Best Gekozen
Elektrische rolluiken

Elektrische rolluiken: een meerwaarde voor het interieur

De plaatsing van elektrische rolluiken, zeker zonder rolluikkasten in het interieur, is een elegante oplossing die extra wooncomfort biedt. De nieuwe generatie rolluiken wordt zo geplaatst dat de oprolmechanismen en motoren subtiel worden geïntegreerd in de raamkozijnen of boven de vensters. Dit zorgt ervoor dat de rolluiken, wanneer ze niet in gebruik zijn, vrijwel onzichtbaar zijn en geen afbreuk doen aan het interieurontwerp. Bij nieuwbouwprojecten of tijdens grootschalige renovaties kunnen deze rolluiken zelfs in de muren of plafonds worden ingebouwd voor een nog strakkere look. Klinkt dit interessant? Lees dan zeker verder, want hieronder ontdek je alles wat je moet weten over elektrische rolluiken.

Goede redenen om te investeren in elektrische rolluiken

Investeren in elektrische rolluiken is kiezen voor een comfortabel en veilig huis. Dit is met name het geval als je kiest voor slimme rolluiken, bijvoorbeeld de elektrische rolluiken van Somfy. Deze rolluiken bieden namelijk een uitzonderlijke mate van automatisering en gemak, waardoor ze zich naadloos aanpassen aan je dagelijkse routines. Denk bijvoorbeeld aan het openen (of sluiten) van de rolluiken op vaste tijden. Ook kun je ze combineren met zonsensoren, waardoor de rolluiken automatisch sluiten bij storend zonlicht. Dit draagt bij aan het binnenklimaat, voorkomt uv-schade aan het interieur en helpt om energiekosten te besparen. In de winter houdt de woning de warmte van je olieradiator vast en in de zomer hoeft je airco minder hard te draaien, omdat de warmte buiten wordt gehouden. Meer over dergelijke zonsensoren en de combinatie met elektrische rolluiken kun je lezen op Somfy.be.

Verder zijn elektrische rolluiken ideaal voor mensen met fysieke beperkingen of (oudere) mensen die liever een handmatige bediening vermijden. Ook is het goed om te weten dat de nieuwste generatie rolluiken zijn uitgerust met ultrastille motoren. Het openen en sluiten gaat zo stil dat andere bewoners niet uit hun slaap ontwaken. En dankzij de nieuwste beveiligingsfuncties, zoals anti-inbraakklemmen, geniet je ook van een goede inbraakveiligheid. Er zijn zelfs slimme elektrische rolluiken die kunnen worden gecombineerd met raamsensoren, trillingssensoren en alarmsystemen.

Werking van elektrische rolluiken

De werking van elektrische rolluiken is gebaseerd op een motor die de rolluiken opent en sluit met een enkele druk op de knop, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de traditionele, handmatig bediende rolluiken. Voor huiseigenaren die al rolluiken hebben, is de overstap naar een elektrisch systeem relatief eenvoudig. Hiervoor dienen de bestaande rolluiken te worden gecombineerd met een motor. Een bekend voorbeeld hiervan is de Somfy-motor die met vrijwel elk rolluik compatibel is. De elektrische rolluiken van Somfy bieden enorm veel mogelijkheden. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over obstakeldetectie en vorstbescherming. Ook is het mogelijk om de elektrische rolluiken van Somfy met anti-inbraakklemmen uit te rusten.

Wat de stroomvoorziening betreft, zijn er eveneens verschillende opties. Een van de opties is het aansluiten van de rolluiken op de bestaande bedrading van het huis, wat een stabiele en betrouwbare voedingsbron biedt. Dit vereist echter wel enige elektrische kennis of de hulp van een professional. Een andere optie is het gebruik van zonnepanelen die op of nabij de rolluiken geïnstalleerd kunnen worden. Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke keuze en verminderen de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. In combinatie met een ingebouwde batterij kun je de rolluiken dag en nacht bedienen. Enkel voor frequent gebruikte rolluiken met een noordelijke oriëntatie kan dit mogelijk niet volstaan.

Bedienen van elektrische rolluiken

Een van de grote voordelen van elektrische rolluiken is het bedieningsgemak. Hierbij heb je de keuze tussen verschillende manieren om de rolluiken te bedienen. Een populaire optie is de afstandsbediening. Met een afstandsbediening, die vaak ook aan de muur kan worden gemonteerd, geniet je nu eenmaal van extra veel gebruiksvrijheid. Daarnaast zijn er elektrische rolluiken met wandgemonteerde schakelaars. Deze zijn te verkrijgen in verschillende materialen en kleuren, zodat ze perfect passen in je interieur. Ook bediening met een app of zelfs stembediening behoort tot de mogelijkheden.

Reinigen van elektrische rolluiken

Je ruiten kun je op de klassieke manier blijven schoonmaken, bijvoorbeeld met een ruitenreiniger en een raamwisser of ruitenwisser. Reinigingsproducten voor ruiten mag je echter niet zomaar op je rolluiken gebruiken. Hiervoor bestaan aangepaste producten, bijvoorbeeld de HG Rolluikreiniger. Begin in ieder geval met het verwijderen van los vuil en stof. Dit doe je met een zachte borstel of een zachte doek. Vermijd het gebruik van harde borstels of schuursponzen, aangezien deze het oppervlak van de rolluiken kunnen bekrassen. Nadat het oppervlakkige vuil is verwijderd, breng je de rolluikreiniger aan volgens de instructies op de verpakking. Gebruik een zachte doek of spons om de reiniger zachtjes in te wrijven en laat het een paar minuten intrekken om hardnekkig vuil en vlekken op te lossen. Spoel de rolluiken daarna grondig af met water. Zorg ervoor dat het water tijdens het reinigen niet in de motor of elektrische onderdelen van de rolluiken terechtkomt. Droog de rolluiken tot slot af met een schone, droge doek om watervlekken te voorkomen en om ervoor te zorgen dat ze er weer als nieuw uitzien.

Automatiseringen met slimme rolluiken

Slimme rolluiken kunnen perfect worden ingebed in een slim ecosysteem. Hierbij bieden ze een nieuw niveau van gemak en veiligheid. Je stelt daarbij zogeheten slimme scènes in, waarbij de acties van de rolluiken afhankelijk worden gemaakt van diverse factoren. Zo kunnen slimme rolluiken bijvoorbeeld worden geprogrammeerd om te sluiten wanneer een slim weerstation stormachtig weer detecteert. Ook is het mogelijk om de rolluiken te combineren met een IP-camera of een slimme deurbel. Als de camera of de deurbel verdachte activiteiten detecteert, kunnen de rolluiken worden gesloten om het inbrekers extra lastig te maken.

Onthoud wel dat dergelijke oplossingen aanvullend werken en de standaard beveiligingsmaatregelen, zoals een goed cilinderslot met kerntrekbeveiliging, niet vervangen. De combinatie met slimme raam- en trillingssensoren blijft ook aan te raden. De informatie van deze sensoren kan niet alleen worden gebruikt voor het alarmsysteem, maar ook voor het aansturen van andere apparaten. Zo kan de slimme aroma diffuser automatisch uitschakelen als een raam is geopend of kan een IP-camera automatisch beginnen te filmen als er trillingen worden ontdekt.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]