Best Gekozen
Beste zelfbruiner

Beste zelfbruiner 2022

Wat is de beste bruin zonder zon die je momenteel kan kopen?

Bij de eerste warmte lentezonnestralen is het tijd voor korte rokjes en lekker veel bloot. Het enige probleem? Onze huid is nog spierwit! Met een goede bruin zonder zon hoef je gelukkig geen afgang te vrezen. Natuurlijk moet je zo’n goede zelfbruiner wel nog streeploos aanbrengen, maar vervolgens kan je probleemloos genieten van het lekker weertje. Bij het zoeken naar de beste bruiningscrème zijn er natuurlijk wel een aantal zaken waarop je moet letten. Op deze pagina vind je niet alleen de resultaten van onze zelfbruiner test terug, maar helpen we je bovendien bij het vinden van een goede bruiningscrème.

Inhoudsopgave

Best gekozenBeste aanbiedingBeste prijs/kwaliteit
Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning OilGarnier Ambre Solaire Natural BronzerClarins Delicious Self Tanning Cream

De Lancaster zelfbruiner Sun 365 Gradual Self Tanning Oil is volgens ons de beste bruin zonder zon. Deze olie in sprayverpakking zorgt voor een natuurlijke gloed, scoort 9,3/10 en kost +/- € 0,52/ml.

De beste goedkope zelfbruiner is de Garnier bruin zonder zon Ambre Solaire Natural Bronzer voor een lichte, natuurlijke teint. Deze zelfbruiner scoort 7,6/10 en is met een prijs van +/- € 0,05/ml spotgoedkoop.

De Clarins zelfbruiner voor gezicht en lichaam is een zelfbruinende crème die best getest is. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en zorgt voor een karamelkleur. Het scoort 8,9/10 en kost +/- € 0,21/ml.

€ 26,-€ 7,50€ 31,89
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Informatie over zelfbruiners

Tijdens je zoektocht naar de beste zelfbruiner zijn er een aantal zaken om op te letten. Misschien wil je wel de beste zelfbruinende bodylotion of zoek je eerder de beste gezichtsbruiner crème? Afhankelijk van je eisen en voorkeuren zal telkens opnieuw een andere zelfbruiner de beste zijn. We leggen het voor je uit.

1.1. Textuur

Qua textuur heb je de verschillende keuzes. Voor een streepvrij resultaat is een mousseje toch een van de beste zelfbruiners. Zo’n mousse is eenvoudig te verdelen en levert een veel gelijkmatiger resultaat op. Zeker als je geen ervaring hebt met zelfbruiners is de beste zelfbruiner er een in moussevorm. Eventueel kan je ook opteren voor een sprayvorm, maar zo’n zelfbruiner dringt sneller in en dat maakt het moeilijker om een gelijkmatig effect te bekomen.

Een zelfbruiner op waterbasis gebruik je dan weer om een natuurlijk en zacht resultaat te bekomen. Je kan het aanbrengen met een wattenschijfje of via een spray. Het is vrij eenvoudig aan te brengen, maar niet geschikt voor wie echt een doorbakken kleurtje wil.

Vervolgens kan je ook kiezen voor een zelfbruiner op oliebasis. Zo’n goede zelfbruiner breng je met je handen aan en voelt heel aangenaam en warm. Je kleurtje krijg je echter pas na een paar uur dus moet je wel op tijd bij de pinken zijn. Bovendien is het hierdoor wat moeilijker om te weten of het wel voldoende gelijkmatig is aangebracht. Ga daarom altijd heel precies te werk als je een goede zelfbruiner op oliebasis gebruikt.

Ten slotte zijn er ook de zelfbruiners die werken met doseerdruppels. Dit is waar schoonheidsspecialisten vaak mee aan de slag gaan omdat je echt bijna perfect kan doseren door voorzichtig druppels precies aan je dagcrème toe te voegen. Je kan ook stap voor stap de dosering verhogen om je bruin kleurtje op te bouwen. Dit geeft het meest natuurlijke resultaat. Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent en enige ervaring is toch vereist. Hierdoor is het niet voor iedereen de beste bruin zonder zon.

