Best Gekozen
Beste winterbanden

Beste winterbanden 2024

Welke winterbanden zijn het beste volgens onze test?

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om goed te presteren bij temperaturen die lager liggen dan 7 °C. Dat komt door de manier waarop goede winterbanden zijn gebouwd. Zo bestaat een set winterbanden vaak voor een hoger percentage uit silica, een stof die ervoor zorgt dat het rubber toch soepel en zacht blijft bij lagere temperaturen. Daarnaast beschikken deze winterse seizoensbanden over extra groeven en zijn de profielblokken beter. Het gevolg daarvan is dat je zelfs met goedkope winterbanden ’s winters makkelijker kan stoppen, starten en draaien dan met de beste 4 seizoensbanden of zomerbanden. Er zijn zelfs winterbanden met spikes die voor nog meer grip zorgen. Winterbanden kopen is dan ook aangeraden, maar in sommige EU-landen zijn winterbanden zelfs verplicht.

Dit zijn de beste winterbanden van 2024

In de top 10 beste winterbanden zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


 

De 5 beste winterbanden van 2024 uitgelicht

Winter- en sneeuwbanden kopen vergt een aantal afwegingen. Als je winterbanden plaatst is het nu eenmaal de bedoeling dat het ook echt de veiligheid ten goede komt. Goedkope winterbanden op velg zijn in de praktijk zelden een goed idee. Om je alvast te helpen om een goede winterband te vinden, hebben we de vijf beste winterbanden uit onze top 10 winterbanden van een woordje uitleg voorzien.

1. Pirelli Sottozero 3 205/40 R18 86 V XL RUNFLAT

Deze winterbanden van Pirelli Sottozero zijn de beste autobanden winterbanden voor sportieve prestigeauto’s. Met deze goede winterbanden reken je op topprestaties en dit ook op winterse wegen. Offroad hoef je met deze auto winterbanden niet te gaan, maar voor de Belgische wegen zijn deze winterbanden de beste op de markt. Deze winterbanden van Pirelli hebben een laadindex van 86 (530 kg), snelheidsindex V (240 km/u) en zijn voorzien van de runflattechnologie. Het zijn goede winterbanden die we zeker aanbevelen.

Bekijk de Pirelli Sottozero 3 205/40 R18 86 V XL RUNFLAT bij deze vertrouwde webshops:


2. Dunlop SPORT 3D 205/55 R16 91 H MOExtended RUNFLAT

Deze winterbanden van Dunlop zijn ontworpen om uitstekende rijprestaties te garanderen, ongeacht de weersomstandigheden. Zowel bij een droog als een nat wegdek beschik je over een uitstekende grip. Daarnaast garanderen deze winterbanden bij regen een goede weerstand tegen aquaplanning. Ze hebben een hoge laadindex van 91 en snelheidsindex H, wat ruim volstaat voor de openbare weg maar ze niet geschikt maakt voor op het racecircuit. Daarnaast zijn deze Dunlop winterbanden voorzien van de runflattechnologie. Wij raden deze banden in de winter zeker aan.

Bekijk de Dunlop SPORT 3D 205/55 R16 91 H MOExtended RUNFLAT bij deze vertrouwde webshops:


3. Pirelli Cinturato 205/55 R16 94 H XL

Deze Pirelli winterbanden zijn speciaal ontworpen voor toeristen en focussen op de veiligheid van en de controle over de wagen in alle winterse omstandigheden. Het nieuwe profiel van deze winterbanden van Pirelli garandeert een betere remveiligheid en handling op een droog wegdek, terwijl de uitstekende kenmerken bij een nat en bevroren wegdek behouden blijven. Ook op sneeuw presteren deze winterbanden van Pirelli uitstekend. Het innovatief loopvlak en de 3D Sipe-technologie zorgen voor een verbeterde remveiligheid en verhogen de tractie in de sneeuw. Ga je met de gezinsauto naar het buitenland en zijn winterbanden verplicht? Dan raden we zeker aan om deze winterbanden te kopen. Niet alleen wij doen dat, want ook de test door TCS – Technik, Umwelt und Wirtschaft resulteerde in een duidelijke aanbeveling.

