Best Gekozen
Waar let je op bij het kopen van een matras

Waar let je op bij het kopen van een matras?

Om goede nachtrust van hoge kwaliteit te krijgen, is het belangrijk dat je alles in de slaapkamer optimaliseert. Van het licht- en geluiddicht maken van de ruimte, tot en met de juiste kussens, dekbedden en matrassen. Juist het matras wordt daarin vaak onderbelicht. Wie weet er nu eigenlijk echt waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een goed model? De belangrijkste punten op dit gebied nemen we met je door. Daarmee heb je direct de handvatten om zelf een goede keuze te maken voor de slaapkamer.

Het juiste formaat

Het begint allemaal bij de basis. Het matras moet van het juiste formaat zijn. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door voor een matras op maat laten maken te kiezen. Zo weet je zeker dat het groot genoeg is voor jouw lichaamsbouw. Het is ook fijn wanneer het precies in jouw bed past. Misschien heb je ook het bed wel op maat laten maken. Dan heb je niets aan matrassen in een standaardformaat. Het is veel beter om dan te kiezen voor een model dat exact is aangepast aan de wensen die jij hebt.

Hardheid van het matras

Op maat laten maken bij een specialist als Matrasatelier is een goed idee. Dan kan je ook direct aandacht besteden aan een ander punt, namelijk hoe hard het matras moet zijn. Een wat steviger matras geeft vaak wat meer steun en houvast. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, kan dit een groot verschil maken. Een wat zachter matras geeft juist wat meer ligcomfort. Ook dat kan natuurlijk wel heel aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk wil je wel gewoon lekker liggen om echt te kunnen ontspannen en volledig tot rust te kunnen komen op jouw bed.

De vulling van het matras

De hardheid van een matras hangt samen met de vulling ervan. Daar zijn dan ook heel veel opties voor die de moeite waard zijn om te bekijken. Een matras met binnenvering is bijvoorbeeld heel aantrekkelijk. Dit is het traditionele soort matras waar je misschien wel goed gewend aan bent. Wil je stabiel liggen zonder drukpunten die pijnlijk kunnen worden? Dan is het misschien een betere optie om voor een gelschuimmatras te gaan. Dit vormt zich naar jouw lichaamscontouren. Dat maakt een groot verschil. Je kan natuurlijk ook voor een meer out-of-the-box optie gaan zoals een latexmatras.

Aandacht voor de favoriete slaaphouding

Een ander punt van aandacht bij het kiezen van een matras, is de slaaphouding die je het liefst kiest. Je wilt er wel zeker van zijn dat je lekker kan liggen. Dit kan per matras nogal een verschil maken. Zo zijn er matrassen die specifiek voor rugslapers bedoeld zijn. Die hebben hele andere kwaliteiten dan de matrassen waar buikslapers het optimale comfort op ervaren. Uiteraard heb je dan ook nog de optie om voor een matras dat bedoeld is voor zijslapers te gaan. Op die manier kan je altijd het model kiezen waarop jij je favoriete houding aanneemt.

Bijdragen aan verlichting van klachten

Het is goed mogelijk dat je met bepaalde lichamelijke klachten te maken hebt. In dat geval is het goed om te weten dat je hier ook het nodige aan kan doen door het juiste matras te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een matras dat helpt bij rugpijn. Voor steun in het algemeen kan een orthopedisch matras kiezen een goed idee zijn. Op die manier weet je zeker dat jouw lichaam ook echt rust krijgt tijdens de nachtrust.

Warmte en ventilatie

Het matras kiezen doe je ook op basis van kwaliteiten die niet perse met jouw slaaphouding of lichamelijke factoren te maken hebben. Zo wil je bijvoorbeeld ook de juiste mate van comfort ervaren. Dat doe je bijvoorbeeld door een matras te kiezen dat lekker warm wordt, maar juist weer niet te warm. Ook wil je er zeker van zijn dat het matras goed ventileert. Op die manier wordt de warmte afgedreven. Zoals je ook geen last zal krijgen van vocht door bijvoorbeeld transpiratie. Dit zijn zaken die in belangrijke mate bijdragen aan hoe goed jouw nachtrust is. Ook dit soort factoren spelen dus een belangrijke rol bij het uitkiezen van een model.

Aandacht voor allergieën

Niet alleen de vulling speelt een belangrijke rol. Ook de stoffen waarvan de buitenzijde van het matras gemaakt zijn, zijn factoren in jouw keuze. Dit geldt vooral wanneer je te maken hebt met een bepaalde allergie. In dat geval wil je natuurlijk wel voorkomen dat dit jouw nachtrust verstoort. Ben je dus bekend met een bepaalde stof waar jij allergisch op reageert? Dan is het belangrijk om er goed op te letten dat je geen matras koopt dat met deze stof gemaakt of gevuld is. Er zijn altijd wel alternatieven te vinden waar je voor kunt gaan voor een goed matras.

Extra hulpmiddelen bekijken

Wil je het maximale uit jouw matras halen? Dan kijk je niet alleen naar de mogelijkheden van het matras. Je kijkt ook naar wat je verder allemaal nodig hebt om het maximale eruit te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van een extra topdekmatras. Ook is het natuurlijk van grote waarde om een goed dekbed uit te kiezen. Soms is het dan ook nog eens zo dat je wel wat extra steun kan gebruiken. Daarom heb je ook matrassen met schuim of latex gekozen. Om dit extra kracht bij te zetten kan je dan ook nog een lichaamskussen benutten. Zo slaap je nog beter.

Een matras voor kinderen kiezen

Je hebt in dit artikel vooral kenmerken voor een matras voor jezelf kunnen leren kennen. Dat neemt niet weg dat je natuurlijk ook nog naar kenmerken voor matrassen voor kinderen moet kijken. Je wilt dat ook jouw kinderen de best mogelijke nachtrust krijgen. Dan is het slim om bijvoorbeeld een matras voor peuters uit te kiezen. Zoals je voor de allerkleinsten ook een matras voor baby’s kan uitkiezen. Op die manier ben je er echt zeker van dat iedereen de juiste mate van slaap krijgt. Wanneer je alles goed op orde hebt, merk je het verschil.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews
[yarpp post_type="post" template="yarpp-template-thumbnail" limit=3]