1.2. Lichaamsdelen

Een goede bruiningscrème voor de benen is nog niet de beste bruin zonder zon voor het gezicht. Dat komt omdat een goede zelfbruiner voor de benen soms allerlei parfums en toevoegingen bevat en het gezicht daar nu eenmaal veel gevoeliger voor is. Sommige producenten geven daarom ook zelf aan dat je hun zelfbruiner het beste op het lichaam en niet op het gezicht gebruikt. Daarnaast zijn er ook zelfbruiners die aangeven dat ze voor het volledige lichaam geschikt zijn, maar de praktijk leert dat je eigenlijk toch gewoon beter een aparte zelfbruiner koopt voor het gelaat en voor het lichaam. Het helpt ook om je lichaam en gezicht op een natuurlijkere manier te laten matchen, terwijl je geen acne hoeft te vrezen.

1.3. SPF-factor

Een zelfbruiner gebruik je alleen om esthetische redenen. In tegenstelling tot natuurlijk bruine benen, biedt je bruin kleurtje nu dus geen extra bescherming tegen de zon. Daarom zijn er zelfbruiners die ook zelf een SPF-factor hebben en je alsnog bescherming bieden. Dat is natuurlijk een meerwaarde, maar weet wel dat het net zoals zonnecrème maar een beperkte bescherming biedt. Daarom zal je later op de dag alsnog zonnecrème moeten gebruiken.

2. Dit zijn de beste zelfbruiners van 2022

Wil je een nieuwe zelfbruiner kopen? Dan is het goed om te kijken welke zelfbruiner het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de zelfbruiners getest op prijs, doelgroep, kleur, textuur, verpakking, volume en de kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnsOnetwoThreeFourFiveSixSevenAchtNegenTien
Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning OilDior Bronze Zelfbruinend WaterClarins Delicious Self Tanning CreamClinique Self Sun Body Tinted LotionSisley Super Soin Autobronzant Hydratant VisageLancôme Soleil BronzerClinique For Men Face BronzerTanOrganic Self Tan OilGarnier Ambre Solaire Natural Bronzer
beste zelfbruiner
1. Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Oil
2. Dior Bronze Zelfbruinend Water
3. Clarins Delicious Self Tanning Cream
4. Clinique Self Sun Body Tinted Lotion
5. Sisley Super Soin Autobronzant Hydratant Visage
6. Lancôme Soleil Bronzer
7. Clinique For Men Face Bronzer
8. TanOrganic Self Tan Oil
9. Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer
10. Sun Dance Teint Salbstbräunungstuch
Beste prijs€ 26,-€ 48,95€ 31,89€ 23,96€ 101,66€ 41,65€ 22,01€ 29,65€ 7,50€ 3,75
GeslachtUnisexDamesUnisexUnisexUnisexUnisexHerenUnisexUnisexUnisex
KleurNatuurlijke gloedNatuurlijk bruinKaramelLight / mediumNatuurlijk bruinNatuurlijk bruinGezonde bruine teintNatuurlijke teint (licht)Natuurlijke teint (licht)Egaal bruin (donker)
LichaamszoneLichaamLichaamGezicht en lichaamLichaamGezichtGezicht en lichaamGezichtGezicht en lichaamLichaamGezicht en lichaam
TextuurOlieMelkachtig waterCrèmeGelCrèmeCrèmeGelOlieMelk-
VerpakkingSpraySprayPotTubeTubeTubeTubeTubePompServet
Volume (ml)50100150125605060100150-
Beoordeling9,39,18,98,88,68,48,17,97,67,3
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste zelfbruiners van 2022

Wat is een goede zelfbruiner? In feite moet je op basis van de eerder aangehaalde criteria zelf een beetje uitmaken wat voor jou de beste bruin zonder zon is. Wij hebben wel verschillende zelfbruiners getest en kunnen je meegeven wat volgens ons de best geteste zelfbruiner is. Natuurlijk kan voor jou een andere zelfbruiner best getest zijn dus bekijk zeker ook even de andere zelfbruiners uit onze top 10 zelfbruiners.

