Een goede warmtepomp heeft zeker een aantal voordelen te bieden, zowel voor het milieu als voor onze portemonnee. Voor veel mensen zijn warmtepompen echter nog onbekend terrein, terwijl ook de prijs de warmtepomp toch een beetje lijkt af te raden. Dat is helemaal niet nodig want een goede warmtepomp is gewoon een slimme investering en zal zich na verloop van tijd terug weten te verdienen. Natuurlijk moet je dan wel weten welke warmtepomp de beste is. Net zoals we het eerder al deden voor de beste warmtepomp van 2018 gaan we ook in 2021 op zoek naar de beste warmtepomp. Maar eerst leggen we opnieuw het een en ander voor je uit.
Inhoudsopgave
1. Informatie over warmtepompen
Wat is de beste warmtepomp? Wat mag een warmtepomp kosten? Hoe werkt een warmtepomp bij vloerverwarming? Een warmtepomp installatie kan vrij ingewikkeld lijken, maar is het in feite helemaal niet. Hieronder leggen we het een en ander uit en geven we meteen ook aan waarop je zoal moet letten als je op zoek bent naar de beste warmtepomp.
1.1. Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem om de lucht (zoals de omgevingstemperatuur van de woning) of water (zoals het sanitair warm water of het zwembadwater) te koelen en te verwarmen. In het tweede geval spreken we over een warmtepompboiler of een warmtepomp zwembad. Kenmerkend aan een goede warmtepomp is dat het dit op een zuinige en duurzame manier doet, namelijk door natuurlijke energie aan te wenden. Bij een geothermische warmtepomp doet het dat bijvoorbeeld op basis van de aardwarmte, maar er zijn ook warmtepompboilers die hun warmte uit de lucht halen of uit grondwater.
Het werkingsprincipe is wel vrijwel altijd identiek en is vergelijkbaar met de manier waarop een koelkast werkt. Zonder technisch in detail te treden kunnen warmtepompboilers warmte verplaatsen door middel van een speciale vloeistof die warmte onttrekt. De ene plek wordt dan opgewarmd en de andere plek gekoeld. Op die manier kan een warmtepomp een ruimte verwarmen (aardwarmte verplaatsen naar de woning) of een ruimte koelen (warmte uit de woning opnemen). Het is echter niet zo dat je elke warmtepomp ook kan gebruiken om te koelen dus dat is iets om rekening mee te houden als je de beste warmtepomp zoekt. Wie hier meer over wil weten, raden we een boek over thermische energie aan. Of warmtepompen, vast wel te vinden.
1.2. Verschillende soorten warmtepompen
De verschillende soorten warmtepompen worden onderverdeeld op basis van de warmtebron (lucht, aarde of water) en het afgiftesysteem (lucht of water). Op die manier kunnen we vier soorten warmtepompen onderscheiden.
In de eerste plaats kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de beste lucht water warmtepomp. In ons eerder artikel over de beste lucht water warmtepomp van 2017 legden we al het een en ander uit. Samengevat kunnen we stellen dat deze goede warmtepomp de warmte uit de lucht haalt en gebruikt om water op te warmen. Het water wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sanitair warm water en voor de radiatoren. In de praktijk moet je de beste warmtepomp lucht water wel combineren met andere verwarmingsmiddelen. De beste warmtepomp lucht water wordt vaak gecombineerd met een gasgestookte hoogrendementsketel. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de beste hybride warmtepomp van 2017. De beste lucht water warmtepomp voor een huis kost al snel meer dan 6.000 euro dus het is wel een flinke investering.
Ten tweede kan je ook kiezen voor de beste lucht lucht warmtepomp. Bij onze eerdere bespreking van de beste lucht lucht warmtepomp van 2018 legden we al het een en ander uit. Het komt erop neer dat dit systeem warme lucht van buiten naar binnen blaast (verwarming) en eventueel ook omgekeerd (airco). Als je voor goedkoop gaat, is de beste lucht lucht warmtepomp een goed idee. De beste lucht lucht warmtepomp haal je al voor ongeveer 2.000 euro in huis, maar vanaf 1.000 euro vind je ook al goede alternatieven.
Ten derde is er de geothermische warmtepomp. Geothermische warmtepompen worden ook wel eens grond-waterwarmtepompen genoemd. Bij een geothermische warmtepomp gebruik je aardwarmte via een horizontaal of verticaal captatienet. De gebruikte geothermische warmte wordt ten slotte voor het water van de centrale verwarming gebruikt. Geothermische warmtepompen zijn heel duur. Een budget van 12.000 euro is hier toch wel het minimum. Een geothermische warmtepomp wordt daarom niet zo vaak gebruikt door particulieren.