Bekijk de Pirelli Cinturato 205/55 R16 94 H XL bij deze vertrouwde webshops:


4. Michelin Alpin 5 205/55 R16 91 H RUNFLAT

Deze winterbanden van Michelin komen met een nieuw profiel voor een nog betere trekkracht op sneeuw. Het bevat 16% meer lamellen, een 17% grotere groef-loopvlakverhouding en anders georiënteerde dwarsgroeven voor een nog betere weerstand tegen aquaplanning. De prestaties zijn zowel op een droog als op een nat of besneeuwd wegdek uitstekend en dankzij de toevoeging van zonnebloemolie blijven de Michelin winterbanden uitstekend functioneren bij extreem lage temperaturen. De Michelin Alpin winterbanden hebben laadindex 91 en snelheidsindex H. Daarnaast beschikken deze winterbanden van Michelin Alpin over de runflat-technologie. Wij raden de Michelin Alpin 5 winterbanden zeker aan.

Bekijk de Michelin Alpin 5 205/55 R16 91 H RUNFLAT bij deze vertrouwde webshops:


5. Nokian WR D4 205/55 R16 91 T

Deze Nokian winterbanden zorgen voor een uitstekende grip op besneeuwde, natte en droge wegen en garanderen een stabiele rijervaring. Deze winterbanden van Nokian bieden een goede bescherming tegen aquaplanning en etaleren zich als een veelzijdige winterband met snelheidsindex T (190 km/u) en gewichtsklasse 91 (615 kg). Het focust voornamelijk op personenwagens en kreeg vijf sterren bij de test door Auto Zeitung, 4.5 sterren bij de test door GTÜ Gesellschaft für Technische Überwachung mbH en vier sterren bij de test door ACE Auto Club Europa. Dit telkens op een maximum van vijf sterren. Hoewel het goedkope winterbanden zijn, is de Nokian banden kwaliteit gewoon goed. Aan wie op zoek is naar goede winterbanden voor woon-werkverkeer in België raden we ze zeker aan.

Bekijk de Nokian WR D4 205/55 R16 91 T bij deze vertrouwde webshops:


Informatie over winterbanden

Het kiezen van de beste winterwielen doe je niet zomaar. Net zoals je houdt van de beste vierseizoenenbanden wil je natuurlijk de beste winterbanden in huis halen. De beste winterband draagt bij aan de veiligheid zonder in onnodig hoge (brandstof)kosten te resulteren. Wat is de beste winterband? Op het etiket staat er veel informatie en die informatie is niet onbelangrijk. Door de gegevens grondig te analyseren kan je eenvoudig nagaan welke winterbanden de beste zijn.

Afmetingen winterbanden

De afmetingen van winterbanden zijn steeds door de fabrikant weergegeven. Hierbij kies je natuurlijk in functie van de bandenmaat van de auto, maar weet dat de best geteste winterbanden vaak net iets smaller zijn dan zomerbanden. Dat komt omdat een smallere band meer grip heeft dan een bredere band. Een bredere band heeft er immers meer moeite mee om zich een weg doorheen de sneeuw te banen. Een extra voordeel is dat de winterbanden prijs hierdoor ook lager is en dat ze minder lawaaierig zijn. Tijdens de zomerperiode geldt overigens het omgekeerde: op een droog wegdek bieden bredere banden meer grip. Daarom is het geen goed idee om ook winterbanden in de zomer te gebruiken.