1. Lancaster bruin zonder zon Sun 365 Self Tanning OilLancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Oil

Welke zelfbruiner is het beste getest? Dat valt moeilijk te zeggen, maar deze Lancaster bruin zonder zon is volgens ons de beste zelfbruiner op oliebasis. Het zorgt voor een natuurlijke gloed en hydrateert de huid heel goed. Hierdoor wordt je huid niet alleen bruiner, maar ook zachter en stralender. De beste zelfbruinende olie wordt door de zon geïntensifieerd. We vinden het dan ook de beste zelfbruiner voor de benen. Je brengt het elke dag als een bodylotion aan en laat het drogen voor het aankleden. Vergeet natuurlijk je handen niet te wassen!

Bestel de Lancaster bruin zonder zon Sun 365 Self Tanning Oil bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste bruin zonder zon voor de benen
 • Zorgt voor een natuurlijke gloed
 • Huid wordt zachter en stralender
 • Verlengde tan door blootstelling aan de zon
 • Eenvoudig aan te brengen

Nadelen

  • Geen goedkope zelfbruiner
  • Niet geschikt voor het gezicht

 

 

 

2. Dior zelfbruiner Bronze

Dior Bronze Zelfbruinend Water

Deze goede zelfbruiner is geschikt voor alle huidtypen en bestaat uit een melkachtig water dat voor een natuurlijk bruin kleurtje zorgt. Het is verrijkt met natuurlijke DHA en zorgt voor een egale teint die dag na dag intenser wordt. De textuur voelt fris aan en de huid wordt al snel fluweelzacht. Deze zelfbruiner geeft bovendien niet af op de kleren, terwijl het hyaluronzuur zorgt voor een gehydrateerde huid. Na ongeveer vier uur verschijnt de natuurlijke, gebruinde teint en gedurende 6 uur is de huid tot 30% meer gehydrateerd.

Bestel de Dior zelfbruiner Bronze bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste zelfbruiner op waterbasis
 • Egale teint
 • Geeft niet af op de kleren
 • Hydrateert de huid
 • Geschikt voor alle huidtypen

Nadelen

  • Geen goedkope zelfbruiner
  • Enkel geschikt voor het lichaam

 

 

 

3. Clarins bruin zonder zon Delicious Self Tanning CreamClarins Delicious Self Tanning Cream

Als je op zoek bent naar de beste zelfbruiner voor gezicht en lichaam, raden we deze Clarins bruin zonder zon aan. Het is met aloë vera verrijkt en geeft een natuurlijke gloed die zich al binnen een korte tijd van elke uren ontwikkelt. Aan deze goede bruin zonder zon werd cacaoboter toegevoegd waardoor vroegtijdige huidverouderingsverschijnselen worden voorkomen. Voor het aanbrengen van deze goede bruin zonder zon is het wel belangrijk om je huid de avond voordien goed te scrubben en om na het aanbrengen de snelbruinende zones zoals de knieën, hielen en ellebogen goed droog te deppen.

