een beperkt afschot voor een goede afvoer van regenwater. Bij een schuin dak heb je de keuze tussen een zadeldak met een standaardpunt of een lessenaarsdak. Het voordeel van een schuin dak is de extra opbergruimte in de hoogte. Hierdoor ziet het tuinhuis er meteen ook veel ruimer uit.
Deuren en ramen
Kies bij voorkeur voor deuren die niet te snel nat worden, bijvoorbeeld doordat de blokhut een afdakje heeft. Daarnaast geven we de voorkeur aan deuren die dubbel openen. Dan heb je in de breedte voldoende ruimte om gerief naar binnen en buiten te brengen. Glas is een goed idee om natuurlijk daglicht naar binnen te brengen. De meeste tuinhuizen hebben enkel glas. Dit is goed als je enkel gereedschap wil opbergen. Voor andere toepassingen, zoals het gebruik als tuinwerkruimte, is een betere isolatie natuurlijk een must.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste tuinhuis
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede tuinhuizen met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande tuinhuizen, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
Deuba Tuinhuis Antraciet Metaal
Keter Manor 46 Tuinhuis
Keter Oakland 757 Tuinhuis
Alice's Garden Tuinhuisje Boulonnais
Interflex modern tuinhuis
De populairste merken tuinhuizen
De populairste keuzes zijn toch wel het Keter tuinhuis, het Fonteyn tuinhuis en het Lugarde tuinhuis. Bij Lugarde produceert men niet alleen al sinds 1978 tuinhuizen, maar bovendien kan je er zelfs met behulp van een 3D-configurator je tuinhuis zelf op maat samenstellen. Tevens populair zijn de Van Kooten tuinhuizen, het Gadero tuinhuis, het vidaXL tuinhuis, het Duramax tuinhuis en het Bronkhorst tuinhuis. Het gaat om goede en betrouwbare merken waarvan de beste tuinhuizen zeker te overwegen zijn.
Hoe is de lijst met beste tuinhuizen 2023 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met de beste tuinhuizen hebben we de verschillende modellen uitgebreid vergeleken. Hierbij hadden we aandacht voor de gebruikte materialen, maar ook voor het ontwerp. Een goede regenwaterafvloeiing en voldoende dik plaatmateriaal speelden bijvoorbeeld in het voordeel van bepaalde tuinhuizen, net zoals voldoende natuurlijke dagverlichting en dubbele draaideuren. Tevens hadden we aandacht voor het onderhoud van het tuinhuis en de montage ervan. Alsook hebben we reviews gelezen via onder meer bol.com. Op basis van een vergelijkend onderzoek, onze persoonlijke bevindingen en reviews van derden hebben we deze persoonlijke lijst met de beste tuinhuizen zo zorgvuldig mogelijk voor je samengesteld.
Het beste tuinhuis vergunningsvrij plaatsen
Om bijgebouwen als een carport, een tuinhuis of een poolhouse op te trekken, moet je in principe een vergunning hebben. Zowel in Vlaanderen als Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er echter uitzonderingen, maar daarbij moet je je wel aan een aantal regels houden. Je moet onder meer goed letten op de afmetingen van het tuinhuis, want je kan niet zomaar elk tuinhuis vergunningsvrij plaatsen.
Vergunningsvrij een tuinhuis plaatsen in Vlaanderen
In principe moet je in Vlaanderen een vergunning hebben voor het plaatsen van losstaande bijgebouwen zoals een tuinhuis, maar er is wel een vrijstelling van de vergunningsplicht indien er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Daarbij mogen er maximaal 40 m² aan vrijstaande bijgebouwen per woning zijn. De hoogte van het tuinhuis mag niet hoger zijn dan 3,5 meter, het moet binnen een straal van 30 meter van de woning worden opgetrokken, het moet drie meter van de perceelsgrens blijven in de zijtuin en het moet een meter van de perceelsgrens blijven in de achtertuin.
Vergunningsvrij een tuinhuis plaatsen in Wallonië
In Wallonië heb je geen vergunning nodig als er nog geen ander tuinhuis is. Het tuinhuis moet minstens op een meter van de perceelsgrens worden geplaatst en het tuinhuis mag niet zichtbaar zijn vanop de straat. Wanneer het tuinhuis achter de woning staat, wordt geacht dat er aan deze voorwaarde is voldaan. De maximale oppervlakte van het tuinhuis is gelijk aan 20 m², de dakgoot mag niet hoger uitkomen dan 2,5 meter en het tuinhuis mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
Vergunningsvrij een tuinhuis plaatsen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de regels het striktst. Hier kan een tuinhuis enkel vergunningsvrij worden geplaatst indien het wordt gebouwd in een binnenplaats-en-tuingebied. Tevens moet het tuinhuis 3 meter of lager zijn en mag de oppervlakte van het tuinhuis niet groter zijn dan 9 m².
Veelgestelde vragen over tuinhuizen
Zoals steeds doen we er alles aan om je zo uitgebreid mogelijk te informeren. Daarom hebben we ook nu de tijd genomen om een aantal veelgestelde vragen over tuinhuizen te beantwoorden.
Moet ik voor mijn tuinhuis een fundering hebben?
Ja, vooraleer je een tuinhuis plaatst, moet je een goede fundering voorzien. Enkel zo voorkom je toekomstige problemen. Zorg ervoor dat een fundering steeds vlak en waterpas is en dat het over voldoende draagkracht beschikt. Trek op voorhand ook al de eventuele leidingen en kabels. Een betonnen fundering van zo’n 15 centimeter dik kost, inclusief wapening en randbekisting, zo’n 80 euro per m² als je dit zelf doet. Wanneer je een tuinhuis laat plaatsen, zal het plaatsen van een goede fundering meestal door de leverancier worden uitgevoerd. Ga na of dit al dan niet in de offerteprijs is begrepen.
Moet ik mijn houten tuinhuis beitsen?
Ja, een tuinhuis krijgt het zwaar te verduren en dus is het aan te raden om je hout duurzaam te beschermen door het te beitsen. Dit doe je zeker als het hout uit onbehandeld materiaal is gemaakt, maar ook in andere gevallen is het aan te raden. Het is heel praktisch om je houtwerk nog voor de montage te beitsen, maar het kan ook nadien. Om de drie tot vijf jaar zal je een nieuwe beitslaag moeten aanbrengen.
Aanvullende producten voor tuinhuizen
Houd er rekening mee dat je voor de montage van een tuinhuis wat gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt, gaande van beschermende handschoenen tot een boormachine. Nadat het tuinhuis is geplaatst, is het onderhoud beperkt. Enkel zal je elke paar jaar een beitslaag moeten aanbrengen. Uiteraard kan je je tuinhuis nog verder opvrolijken, bijvoorbeeld door het een laagje verf te geven.