Laadindex van de winterbanden

Net zoals bij de beste vierseizoenenbanden is ook de laadindex (loadindex) op de winterbanden weergegeven. De laadindex geeft aan wat het maximale toegestane draagvermogen is van de band. Het draagvermogen moet voldoende hoog zijn om het gewicht van de auto, de inzittenden en de eventuele bagage te dragen. Hoe hoger de laadindex is, hoe meer kg iedere band kan dragen. Een laadindex van 70 wijst bijvoorbeeld op een draagvermogen van 335 kg per band terwijl een laadindex van 80 wijst op een draagvermogen van 450 kg per band. Je kiest de beste winterband in functie van de instructies van de fabrikant.

Hier wordt soms ook wel eens de term XL-band gebruikt. Het gaat hier dan niet om extra grote winterbanden, maar om banden met een verhoogde draagcapaciteit. Daarom worden ze ook wel eens Reinf-banden genoemd (reinforced). Kenmerkend voor XL-banden is hun meerlaags karkas en stabielere structuur. Vaak hebben ze een laadindex van 93 of hoger.

Snelheidsindex

Bij het zoeken naar de beste koop winterbanden dien je rekening te houden met de snelheidsindex van de winterbanden. De snelheidsindex wordt via een code weergegeven en wijst op de maximale snelheid die je met deze winterbanden mag rijden. De codes lopen in principe alfabetisch op, waarbij je bij snelheidsindex K (110 km/u) op een hogere maximumsnelheid rekent dan bij snelheidsindex J (100 km/u). Tot en met het getal U loopt dit verder op in stapjes van 10 km/u. Nadien volgt echter het getal H (210 km/u), gevolgd door V (240 km/u), W (270 km/u) en Y (300 km/u). Soms wordt ook wel eens ZR als snelheidsindex gebruikt. Dit wil zeggen dat de maximumsnelheid hoger ligt dan 240 km/u.

Runflat- en sealbanden

Net zoals bij de best geteste 4 seizoenenbanden kan je ook hier kiezen voor runflat- en sealbanden. Runflatbanden zijn ontworpen om bij een lekke band nog 80 kilometer te rijden aan maximaal 80 km/u. Op die manier kan de automobilist zich nog naar een garage begeven. Sealbanden zijn dan weer ontworpen om zichzelf te herstellen bij een lek. Onder het rolvlak zit kit dat automatisch voor een luchtdichte afdichting zorgt. Hierdoor loopt de band niet leeg. Sealbanden bieden bescherming tegen spijkers met een diameter van maximaal 4 mm.

EU-bandenlabel

Alle sneeuwbanden en winterbanden die in de Europese Unie worden verkocht, moeten het EU-bandenlabel weergeven. Op het EU-bandenlabel vind je informatie terug over de milieukenmerken, de veiligheidskenmerken en het geluidsniveau.

Het getal dat wordt weergegeven bij het regenend wolkje geeft aan hoe de band met een snelheid van 80 km/u presteert bij een nat wegdek. Hierbij is klasse A de beste winterband en klasse G de slechtste. In de praktijk komen klassen D, E, F en G niet meer voor. Een winterband van veiligheidsklasse A moet met een snelheid van 80 km/u na 28 meter tot stilstand komen op een nat wegdek.

De brandstofefficiëntieklasse werkt op dezelfde manier: klasse A heeft het beste brandstofverbruik en klasse G het slechtste. Tussen iedere klasse neemt het brandstofverbruik per gereden 100 km met ongeveer 1/10de liter toe.

Ten slotte geeft het EU-bandenlabel het extern rolgeluid weer. De beste banden genereren een extern rolgeluid van 67 tot 71 dB, maar er zijn ook luidruchtige banden die tot 76 dB genereren. 67 dB is te vergelijken met het geluidsniveau van een levendig gesprek of sporthalgeluiden. Bij 76 dB ligt het geluidsniveau hoger dan dat van een haardroger.

