Best Gekozen
Sproeien tegen onkruid

Sproeien tegen onkruid; wanneer en hoe?

Onkruid komt voor in het gazon, in bloemperken in de voegen van tegels… eigenlijk overal waar water en zonlicht komen. Helaas is bij de meeste mensen onkruid niet zo geliefd. Het kan een slordige uitstraling aan je tuin geven en het neemt voedingsstoffen weg van planten en struiken. Daarom wil je zo vlug mogelijk van onkruid afkomen. Dat kan je doen door onkruid zelf te gaan verwijderen met de hand, met een goede onkruidsteker of met de ‘grote middelen’ zoals een onkruidbrander.

Tenslotte helpt regelmatig sproeien met onkruidverdelgers ook om komaf te maken met onkruid in de tuin. Ontdek de do’s en don’ts van sproeien tegen onkruid in dit artikel.

De meest voorkomende soorten onkruid en hun groeicycli

Om onkruid zo goed mogelijk te kunnen bestrijden is het belangrijk om te begrijpen welke plantjes precies onkruid zijn en hoe ze groeien doorheen het jaar.

Onkruid is in principe het uitschieten van bepaalde gewassen op plaatsen waar je ze niet wilt hebben. Je hebt ze immers zelf niet geplant of gezaaid.

De meest voorkomende én meest herkenbare soorten onkruid zijn paardenbloemen, braamstruiken, brandnetels, klavers en speenkruid, veldkers… Dit soort onkruid kan in je gazon groeien maar ook onder struiken, tussen je bloemen en in borders.

Hoe ontstaat onkruid?

Je kon het hierboven al lezen maar onkruid zijn eigenlijk de plantjes die verschijnen op plekken waar ze niet gezaaid of geplant werden. Hoe deze plantjes er dan wel komen? Vogels zorgen doorgaans voor meer onkruid omdat ze zaden van allerlei planten en onkruid meenemen en verspreiden,  bijvoorbeeld via hun ontlasting.

Ook de grassoort waar je gazon uit bestaat kan van invloed zijn op de groei van onkruid. Wanneer je graszaad koopt is het vaak aangepast aan het doel van jouw gazon; erop spelen en lopen of eerder een siergazon. Beschadig je jouw gazon te erg, door bijvoorbeeld te spelen op siergazon, dan krijgt onkruid ook weer meer kans om te groeien.

De beste methoden en middelen voor effectief onkruidbeheer

We weten nu al wat onkruid is, hoe het groeit en welke soorten je kan herkennen, maar het belangrijkste moet nog komen; Wat zijn nu de beste methoden om onkruid te voorkomen? Onkruid is nooit helemaal te voorkomen, maar je kan de groei ervan beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld dikke bodembedekkers in borders. Hoe minder licht je bodembedekker plantjes doorlaten, hoe minder kans onkruidzaad krijgt om te ontkiemen. Daarnaast zijn bodembedekkers ook interessant voor het vochtbehoud van je grond.

Een methode om onkruid te bestrijden zodra het er al is, is het uittrekken van ongewenste planten. Dat kan je met de hand doen wanneer het over een relatief kleine oppervlakte gaat, maar gelukkig zijn er ook andere methodes, zoals goede onkruidverwijderaars.

Een laatste mogelijkheid is sproeien tegen onkruid. Onkruidbestrijdingsmiddelen of onkruidverdelgers hebben vaak een negatieve bijklank, maar tegenwoordig zijn er tal van biologische en natuurlijke sproeimiddelen tegen onkruid om de groei ervan te voorkomen. Deze zijn volkomen veilig voor de omgeving, voor je gazon en ook voor dieren in je tuin. Meer weten over de beste onkruidverdelgers?

Hoe vaak moet je sproeien tegen onkruid?

Regelmatig sproeien is een goed idee om relatief snel van onkruid af te kunnen komen, maar wat kan je verstaan onder ‘regelmatig’. Hoe vaak moet je sproeien om effectief komaf te maken met ongewenste planten in je borders of gazon? Als je aan de slag gaat met goede onkruidverdelger is het belangrijk dat je niet na enkele dagen opnieuw sproeit tegen onkruid. Een goede maatstaf is dat je best 10 dagen tussen elke behandeling laat.

Waarom is timing belangrijk bij het sproeien tegen onkruid?

Het gaat niet alleen om hoe vaak je sproeit met onkruidverdelger, maar ook wanneer. Zo kijk je best even naar het weerbericht voordat je aan de slag gaat om te kijken of het minstens 6 uur na de behandeling droog blijft. In het beste geval regent het zelfs in de eerste 24 uur na het sproeien van onkruidverdelger niet, zo kan het product maximaal inwerken.

Buiten neerslag is ook de voorspelde temperatuur belangrijk om na te gaan alvorens je gaat sproeien tegen onkruid. De temperatuur ligt best tussen 15 en 25 graden overdag. Als het kouder wordt dan verliest onkruidverdelging zijn werking en wordt het warmer, dan verdampt de vloeistof veel te snel.

Wil je echt bij ideale omstandigheden kunnen sproeien? Kies dan een dag waarop er weinig wind staat, zo kan je veel gerichter sproeien zonder dat de wind het product vernevelt.

De beste momenten om te sproeien tegen onkruid

Sommige periodes in het jaar zijn meer geschikt om te sproeien tegen onkruid dan andere. Dat heeft ook weer veel te maken met temperatuur, neerslag en wind.

Welke seizoenen zijn het meest geschikt voor het sproeien tegen onkruid?

Onkruid sproeien met onkruidverdelger doe je best in de lente of net wanneer de zomer begonnen is. Dat zijn de seizoenen waarin onkruid het snelst groeit en waarin je dus het meeste effect ziet van het sproeien. Producten tegen onkruid werken daarnaast ook optimaal bij onkruid dat in de groei is en dat voldoende groot is om te verdelgen.

Voor de beste resultaten kan je in de winter ook heel even de onkruidverdelger boven halen om te sproeien tegen bijvoorbeeld veldkers en kruiskruid, aangezien dat onkruid is dat het hele jaar door blijft doorgroeien.

Alternatieven voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid

Onkruidverdelgers werken snel en efficiënt, je zal dus al snel resultaat zien. Toch krijgen chemische producten voor in de tuin de dag van vandaag meer weerstand. Ben jij ook niet zo voor sproeien tegen onkruid? Dan zijn er ook andere manieren om je tuin onkruid vrij te maken.

Een goed alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen is een onkruidsteker. Daarmee prik je in de grond zodat je het onkruid met de wortel kan verwijderen. Deze manier is veel minder intensief dan het handmatig verwijderen van onkruid. Ook het gebruik van een onkruidbrander is een goed alternatief voor de chemische methoden. Het zichtbare onkruid wordt verbrand zodat je het makkelijk kan weghalen, maar ook de wortels neemt een brander mee dankzij de hoge temperaturen.

Klinken zo’n alternatieve manieren van onkruid bestrijden als iets voor jou? Ontdek dan alle mogelijke onkruidverwijderaars hier.

In het kort

Er zijn verschillende manieren om onkruid te voorkomen en één daarvan is sproeien tegen onkruid. Het sproeien van onkruidverdelger doe je best wanneer het zo lang mogelijk droog blijft zodat het product goed kan inwerken. Ook vermijd je best dagen waarop er veel wind staat of wanneer temperaturen nog eens naar beneden duiken. De beste periode om te sproeien tegen onkruid is in het voorjaar, vlak voor de zomer.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]