Best Gekozen
Onkruid voorkomen tips

Hoe kan je onkruid het best voorkomen? Onze tips!

Zon en regen. Die dingen heb je nodig als je wil dat de planten en bloemen in je tuin, en je gazon uiteraard, goed groeien. Helaas is dat niet alles wat groeit, want ook onkruid houdt van deze omstandigheden. Je zal zien dat tijdens zonnige periodes afgewisseld met regen er te pas en te onpas ‘plantjes’ verschijnen op plekken waar je ze niet wilt hebben.

Onkruid kan je makkelijk verwijderen met goede onkruidverwijderaars zoals onkruidbranders en onkruidstekers, maar wat als je de groei van onkruid in de eerste plaats al kon voorkomen? Hier zijn onze tips!

Andere planten om onkruid te voorkomen

Als je onkruid tussen tegels en klinkers wilt voorkomen zijn andere planten geen oplossing, maar als je de groei van onkruid in borders en bloemperken wilt vermijden, dan kunnen de juiste planten en bodembedekkers soelaas brengen.

Anderzijds groeit onkruid het best in vruchtbare bodems, net zoals andere planten uiteraard. Het kan daarom een goed idee zijn om de grond in je tuin niet té sterk te bewerken. Door de bodem een tijdje met rust te laten zal onkruid minder snel uitschieten.

Het belang van het kiezen van de juiste planten om onkruidgroei te beperken

Als je onkruid in borders wilt voorkomen, dan kom je door te kiezen voor precies de juiste planten al een heel eind. Zo kan je in bloemperken kiezen voor Kattenkruid, dat bloeit tussen juli en september, of voor Goudaardbei, die op z’n mooist staat tussen mei en juni. Andere goede planten die iets langer bloeien, zijn de Maagdenpalm en het Ezelsoor.

Planten om onkruidgroei te beperken

Bodembedekking als effectieve methode om onkruidgroei te voorkomen

Er zijn dus tal van planten die je kan inzetten zodat onkruid minder kans krijgt om te groeien. De planten hierboven zijn al goede opties, maar er zijn nog meer dan genoeg bodembedekkers die je dicht bij elkaar kan planten zodat onkruid er (bijna) niet door kan komen. Denk zo maar aan bodembedekkers als Klimop, dat al snel heel dicht groeit, en ook de Dwergmispel groeit tot een dichte, lage struik. Op deze laatste komen vlak voor de zomer ook witte bloempjes.

Maar hoe komt het nu precies dat bodembedekkers onkruid helpen voorkomen? Bodembedekkers zien er met hun bloempjes niet alleen mooi uit, ze nemen ook het licht weg van onkruidzaden, waardoor deze minder snel zullen ontkiemen.

Daarnaast houden ze het water in de bodem beter vast, wat handig is in droge periodes. De bodembedekker groeit daardoor beter, wat op zijn beurt onkruid in borders weer beter helpt voorkomen.

Je borders afwerken kan je doen met een laag boomschors. Door een dikke laag schors tussen je planten te leggen kan eenjarig onkruid weer moeilijker ontkiemen, waardoor je ook minder onkruid zal moeten bestrijden op lange termijn.

Het voorkomen van onkruidgroei door regelmatig onderhoud van je tuin

Eén van de beste manieren om onkruid te voorkomen in je tuin, is door het regelmatig te onderhouden. Door je terras en oprit schoon te houden zal je makkelijker onkruid tussen klinkers en tegels kunnen voorkomen.

Maar niet alleen het schoonhouden van borders voorkomt overmatige groei van onkruid. Ook door regelmatig je planten, gazon en bodembedekkers te bemesten kan je onkruid tegen gaan. Hoe dan? Planten en bodembedekkers concurreren met onkruid voor de meeste voedingsstoffen. Als je de planten die je wél wilt hebben in de tuin een handje helpt met extra meststoffen, dan krijgt onkruid weer minder kans.

Het vermijden van bodemverstoring om onkruidgroei te verminderen

Een gezonde bodem is belangrijk om onkruidgroei te voorkomen. Maar wat is een gezonde bodem nu precies? Als je planten en bloemen wilt gaan aanplanten dan heeft de bodem uiteraard voedingsstoffen nodig, maar zorg ervoor dat je de grond in je tuin niet te veel bewerkt. Overdaad schaadt, en overdaad zorgt vooral dat onkruid betere omstandigheden krijgt om te groeien. Overdrijf dus zeker niet met spitten, bemesten, strooien en laat alles gedurende sommige periodes op z’n beloop. Onkruid verwijderen mag je tijdens zulke periodes uiteraard wel. Dit doe je het makkelijkste met een goede onkruidverwijderaar.

Het vermijden van overbewatering om onkruidgroei te verminderen

Als er iets is wat onkruid nodig heeft om goed te groeien is het, buiten zon, veel water. Wil je onkruid in je tuin dus voorkomen, dan zorg je ervoor dat er niet té veel water in je borders en bloemperken kan. Een te vochtige grond zorgt immers voor snellere ontkieming van zaadjes en voor betere groei van allerlei planten, ook van onkruid.

Als we het hebben over overbewatering, dan bedoelen we niet alleen op het gazon of in bloemperken, maar ook op opritten en terrassen. Wanneer er water blijft staan op de verharding in je tuin, zal ook daar sneller onkruid groeien. Goede afwatering is dus belangrijk. Een andere interessante optie is om, bij het aanleggen van je tuin, te kiezen voor waterdoorlatende voegen, zodat overtollig water ook via de voegen weer weg kan.

Goede afwatering is immers de beste manier om onkruid tussen tegels en klinkers te voorkomen.

Om onkruid op tegels en voegen te voorkomen, kan je af en toe ook sproeien met een goede onkruidverdelger. Dit roeit bestaand onkruid uit en zorgt er ook voor dat nieuw onkruid minder snel zal opduiken.

Hardnekkig onkruid bestrijden

Helaas kan je nooit al het onkruid in je tuin voorkomen. Wat je dan te doen staat? Het bestrijden van hardnekkig onkruid. Er zijn verschillende methodes om komaf te maken met onkruid, de ene al wat intensiever dan de andere. Zo kan je onkruidverdelger sproeien die ervoor zorgt dat het bestaand onkruid afsterft na enkele uren. Probeer wel enkel te sproeien als er de eerste 24 uur geen regen valt.

Ook een onkruidbrander helpt je komaf te maken met onkruid doordat het zowel het bovenstekend stuk wegbrand als de wortel die ondergronds huist.

In het kort

Onkruid bestrijden is met enkel hulpmiddelen niet al te moeilijk, maar toch wil je wellicht de groei van onkruid in je gazon, op je tegels en in borders zo goed mogelijk voorkomen. Denk er vooral aan dat onkruid licht en water nodig heeft om te kunnen groeien. Kan je de zaadjes van onkruid afschermen van deze twee factoren, door bijvoorbeeld bodembedekkers te planten die het licht tegenhouden en een laag schors te leggen om water te reguleren, dan kom je al een heel eind.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]