De populairste merken winterbanden van 2024

Het beste merk winterbanden benoemen is niet eenvoudig. Uiteindelijk zet iedere fabrikant sterk in op veiligheid en zijn er meer dan voldoende onafhankelijke testinstanties die de kwaliteit waarborgen. Desondanks zijn er toch een aantal merken die op veel populariteit mogen rekenen. Het gaat dan voornamelijk om de Michelin winterbanden, de Continental winterbanden, de Hankook winterbanden, de Goodyear winterbanden, de Bridgestone winterbanden, de Dunlop winterbanden, de Uniroyal winterbanden, de Kleber winterbanden en de Semperit winterbanden. Het zijn merken die eerder al terugkwamen in ons onderzoek naar de beste winterbanden van 2017, maar ook in onze onderzoeken naar de beste vierseizoenenband van 2018 en de beste winterbanden van 2018. Daarom bevelen we deze merken zeker aan.

Hoe is de lijst met de beste winterbanden van 2024 tot stand gekomen?

Net zoals bij onze onderzoeken naar de beste winterbanden van 2018 en de beste winterbanden van 2019 vertrokken we vanaf onafhankelijke testresultaten. Hierbij hielden we rekening met de testresultaten van organisaties als ACE Auto Club Europa, ÖAMTC, ANWB.nl, ARBÖ, AUTO BILD, auto-motor-i-sport.pl, GTÜ Gesellschaft für Technische Überwachung mbH en TCS – Technik, Umwelt und Wirtschaft. Op basis van een vergelijking van deze resultaten kozen we eerder al de beste winterband van 2018 en de beste winterband van 2019 en ook in 2024 is dat niet anders.

Winterbanden beste

In deze landen zijn winterbanden verplicht

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aanbevolen. In sommige Europese landen zijn winterbanden wel verplicht. In Duitsland, Noorwegen, Slowakije en Italië zijn winterbanden verplicht bij winterse wegomstandigheden. In (bepaalde delen van) IJsland, Zweden, Finland, Eestland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Roemenië, Servië (en Kosovo), Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Turkije zijn ze gedurende bepaalde perioden van het jaar wel verplicht. Soms worden er ook extra eisen opgelegd, bijvoorbeeld wat de minimale profieldiepte betreft. In sommige landen of gebieden is zelfs het gebruik van sneeuwkettingen verplicht (en in andere landen is het dan weer verboden).

FAQ over winterbanden

Omdat winterbanden in België niet verplicht zijn, worden ze nog niet massaal gebruikt. Het is dan ook niet onlogisch dat veel mensen nog een aantal vragen over winterbanden hebben. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over winterbanden.

Wanneer moet ik mijn zomerbanden laten wisselen?

Er is geen vaste datum. Over het algemeen hanteert men een grens van 7 °C. Wanneer de temperatuur overdag niet langer hoger wordt dan 7 °C is het tijd om de zomerbanden door winterbanden te verwisselen.

Kan ik winterbanden ook in de zomer gebruiken?

Natuurlijk kan dat, maar daarom is het nog geen goed idee. Bij warmere temperaturen gaan de voordelen van winterbanden verloren, terwijl ze vaak smaller zijn en in de zomer voor minder grip zorgen. Daarnaast is de brandstofefficiëntie vaak minder goed en slijten ze ook nog eens sneller. Daarom is het aangeraden om winterbanden niet in de zomer te gebruiken.

Kan ik de winterbanden niet gewoon op de aangedreven wielen monteren?

Als je een handige Harry bent, dan kan je dat. Toch is dat niet zo slim. Om optimale wegcondities te garanderen is het aanbevolen om steeds vier winterbanden te monteren en dus ook op de niet-aangedreven wielen.

Aanvullende producten voor winterbanden

Naast winterbanden heb je natuurlijk zomerbanden nodig zodat je ze ook tijdig weer kan verwisselen. Daarnaast is het natuurlijk net zo handig als je ook een banden- en velgenopbergrek hebt. Een autokrik, assteunen en een kruissleutel zijn natuurlijk ook gewoon onmisbaar.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]