Ten slotte kan je kiezen voor de beste water water warmtepomp. De beste water water warmtepomp maakt gebruik van een grondboring, maar onttrekt de warmte niet uit de grond zelf maar uit het grondwater. Het heeft een heel hoog rendement, maar aan de beste water water warmtepomp kleeft ook een hoog prijskaartje. In feite is het de beste warmtepomp die er is, maar voor particulieren is het vaak gewoon een te dure optie. Voor de beste lucht water warmtepomp reken je op minimaal 9.000 euro. Daarom wordt deze best geteste warmtepomp vaak in professionele omgevingen gebruikt.
1.3. De beste warmtepomp combineren
Je bent natuurlijk nog niets met de beste warmtepomp als je de warmte niet kan afgeven. Daarom kunnen warmtepompen, afhankelijk van het gekozen model, met vloerverwarming of radiatoren worden gecombineerd. Door de reeds gerealiseerde warmte is er nog maar een beperkte hoeveelheid energie nodig om de rest van de leidingen op te warmen. Als je de beste warmtepomp zoekt, moet je natuurlijk controleren of het compatibel is met vloerverwarming of radiatoren. Hier volg je je eigen voorkeuren, maar over het algemeen wordt vloerverwarming wel als prettiger ervaren.
1.4. Rendement van de beste warmtepomp
Een andere belangrijke factor tijdens de zoektocht naar de beste luchtwarmtepomp of de beste hybride cv ketel is toch wel het rendement. Het rendement geeft aan wat de verhouding is tussen de benodigde energie (bv. de energie voor de dieptepomp bij de beste water water warmtepomp) versus de opgewekte energie. In de praktijk moet je daarvoor kijken naar het SCOP-rendement (seizoensrendement tijdens het verwarmingsseizoen) en het SEER-rendement (seizoensrendement tijdens het koelingsseizoen).
2. Dit zijn de beste warmtepompen van 2021
Wil je een nieuwe warmtepomp kopen? Dan is het goed om te kijken welke warmtepomp het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de apparaten getest op prijs, soort gebruik, type warmtepomp, afmetingen en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.
3. De 5 beste warmtepompen van 2021
Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om er eventjes de beste warmtepomp uit te kiezen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen en de beste warmtepomp kiezen is uiteindelijk een beetje appelen en peren met elkaar vergelijken. Daarom hebben we deze keer in onze top 5 warmtepompen de beste water water warmtepomp, de beste hybride cv ketel, de beste lucht water warmtepomp en de beste zwembad warmtepomp uitgekozen. Hiermee doen we natuurlijk andere soorten warmtepompen, zoals de beste geothermische warmtepomp, geen eer aan. Neem daarom zeker even een kijkje in onze top 10 beste warmtepompen waar je ook andere modellen aantreft.
1. AI Warmtepomp Alterra SWCV
Dit is wat ons betreft de beste water water warmtepomp met een aantal mooie eigenschappen. Je gebruikt de beste water water warmtepomp voor de verwarming, voor koeling en voor warm tapwater. De beste water water warmtepomp is geschikt voor een gesloten bron (bodemcollector) en heeft een verwarmingsvermogen van 4 kW bij 0/35°C (volgens EN 14511). Het vermogen van elektrisch verwarmingselement bedraagt 2 – 6 kW en het geluidsvermogen is steeds laag, met zo’n 39 dB bij 0/35°C (volgens EN 12102). Bediening op afstand is bovendien perfect mogelijk. Het SEER-rendement is heel goed en gaat van 157% bij middentemperatuurtoepassingen in gemiddelde omstandigheden tot 208% bij laagtemperatuurtoepassingen in koudere omstandigheden.
Bestel de AI Warmtepomp Alterra SWCV bij de volgende vertrouwde webshops:
- Zeer hoog rendement
- Inclusief tapwatermogelijkheid
- Inclusief geïntegreerde koeling
- Laag geluidsvermogen
- Bediening op afstand
- Deze warmtepomp goedkoop noemen, is liegen
- Heel zwarte warmtepomp (157 kg)
- Oplopende installatiekosten
2. Elga Hybride Warmtepomp
Elga was eerder al de beste hybride warmtepomp van 2019 en dit jaar staat de Elga Hybride Warmtepomp netjes op nummer twee. De Elga Hybride Warmtepomp is voor elke woning geschikt, past bij elk afgiftesysteem en bij alle gasketels. Een buffervat is niet nodig en de koeling is geïnstalleerd. Bovendien verloopt de installatie heel eenvoudig en volg je alles netjes vanop afstand via de Anna-thermostaat. Als je niet meteen op zoek bent naar de beste water water warmtepomp is de Elga Hybride Warmtepomp gewoon de juiste keuze.
