Wie voluit voor groene energie kiest, neemt natuurlijk enkel genoegen met de beste koop zonnepanelen. Niet alleen zorgen de beste zonnepanelen voor een mooi rendement, bovendien is de terugverdientijd mooi en hebben goede zonnepanelen een lange levensduur. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt verkrijgbaar en de prijs per zonnepaneel kan daarbij sterk verschillen. Een goede zonnepanelen installateur kan je hierover informeren, maar wij gingen eveneens te rade bij experts en zochten samen met hen naar de beste zonnepanelen die op dit moment online verkrijgbaar zijn.
- Dit zijn de beste zonnepanelen van 2023
- De 5 beste zonnepanelen van 2023 uitgelicht
- Informatie over zonnepanelen
- Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste zonnepanelen
- De populairste merken zonnepanelen van 2023
- Hoe is de lijst met de beste zonnepanelen van 2023 tot stand gekomen?
- Eenvoudig de geschikte locatie voor zonnepanelen bepalen
- FAQ over zonnepanelen
- Aanvullende producten voor zonnepanelen
Dit zijn de beste zonnepanelen van 2023
In de top 10 beste zonnepanelen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste zonnepanelen van 2023 uitgelicht
Wat zijn de beste zonnepanelen? De keuze maak je duidelijk in functie van de grootte van je dak. Het is dan ook niet eenvoudig om zomaar even de zonnepanelen beste koop aan te wijzen. Wel kunnen we de beste zonnepanelen merken benoemen en kunnen we het hebben over de best geteste zonnepanelen. Wij gingen te rade bij de beste zonnepanelen installateur en zochten samen met hem naar de meest efficiënte zonnepanelen die voor de doe-het-zelver verkrijgbaar zijn. Op basis hiervan stelden we onderstaande top 5 zonnepanelen samen.
1. LONGi Solar + Growatt-omvormer
Wil je zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Dan is dit pakket met doe-het-zelf zonnepanelen een aanrader. In het pakket met zonnepanelen voor een plat dak zitten tien zonnepanelen van LONGi Solar (LR6-60PB-310) met elk een capaciteit van 310 Wp. Hierdoor wek je tot 3.100 Wp zonne-energie op. Daarnaast krijg je er meteen ook de beste omvormer voor zonnepanelen bij, net zoals alles wat je nodig hebt om de zonnepanelen zelf te plaatsen. De montagehandleiding is op maat van de doe-het-zelver geschreven en je rekent ook nog eens op gratis technische ondersteuning. Die service heeft natuurlijk een prijskaartje, maar het is natuurlijk nog steeds goedkoper dan een erkende installateur van zonnepanelen inschakelen.
Bekijk de LONGi Solar + Growatt-omvormer bij deze vertrouwde webshops:
2. Zonnepaneel DMEGC – Omvormer APSystems
Als je voor een hellend dak goedkope zonnepanelen voor doe-het-zelf zoekt, is deze zonnepanelen set van DMEGC voor doe-het-zelf een aanrader. Je kan deze zonnepanelen op een hellend dak plaatsen en rekent daarbij op een werkelijke capaciteit van ongeveer 590 kWh. De positieve tolerantie van ongeveer 3% is een belangrijk pluspunt en je beschikt meteen ook over de beste omvormer voor twee zonnepanelen van maximaal 365 Wp. Het montagesysteem bestaat uit dakhaken en alles is meteen meegeleverd om het op alle soorten pannendaken te gebruiken. Anderzijds zijn het wel niet de beste zonnepanelen voor een licht hellend bitumen dak.
Bekijk de Zonnepaneel DMEGC – Omvormer APSystems bij deze vertrouwde webshops:
3. Cedel Solar zonnepaneel (set)
Wil je de beste zonnepanelen op de camper? Dan is de zonnepaneelset van Cedel Solar een aanrader. Deze camper zonnepaneel set met accu heeft een capaciteit van 120 Wp. Let wel op want het heeft geen eigen accu en is aan te sluiten op een eigen 12 V-accu. Het zonnepaneel is eenvoudig op te hangen en mee te nemen en biedt voldoende stroom om mobiele toestellen op te laden of bijvoorbeeld de 12 V-koelbox op aan te sluiten. Het zijn echter niet alleen goede zonnepanelen voor de camper want je monteert eenvoudig het zonnepaneel op de boot of gebruikt het in combinatie met je elektrische bakfiets. De montage van de zonnepanelen is makkelijk en je krijgt de laadregelaar, accukabels, MC4-connectoren er gewoon bij. Dankzij de IP68-certificering zijn deze zonnepanelen voor de boot of camper geschikt voor alle weersomstandigheden.