Bestel de Clarins bruin zonder zon Delicious Self Tanning Cream bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Geschikt voor lichaam en gezicht
 • Vrij goedkope zelfbruiner
 • Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
 • Geeft de huid een natuurlijk bruine teint
 • Gekleurd en hierdoor eenvoudig egaal aan te brengen

Nadelen

  • Al een dag op voorhand scrubben
  • Heeft een bijzonder geurtje die na het aanbrengen nog even blijft hangen

 

 

 

4. Clinique zelfbruiner Self Sun Body Tinted Lotion

Clinique Self Sun Body Tinted Lotion

Dit is een vrij goedkope zelfbruiner die je huid toch al op enkele uren een diepere teint geeft. De light tot medium teint is glad, natuurlijk en egaal, terwijl het ook nog eens vetvrij is. In principe zou het dan ook geen puistjes mogen veroorzaken. Het is bovendien ook nog eens 100% parfumvrij en getest op allergieën. Deze goede zelfbruiner stinkt niet, smeert goed uit en geeft een prachtige kleur. Je moet het wel goed uitsmeren want het gaat om een geltextuur.

Bestel de Clinique zelfbruiner Self Sun Body Tinted Lotion bij de volgende vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Een gladde, egale en natuurlijke uitstraling
 • Vetvrij en veroorzaakt geen puistjes
 • 100% parfumvrij
 • Dermatologisch getest
 • Vrij goedkope zelfbruiner

Nadelen

  • Opletten voor contact met kleding of haar (wacht zeker een kwartiertje na het aanbrengen)
  • Beetje lastig aan te brengen (makkelijker met handschoen)

 

 

 

5. Sisley bruinen zonder zon Super Soin Autobronzant Hydratant Visage

Sisley Super Soin Autobronzant Hydratant Visage

Deze goede zelfbruiner voor het gezicht raden we zeker aan. De crèmetextuur zorgt voor een egale goudbruine en stralende huid. Het gezicht verkleurt snel en langdurig en de huid ziet er meteen meer gehydrateerd uit. Ook voelt de huid soepeler en zachter aan. De crème laat zich eenvoudig en streeploos aanbrengen. Deze goede zelfbruiner bevat alpenroosextract voor een stralende teint, onder andere omdat het licht beter wordt weerkaatst.

Bestel de Sisley bruinen zonder zon Super Soin Autobronzant Hydratant Visage bij de volgende vertrouwde webshops:

 

Voordelen

 • Beste zelfbruiner voor het gezicht
 • Snelle en langdurige verkleuring
 • Goede hydratatie
 • Geschikt voor alle huidtinten
 • Voor een stralende huid

Nadelen

  • Geen goedkope zelfbruiner
  • Niet geschikt voor het lichaam

 

4. De populairste merken zelfbruiners

Er zijn wel wat producenten van zelfbruiners op de markt en iedereen heeft gegarandeerd een eigen favoriet. Toch zien we dat sommige merken op net iets meer populariteit mogen rekenen. Het gaat onder andere om de Dove zelfbruiner, de Nivea zelfbruiner, de Garnier zelfbruiner, de Loreal bruin zonder zon en de Marc Inbane zelfbruiner. Daarnaast doen ook de zelfbruiners van Kruidvat het heel goed.

5. Hoe is de lijst met beste zelfbruiners 2022 tot stand gekomen?

Voor dit onderzoek baseerden we ons enerzijds op de conclusies van onze eerdere onderzoeken naar de beste zelfbruiner voor het gezicht van 2018, de beste zelfbruiner voor de benen van 2018, de beste zelfbruiner voor het gezicht van 2019 en de beste zelfbruiner voor de benen van 2019.

In 2018 lieten we ons andere inspireren door het artikel over de beste bruin zonder zon van 2018 in het Nieuwsblad, het artikel over de beste zelfbruiner van 2018 van &C (and see) en het artikel over het bruinen zonder zon beste product van 2018 door Libelle. In 2019 speelden onder andere het artikel over de beste zelfbruiner van 2019 op Flair een rol, net zoals de artikels over de beste zelfbruiners van 2019 op Limburger en het artikel over het beste bruinen zonder zon van 2019 op Twijfelmoeder. Natuurlijk keken we niet alleen naar de beste zelfbruiner van 2018 want dit jaar hebben we ons lijstje geüpdatet met reviews van Elle, Libelle, Flair en Vogue.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook zelf zelfbruiners uitgeprobeerd. Zo zochten we bijvoorbeeld naar de beste zelfbruiner voor het gezicht en gingen we na welke bruin zonder zon best getest is. Hierbij hielden we ook rekening met reviews die we verzamelden op betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie gingen we na welke zelfbruinende bodylotion best getest is en hebben we deze lijst met beste zelfbruiners onafhankelijk samengesteld.

