Composteren. Je hebt er wellicht al van gehoord. Maar wat is compost precies? Waarvoor kan je compost gebruiken? En vooral; wanneer kan je compost gebruiken. Goed nieuws! Groente-, fruit-, en tuinafval dat tot compost gereduceerd werd in een compostbak, kan je op verschillende momenten in het jaar gebruiken. Ontdek hieronder wanneer je compost het beste gebruikt in je tuin.
Wat is compost en waarom is het belangrijk voor de tuin?
Groente-, fruit-, en tuinafval zomaar weggooien zou jammer zijn. Je kan het immers perfect verzamelen in een goede compostbak zodat het composteert. Zo bekom je heel eenvoudig een natuurlijke bodemverbeteraar voor je tuin uit plantaardig en groen afval.
Compost is dus de ideale manier om de bodem in je tuin vruchtbaarder te maken en het dient als ‘gratis’ voeding voor planten, bloemen en struiken. Een ander voordeel van compost? Het houdt de bodem langer vochtig, wat in droge periodes ervoor zorgt dat je minder vaak moet sproeien.
Hoe vaak moet compost worden toegepast in de tuin?
Je kent nu de voordelen van compost voor je tuin, maar je wilt wellicht ook weten hoe vaak je compost kan gebruiken in je tuin voor optimaal resultaat.
Wel, sommige tuiniers zweren bij één keer per jaar en anderen gebruiken compost twee keer per jaar in hun tuin. Hoe vaak je compost gebruikt op de bodem, hangt ook af van het soort gewas dat je wilt bemesten. Wil je vooral je gazon doen groeien, dan gebruik je best twee keer per jaar compost. Als je eerder éénjarige planten of andere struiken wilt doen groeien, zoals bijvoorbeeld een rozenstruik, ga je best twee keer per jaar aan de slag met compost.
Daarnaast zegt één of twee keer per jaar nog niet zo veel, ook de hoeveelheid compost die je gebruikt in je tuin is belangrijk.
Hoeveel compost moet worden toegepast en hoe deze toe te passen?
Kies je ervoor om één keer per jaar een laag compost te leggen in je tuin, dan kan je die wat dikker leggen dan wanneer je regelmatiger compost gebruikt. De meeste tuiniers verdelen jaarlijks een laag tussen 2 en 5 centimeter compost.
Als je graag twee keer per jaar compost over je tuin verdeelt, kan je kiezen voor een dunnere laag, tussen 1 en 2 centimeter dik.
In principe brengt een dikke laag compost het hele jaar door heel wat voordelen mee, maar let op; je kan ook teveel compost gebruiken.
Wanneer is het beste moment om compost toe te passen in de tuin?
Je weet al hoe vaak je compost kan gebruiken in je tuin en ook hoeveel je best toepast om de bodem in topconditie te houden. Maar wanneer is nu het beste moment om compost te gebruiken in je tuin?
De beste periode om compost te gebruiken is in maart of in april voordat het groeiseizoen van de meeste planten en struiken van start gaat.
Kies je toch ook voor een tweede laag compost, dan strooi je deze best in het najaar. Zeker wanneer de grond in je tuin eerder kleigrond is, is compost gebruiken in de herfst een goed idee. Het beschermt immers de bodem tegen overtollig water, tegen vriestemperaturen en het zorgt voor natuurlijke voedingsstoffen.
Wanneer compost op je gazon strooien?
Compost is een ideale biologische voedingsstof voor je gazon. Je strooit op het gazon best in maart, ongeveer rond de periode waarin gras weer begint te groeien, liefst nadat je gewone meststoffen hebt gebruikt.
Tip; gebruik fijn gezeefde compost zodat je nadien minder met de hark in de weer moet. Met fijn gezeefde compost duurt het een drietal weken voor het gras volledig door het compost is gegroeid, waardoor je er niets meer van ziet liggen.
Wanneer compost in de moestuin gebruiken?
Ook in de moestuin kan je compost gebruiken als natuurlijke bodemverbeteraar. Je mag er een dikkere laag compost leggen dan op je gazon, denk maar aan zo’n 2 tot 5 centimeter. Dat kan je in het najaar doen om de bodem te voeden. Idealiter voeg je ook compost toe rond maart, vlak voor het groeiseizoen van de meeste planten en gewassen.
In combinatie met meststoffen specifiek voor moestuinen werkt compost het beste. Let er wel op dat er in het compost geen onkruidzaden zitten als je het in je moestuin wilt gebruiken, dat maakt immers dat je achteraf meer werk hebt met onkruid wieden.
Tips voor het maken en opslaan van compost voor gebruik
Je weet nu wanneer je best compost gebruikt in je tuin en hoeveel je nodig hebt, maar hoe zorg je nu voor compost van goede kwaliteit voor je tuin?
Stap 1: Afval verzamelen
Zorg ervoor dat je groente-en fruitafval en afval uit de tuin (zoals gras, fijn snoeiafval…) verzamelt in een goede compostbak of een compostvat. Het is belangrijk dat er genoeg variatie zit in het te composteren materiaal. Voeg dus zowel droog als vochtig materiaal toe. Ook in structuur en grootte van het afval dat je toevoegt kan je wat afwisseling brengen. Door afval in stukken toe te voegen aan de compostbak geef je het meer tijd om te verwerken.
Stap 2: Zuurstof
Je kan het composteren een handje helpen door te zorgen voor voldoende luchtdoorlating. Zuurstof is immers nodig zodat het verzamelde afval kan vergaan. Draai indien mogelijk elke 6 weken de compostbak ondersteboven of haal met een hark het afval stevig door elkaar zodat de inhoud van de compostbak meer lucht krijgt.
Stap 3: Vochtigheid
Vochtigheid is heel belangrijk bij composteren. Een compostvat mag niet te nat zijn, maar ook te droog is een ‘no go’. Je kan af en toe wat water toevoegen, maar zorg dat regen niet rechtstreeks bij de compostbak kan. Een teveel aan water kan voedingsstoffen wegspoelen of het zorgt voor een tekort aan zuurstof in het vat.
In het kort
Denk volgende keer wanneer je tuinafval gewoon weggooit dus aan alle voordelen die het je zou kunnen opleveren. Door tuin-en keukenafval te verzamelen in een goede compostbak, creëer je zelf een biologische voedingsstof voor in je tuin.
Hoe je deze gebruikt? Door één of twee keer per jaar, in maart of april en in de herfst, een laag compost in je tuin te leggen. Dit helpt immers om je gazon te doen groeien of om planten en struiken een natuurlijke ‘boost te geven’.