Bekijk de Cedel Solar zonnepaneel (set) bij deze vertrouwde webshops:
4. Trina Solar zonnepaneel 325 Wp
De Trina Solar zonnepanelen staan bekend omwille van hun uitstekende prestaties, zelfs op regenachtige en bewolkte dagen zoals we ze in België maar al te goed kennen. Het gaat hier om zwarte Trina zonnepanelen met een capaciteit van 325 Wp en een fabrieksgarantie van tien jaar. Ze zijn eenvoudig te monteren maar vereisen wel enige kennis omdat je zelf de goede omvormer voor zonnepanelen en de installatie moet voorzien. Natuurlijk kan je altijd nog de beste installateur van zonnepanelen inschakelen. Wil je enkel een zonnepaneel kopen voor bijvoorbeeld een hellend dak? Dan zijn deze Trina zonnepanelen de beste keuze.
Bekijk de Trina Solar zonnepaneel 325 Wp bij deze vertrouwde webshops:
5. Zonnepanelen doe-het-zelf-pakket met 20 x 290 Wp
Heb je een groter dak en zoek je wat meer zonnepanelen voor een maximale opbrengst? Dan is dit zelfbouwpakket met twintig zonnepanelen een goed idee. Het gaat om zonnepanelen van DMEGC, wat op het vlak van zonnepanelen bij de beste merken behoort. In totaal reken je op een stroomopwekking van zo’n 5.220 kWh per jaar. Je kan de zonnepanelen zelf installeren of na de aankoop een beroep doen op Zonnepanelen Centra. Het voordeel is dat je dan ook tien jaar garantie op de installatie krijgt.
Bekijk de Zonnepanelen doe-het-zelf-pakket met 20 x 290 Wp bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over zonnepanelen
Bij het zoeken naar de beste zonnecollectoren hoef je zeker niet te kiezen voor de meest verkochte zonnepanelen. Het is beter om te kijken naar de meest efficiënte zonnepanelen, maar daarnaast kies je natuurlijk voor zonnepanelen met de beste kwaliteit. Onafhankelijke onderzoeken en fabrieksgaranties spelen daarbij een rol. Het beste bedrijf voor zonnepanelen kent vaak langdurige garanties toe op het rendement en zo’n fabrieksgarantie zegt toch al veel over de te verwachten kwaliteit. Wat is de beste zonnepaneel? Wij leggen een aantal zaken uit en helpen je bij het vinden van zonnepanelen met de hoogste kwaliteit.
Soorten zonnepaneelsystemen
We kunnen drie soorten zonnepaneelsystemen onderscheiden. In de eerste plaats is er het monokristallijn zonnepaneel dat zich laten kenmerken door een volledig zwarte uitstraling. De poly zonnepanelen zijn dan weer de donkerblauwe zonnepanelen met een rand van aluminium. Of je voor zonnepanelen monokristallijn of polykristallijn kiest, is voornamelijk afhankelijk van de kleur van het dak en je persoonlijke voorkeuren. Ten slotte kan je ook kiezen voor CIS-zonnepanelen. CIS-panelen zijn vrij dun en daarom heb je een groot dakoppervlak nodig. Het rendement kan in dat geval wel hoger zijn dan bij zonnepanelen mono of poly.
Capaciteit van zonnepanelen
De capaciteit van zonnepanelen geeft aan hoeveel energie het kan opwekken. Hoe hoger de capaciteit van een zonnepaneel is, hoe meer je haalt uit elke vierkante meter dakoppervlak. Daartegenover staat wel dat ze ook snel duurder en duurder worden. Voor een groot dak kan het soms interessanter zijn om meerdere zonnepanelen met een lage capaciteit te leggen, zoals de beste zonnepanelen van 300 Wp. Wil je het maximum halen uit een klein dak? Dan zijn er zonnepanelen van 600 Wp of meer, maar die zijn over het algemeen wel heel duur. Om goed te vergelijken bereken je steeds de kostprijs per Wp van zonnepanelen.
Houd er bovendien rekening mee dat de geafficheerde Wp van zonnepanelen niet altijd overeenstemt met de echte opbrengst. Zo kan het dat zonnepanelen van 400 Wp van het ene merk meer opbrengen dan zonnepanelen met een Wp van 380 van een ander merk. Daarom is het belangrijk om te controleren of er onafhankelijke testresultaten beschikbaar zijn.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste zonnepanelen
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede zonnepanelen met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande zonnepanelen, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken zonnepanelen van 2023
Het is niet eenvoudig om het beste merk zonnepanelen te benoemen. Er zijn heel wat goede merken zonnepanelen. Tot onze top 10 zonnepanelen merken rekenen wij het LG zonnepaneel, de REC zonnepanelen, de zonnepanelen van Panasonic, de SunPower zonnepanelen, de SolarWatt zonnepanelen, de Jinko zonnepanelen, de Canadian Solar zonnepanelen, de QCell zonnepanelen, de Sharp zonnepanelen en de Longi zonnepanelen.
