Best Gekozen
Hoe tapijt reinigen

Tapijt reinigen als een professional: tips en trucs

Tijdens de wekelijkse schoonmaak stofzuig je de tapijten in de woonkamer, in de slaapkamer en elders in huis. Maar is dat wel voldoende? Is het tapijt, waar regelmatig op gelopen wordt, wel helemaal schoon te maken met de stofzuiger?

Bij het grondig reinigen van je tapijt komt heel wat meer kijken. Zo zijn er tal van producten die je kan gebruiken om bacteriën te verwijderen en om vlekken uit tapijten te halen. Daarnaast kan je ook altijd aan de slag met een stoomreiniger of tapijtreiniger.

In dit artikel leer jij hoe je je tapijt kan reinigen als een professional.

Daarom is het belangrijk om je tapijt regelmatig schoon te maken

Over een tapijt wordt gelopen, er wordt eens iets gemorst, huisdieren en kinderen ravotten erop… Al deze dingen maken dat bacteriën en ziektekiemen een tapijt als de ideale thuisbasis zien, en dat wil je uiteraard voorkomen. Bacteriën kunnen zich immers vastzetten in de vezels van je tapijt en met stofzuigen alleen krijg je deze er niet uit.

Een andere reden om je tapijt regelmatig schoon te maken is om allergieën te voorkomen. De vezels van een tapijt bevatten namelijk stoffen en allergenen waardoor jij en je gezin niet alleen sneller last kunnen krijgen van allergieën maar ook van virussen.

Methoden voor het reinigen van tapijt: van stoomreiniging tot droogpoeder

Om je tapijt volledig te reinigen kan je verschillende methoden gebruiken. Je start best altijd met stofzuigen, maar de volgende stappen zijn afhankelijk van het probleem; wil je hardnekkige vlekken uit je tapijt krijgen of wil je eerder komaf maken met microscopisch kleine bacteriën en allergenen, voor elk probleem is er een andere oplossing. Door verschillende methoden te combineren kan jij je tapijt reinigen als een professional.

Stof en zand uit tapijt verwijderen

Zoals vermeld is stofzuigen altijd de eerste stap. Zo haal je het meeste stof al uit je tapijt en zorg je er ook voor dat minuscule zandkorreltjes opgezogen worden. De meeste stofzuigers hebben een speciale kop of speciale opzetstukken om tapijten beter te kunnen schoonmaken.

Tips voor het verwijderen van hardnekkige vlekken uit tapijt

Kleine vlekken kan je prima uit het tapijt krijgen met enkele trucjes. Zo zijn producten als baking soda of groene zeep ideaal voor het schrobben van een tapijt. Je zal zien dat hardnekkige vlekken snel verdwijnen. Uiteraard kan je ook speciale vlekkenreiniger kopen om op je tapijt te sprayen. Je sprayt dit op elke vlek en laat het even intrekken. Door deze vlek nadien met lauwwarm water te schrobben is de kans het grootst dat je de het volledig weg krijgt.

Tapijt reinigen met droogpoeder

Wil je niet beginnen schrobben met water en schoonmaakmiddelen? Dan kan je er ook voor kiezen om je tapijt droog te reinigen. Om dat te doen zijn er speciale tapijt droogpoeders verkrijgbaar. Het enige wat je moet doen is droogpoeder over het tapijt strooien, reken hiervoor ongeveer een handvol poeder per vierkante meter. Vervolgens borstel je het poeder goed in het tapijt met een harde borstel. Laat het poeder ongeveer 30 minuten rusten zodat het kan uitdrogen en vervolgens haal je de stofzuiger boven om het poeder weer op te zuigen.

Tapijt reinigen met een stoomreiniger

Zijn er echter grote vlekken op je tapijt die je weer schoon wilt maken, dan is een vlekkenspray of wat baking soda niet voldoende. Een stoomreiniger kan dan een goede oplossing bieden. Zo’n apparaat heb je wellicht niet in huis, maar het goede nieuws is dat je stoomreinigers kan huren voor een dag.

Een stoomreiniger vul je met water en je kan ervoor kiezen om vlekkenreiniger, groene zeep of andere producten toe te voegen voor betere resultaten. Het reinigen zelf is heel eenvoudig; je beweegt gewoon in vaste stroken over het tapijt tot de vlekken verdwenen zijn. Het tapijt goed laten drogen nadien is heel belangrijk, loop er dus zeker niet over tot het volledig droog is.

Gelijkaardig aan stoomreiniger zijn tapijtreinigers, al heb je dit niet bepaald nodig als je het tapijt eerst stofzuigt. Het grootste verschil met een gewone stoomreiniger is dat een tapijtreiniger ook zuigkracht heeft. Ontdek wat de beste tapijtreinigers zijn van dit moment.

Niet alleen voor het schoonmaken van vlekken in je tapijt is een stoomreiniger een goede keuze, het zorgt er ook voor dat allergenen en bacteriën verwijderd worden uit de vezels van je tapijt.

In het onderstaande filmpje zie je hoe je met een Kärcher tapijtreiniger het beste je tapijt kunt reinigen.

Na het reinigen je tapijt ook onderhouden

Als je moeite doet om je tapijt af en toe grondig te reinigen, wil je het uiteraard in tussentijd ook nog in topconditie houden. We raden daarom aan om tapijten wekelijks 2 keer goed te stofzuigen om stof weg te krijgen en om de kans op allergenen en ziektekiemen te verkleinen.

Komt er een vlek op het tapijt? Dan is het meteen tijd voor actie. Ga met een doek, lauwwarm water en eventueel vlekkenspray in de weer om de betreffende vlek meteen te elimineren.

In het kort

Je tapijt professioneel reinigen kan je helemaal zelf, je hoeft het daarvoor niet steeds naar een droogkuis of professioneel reinigingsteam te brengen. Door regelmatig goed te stofzuigen en vlekken meteen te verwijderen van zodra deze op het tapijt komen, kom je al een heel eind. 

Om tapijten volledig te reinigen ga je best wel nog een stapje verder. Je kan dit doen met vlekkenspray, groene zeep of baking soda wanneer het gaat om hardnekkige vlekken. Anderzijds kan je ook kiezen voor droogpoeder voor het reinigen van je tapijt. Je strooit gewoon het poeder en borstelt het in de vezels van het tapijt. Nadien weer stofzuigen is de boodschap.

De laatste mogelijkheid is het inschakelen van een stoomreiniger of tapijtreiniger. Met deze methode ben je zeker van een ‘deep clean’ van het tapijt in je woonkamer, slaapkamer, keuken of elders in huis. Veel succes!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]