Best Gekozen
Duurzaam en erg comfortabel bamboe kleding

Duurzaam en erg comfortabel: bamboe kleding

Duurzaamheid is een hot item. En dat is niet voor niets, want er zullen dingen moeten gaan veranderen willen we de aarde een fijne, leefbare plek houden. Helaas zijn er ook trends die juist recht tegen de duurzaamheidsgedachte indruisen, zoals de recente populariteit van fast fashion. Deze kleding is niet alleen vaak van inferieure kwaliteit, maar heeft ook nog eens een enorme ecologische voetafdruk vanwege energie- en waterverbruik, chemische vervuiling en afvalproductie. Wil jij duurzamere kleding dragen die ook nog eens erg comfortabel is? Kies dan voor bamboe kleding.

Bamboe als duurzamere textielsoort

Katoen is een veelgebruikte materiaal voor kleding. Hoewel het goede temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen heeft, is het niet bepaald duurzaam. Allereerst omdat men bij de teelt veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast wordt het vaak geteeld op te droge plaatsen. Hierdoor is veel irrigatiewater nodig, tot wel 20 duizend liter water voor een spijkerbroek!

Bamboe kleding – zoals bamboe ondergoed, sokken en shirts – daarentegen is veel duurzamer. Ten eerste doordat bamboevezels supersterk zijn. Bamboe kleding gaat daardoor lang mee. Daarnaast is ook de productie veel duurzamer. Onder meer omdat bij de teelt geen pesticiden nodig zijn, en kunstmatige bewatering. Tot slot gaat het hier ook nog eens om de snelst groeiende plant wereldwijd. Bamboe kan dagelijks wel een meter groeien en in totaal dertig meter hoog worden. En het groeit na de kap vanzelf weer net zo snel aan.

Zo comfortabel is bamboe kleding

Duurzaam en erg comfortabel bamboe kleding

Bamboe kleding zoals ondergoed is vooral comfortabel omdat het sterk vochtregulerend werkt. Om zweetplekken en vieze vlekken te voorkomen hebben mensen (vooral zij die snel of veel zweten) kleding nodig die vocht snel absorbeert en vervolgens snel laat verdampen. En dat is precies wat bamboe kleding doet. Doordat de vezels hol en poreus zijn kunnen ze tot wel zeventig procent meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld katoen. Daarbij helpen de antibacteriële eigenschappen je de hele dag door lekker fris te blijven.

Naast vochtregulerend is bamboe ook temperatuurregulerend. De thermische werking is dubbel zo groot als wol. Hierdoor is de stof niet alleen geschikt voor warmere periodes, maar houdt deze je juist ook lekker warm in de winter of een frisse lente of herfst. Tot slot is het ook goed om te weten dat de stof door de ronde vezels heerlijk zacht aanvoelt. En dat de stof – zelfs na vaak wassen – vormvast is, antistatisch en dat je het niet hoeft te strijken omdat het kreukvrij is.

Kies voor duurzaam in plaats van fast fashion!

Wist jij dat de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n tien procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd? Om hier verandering in te brengen is het belangrijk dat trends zoals fast fashion snel stoppen. Denk er daarom bij de volgende keer dat je je bijna laat verleiden door een reclame van goedkope fast fashion toch liever op zoek te gaan naar een duurzamer alternatief!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]