Hoe is de lijst met de beste zonnepanelen van 2023 tot stand gekomen?
Wat zijn de beste zonnepanelen? Het beantwoorden van die vraag is niet zo eenvoudig. Daarom zochten we uit wat de beste zonnepanelen volgens Consumentenbond zijn. We namen daarvoor het onderzoek naar de beste zonnepanelen van 2019 van Consumentenbond door. Wat zijn de beste zonnepanelen volgens Consumentenbond? Volgens Consumentenbond draait het allemaal om de terugverdientijd en die redenering volgen wij natuurlijk ook. Dat is uiteindelijk ook de conclusie van het onderzoek naar de beste zonnepanelen van 2019 door Test Aankoop.
Daarnaast gingen we ook bij experts te rade en namen we de documentatie en tests ampel door, zeker met name wat de capaciteitsafname doorheen de tijd betreft. Vervolgens hielden we rekening met de ervaringen van zowel installateurs als consumenten. Onder andere de reviews die op bol.com verschijnen waren een grote hulp. Op basis van al deze factoren stelden wij onafhankelijk en objectief deze lijst met beste zonnepanelen samen.
Eenvoudig de geschikte locatie voor zonnepanelen bepalen
Het is niet alleen belangrijk om de beste zonnepanelen in huis te halen. Je moet de zonnepanelen immers ook op de juiste plek plaatsen zodat ze maximaal renderen. Daarom heeft Vlaanderen een zonnekaart gemaakt. Om de zonnekaart te raadplegen surf je naar www.energiesparen.be/zonnekaart en tik je je adres in. Op de zonnekaart zie je meteen welke dakdelen al dan niet geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepalen. Het handige is dat je meteen ook zicht krijgt op hoeveel kWh per jaar je kan produceren en hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt. Daarnaast geeft het alvast een prijsindicatie weer die je helpt om geschikte zonnepanelen te kopen. Wij raden iedereen die van plan is om zonnepanelen te kopen aan om eerst een zonnepanelen simulatie te maken.
FAQ over zonnepanelen
Als het over zonnepanelen gaat, hebben we vooral oog voor de terugverdientijd. Eventuele premies en subsidies zijn daarbij interessant, maar we moeten daarnaast ook rekening houden met het zogenaamde prosumententarief. Hierover blijken wel vaker vragen te bestaan. Daarom voorzien wij ze van een antwoord.
Wat is de nieuwe Vlaamse premie voor zonnepanelen?
De nieuwe Vlaamse premie voor zonnepanelen treedt op 1 januari 2021 in werking en gaat samen met het verdwijnen van de terugdraaiende tellers. De premie bedraagt € 300 per kWp voor de eerste 4 kWp en € 150 per kWP voor de volgende twee kWp. De premie bedraagt met andere woorden maximaal € 1.500. Daarnaast wordt de premie altijd beperkt tot maximaal 40% van de prijs van de installatie. Door deze premie zou de terugverdientijd van de gemiddelde installatie rond de tien jaar blijven bedragen.
Wat is het prosumententarief?
Sinds juli 2015 moeten gebruikers van het elektriciteitsnet een vergoeding betalen voor het gebruik van het distributienet. Dat is zelfs het geval wanneer zij meer stroom op het net steken dan dat ze afnemen. De redenering is dat zij bijvoorbeeld ’s nachts nog steeds energie van het net afnemen en daarom mee moeten betalen voor het onderhoud ervan. Het bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder, maar reken op zo’n 300 euro per jaar.
Aanvullende producten voor zonnepanelen
Met alleen zonnepanelen ben je natuurlijk niks. Zo heb je bijvoorbeeld ook een omvormer nodig en bevestigingsmateriaal. Daarnaast is een monitoringsysteem aanbevelen en kan je het geheel nog verder uitbreiden met de beste thuisbatterij zodat je niet aan het net hoeft te leveren en zelfvoorzienend kan zijn. Denk bovendien aan het benodigde installatiemateriaal, zoals een rolsteiger, een accuboormachine, boren, een waterpas, enzovoort. Welk installatiemateriaal je nodig hebt, staat vaak in de handleiding. Bij sommige doe-het-zelfkits krijg je een aantal van deze benodigdheden meegeleverd.