Bestel de Elga Hybride Warmtepomp bij de volgende vertrouwde webshops:
- Slimme warmtepomp voor elke gasketel
- Goede terugverdientijd
- Buitenunit is te plaatsen op het dak, aan de gevel of in de tuin
- In 1 dagen te installeren
- Gasbesparing 50 – 90%
- Koeltechnische installatie moet door een gecertificeerd bedrijf gebeuren
- Jaarlijkse besparing is kleiner dan bij de beste water water warmtepomp
- Beperkte fabrieksgarantie van 2 jaar
3. Zodiac 11 Z300 5 All Seasons 3
De Zodiac 11 Z300 5 All Seasons 3 is een krachtige en geruisloze warmtepomp voor het zwembad en is geschikt voor zwembaden tot 70 m³. Het is de beste lucht water warmtepomp voor zwembaden en is het hele jaar door te gebruiken. Hierbij verwarmt de beste lucht water warmtepomp voor zwembaden maximaal tot bij een buitentemperatuur van 38°C om schade aan de bekleding te voorkomen. Daarnaast is de beste lucht water warmtepomp voor zwembaden bestand tegen corrosie. In België zorgt de beste lucht water warmtepomp voor zwembaden gemiddeld voor 80% van de benodigde energie voor het verwarmen van zwembaden, terwijl de beste lucht water warmtepomp voor zwembaden ook nog eens ongelofelijk stil is.
Bestel de Zodiac 11 Z300 5 All Seasons 3 bij de volgende vertrouwde webshops:
- De beste lucht water warmtepomp voor zwembaden tot 70 m³
- Corrosiebestendig
- Voorkomt schade aan bekleding
- Stille warmtepomp
- Hoog rendement
- Geen goedkope warmtepomp voor zwembad
- Driefasenvoeding nodig
- Heeft best wel wat onderhoud nodig
4. EGEO-warmtepompboiler
De EGEO-warmtepompboiler is volgens ons de beste lucht lucht warmtepomp van 2021. De beste lucht lucht warmtepomp kan een energiebesparing tot 65% opleveren en is van zeer hoge kwaliteit. De emaillaag, de steatietweerstand en het ACI Hybride-anticorrosiesysteem zijn al veelvuldig bejubeld en garanderen een lange levensduur. De beste lucht lucht warmtepomp is eenvoudig te bedienen en te installeren, met een regelbaar bereik van 50 tot 62°C.
Bestel de EGEO-warmtepompboiler bij de volgende vertrouwde webshops:
- Beste lucht lucht warmtepomp
- Vrij goedkope warmtepomp
- Tot 65% energiebesparing
- Uitstekende bouwkwaliteit
- Eenvoudig te installeren
- Lager rendement dan bij duurdere soorten warmtepompen
- Lange opwarmtijd (7:38 uur bij omgevingslucht van 15°C en een gewenste temperatuur van 51 °C)
- 2 meter hoogte nodig voor installatie
5. Z300 MD 8 warmtepomp lucht water
De Zodiac Z300 MD 8 is ten slotte de beste warmtepomp lucht water voor zwembaden die groter is dan 70 m³, tot maximaal 100 m³. Het is het grotere broertje van de Zodiac 11 en je rekent hier dus op net dezelfde voordelen. Enkel ligt het debiet net iets hoger, maar hetzelfde kunnen we natuurlijk ook zeggen over het prijskaartje.
Bestel de Z300 MD 8 warmtepomp lucht water bij de volgende vertrouwde webshops:
- De beste lucht water warmtepomp voor zwembaden van 65 tot 100 m³
- Corrosiebestendig
- Voorkomt schade aan bekleding
- Stille warmtepomp
- Hoog rendement
- Geen goedkope warmtepomp voor zwembad
- Driefasenvoeding
- Heeft vrij veel onderhoud nodig
4. De populairste merken warmtepompen
Het is niet eenvoudig om te zeggen wat het beste merk warmtepomp is want er zijn best wel wat merken beschikbaar. Vaak werken installateurs maar met een of meerdere merken en dan zijn ze natuurlijk snel om even te zeggen wat het beste merk warmtepomp is. Hoe dan ook zit je bij de bekende en populaire merken zeker goed. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Daikin warmtepomp, de Vaillant warmtepomp, de Mitsubishi warmtepomp, de Viessmann warmtepomp, de Hot Splash warmtepomp, de Inverter warmtepomp, de Ariston warmtepomp, de Duratech warmtepomp, de CTC warmtepomp, de Remeha warmtepomp en de Panasonic warmtepomp.
