Best Gekozen
Ook een kleine woning kan ruim aanvoelen met deze tips en producten

Ook een kleine woning kan ruim aanvoelen met deze tips en producten

Het creëren van een open en ruim gevoel in een kleine woning kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste inzichten en de beste producten is het zeker mogelijk! Vooral de verlichting speelt daarbij een belangrijke rol, hoewel we hetzelfde kunnen zeggen over het interieurontwerp en een aantal slimme productkeuzes. Al deze zaken helpen om een ruimtelijk gevoel te creëren in een kleinere woonruimte.

Voldoende verlichting voor een open gevoel

Een belangrijk aspect van het creëren van een open gevoel in een kleine ruimte is het gebruik van verlichting. Ledlampen spelen hierbij een cruciale rol. Ledverlichting is energiezuinig en biedt een scala aan mogelijkheden qua intensiteit en kleur, waardoor je de perceptie van ruimte in je huis aanzienlijk kunt beïnvloeden. Het plaatsen van ledlampen op strategische plekken, zoals onder kasten, in boekenplanken of langs trappen, kan helpen om donkere hoeken te verlichten en de illusie van meer ruimte te creëren. Er is enorm veel keuze op het gebied van ledlampen. Je kunt onder meer led lampen kopen bij Lampdirect, dé Belgische webshop voor kwaliteitslampen.

Slim interieurontwerp

Naast verlichting is het interieurontwerp ook van groot belang. Het kiezen van de juiste meubels en het strategisch plaatsen ervan kan een enorm verschil maken. Het is daarbij vooral belangrijk om niet de grootste en meest bombastische meubels te kiezen, maar om eerder te focussen op compacte en multifunctionele meubelen. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank en een uitschuifbare eettafel. Dit is ideaal om plaats te besparen! Het gebruik van lichte kleuren voor muren, vloeren en zelfs meubilair kan ook bijdragen aan een ruimtelijk gevoel. Dit komt doordat lichte kleuren licht reflecteren en zo de kamer groter doen lijken.

Grote ramen en inbouwrolluiken

Eerder hebben we al aandacht geschonken aan het belang van verlichting. Kunstverlichting is goed, maar in een ideaal geval heb je vooral voldoende natuurlijk daglicht. Dat wil zeggen dat je kiest voor grote ramen en zo min mogelijk objecten die het daglicht kunnen hinderen. Uiteraard kun je gebruikmaken van zonwering en rolluiken, maar kies dan wel voor een compacte en onzichtbare oplossing. Moderne elektrische rolluiken zijn zo ontworpen dat de oprolmechanismen en motoren subtiel geïntegreerd zijn in de raamkozijnen of boven de vensters, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit draagt bij aan een strakke look en zorgt ervoor dat de rolluiken geen afbreuk doen aan het interieurontwerp​

Apparaten en kasten inbouwen waar mogelijk

Als je een open gevoel wil creëren, is het vooral belangrijk om zo min mogelijk storende objecten in de ruimte te hebben. Inbouwkasten en inbouwapparaten zijn wat dat betreft heel belangrijk. In de keuken kies je bijvoorbeeld voor ingebouwde combi-microgolfovens, koelkasten en koffiemachines. Als je toch kiest voor vrijstaande apparaten, is het wellicht een goed idee om ze een maatje kleiner te kopen. Kies bijvoorbeeld voor een diepvries tafelmodel. De Liebherr GP 1496-20 en de Liebherr GP 1486-21 zijn wat dit betreft goede keuzes.

Rommel beperken en ruimte optimaal benutten

Verder is het belangrijk om de beschikbare ruimte te maximaliseren en om rommel te minimaliseren. Het gebruik van opbergoplossingen, zoals zwevende planken en doucherekken in de badkamer, kan helpen om een georganiseerd en ruimtelijk gevoel te behouden. Ook kan het kiezen van transparante of reflecterende oppervlakken, zoals glazen tafels, helpen om de kamer groter en lichtrijker te doen aanvoelen.

Slanke televisie aan de muur

Een andere praktische manier om een ruimtelijk gevoel in een kleine woning te creëren, is door het gebruik van een slanke televisie die aan de muur wordt gemonteerd. Moderne televisies hebben een ultradun ontwerp en kunnen als een kunstwerk aan de muur hangen, waardoor ze minder ruimte innemen dan traditionele televisies op een standaard of een televisiemeubel. Dit draagt niet alleen bij aan de esthetiek van de ruimte, maar het maakt ook meer vloerruimte vrij, wat essentieel is in kleinere woonruimtes. Als je ook nog eens kiest voor een smart-tv, heb je geen extra blu-rayspelers of andere apparaten nodig. Eventuele luidsprekers kun je onzichtbaar een plaatsje geven in de bovenhoeken van de ruimte. Door visuele ‘rommel’ te verminderen en vloerruimte vrij te maken, helpt een aan de muur gemonteerde televisie om een modern, open en luchtig gevoel te creëren.

Groen in het interieur

Groen in het interieur

Het toevoegen van planten aan je interieur is een uitstekende manier om een kleinere ruimte een frisse en levendige uitstraling te geven, maar overdrijf hier zeker niet mee. Planten brengen niet alleen kleur en leven in een kamer, maar dragen ook bij aan het creëren van een gevoel van ruimte en openheid. Tegelijkertijd is het de natuurlijke variant op de moderne luchtreiniger. Ze voegen een natuurlijk element toe dat contrasteert met de vaak strakke en moderne lijnen in kleinere woningen. Hangende planten, kleine kamerplanten op planken of iets grotere planten in hoeken kunnen allemaal worden gebruikt om verschillende delen van de kamer te accentueren. Een tot aan het plafond reikende gatenplant kun je uiteraard maar beter achterwege laten.

Focus op hangende lampen

Hangende lampen zijn een andere slimme oplossing om een open gevoel in een kleine ruimte te bevorderen. Door verlichting op te hangen, wordt de aandacht naar boven getrokken, waardoor de hoogte van de ruimte wordt benadrukt. Dit kan helpen om het plafond hoger te laten lijken dan het in werkelijkheid is, wat bijdraagt aan een gevoel van ruimtelijkheid. Hangende lampen besparen ook waardevolle vloer- en tafelruimte, wat essentieel is in kleinere woningen.

Spiegels voor een open en ruim gevoel

Het gebruik van spiegels is een beproefde en effectieve manier om een gevoel van ruimte in een kleinere woning te creëren. Spiegels kunnen strategisch worden geplaatst om natuurlijk licht te reflecteren, waardoor donkere hoeken worden verlicht en de hele ruimte lichter en luchtiger aanvoelt. Grote wandspiegels kunnen bijvoorbeeld tegenover ramen worden geplaatst om het buitenlicht effectief te vangen en door de kamer te verspreiden. Bovendien kunnen spiegels worden gebruikt als stijlvolle decoratieve elementen. Zeker staande spiegels scoren wat dit laatste betreft erg goed. Deze spiegels voegen een vleugje elegantie toe, terwijl ze de illusie van meer ruimte creëren.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]