Zelfbruiner beste

6. Tip: altijd eerst de huid scrubben

Voor het aanbrengen van een goede zelfbruiner is het aangeraden om altijd eerst de huid te scrubben. Dat komt door de unieke werking van zelfbruiners. Zelfbruiners bevatten altijd de werkzame stof dihydroxyacetone. Deze stof zorgt voor een reactie met de aminozuren die zich in de dode huidcellen bevinden, waardoor de maillardreactie optreedt. Hoe hoger de concentratie dihydroxyacetone is, hoe donkerder het resultaat wordt. En ook bij een groter aantal dode huidcellen wordt het resultaat donkerder. Op plaatsen waar er meer dode huidcellen zijn, zal de zelfbruiner dan ook donkerder uitslaan. Hierdoor is een natuurlijk egaal bruine kleur vrijwel onmogelijk. Door even op voorhand goed te scrubben, zorg je er dan ook voor dat de reactie overal even sterk is.

7. FAQ over zelfbruiners

Intussen weet je wel welke bruin zonder zon voor het gezicht best getest is en kan je ook zeggen wat een goede goedkope zelfbruiner is. Natuurlijk kan je nog wel een aantal vragen hebben over het gebruik van de beste bruiningscrème voor het gezicht. Geen zorgen want naast onze zelfbruiner gezicht test beantwoorden we hieronder ook een aantal veelgestelde vragen.

7.1. Is een zelfbruiner veiliger dan zonnen?

Ja. Bruinen onder de zon beschadigt de huid en verhoogt het risico op huidkanker. DHA, de werkzame stof van zelfbruiners, heeft daarentegen geen enkel wetenschappelijk bekend gevaar. Wel kan je allergisch reageren op een aantal toegevoegde bestanddelen. Kies daarom steeds voor zelfbruiners die dermatologisch getest zijn.

7.2. Mag ik zelfbruiner gebruiken als ik zwanger ben?

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat DHA nadelige effecten heeft voor het ongeboren kind of voor de moedermelk. Anderzijds kunnen zwangere vrouwen door hun hormonenhuishouding een gevoeligere huid ontwikkelen waardoor ze slecht reageren op bepaalde toegevoegde bestanddelen. Dergelijke allergische reacties kunnen wél effect hebben op het kind. Daarom is het als zwangere vrouw aangeraden om altijd te kiezen voor bio-zelfbruiners met natuurlijke bestanddelen. Probeer de zelfbruiner ook dan altijd eerst even uit op een klein stukje huid.

7.3. Is een zelfbruiner ook geschikt voor een spierwitte huid?

Ja, maar kies wel altijd voor een subtiele kleur. Ga nooit voor een zelfbruiner die een donkerbruine teint belooft want je ziet er al snel als een Oempa Loempa uit. Wat je ook kan doen, is je zelfbruiner eerst mengen met wat crème en het vervolgens verdund aanbrengen. De hoeveelheid zelfbruiner kan je eveneens dag na dag opbouwen om uiteindelijk alsnog een diepbruine kleur te krijgen die natuurlijk oogt.

8. Aanvullende producten voor zelfbruiners

Naast een goede zelfbruiner heb je ook een goede scrub nodig om je huid voor te bereiden. Een beetje bodylotion is eveneens handig. Denk daarnaast ook aan een wattenschijfje of handschoenen om je zelfbruiner vlot aan te brengen en vergeet je ten slotte niet goed in te smeren met een passende zonnecrème.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews

bol.com, de winkel van ons allemaal