5. Hoe is de lijst met beste warmtepompen 2021 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met beste warmtepompen baseerden we ons eerst en vooral op onze eerdere onderzoeken, zoals ons onderzoek naar de beste warmtepomp van 2017, naar de beste lucht water warmtepomp van 2018, naar de beste warmtepompboiler van 2018, naar de beste hybride warmtepomp van 2018, naar de beste warmtepomp van 2019, naar de beste lucht water warmtepomp van 2018 en naar de beste warmtepompboiler van 2019. Deze lijsten hebben we natuurlijk uitgebreid met nieuwe warmtepompen die sindsdien op de markt verschenen zijn. We hebben de warmtepompen verder technisch vergeleken en namen de adviezen van Test Aankoop door. Op basis van al deze informatie stelden wij volledig onafhankelijk deze lijst met beste warmtepompen samen.
6. Installatie en onderhoud van een warmtepomp
De installatie van een warmtepomp laat je maar beter over aan een bekwame installateur. Wat er exact moet gebeuren, is afhankelijk van het type warmtepomp. Als je bijvoorbeeld kiest voor de beste geothermische warmtepomp zullen er natuurlijk grondboringen moeten gebeuren, maar bij een lucht-luchtwarmtepomp verloopt de installatie veel vlotter. Ook voor het onderhoud van de warmtepomp doe je een beroep op een installateur, waarbij vooral een onderhoudscontract handig is. De prijzen kunnen nogal sterk verschillen dus wij raden aan om vooraf verschillende offertes op te vragen en installateurs te vergeleken.
7. FAQ over warmtepompen
Een warmtepomp is natuurlijk een dure investering en dan is het maar logisch dat je dat liever weldoordacht doet. Heb je nog een aantal vragen? Een installateur beantwoordt met plezier al je vragen. Een aantal veelgestelde vragen hebben we echter ook zelf al van een antwoord voorzien.
7.1. Heb ik recht op een premie voor een warmtepomp?
Ja, via de netbeheerder kan je een premie voor de warmtepomp krijgen. Zowel elektrische warmtepompen als gaswarmtepompen komen in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Het gaat dan wel om oudere woningen (voor 2014 aangesloten op het elektriciteitsnet) en de warmtepomp moet een energielabel hebben van A+ of A++ (voor een geothermische warmtepomp). Bovendien moet de warmtepomp worden gebruikt voor de verwarming van een ruimte (maar aanvullend mag het natuurlijk wel ook voor sanitair warm water zorgen). Voor een warmtepompboiler kan je dus geen premie aanvragen. Bovendien mag de warmtepomp niet voor actieve koeling worden gebruikt.
Het bedrag van de premie is gelijk aan 40% van de factuur, maar afhankelijk van het type installatie is er wel een maximumbedrag. Bij een geothermische warmtepomp gaat het om 4.000 euro, terwijl het maximumbedrag bij een lucht-waterwarmtepomp (1.500 euro), een hybride lucht-waterwarmtepomp (800 euro) en een lucht-luchtwarmtepomp (300 euro) flink lager ligt.
7.2. Komt de warmtepomp in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus?
Een warmtepomp kan inderdaad één van de drie noodzakelijke energiebesparende maatregelen zijn die je moet doen om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus. Dit kan je dan bijvoorbeeld combineren met een zonneboiler en een ventilatiesysteem om meteen de totaalrenovatiebonus te krijgen.
8. Aanvullende producten voor warmtepompen
De beste lucht lucht warmtepomp is op zich niet in staat om water op te warmen. Daarom raden we aan om de beste lucht lucht warmtepomp te combineren met een warmtepompboiler. Voor een warmtepompboiler kan je dan wel geen premie krijgen, maar je kan toch flink besparen op de energierekening. Daarnaast heb je bij elke warmtepomp natuurlijk ook nog even vloerverwarming of radiatoren nodig en kan ook een zonnecollector interessant zijn om nog meer te besparen. Ga je een zwembad warmtepomp kopen? Denk dan aan een overwinteringshoes. Ten slotte heb je natuurlijk altijd wel extra materialen nodig voor de technische ruimte en de aansluitingen. Hiermee kan een installateur je helpen.
Geef een reactie